Dünya Bankası: “Türkiye, Kaynak Dağılımı düzenlemesi yapmalı.”

Dünya Bankası (The World Bank), Türkiye’de kaynakların verimsiz sektörlere gittiğini, yapılması gerekenin kaynak dağılımı düzenlemesi olduğunu ifade etti.

0
1481

Dünya Bankası (The World Bank), Türkiye’de kaynakların verimsiz sektörlere gittiğini, yapılması gerekenin kaynak dağılımı düzenlemesi olduğunu ifade etti.

“Büyüme için Yapısal Reform şart”

Dünya Bankası (The World Bank), Türkiye’nin büyümesi ile ilgili analizlerini içeren bir rapor yayımladı. Öne çıkan sektörleri baz alarak yaptığı analizinde Dünya Bankası şunları ifade etti; “Türkiye, uzun dönemli büyümesinde firma ve sektör düzeyinde kaynak dağılımı kavramını yeniden tasarlamak zorunda. Türkiye son dönemde yakaladığı büyüme rakamları ile gelişmiş ülkelere yakınsamada başarı sağladı. Ancak son dönemde yapısal dönüşüm ihtiyacının yeterince karşılanmaması sebebiyle, sürdürülebilir büyüme için yeni adımlar atılması gerekiyor.”

‘Türkiye’de firma verimliliği ve ekonomik büyüme’

‘Türkiye’de firma verimliliği ve ekonomik büyüme’ başlıklı raporunda Dünya Bankası, “Firma düzeyinde yürütülen analizler, Türkiye’deki kaynakların verimliliği düşük, dolayısıyla kalkınmaya yeterince destek sağlayamayacak sektörlere kaydığını göstermektedir” dedi.

DB, kaynak dağılımı stratejisinin; imalat sanayii ve bilişim gibi yüksek katma değer sağlayacak sektörleri hedeflemesi gerektiğini vurguladı. Rapora göre, verimlilik artışı, inovasyon ve ticari değer açılarından en büyük potansiyeli; temel ilaç sanayi, kimyasallar, motorlu taşıtlar ve ulaştırma ekipmanları taşıyor.

Dünya Bankası’na göre, Türkiye’nin işgücü piyasaları, inovasyon, finans sektörü ve beşeri sermaye alanlarında gelişmiş ülkelere kıyasla düzenleme geriliği bulunuyor. Rapora göre, bu alanlardaki zayıflık, firma ve kurumların verimliliğini olumsuz etkilemekte. Bu da kaynakların daha verimli sektörlere ve firmalara gitmesini engellemekte.

“Kaynak Dağılımı düzenlemesi yapılmalı”

Dünya Bankası raporunda, yapılması gerekenlere yönelik tespitlerde bulunuldu; “Türkiye özel sektörde hala inovasyon süreçlerinde çok geri durumda. Bu sebeple Kaynak Dağılımı alanında iyileştirmeler yapılması gerekiyor. TÜBİTAK ve KOSGEB’in hibe programları kısmı iyileşme sağladılar ancak sürdürülebilirlik açısından riskler bulunmakta. Hibe ve kaynaklar sadece AR-GE ve inovasyonla sınırlı olmamalı. Kaynak Dağılımı planlamasında; iş yapmanın etkinliğini artırma, güçlü büyüme, yenilikçilik potansiyeli olan firmalar da göz önünde bulundurulmalı.”

“Yetenekli İnsan Kaynakları iş gücüne olan talep arttırılmalı”

Raporda, Türkiye’de yetenekli insanlara olan talebin zamanla artmakla birlikte, insan kaynakları alanındaki talebin yavaş oranlı yükseldiği belirtildi. Raporda, yetenekli iş gücüne olan talebi artırıcı politikalar önerildi.

Dünya Bankası devamında; “Türkiye’de yüksek beceri ve teknoloji gerektiren sektörlerde az sayıda firma piyasanın büyük kısmını elde etmiş durumda. Genel olarak rekabet artmış ancak bu karlılığa, istihdama ve verimliliğe yeterince yansımamış.” dedi.

Raporda bu alanda şu öneriler dile getirildi;

  • piyasaya giriş ve çıkışların kolaylaştırılması,
  • tekelcilik karşıtı yasaların güçlendirilmesi,
  • hizmet sektörüne yabancı sermaye girişine yönelik kısıtların azaltılması,
  • verimliliği düşük firmaların sektörden çıkışının kolaylaştırılması.

Dünya Bankası: Türkiye’de kaynaklar verimsiz sektörlere gitti, büyüme için yapısal reformlar şart başlıklı haber, www.t24.com.tr internet sayfasında 19 Ağustos 2019 tarihinde yayımlanmıştır.

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

www.mithatguney.com

#mithatgüney / @mithatgny

Bu haber, www.turkinsa.org.tr internet sayfasında da tarafımdan paylaşılmıştır.

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

Önceki İçerikBarajlardan ekonomiye yıllık 940 milyon lira katkı
Sonraki İçerikTemel Seçimi ve Doğru Temel Tasarımı (Tekil Temel)
İnş. Müh. Mithat GÜNEY
Mithat GÜNEY, 1972 yılında Sinop ili, Türkeli ilçesinde dünyaya geldi. Almanya’da başladığı öğrenim hayatını Lise öğrenimi ile İstanbul’da sürdürdü ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği lisans eğitimini 1994 yılında tamamladı. Profesyonel hayatına 1994 yılında meslektaşı ile birlikte İstanbul’da açtıkları Mühendislik Bürosu’nda başlayan Mithat GÜNEY, uzun yıllar birçok Betonarme ve Çelik Konstrüksiyon projenin Statik Hesap ve Projelendirilmesi, Teknik Uygulama Sorumluluğu (TUS), Şantiye Şefliği vs. konularında hizmet vetmiştir. 1999 Marmara Depremi sonrası Çelik Yapılara yoğunlaşmış ve Çelik Yapıların Tasarımı, Projelendirilmesi ve Uygulanması konularında çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı prestij projeyi hayata geçirmenin haklı gururunu yaşamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 2015 yılında almış olduğu “Riskli Yapılar Tespit Uzmanı” ünvanı ile şu ana kadar oluşturmuş olduğu mesleki bilgi birikimini; Riskli Yapıların Tespiti, Projelendirilmesi, Onarım ve yeniden Taahhüdü, Kontrolörlüğü ve Müşavirliği alanlarına yansıtmaktadır. Hayat boyu öğrenme felsefesi ile günümüz Profesyonel Proje Yönetimi metodolojisi üzerine yoğunlaşmış ve bunu PMI kuruluşundan 2018 yılında üstün derece ile almış olduğu PMP sertifikası ile belgelendirmiştir. Özellikle inşaat projelerinin daha etkin ve verimli planlanması, yönetilmesi ve teslim edilmesi adına, bu konuda eğitim ve seminerler vermektedir. Kendi blog sayfasında kişisel gelişim, liderlik, proje yönetimi vs. konularında makaleler paylaşmaktadır. Evli ve 2 çocuk babası olan Mithat GÜNEY, Türkçe’ye ilave olarak İngilizce, Almanca ve Arapça konuşmaktadır. Ayrıntılı bilgi için bkz. https://www.linkedin.com/in/mithat-g%C3%BCney-pmp%C2%AE-a33b4617/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.