BM raporuna göre Gazze’de yıkılan evlerin yeniden inşası en az 16 yıl sürecek
Birleşmiş Milletler, Gazze’de İsrail-Hamas savaşında yıkılan evlerin yeniden inşasının en az 2040’a kadar muhtemelen daha uzun süreceği öngörüsünde bulundu.
Filistin Merkezi İstatistik Bürosu’nun verilerini kullanan rapor, Hamas militanlarının 7 Ekim 2023’te İsrail’e düzenlediği saldırının ardından İsrail’in Filistin’deki askeri harekatı devam ederken Gazze’de yıkılan evlerin yeniden inşasının 16 yıl alacağını tahmin ediyor.
The Guardian‘a açıklamada bulunan uzmanlar:
“Fiziksel yeniden yapılanmanın hızına ilişkin iyimser senaryolarda bile, Gazze’deki yıkımın ölçeği o kadar büyüktü ki, inşaat malzemelerinin taşınması konusundaki dar perspektiften bakıldığında, o zamandan beri yıkılan konut birimlerinin onarılması 2040’a kadar ve muhtemelen daha da uzun sürecektir”
Rapor, Gazze’deki çatışmanın beklenen sosyo-ekonomik etkisini araştırmak amacıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonu (ESCWA) tarafından hazırlandı.
Rapor, savaşın hemen bitip bitmeyeceğine dayalı olarak en iyimser senaryo olarak 2040 yılını belirliyor; ancak bu tahmin yalnızca yıkılan evleri hesaba katıyor ve tüm hasarlı binaların onarımını hesaba katmıyor. Ayrıca okullar ve hastaneler de dahil olmak üzere Gazze’nin altyapısının yeniden inşası ve onarılmasının on yıllar alacağı raporda belirtilmekte.
Bu değerlendirme, Gazze’nin 1948’den bu yana görülmemiş bir ölçekte tamamen dış yardıma bağımlı hale geleceğini, zira işlevsel bir ekonomiden, herhangi bir üretim aracından, kendi kendini idame ettirmeden, istihdamdan veya ticaret kapasitesinden yoksun kalacağını öngörüyor.
UNDP ve ESCWA raporu, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 29 Mart’ta yayınlanan ve Ocak 2024 sonu itibarıyla Gazze’deki yapılı çevreye verilen zararın yaklaşık 18,5 milyar dolar olduğunu belirten Gazze Şeridi Geçici Hasar Değerlendirmesini tamamlıyor. Bu maliyetin yüzde 72’sini konut sektöründeki hasar oluşturdu. Değerlendirmede ayrıca sağlık tesislerinin yüzde 84’ünün yıkıldığı veya hasar gördüğü, toplam 56 okul tesisinin yıkıldığı, 219’unun ise kısmen hasar gördüğü belirtildi.
Fotoğraf: Unsplash -Emad El Byed
Raporun orjinali için TIKLAYINIZ
Yazı 08.05.2024 tarihinde https://www.dezeen.com/ da haber olarak yayınlanmıştır. Yeniden düzenleyen inşaat mühendisi Gülcan Ay
Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği
Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.