EKAP bedava dediler, geldik siz de gelin.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılan ihalelere ilişkin işlemler, EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu)’nda ÜCRETSİZ olarak gerçekleştirilmektedir.

0
3249

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılan ihalelere ilişkin işlemler, Kamu İhale Kurumu (KİK) tarafından işletilen EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu)’nda ÜCRETSİZ olarak gerçekleştirilmektedir.

Platforma ekap.kik.gov.tr  internet adresinden ücretsiz erişim sağlanmaktadır.

Kanun kapsamında gerçekleştirilen ihalelere katılım için zorunlu olan EKAP üyeliği, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği’nde belirtilen usul ve esaslara göre ücretsiz olarak gerçekleştirilmektedir. Elektronik Kamu Alımları Platformu üzerinden ayrıca İdare/sektör/il vb. birçok kritere göre;

ihale duyurularına,
İhale dokümanlarına,
Sözleşme sonuç bilgilerine,
İhalelerde istenen katılım ve yeterlik belgelerine/bilgilerine, ücretsiz erişim sağlanmaktadır.

Kuruma Erişim Hangi Siteden Yapılıyor? 

Kurumun resmi internet adresleri olan www.kik.gov.tr , www.ihale.gov.tr ve ekap.kik.gov.tr dışında; kullanıcılarına ücret karşılığında kamu ihalelerine ilişkin ilan, doküman, istatistik, raporlama vb. hizmet sunduğunu belirtilen internet sitelerinin Kurumumuzla herhangi bir ilgisi bulunmamakta olup, bu siteler üzerinden ihalelere yönelik herhangi bir resmi işlem yapılamamaktadır.

EKAP’a nasıl kayıt olunur?

EKAP’a kayıt sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar:

Bilgilendirmeler protokol hazırlama sırasında tarafınızdan girilecek olan platform sorumlularına e-posta ile yapılacağından platform sorumluları için girdiğiniz e-posta bilgilerinin doğru olduğundan emin olunuz.

Gerçek veya tüzel kişi kayıt ve protokol hazırlama işlemleri 4 adımdan oluşmaktadır:

1.Gerçek veya tüzel kişi seçeneklerinden birisinin seçilmesi ve kimlik bilgilerinin girilmesi
2.İletişim ve adres bilgilerinin girilmesi
3.Platform sorumlusunun/sorumlularının ve imza atmaya yetkili kişi(ler)in bilgilerinin girilmesi
4.Protokolün hazırlanmasıGerçek veya tüzel kişi kayıt ekranlarındaki ilerle tuşlarını protokol oluşturma ekranına gelene kadar devam ettiriniz. Son adımda protokolünüz oluşacaktır. Kurumumuza istenen bilgileri girdiğiniz ekran çıktılarını değil, bu bilgilerin tamamını girdikten ve kaydettikten sonra oluşan protokolü göndermeniz gerekmektedir.

Kayıt işleminin tamamlanması sonunda 2 nüsha olarak çıktısı alınacak protokolün, bir nüshası firmanızda bırakılacaktır. Diğer nüshanın ise firma yetkilisi/yetkilileri tarafından imzalanarak ve kaşelenerek Kamu İhale Kurumuna elden veya posta yolu ile ulaştırılması gerekmektedir.

Protokol ekinde gönderilmesi gereken belgeler:

Firmanız gerçek kişi ise;

1.Kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından ya da esnaf ve sânatkar odasından veya ilgili meslek odasından Protokol kaydının yapıldığı yılda alınmış, odaya kayıtlı olduğunu gösterir belgenin aslı veya noterce onaylı örneği,
2.Noter tasdikli imza beyannamesi, eğer protokol vekil tarafından imzalanmış ise vekil adına düzenlenmiş noter onaylı vekâletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesi

Firmanız tüzel kişi ise;

1.İlgili mevzuatı gereği kayıtlı olduğu ticaret ve/veya sanayi odasından Protokol kaydının yapıldığı yılda alınmış, tüzel kişiliğin odaya kayıtlı olduğunu gösterir belgenin aslı veya noterce onaylı örneği,
2.Tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirküleri, eğer protokol vekil tarafından imzalanmış ise vekil adına düzenlenmiş noter onaylı vekâletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesi

İmza için ayrılan bölüme Firmanızın imza atmaya yetkili kişisi tarafından isim kaşesi kullanılarak veya ad soyad yazılarak imza atılması ve tarih yazılması gerekmektedir. Firma/Şirket türünüze ve firmanızdaki yetki dağılımına bağlı olarak bu alanı bir kişi imzalayabileceği gibi, imza atmaya yetkili kişi sayısının birden fazla olması durumunda, protokolü yetkili kişilerin her biri veya bir kısmı ayrı ayrı da imzalayabilirler. Burada kaç imzanın gerekli olduğu hususu Firmanızca belirlenecektir. Birden fazla kişinin imza atması gerekiyorsa, sayfadaki boşlukları kullanabilirsiniz.

Firmanız adına protokolü imzalayan kişinin/kişilerin imza sirküleri ile bu kişiye/kişilere verilen yetki belirli bir süre için verilmişse bu sürenin sona ermemiş olduğuna dikkat edilmesi gerekmektedir.

Firmanız adına protokolü imzalayan kişinin/kişilerin imza sirkülerinde bu kişiye/kişilere verilen yetkide,

*Bir konu sınırlaması varsa protokolü imzalayan kişinin/kişilerin böyle bir protokolü imzalama yetkisinin olup olmadığına,
**Bir sayı sınırı varsa, protokolün belirtilen sayıda kişi/kişiler tarafından imzalanıp imzalanmadığı hususuna dikkat edilmesi gerekmektedir.

Protokolünüz Kamu İhale Kurumuna ulaştıktan sonra onaylama süreci başlayacaktır. Bu süreçteki bilgilendirmeler platform sorumlusunun/sorumlularının e-posta adres(ler)ine yapılacağından burada belirtilen e-posta adres(ler)inin doğru ve aktif olduğundan emin olunuz.

Protokolünüz onaylandığında protokolde belirtilen platform sorumlusunun/sorumlularının e-posta adres(ler)ine protokolün onaylandığına ilişkin bilgi ve kullanıcı hesaplarını aktif hale getirebilmeleri için aktivasyon linki gönderilecektir. Platform sorumlusunun/sorumlularının bu aktivasyon adımlarını izleyerek şifrelerini belirleme ve kullanıcı hesaplarını aktif hale getirme işlemlerini yapmaları gerekmektedir.
Protokolünüzün onaylanmadığı durumlarda buna ilişkin hata ve uyarı mesajlarıyla birlikte bir e-posta protokolde belirtilen platform sorumlusunun/sorumlularının e-posta adres(ler)ine gönderilecektir.

Protokolünüzü Kamu İhale Kurumuna göndermediğiniz sürece firma kaydınızı yeniden yapıp, yeni bir protokol hazırlayabilirsiniz. Doğru olarak hazırladığınızdan emin olduktan sonra protokolünüzü Kamu İhale Kurumuna elden veya posta yoluyla ulaştırabilirsiniz.

Firma kaşeniz varsa (tüzel kişilerde zorunlu) mutlaka protokolde kullanılmalıdır. Ancak, firma/şirket kaşenizin imzayı kapatmamasına ve okunaklı olmasına özen gösteriniz.

Belirtilen hususlarda bir eksiklik olması durumunda protokolünüz onaylanmayacaktır. Firmanızın herhangi bir mağduriyet yaşamaması için yukarıda belirtilen belgeleri protokol ekinde gönderdiğinizden emin olunuz. Protokol ekinde gönderilen belgeler asıl ya da noter onaylı suret olmalıdır. Renkli veya siyah-beyaz fotokopi kesinlikle kabul edilmeyecektir.

EKAP üyeliği ve kullanımı ücretsizdir başlıklı yazı ekap.kik.gov.tr internet sayfasında 7 Mayıs 2019 tarihinde yayınlanmıştır.

Düzenleyen; Mimar Aynur Duysak

LinkedIn; https://www.linkedin.com/in/aynur-duysak-4b0014151/

@duysakaynur

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.