- Mobil Reklam Alanı -
Ana Sayfa Haberler İnşaat Projelerinde İş Programı

İnşaat Projelerinde İş Programı

Bu yazımızda iş programı ve planlama konuları hakkında basit bir açıklama yapılmaktadır.

6
- Mobil Reklam Alanı -

Merhaba arkadaşlar,

Sizlere bu makalemizde iş programının tanımından ve çeşitlerinden bahsedeceğiz.

İş Programı her türlü iş veya proje üzerinde olabilecek en uygun zaman ve maliyetle gerçekleştirilebilmesi amacıyla yapılan analiz çalışmasıdır. İşin veya projenin başlangıcı ile bitiş zamanı arasında yapılması muhtemel her türlü işlemin önceden tahmin edilip bir öngörü raporu hazırlamak ve doğabilecek sonuçlara hazırlıklı olmakta diyebiliriz.

Yaptığımız tüm bu analiz çalışmasına planlama denmektedir.

Gerçekleştirilmesi gereken iş veya proje, günlük yaşamdaki işler dışında ekonomik açıdan önemli boyutları bulunan bir inşaat uygulaması (bina, yol, köprü, baraj, fabrika v.b.) bir makine imalatı, bir araştırma projesi gibi işler ise planlama ve dolayısıyla iş programı büyük bir önem kazanmaktadır.

Her türlü iş veya proje için gerekli olan ana işlemlerin saptanması ve bu işlemlerin yapılacağı sıra, süre, kapasite ve maliyet bakımından planlanması, bunların uygulama aşamasında yatırım programını ve sonucu ne kadar etkileyeceklerinin bilinmesi başarı açısından çok önemlidir.

İş veya projenin istenen süre içerisinde ve ekonomik olarak tamamlanabilmesi için tüm odakların öncelikle hangi işlemlere (kritik işlemler) yönlendirilmesinin bilinmesi ve bu işlemlerin daha kontrollü yapılması gerekmektedir.

Projenin çeşitli aşamalarında görev ve sorumluluk alanlar, işlerini kısa ve uzun vadeli plan hedeflerine göre yürütmelidirler.

İşte bu zorunluluklar bazı iş programı metodlarının geliştirilmesini gerekli kılmıştır.

İş programı metodlarını sıralayacak olursak;

  • Çubuk Diyagramları (GANTT)
  • Devre Diyagramları
  • Ağ (Şebeke) Diyagramları
  • PERT Metodu
  • CPM Metodu

Planlama yapmak için çeşitli yazılımları kullanabilir bu yazılımlar sayesinde çok pratik şekilde diyagramlar ve kritik yollar hesaplanabilir ve belirlenen kriterlere göre çok boyutlu raporlar hazırlanabilmektedir.

Bilinen ve yaygın olarak kullanılan yazılımlardan bazıları şu şekildedir;

  • Ms Project

  • Primavera P6

  • Microsoft Excel

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Eğer yeterli talep olursa detaylı olarak iş programının nasıl hazırlanacağı hakkında bir makale yayınlamayı düşünüyorum. Siz de bu yazı ile ilgili bir öneri veya istekte bulunmak isterseniz yazının altına yorum olarak görüşlerinizi bildirebilirsiniz.

Kaynakİsmail Enes Erdeğer
Önceki İçerik0
Sonraki İçerik0
1989 yılında Ankara'da doğdu. 2010 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi İnşaat Teknolojisi bölümünden, 2016 yılında ise Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 2010 yılından itibaren mesleki becerilerini geliştirmek için çalışma hayatına başladı ve profesyonel olarak çalışmaya devam etti. İlk olarak mimari uygulama projeleri üzerine kendisini bu alanda geliştirdi. Dikey geçiş sistemi ile inşaat mühendisliği bölümünü bitirerek çalışma hayatına mühendislik alanında devam etmekte. Mesleki hayatına üst yapı alanında sürdürdükten sonra, Endüstriyel yapı ve Sanat yapıları alanına yöneldi. Türk Akım projesi, Çanakkale 1915 Köprüsü, Kale projesi gibi önemli projelerde görev aldı. Genellikle çeşitli tipte prekast imalatların üretimi, ön gerilmeli prekast kirişlerin üretimi, tesis kurulum ve mobilizasyon süreçleri üzerinde çalıştı. Son olarak Romanya'da prekast kiriş üretim üzerine Bükreş Çevreyolu projesinde çalışmaktadır. Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ismailenes E-posta: ismailenes.erdeger@insaport.com / ismailenes@gmail.com / iee@hotmail.com.tr

6 YORUMLAR

  1. merhaba ismail bey ,teknik ve şantiye alanında iş programı haızrlamak istiyorum .Excel aktif kulanıyorum yalnız yalın bir çalışma örneğiniz mevcut mu acaba , yada makalenizi ne zman yayınlamyı düşünüyorsunuz . Teşekkürler.

    • Leyla hanım merhabalar, öncelikle gecikme için kusura bakmayınız. Genellikle köprü ve sanat yapıları üzerine çalışmalar yaptığımız için sabit bir çalışmamız bulunmuyor. Sizlere tavsiyem yapılacak işe ait ana kalemleri belirlemek ve bu ana kalemler doğrultusunda alt iş kalemlerini oluşturmanız yönünde olacaktır. Saygılarımla,

  2. Merhabalar son sınıf öğrencisiyim bitirme ödevim var ancak elimde proje var iş planımı hazırlamayı bilmiyorum bu konuda yardımcı olabilirmisin

    • Serdar bey merhabalar, öncelikle iş programınızı oluşturmak amaçlı kullanacağız programı seçmelisiniz. Ms Project bu konuda basit ama etkilidir. Ms Project kullanımı hakkında bilginiz sınırlı ise Excel ile de yapılabilir. Bunun için ilk adım, yapacağınız işi detaylandırmanız ve konulara ayırmanızdır. Bu işlem sonrası belirlemiş olduğunuz başlıkların tahmini sürelerini oluşturmanız.

      Örnek verecek olursam;

      İşin Tanımı / Başlangıç Tarihi / Bitiş Tarihi / Toplam Süresi şeklinde 4 sütundan oluşturabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken konu hangi işin hangi işten önce geldiği.. Bu sıralamaya göre yaptığınız taktirde basit bir iş programı oluşturmuş olacaksınız.

  3. Ayşenur hanım,

    Öncelikle değerli vaktinizi sitemizde ayırdığınız ve yorum yaptığınız için teşekkür ederiz. Ms Project ile ilgili makalemiz henüz tamamlanmadı. Bu nedenle şuan için yayınlamamız malesef zor. Ama en kısa sürede bu konuyla ilgili bir makale yayınlayacağız. İlginiz için tekrar teşekkür ederiz.

  4. Merhabalar İsmail Bey,

    MS Project için iş programını anlattığınız makaleyi yayımlayabilir misiniz ? İnternet ortamında işime yarayan anlaşılabilir duru bir bilgiyle karşılaşamadım henüz. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

    İyi çalışmalar dilerim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Content is protected !!

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

Exit mobile version