Kentsel Dönüşüm Kredisi limiti 200 bin lira oluyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yaptığı açıklamaya göre, 125 bin lira olan Kentsel Dönüşüm Kredisi 200 bin liraya çıkartılıyor.

0
1902

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yaptığı açıklamaya göre, 125 bin lira olan Kentsel Dönüşüm Kredisi 200 bin liraya çıkartılıyor.

Kentsel Dönüşüm Kredisi 75 bin lira artıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada, 125 bin lira olan Kentsel Dönüşüm Kredisi üst limitinin 75 bin lira arttırılarak 200 bin liraya çıkartılacağını söyledi. Bakan Kurum, Türkiye’nin deprem gerçeğinden hareketle, bundan sonraki süreçte kentsel dönüşüme daha çok enerji harcayacaklarını ifade etti.

Kentsel dönüşümde vatandaşları en çok zorlayan bir sorun olan finansman sorununu çözüme kavuşturuyoruz diyen Kurum, kat maliklerinin alabilecekleri düşük faizli kentsel dönüşüm kredisi tutarının 200 bin liraya çıkarılacağı bilgisini verdi.

“Vatandaş aylık 536 lira daha az ödeme yapacak”

Konu ile ilgili Bakan Kurum şu açıklamayı yaptı;

“Halihazırda standart konutlar için Kentsel Dönüşüm Kredisi, 125 bin liralık bir meblağın 10 yıl vadeyle aylık yüzde 0,33, yıllık yüzde 4 faiz ödemesi olarak uygulanıyor. Dönüşecek bir evde müteahhit hak sahibinden 250 bin lira talep ettiğinde, vatandaş bunun diğer 125 bin lirasını şu anki güncel faiz olan yüzde 1,40 ile kullandığında, 160 bin 380 lirası faiz olmak üzere, ana para ve faiz tutarı ile birlikte toplam 410 bin 380 lira gibi bir ödeme çıkıyordu. 10 süreyle aylık 3 bin 419 lira kredi ödemesi hesaplanıyordu.

Kentsel Dönüşüm Kredisi destek limitinin 200 bin liraya çıkarılması ile, vatandaşın cebinden çıkacak olan faiz tutarı 96 bin liraya gerileyecek. Aylık taksit ödemesi 2 bin 883 liraya gerileyecek. Böylece vatandaş aylık olarak 536 lira daha az kredi ödemesi yapacak.”

“TÜFE’ye endeksli formül üzerinde de çalışıyoruz”

Bakan Kurum, kentsel dönüşüm projelerinde TÜFE’ye endeksli uzun vadeli, düşük faizli ödeme kolaylığının da görüşüldüğünü söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘nın ‘riskli yapı’ ve ‘riskli alan’da yer alan evlerin dönüşümü kapsamında hak sahiplerine toplam 15.5 milyar lira kaynak sağladıkları imkanları şu şekilde özetledi;

  • Türkiye genelinde toplamda 4 milyar 370 milyon lira kira yardımı
  • hak sahiplerine 145 milyon lira kredi faiz desteği
  • Noter harcı, tapu harcı, damga vergisi gibi vergi harç ve ücretlerden muafiyet

Kentsel Dönüşüm Kredisi’nde üst limitini 200 bin TL’ye çıkarmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ortak çalışma yürüttüklerini anlatan Kurum, “Bugün bir ev yaklaşık 250 bin liraya yapılabilecek durumda. Bunun 200 bin lirasını uygun şartlarda düşük faizli ve uzun vadeli kredi ile temin edebilecek olan projeler, kentsel dönüşümde finansal olarak büyük kolaylık yaşayacaklar.” dedi.

Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm

‘Türkiye’nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm’ hedefiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kentsel dönüşüm seferberliğini daha da hızlandırdığını ifade eden Bakan Kurum, “Türkiye’deki toplam 28.6 milyon konutun yaklaşık 6.7 milyonu risklidir. Bu rikli konutların yaklaşık 1.5 milyonu acil olarak dönüşmeli.” dedi

2012’den bu yana 1.5 milyon konutun dönüşümünü tamamladıklarını ifade eden Kurum, bu sayede 6 milyon vatandaşın can ve mal güvenliğini teminat altına aldıklarını belirtti.

Bakan Kurum son olarak, “2021 yılında da toplam bedeli 25 milyar lira olan 80 bin konutluk kentsel dönüşüm ve sosyal konut projemize başlayacağız.” bilgisini verdi.

İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalım

Dünya genelindeki İnşaat Projeleri ve Şantiye Görüntüleri ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalımda yayınlıyorum. Bunun yanında yakında Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili eğitim videolarımı da yayınlamaya başlayacağım.

Gelişmelerden haberdar olmak için Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalıma abone olmayı, videolarımı beğenmeyi ve paylaşımlara yorum yapmayı ihmal etmeyin. Teşekkürler.

Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalım

Bu yazı, emlakmedya.com internet sayfasında da tarafımdan paylaşılmıştır.

Kaynak; Dönüşümde kredi limiti 200 bin lira

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

#mithatgüney / @mithatgny

www.mithatguney.com

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

Önceki İçerikSON DAKİKA Elazığ’da 5.3 Büyüklüğünde Deprem
Sonraki İçerikPompeii’de 2 bin yıllık fast food dükkanı keşfedildi
İnş. Müh. Mithat GÜNEY
Mithat GÜNEY, 1972 yılında Sinop ili, Türkeli ilçesinde dünyaya geldi. Almanya’da başladığı öğrenim hayatını Lise öğrenimi ile İstanbul’da sürdürdü ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği lisans eğitimini 1994 yılında tamamladı. Profesyonel hayatına 1994 yılında meslektaşı ile birlikte İstanbul’da açtıkları Mühendislik Bürosu’nda başlayan Mithat GÜNEY, uzun yıllar birçok Betonarme ve Çelik Konstrüksiyon projenin Statik Hesap ve Projelendirilmesi, Teknik Uygulama Sorumluluğu (TUS), Şantiye Şefliği vs. konularında hizmet vetmiştir. 1999 Marmara Depremi sonrası Çelik Yapılara yoğunlaşmış ve Çelik Yapıların Tasarımı, Projelendirilmesi ve Uygulanması konularında çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı prestij projeyi hayata geçirmenin haklı gururunu yaşamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 2015 yılında almış olduğu “Riskli Yapılar Tespit Uzmanı” ünvanı ile şu ana kadar oluşturmuş olduğu mesleki bilgi birikimini; Riskli Yapıların Tespiti, Projelendirilmesi, Onarım ve yeniden Taahhüdü, Kontrolörlüğü ve Müşavirliği alanlarına yansıtmaktadır. Hayat boyu öğrenme felsefesi ile günümüz Profesyonel Proje Yönetimi metodolojisi üzerine yoğunlaşmış ve bunu PMI kuruluşundan 2018 yılında üstün derece ile almış olduğu PMP sertifikası ile belgelendirmiştir. Özellikle inşaat projelerinin daha etkin ve verimli planlanması, yönetilmesi ve teslim edilmesi adına, bu konuda eğitim ve seminerler vermektedir. Kendi blog sayfasında kişisel gelişim, liderlik, proje yönetimi vs. konularında makaleler paylaşmaktadır. Evli ve 2 çocuk babası olan Mithat GÜNEY, Türkçe’ye ilave olarak İngilizce, Almanca ve Arapça konuşmaktadır. Ayrıntılı bilgi için bkz. https://www.linkedin.com/in/mithat-g%C3%BCney-pmp%C2%AE-a33b4617/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.