YÖK Başkanı Yektaç Saraç üniversite açılış tarihleriyle ilgili açıklama yaptı.
“Üniversitelerimizin eğitim öğretim takvimlerini 1 Ekim sonrasında başlayacak şekilde planlamalarını istedik. Kampüslerdeki öğrencilerin seyreltilmesi, hareketliliğin azaltılması için üniversitelerimize karar alma süreçlerinde geniş imkan tanıdık. Salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programlar için yapılacak uygulamalara yönelik hususlarda üniversitelerimizin ilgili kurulları karar verecek. Yeni YÖK olarak Türk yükseköğretim sistemine bu vesileyle getirdiğimiz karma modelin (hibrit) hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.
Açıklama sonrası üniversiteler , ne zaman açılabileceklerini ve nasıl eğitim modeli uygulayabileceklerini açıklamaya başladılar.
2020-2021 hangi üniversite ne zaman açılacak? Online Eğitim mi? Yüzyüze Eğitim mi?
Boğaziçi Üniversitesi rektörü Mehmed Özkan, öğrencilere gönderdiği maille 2020-2021 Akademik Yılı Güz Dönemi’nde hazırlık eğitiminin çevrimiçi yapılacağını, lisans ve lisansüstünde ise derslerin sadece zorunlu hallerde yüz yüze yapılacağını duyurdu.
Boğaziçi Üniversitesi rektörü Mehmed Özkan şunları söyledi:
“Salgının yayılma dinamikleri, üniversitemizin öğrenci yurtlarında ve sınıflarda bulaş riskinin güçlü olabileceğini gösteriyor. Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi’nde belirtilen önlemlere göre, derslerin yüz yüze yapılacak olması durumunda gerek yaklaşık 3600 öğrencilik yurt kapasitemizi, gerekse sınıf yoğunluklarımızı ciddi oranda düşürmemiz gerekiyor. Bu nedenle, ülke çapında aksi yönde bir karar alınmadıkça, 2020-21 güz döneminde yüz yüze eğitimi sadece zorunlu hallerde yapacağız. Alınan önlemler çerçevesinde üniversite senatomuz oybirliği ile güz 2020 eğitim-öğretim döneminde hazırlık sınıfı eğitiminin tümüyle çevrimiçi yöntemlerle yapılmasına karar verdi. Bizi mutlu etmeyen ama mecbur kaldığımız bu kararın şimdilik sadece güz dönemiyle sınırlı olduğunun altını çizmek istiyorum.“
Karma Model Uygulayan da Var
Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı, “Uygulayacağımız Yüzyüze-Online Öğretim Modeli ile sınıfa gelen öğrencilerimizle birlikte evlerinde bulunan öğrencilerimiz, aynı sınıf ortamında derslere katılabilecek. Seçimin tamamen öğrenciye bağlı olduğunu ifade eden Rektör Ayrancı, “Bildiğiniz gibi pandemi dönemi dinamik bir süreci gerektirdiğinden, 15 günden uzun süreli karar vermek oldukça zor. Çünkü gelişmeler size bağlı değil. Ancak biz yine de her zaman olduğu gibi kimsenin düşünmediğini düşünüp herkese uygun bir model geliştirdik. Çünkü öğrencilerimizin bir kısmı haklı olarak pandemi dolayısıyla uzaktan öğretim istiyor. Diğer bir kısmı ile yüz yüze öğretim istiyor. Biz tüm öğrencilerimizin isteklerinin nasıl karşılanabileceğini düşündük ve yine özgün bir çözüm yolu bulduk. Diğer yandan üniversite hayatının devam, kurum ve kurulların sürekliliği ihtiyacı bizi bu düşünceye götürdü. Uygulayacağımız Yüzyüze-Online Öğretim Modeli ile sınıfa gelen öğrencilerimizle birlikte evlerinde bulunan öğrencilerimiz, aynı sınıf ortamında derslere katılabilecek. Uzaktan öğretimi seçenler de öğretim üyesi ile canlı iletişim kurup soru sorabilecek. Yabancı uyruklu öğrencilerimiz ise derslerini YÖK’ün kararı uyarınca tamamen uzaktan öğretim yoluyla online olarak alacaklar” dedi.
Bu doğrultuda üniversiteler eğitim modellerini ve kayıt tarihlerini peşpeşe açıklamaya başladılar.
iŞTE LİSTE
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ (%40 UZAKTAN %60 YÜZ YÜZE) (5 EKİM) (HİBRİT)
YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ (HİBRİT)
Fotoğraf adresi: https://twitter.com/uniteroru/status/1299059362921676805/photo/1 inşaat mühendisi Gülcan Ay gulcanbrg@gmail.com
Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği
Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.






