Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye İnşaat İşveren Sendikası (İNTES) arasında imzalanan ‘İş Sağlığı ve Güvenliği İşbirliği Protokolü’ kapsamında ‘Yüksekte Güvenli Çalış Kampanyası başlatılmıştır. Bu çalışmanın hedefine ulaşmasını umarız, ancak ölümlü iş kaza oranının her yıl arttığı bir ortamda yeterli bulmuyoruz.

0
1827

Selçuk, “İnşaatta meydana gelen kazaların çoğu yüksekten düşmeden kaynaklanıyor. Büyük bir kısmı da çatı, kat kenarlarından, iskelelerden, asansör boşluğu ve yapıdaki diğer boşluklardan düşme şeklinde gerçekleşiyor. Protokolün ana maddesi bu” dedi.

Güvenlik Ağları Zorunlu

Gerekli mevzuat düzenlemelerinin yapıldığını belirten Selçuk, şöyle konuştu: “Yönetmelik değişikliğimizi de ilk kez açıklamak isterim. ‘Geçici kenar koruma sistemleri’, ‘cephe platformları’, ‘güvenlik ağları’ ve ‘yaşam hatları’nın standartlara uygunluğunu zorunlu hale getirdik. Daha sağlıklı, daha güvenli yarınların inşasına bir umut olacağız.”

Ölümlü Kaza Azaldı 

Bakan Selçuk, Türkiye’nin büyümesinde inşaat sektörünün payının çok büyük olduğunu belirterek, “2002’de yaklaşık 713 bin çalışan sayımız varken bu sektörde bugün yüzde 192 artışla 2 milyon kişi çalışıyor. Bu sektördeki kazaların önlenmesine büyük önem veriyoruz. 2002’ye oranla ölümlü kaza oranını yüzde 37 azaldı” dedi.

Veriler Ne Söylüyor?

İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin 2018 yılı verilerine göre; iş kazası nedeniyle 1923 işçi hayatını kaybetmiş olup bu değere göre günde ortalama olarak 5,27 işçi hayatını kaybetmiş oluyor. Yüksekten düşme nedeniyle ölen işçi oranı % 16,9 olup sayısı ise 325’dir. Neredeyse her gün 1 vatandaşımız yüksekten düşüp hayatını kaybetmiştir. Çok yüksek bir oran değil midir?

Kaynak: http://www.guvenliinsaat.gov.tr ve TÜİK

Bakan Selçuk’un, ölümlü iş kazalarının azaldığını ifade ettiği ancak bu durumun çok gerçekçi olmadığı 2013 – 2017 yılları arasında İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi ve  güvenliinsaat.gov.tr’den elde edilen verilerden de görülüyor. Ne yazık ki İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) alanındaki politikaların gerçekçi olmaması ve İSG personellerinin çalışma alanlarının daraltılması bu alandaki en büyük etkenlerdir.

Bununla birlikte, Yap-Sat Uygulaması inşaat sektörünün en aktif alanı olmasına rağmen, bu alanda görevlendirilen İş Güvenliği Uzmanı sayıları hem düşük hem de kağıt üzerindedir. Çıkıp bir çevrenizdeki yap-sat şantiyelerini gezmenizi öneriyorum.

 – Kaç tanesinde şantiye şefi var?

 – Kaç tanesinde iş güvenliği uzmanı var?

 – Kaç tanesini yapı denetimler kontrol ediyor?

Emin olun bu değer % 10 seviyesine bile ulaşamayacaktır. Bakanlığın öncelikle bu alanda çözüm üretmesi gerektiğini düşünüyorum. Kontrolümüz altında olmayan her şantiye ölümlü kaza riskine sahiptir.

2018 Yılı Ölümlü İş Kazalarının İşkollarına Göre Dağılım (Kaynak: www.guvenlicalisma.org)

 

2013 – 2017 yıllarında inşaat alanında açılan iş yerleri sayısının artışı, bu alanda iş hacminin genişlediğini göstermekte. Genişleyen bu sektör nedeniyle yıllık iş kazası sayıları da artmış olmakta. 2015 yılında ölümlü iş kazalarında belli bir düşüş gözlemlenmiş olsa da genel olarak iş kazalarında ve ölümle sonuçlanan kazalarda bir artış gözlemleniyor.

‘Yüksekte Güvenli Çalış Kampanyası”nın iş kazası ve ölüm oranlarını düşürmek adına atılmış güzel bir adım olduğunu düşünüyor, bu alanda yapılacak çalışmaların hedefine ulaşacağını umarız. Ancak bu adımlar yeterli değildir. İş kazalarının ve ölümlerin ana nedenleri araştırılmalı ve bu alanda çalışmalar desteklenmelidir. 

Tekrar yineliyorum, aranan çözüm yönetmelik veya şartname çıkarmak değildir. Gerçekçi çözüm ise yönetmelik ve şartnamelerin sahada uygulanıp uygulanmadığının takibidir. 

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.