Bakanlığın hazırladığı listede görevlendirme yapılacak uzmanlık sınıfında veya bu Tebliğe göre görevlendirilebilecek durumda veyahut yeterli sayıda tasarım gözetmeni bulunmaması hâlinde, bu liste dışından Tasarım Gözetimi ve Kontrolü Hizmeti alınmasına 1 Ocak 2021 tarihine kadar devam edilecek.
Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği yani yeni deprem yönetmeliğimiz olan TBDY 2018 ile ‘Tasarım Gözetimi ve Kontrolü’ ifadesi ile tanışmış olduk. Bu hizmeti vermek için “Özel Binalar Tasarım Gözetmenliği Belgesi” alınması gerekli. Ancak bu belge için istenilen şartların ise imkansız olduğu, sadece akademisyenlerin yapabileceği bir hizmet işi olduğu çokça konuşulmuştur.
Beklenen oldu ve bu belgeyi alabilen neredeyse yok denecek kadar az oldu. Bu durumda tebliğ şartlarının kolaylaştırılması gerekti ve 2019 yılının mayıs ayında şartlar biraz daha hafifletildi. Görünen o ki, şartların hafifletilmesi yine yetersiz oldu ve 1 yıl süreliğine daha uzatıldı. Hayırlı uğurlu olsun diyelim!
Tebliğde Neler Değişti?
11/1/2019 tarihli ve 30652 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği Kapsamında Yapılacak Tasarım Gözetimi ve Kontrolü Hizmetlerine Dair Tebliğin geçici 1 inci maddesinin birinci fıkrasında geçen “1/1/2020” ibaresi “1/1/2021” olarak değiştirildi.
“GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Türkiye Bina DepremYönetmeliğinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1/1/2021 tarihine kadar, Bakanlığın hazırladığı listede görevlendirme yapılacak uzmanlık sınıfında veya bu Tebliğe göre görevlendirilebilecek durumda ya da yeterli sayıda tasarım gözetmeni bulunmaması hâlinde, yapı sahibinin talebi üzerine, Komisyonca listelerin dışından da yalnızca bu işe mahsus hizmet alımına izin verilebilir.”
TGUA-4 ve TGUA-5 uzmanlık alanları için istenen 42 puanlık şart artık tüm uzmanlık alanları için sağlanmak zorundadır.
“a) Tüm uzmanlık alanları için Komisyon tarafından Ek-2’ye göre yapılacak değerlendirme sonucu asgari (3 numaralı göstergeden en az 8 puan alınmak kaydıyla) 42 puanı sağlaması veya,”
Bina Yükseklik Sınıfı (BYS) 3 ve 3’ten büyük olan yapılar için TGUA-1 ve TGUA-3 uzmanlık alanlarında Tebliğin “b)” maddesine göre hizmet alınabilir ve bu durum bakanlığa bildirilir. Ancak Bina Yükseklik Sınıfı (BYS) 5 ve 5’ten büyük olan yapılar için Bakanlığa bildirim yapılmasına gerek yoktur. Bu durumda, Bina Yükseklik Sınıfı (BYS) 1 ve 2 olan yapılar bu şarttan yararlanamayacak.
“c) Yukarıdaki (b) bendine göre TGUA-1 ve TGUA-3 uzmanlık alanlarında sadece Esaslar Tablo 3.3’e göre BYS≥3 olan binalar için geçici sicil ile hizmet alınabilir. TGUA-1, TGUA-2 ve TGUA-3 uzmanlık alanlarında BYS≥5 olan binalar için Bakanlığa herhangi bir bildirim yapılması gerekmez.”
Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği
Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.







