- Mobil Reklam Alanı -

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yaşam alanına ve mekana gelebilecek olumsuz etkileri; mal sahibi ve yüklenici firma arasındaki muhtemel anlaşmazlıkları azaltmayı vadeden Sosyal Etki Değerlendirme (SED) raporları yakın gelecekte zorunlu olabilir. Bunun için gerekli teklif TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Ayrıca her projeden kimlerin etkileneceğini inceleyecek PEV ve PEİ raporlarının da zorunlu tutulması talep ediliyor.

0
- Mobil Reklam Alanı -

Kentsel dönüşümün sosyal etkileri masaya yatırılıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verilen yeni kanun teklifi kabul edilirse, kentsel dönüşüm projelerine Sosyal Etki Değerlendirme (SED) raporu zorunluluğu gelebilir.

SED raporunun zorunlu olması için Belediye Kanunu, Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Raporlarda önerilere yer verilecek

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yaşam alanına ve mekana gelecek olumsuz etkileri azaltacak SED raporu ayrıca mal sahibi ve inşaatı üstlenecek firma arasındaki anlaşmazlıkları da engelleyecek. SED raporlarının yanı sıra Projelerden Etkilenen Varlıklar (PEV) ve Projeden Etkilenen İnsanlar (PEİ) raporlarında muhtemel olumsuz etkiler sıralanacak; bu etkilerin azaltılması için öneriler geliştirilecek.

Kanun teklifinin gerekçesi mevcut kanunların dikkate alınmaması

SED raporunun zorunlu tutulmasını öneren kanun teklifinde gerekçe olarak ise şehirlerde yoğun bir kentsel dönüşüm yaşandığı, projede bu konuyla ilgili çıkarılan kanunların dikkate alınmadığı, özellikle çevredeki varlıkların ve insanların olumsuz etkilendiği belirtildi. Projelerin bu faaliyetlerini denetleyen ancak teklifte dikkate alınmadığı ifade edilen yasalar şu şekilde; 4 Mart 2004 tarihinde yürürlüğe giren Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Kanunu, 16 Mayıs 2005 tarihinde yürürlüğe giren Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmazların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkındaki Kanun, 3 Temmuz 2005 tarihinde yürürlüğe giren Belediye Kanunu’nun Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı başlıklı 73. maddesi ve 16 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun.

YORUM YOK

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

error: Content is protected !!

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

Exit mobile version