Çipli Beton Sistemine 7 Gün Sonra Geçiliyor!

Bugün Resmi Gazetede yayımlanan 30629 sayılı Tebliğe göre 7 gün sonra çipli (etiketli) beton sistemine geçilecektir. Bu Tebliğ ile taze betondan numune alınması ile raporlanması arasında geçen sürecin takip edilmesi amaçlanmaktadır. Uygulamada kullanılacak çiplerin adet fiyatı 8 TL olarak Bakanlıkça belirlenmiştir.

0
4659

2017 yılı beton üretim verilerine bakıldığında, ülkemizde 109 milyon metreküp beton üretimi ile Avrupa birincisi olmuştur. Bu kadar çok beton üretilmesi beraberinde bazı zafiyetleri de ortaya çıkarmaktadır. Sektörü takip edenler, bu zafiyetler içindeki en önemli konunun sahte beton test raporları olduğunu çok iyi bilmektedirler. Peki, laboratuvarlar neden bu yola başvurdu? Neden sahte raporlar düzenlendi?

Hayali Deney Raporları Neden Hazırlanıyor?

Yapı laboratuvarlarında belli dönemlerde iş yoğunluğu artışı olmaktadır. Bu iş yoğunluğunun artışı ile laboratuvara gelen beton numune sayıları artar. Deney yapılacak numune sayısı fazla olduğunda çalışan personeller genellikle yükleme süresini olması gerekenden kısa tutarlar. Projede belirtilen dayanımı sağlamayan numune sonuçlarının yerine de hayali sonuçlar konulur. Bazen de deney numuneleri hiç incelenmeden hayali sonuçlar ile rapor oluşturuluyor.

Ayrıca, numune sayısının fazla olması nedeniyle yapı laboratuvarlarındaki kür havuzları yetersiz olabiliyor. Yeterli süre kür havuzunda beklemeyen beton numunelerinin basınç dayanımları düşük çıkabiliyor. Bu durumda da laboratuvar ile müteahhit arasındaki bağ nedeniyle numunelerin sonuçları değiştirilebiliyor.

Yeni Sistem Nasıl İşleyecek?

– Yapı denetim kuruluşları beton dökümünden en az 1 gün önce laboratuvara bilgi verecek.

– Uygun olan her numunenin içerisine 1 adet beton etiketi (çip) konulacak.

– Laboratuvar personelince yapıya ilişkin bilgiler ile şantiye mahalline dökülen betona ilişkin bilgiler EBİS mobil yazılımına girilecek. Beton etiketi yerleştirilmiş numuneler el terminali vasıtası ile okutularak kayıt altına alınacak ve yapının konumu doğrulanarak numune alma işlemi tamamlanacak ve EBİS mobil yazılım üzerinden kaydedilecek.

– Beton dökümü sırasında ilgili denetim elemanı şantiye mahallinde bulunacak ve numuneler ilgili denetim elemanı huzurunda deneyi yapacak laboratuvar personeli tarafından alınacaktır. Şantiye mahallinde ilgili denetim elemanınca EBİS mobil yazılımı üzerinden beton dökümünün ve numune alımının kendi huzurunda gerçekleştiğine yönelik onay işlemi gerçekleştirilecek.

– İlgili standardına uygun olarak emniyetli bir şekilde şantiye mahallinde bekletilen beton etiketli numunelerin şantiye mahallinden çıkarılması sırasında, laboratuvar personelince el terminali ile okutularak EBİS mobil yazılımı üzerinde şantiye çıkış işlemi gerçekleştirilecek.

– Laboratuvar personelince laboratuvar ve/veya numune toplama istasyonuna getirilen numuneler, küre tabi tutulmadan önce el terminali ile EBİS mobil yazılımı üzerinden okutulacak.

– Numuneler, ilgili standardında belirtilen zamanda laboratuvarda yer alan beton kırım cihazında deneye tabi tutularak deney raporu EBİS merkezi izleme yazılımı aracılığıyla ilgili kullanıcı adı ve şifresi ile onaylanacak.

– Laboratuvar tarafından bu maddenin ikinci, üçüncü, beşinci ve altıncı fıkralarına uygun alınan numunelerin içerisinde yer alan beton etiketlerinin herhangi bir nedenle zarar görmesi halinde, EBİS hizmetlerinin alındığı kuruluşa bilgi verilecektir. Bu durum EBİS hizmetlerinin alındığı kuruluş yetkilisi ile laboratuvar denetim elemanı tarafından tutanak altına alınarak zarar gören etikete ait numune kırılacak ve raporlanacaktır.

Beton Kırım Cihazı ve El Terminali 

Beton kırım cihazı ve el terminalleri EBİS hizmetlerinin alındığı kuruluşa ait olup, bu kuruluş tarafından laboratuvarların kullanımı için laboratuvarın iş yoğunluğu ile orantılı olarak belirlenen adette ücretsiz olarak teslim edilecektir. Beton kırım cihazının kurulumunu da ücretsiz olarak gerçekleştirecektir.

Beton kırım cihazlarının kalibrasyonu, sadece EBİS hizmetlerinin alındığı kuruluş tarafından yılda en az bir defa ücretsiz olarak TÜRKAK tarafından akredite edilmiş bir kalibrasyon kuruluşuna yaptırılacak. Beton kırım cihazlarının kalibrasyonun cihazın garanti kapsamı dışında olmamak kaydı ile herhangi bir durumda yeniden yapılmasının gerekmesi halinde bu kalibrasyon sadece EBİS hizmetlerinin alındığı kuruluş tarafından ücretsiz yapılacak.

Beton kırım cihazı ve el terminallerinin bakım ve garanti kapsamındaki arızaları EBİS hizmetlerinin alındığı kuruluş tarafından ücretsiz olarak yapılacak olup diğer arızalar ise laboratuvar tarafından karşılanacaktır.

Etiket (Çip) Ücreti Ne Kadar Olacak?

Beton etiketleri, EBİS hizmetlerinin alındığı kuruluş tarafından temin edilecektir. Etiket bedeli 8 TL (KDV dahil) olup, bu bedel her yıl 15 Ocak tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde Bakanlıkça ilan edilecek.

Yeni Sistemde İle Denetim Sorunun Önüne Geçebilecek miyiz?

Bu konuya vakıf olan arkadaşlarım ile yaptığım görüşmeler neticesinde, yeni sistemin yetersiz kalacağını ve aynı usulsüzlüklerin devam edebileceğini söyleyebilirim. Küp numune kalıplarının başka beton ile doldurulması, numune alınması sırasında herkesin orada bulunmamasına rağmen bu işlemlerin yapılabileceği, çipin beton içinde katlanması veya benzeri nedenlerle okunamaması gibi bir çok usulsüzlüklerin yapılabileceğini söylediler. Umarız Bakanlık bu konuda gerekli tedbirleri almıştır.

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.