Fahiş artan Emlak Vergi Değerleri için vatandaş ne yapmalı?

Emlak Vergilerinde 4 yıl boyunca baz olacak Emlak Vergi Değerleri askıya çıktı. Peki, yüzde 100'den fazla artışın olduğu durumda vatandaşlar ne yapacak?

0
791

Emlak Vergilerinde 4 yıl boyunca baz olacak Emlak Vergi Değerleri askıya çıktı. Peki, yüzde 100’den fazla artışın olduğu durumda vatandaşlar ne yapacak?

Emlak Vergi Değerleri askıya çıktı. Yüzde 100’den fazla artış olan yerler var

Her 4 yılda bir belirlenen Emlak Vergisine temel oluşturacak olan arsa ve arazi metrekare birim değerleri 30 Haziran 2021 tarihi itibariyle mahalle muhtarlıklarına asıldı. 2022 yılından itibaren Emlak Vergisi için 4 yıl boyunca baz olacak Emlak Vergi Değerleri kimi yerlerde yüzde 100’den fazla artış gösterdi. Peki, Emlak Vergi Değerlerindeki bu fahiş artış karşısında vatandaş ne yapmalı?

Konu ile ilgili Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç KİRAZ bir açıklama yaptı. Kiraz’a göre 2022-2023-2024 ve 2025 yılları Emlak Vergisi hesabında esas alınacak olan Emlak Vergisi Değerleri listesinin ilgili muhtarlıklara asılmasını takiben büyük bir fırtına koptu. Emlak Vergisi Değerlerinde çok ciddi bir artış oranı olduğunu ifade eden Kiraz, vatandaşların bu aşırı artış oranlarına itiraz ettiklerini vurguladı.

2017 yılında Emlak Vergisi Kanunu’na Geçici 23.Madde eklenmişti

Av. Ali Güvenç KİRAZ, aynı şekilde 2017 yılında belirlenen ve 2018, 2019, 2020, 2021 yılları emlak vergisine temel oluşturan değerlerde de yine böyle artışlar yapıldığını hatırlattı.

Kiraz açıklamasına şu şekilde devam etti, “Mağduriyet yaşayan vatandaşların açtıkları ciddi sayıda vergi davası ve itirazı sonrasında Emlak Vergisi Kanununa şu şekilde bir Geçici 23.Madde eklenmişti; “Takdir komisyonlarınca 2017 yılında 2018 yılı için takdir edilen asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri, 2017 yılı için uygulanan birim değerlerinin %50’sinden fazlasını aşması durumunda, 2018 yılına ilişkin bina ve arazi vergi değerlerinin hesabında, 2017 yılı için uygulanan asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin %50 fazlası esas alınır. Takip eden 2019, 2020 ve 2021 yıllarında 29 uncu madde kapsamında bina ve arazi vergisi matrahları ile asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerleri bu şekilde belirlenen değerler üzerinden hesaplanır.” Böylelikle açılan davalar vergi mahkemeleri tarafından konusuz bırakılmıştır.”

30 Haziran 2021 itibariyle askıya çıkan değerlerde yüzde 100’den çok fazla artış yapıldığının görüldüğünü belirten Kiraz, konu ile ilgili önerilerde bulundu.

Av. Ali Güvenç Kiraz Emlak Vergi Değerleri ile ilgili açıklamada bulundu

Emlak Vergi Değerleri ile ilgili Vergi Mahkemelerinde Dava Açılmalı

Kiraz, 30 Haziran tarihinde askıya çıkmış olan bu Emlak Vergisi değerlerine karşı Vergi Mahkemelerinde dava açılması gerektiğini ifade etti. Dava açma süresinin 30 gün olduğunu hatırlatan Kiraz, son tarihin 30 Temmuz 2021 olduğunu vurguladı. Ancak 20 Temmuz’da adli tatilin başlaması nedeniyle bu tarih otomatik olarak 1 Eylül’e uzadı. Yasa gereği adli tatilin son gününe denk gelen süreler için 1 hafta uzaması sebebi ile itiraz süresi 7 Eylül 2021 olmuş oldu.

Vatandaşlar açacakları davada nelere dikkat etmeli;

Av. Ali Güvenç Kiraz’a göre vatandaşlar, açacakları davada şu hususlara dikkat etmeliler;

• Emlak vergi değerleri ni yüzde 100’den daha fazla artıran belediyeler, artış yaptığı bölgeye aynı oranda bir hizmet artışı sağlamış mıdır? Zira, Emlak vergi değeri artışı, sağlanan hizmetin artışına paralel bir değerde olmak zorundadır.

• Belirli bir siteye veya bir mahallede sadece bir bölgeye özel bir artış yapılmış mıdır? Şayet böyle bir durum söz konusu ise, bu artış oranı objektif koşulları anlatılabilmiş midir? Neden o siteye özel bir artış uygulaması yapıldığı sorgulanmalıdır.

• Yapılan artış oranı belirlenirken emlak vergisi değerini arttıracak şu objektif değerler ortaya konulabilmiş midir;

  1. cadde veya sokağın oluşma tarzı,
  2. alt yapı ve ulaşım imkanları zenginleşip zenginleşmediği,
  3. mevcut yapılaşma ve imar şartlarında bir değişiklik (emsal artışı vb gibi),
  4. cephesi olan yolların cephelerinde bir artış

• 2022 yılı için emlak vergisi değerleri belirlenirken şu kriterler dikkate alınmış mı;

  1. Bölgede satış rakamları ve konut stoku olup olmadığı,
  2. bölgede ekonomik bir daralma olup olmadığı
  3. ve yaklaşık 1,5 yıldır hayatı etkileyen pandemi koşulları (mücbir sebep hali) belirlenmiş midir?

Vatandaşa mağduriyet yaratılması doğru ve hukuki olmayacaktır

Av. Kiraz, yaklaşık 1,5 yıldır ekonomik ve sosyal hayatı derinden etkileyen ve mücbir sebep olarak kabul edilen koronavirüs pandemisinin tüm ülke insanının ekonomik koşullarını olumsuz etkilediğini hatırlattı. Neticesinde de ticari hayatın ciddi zarar gördüğünü vurgulayan Kiraz, buna rağmen inşaat piyasasının daralması nedeniyle özellikle konut sektöründe arz ihtiyacı oluştuğunu ifade etti. Bu nedenle gayrimenkul fiyatlarında spekülatif değer artışı ortaya çıkmıştır. Kiraz, yetkili birimlerin bu durum dikkate almaları gerektiğini belirtti. Zira vatandaşa mağduriyet yaratılmasının doğru ve hukuki olmayacağını hatırlatan Kiraz, Emlak Vergi değerlerinin fahiş olarak arttığı birçok bölgede dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın da yaşadığının altını çizdi.

Emlak Vergi Değerlerine karşı Dava açma maliyeti 1000 Lira civarında

Av. Ali Güvenç Kiraz, bu değer artışlarının hem önümüzdeki 4 yıl için belirlenecek olan Emlak Vergisi artış oranları için baz olacağını, hem de 4 yıl sonra belirlenecek taban değer için esas olacağının altını çizdi. Dolayısı ile burada belirlenecek emlak vergi değerlerinin makul seviyenin üzerinde olması fahiş olarak kabul edilmelidir.

Kiraz, yukarıda açıklamaya çalıştığımız bu ve benzeri kriterlerin doğru ve objektif olarak ortaya konulamadığının düşünüldüğü ortamlarda vatandaşlarımızın derhal Vergi Mahkemelerine başvurmak suretiyle dava açmaları gerektiğini hatırlattı. Av. Kiraz, Vergi Mahkemeleri nezdinde kişi başına dava açma maliyetlerinin bilirkişi incelemesi yapılmaması durumunda 500 ila 1000 TL arasında olacağı bilgisini verdi.

Son olarak Kiraz, Emlak Vergi Değerleri konusunda dava açarken önemli bir referansa daha değindi. Vatandaşlara ellerinde geçmişe dair emsal vergi mahkemesi kararının olmasının, mahkemenin karar vermesinde son derece etkili olacağını vurguladı.

İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalı

Dünya genelindeki İnşaat Projeleri, Şantiye Görüntüleri, Gayrimenkul Sektörü ve Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalında bulabilirsiniz.

Bu yazı, emlakmedya.com internet sayfasında da tarafımızdan yayınlanmıştır.

Bu yazı, konutpiyasasi.com internet sayfasında da tarafımızdan yayınlanmıştır.

Kaynak; Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç KİRAZ

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

Önceki İçerikCumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Binası
Sonraki İçerikSıfıra Giden Yolda Pasifin Önemi ZEROBUILD TÜRKİYE’21’de
İnş. Müh. Mithat GÜNEY
Mithat GÜNEY, 1972 yılında Sinop ili, Türkeli ilçesinde dünyaya geldi. Almanya’da başladığı öğrenim hayatını Lise öğrenimi ile İstanbul’da sürdürdü ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği lisans eğitimini 1994 yılında tamamladı. Profesyonel hayatına 1994 yılında meslektaşı ile birlikte İstanbul’da açtıkları Mühendislik Bürosu’nda başlayan Mithat GÜNEY, uzun yıllar birçok Betonarme ve Çelik Konstrüksiyon projenin Statik Hesap ve Projelendirilmesi, Teknik Uygulama Sorumluluğu (TUS), Şantiye Şefliği vs. konularında hizmet vetmiştir. 1999 Marmara Depremi sonrası Çelik Yapılara yoğunlaşmış ve Çelik Yapıların Tasarımı, Projelendirilmesi ve Uygulanması konularında çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı prestij projeyi hayata geçirmenin haklı gururunu yaşamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 2015 yılında almış olduğu “Riskli Yapılar Tespit Uzmanı” ünvanı ile şu ana kadar oluşturmuş olduğu mesleki bilgi birikimini; Riskli Yapıların Tespiti, Projelendirilmesi, Onarım ve yeniden Taahhüdü, Kontrolörlüğü ve Müşavirliği alanlarına yansıtmaktadır. Hayat boyu öğrenme felsefesi ile günümüz Profesyonel Proje Yönetimi metodolojisi üzerine yoğunlaşmış ve bunu PMI kuruluşundan 2018 yılında üstün derece ile almış olduğu PMP sertifikası ile belgelendirmiştir. Özellikle inşaat projelerinin daha etkin ve verimli planlanması, yönetilmesi ve teslim edilmesi adına, bu konuda eğitim ve seminerler vermektedir. Kendi blog sayfasında kişisel gelişim, liderlik, proje yönetimi vs. konularında makaleler paylaşmaktadır. Evli ve 2 çocuk babası olan Mithat GÜNEY, Türkçe’ye ilave olarak İngilizce, Almanca ve Arapça konuşmaktadır. Ayrıntılı bilgi için bkz. https://www.linkedin.com/in/mithat-g%C3%BCney-pmp%C2%AE-a33b4617/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.