1915Çanakkale Köprüsü Açıldı

0
1277

Projenin Özellikleri

*1915Çanakkale Köprüsü; 2023 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklar ve 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile toplam 4.608 metre uzunluktadır.

*2023 metre orta açıklığı ile dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü unvanına sahip 1915Çanakkale Köprüsü, 334 metrelik tepe noktası yüksekliği ile de dünyanın en yüksek kuleli asma köprüsü unvanına sahiptir. Ayrıca 45 m genişliğindeki ikiz tabliye sistemi Türkiye’de ilk kez 1915Çanakkale Köprüsü’nde uygulanmıştır.

*1915Çanakkale Köprüsü’nün kulelerinin kırmızı beyaz rengi al bayrağımızı temsil etmektedir.

*İki çelik kule arasındaki 2023 metrelik orta açıklık Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Kuruluş Yılı’nı sembolize etmektedir.

*Deniz seviyesinden itibaren 318 metrelik çelik kuleleri Türk milletinin bağımsızlığını kazanmasındaki en önemli tarihlerden biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin kazanıldığı 18 Mart 1915’i işaret etmektedir.

*Kulelerin üzerinde yer alacak top mermisi replikaları dünya tarihinin dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Savaşı’nın en kritik eylemlerinden birine Seyit Onbaşının taşıdığı 215 kg ağırlığındaki top mermisine ve Türk Milletinin bağımsızlığına işaret eder. Top mermisi replikaları ile kule yüksekliği 334 metredir.

*Köprünün beyaz renkteki bağ kirişlerinde Klasik Türk Mimarimizin yaygın örneklerinden yola çıkılarak nervürlü desen uygulanmıştır.

*Viyadük ayaklarında Çanakkale Şehitler Abidesi’nden esinlenen özel tasarım uygulanmıştır.

*Köprünün deprem güvenliği için, Köprünün tüm ağırlığını taşıyan temellerinin altında aslında 40 metreden uzun çelik kazıklarla sağlamlaştırılmış bir zemin var. Ama, kazıklar temellere bağlanmadı. Araya özel kırma taştan yapılmış bir çakıl tabakası serildi. Elli metre denizin dibinde beş santimetre hassasiyetle bir futbol sahasının iki katı kadar alanda çakıl sermek teknolojik olarak çok zor, bu iş için özel olarak geliştirilmiş bir robot kullanılarak deniz dibinde bu işlem çok büyük bir hassasiyetle gerçekleştirildi.

Projenin Bileşenleri

1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi, Malkara ile Çanakkale arasında 1915Çanakkale Köprüsü’nü de içeren 89 kilometre otoyol ve 12 kilometre bağlantı yolundan oluşmaktadır. Proje, 324 kilometrelik Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi’nin bir parçasıdır.

Projenin Bağlantı Noktaları

Proje, Malkara yerleşiminin güneyinden, Şarköy’ün batısından geçtikten sonra güneybatıya yönelerek Evreşe’nin doğusundan Gelibolu Yarımadası’na ulaşmaktadır. Gelibolu’nun kuzeyinden geçerek ilerleyen otoyol, Avrupa’da Sütlüce köyü ve Asya’da Lapseki arasında yer alan 1915Çanakkale Köprüsü ile Asya yakasına geçerek Umurbey beldesi bölgesine ulaşmaktadır.

Projenin Kılcal Damarları

Proje kapsamında; 1915Çanakkale Köprüsü’nün yanı sıra, 2 adet yaklaşım viyadüğü, 2 adet betonarme viyadük, 43 adet üst geçit (1 adet ekolojik üst geçit dahil), 40 adet alt geçit, 12 adet köprü (hidrolik köprüler ve alt geçit köprüleri dahil), 228 adet menfez, 12 adet kavşak (devlet yolu üzerindekilerle birlikte), 4 adet otoyol hizmet tesisi, 2 adet bakım işletme merkezi, 5 adet ücret toplama istasyonu inşa edilmektedir.

1915 Çanakkale Köprüsü Yapımı ve İşletmesi

1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi Yap-İşlet-Devret modeli kapsamında ihale edildiğinden, Proje’nin yapımı ve işletmesi Çanakkale Otoyol ve Köprüsü İnşaat Yatırım ve İşletme A.Ş. (ÇOK A.Ş.) dir. 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu’nun yapım dahil toplam süresi 16 yıl 2 ay 12 gün olup, bu süre sonunda 1915Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Karayolları Genel Müdürlüğü’ne devredilecektir.

Teknik Özellikleri ve Fiyatı belli ama değeri

        Paha Biçilemez olan 1915Çanakkale Köprüsü Hayırlı Olsun.

Yazıyı düzenleyen inşaat mühendisi Gülcan Ay

Kaynak:https://www.1915canakkale.com/

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.