Mimar Jean Nouvel tarafından tasarlanan Katar Ulusal Müzesi 28 Mart'ta büyük bir törenle açıldı.

0
1947

Düzenleyen: Mimar Aynur Duysak

Arkitera, Burcu Bilgiç’in haberine göre, Katar Emiri Tamim bin Hamad bin Khalifa Al Thani himayesindeki Katar Ulusal Müzesi 28 Mart Perşembe günü yapılan törenle açıldı.
11 galeride yer alan kalıcı sergiler ziyaretçileri Katar yarımadasının milyonlarca yıl önceki jeolojik tarihinden başlayarak, adım adım ülkenin bugününe getiriyor. Katar Ulusal Müzesi ülkenin geçmişi ve kültürüne ek olarak, Katar halkının da sesi olmayı amaçlıyor. Müze, yaratıcılık ve toplumsal katılım için bir merkez olmanın yanı sıra eğitim alanında farklı fırsatlar sunarak ülkeye kültür vizyonuna yeni katkılarda bulunmayı hedefliyor.

52 bin metrekarelik geniş bir alan üzerine kurulu Katar Ulusal Müzesi’nin merkezinde modern Katar’ın kurucusu Abdullah bin Jassim Al Thani’nin (1880-1857) restore edilen sarayı yer alıyor. Bu bina geçmişte aileye ev sahipliği yaparken, aynı zamanda yönetim merkezi olarak da kullanılıyordu. Daha sonra Katar Ulusal Müzesi’ni barındıran bina, günümüzdeki galeri deneyiminin odak noktasını oluşturuyor.

Katar Ulusal Müzesi, ‘Başlangıç’, ‘Katar’da Yaşam’ ve  adlı üç bölüm ve 11 galeriden oluşuyor. Ziyaretçilerin yolculuğu Arap Yarımadası’nın ve doğal ortamının oluşumundan başlayarak, çöldeki ve deniz kıyısındaki doğal mirastan, modern Katar’ın politik gelişimine, petrolün keşfine ve Katar’ın günümüzde dış dünyayla olan ilişkilerine kadar geliyor.

Sözlü tarih filmleri, arşivlerden çıkarılan fotoğraflar, haritalar, metinler, modeller ve dijital öğrenme istasyonlarının yanı sıra Katar tarihinden ve kültür mirasından bir seçki, hikayeyi oluşturuyor. Katar Ulusal Müzesi tarafından, objeleri bütünlemek ve deneyimi canlandırmak için uluslararası sinema yapımcılarına bir dizi kısa film de sipariş edildi.

Heval Zeliha Yüksel’in Arkitera’nın Instagram hesabında yaptığı paylaşımları burada bulabilirsiniz.

Jean Nouvel Müzenin Strüktürü Hakkında Konuşmasını burada bulabilirsiniz.

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.