Enerji santralleri serimizin 2. yazısı olan bu yazımız nükleer enerji santralleri üzerine olacaktır. En anlaşılır şekilde, kısa ve öz bilgiler vermeye çalıştığımız yazımızı keyifle okumanızı dileriz.
Nükleer Enerji Santralleri
Nükleer santralde yakıt olarak bir veya birden fazla nükleer reaktörün radyoaktif maddeleri kullanılarak elektrik enerjisi üretilebilen tesise verilen isimdir. Radyoaktif maddeler bilindiği üzere zararlı maddelerdir. Bu sebeple diğer santrallerle kıyaslanamayacak derecede sıkı güvenlik önlemleri alınmak zorundadır.
Çalışma Prensibi:
Reaktörün içinde ana madde olarak uranyum kullanılmaktadır. İlk aşamada uranyum parçalanır ve bu parçalanmadan dolayı yüksek bir enerji açığa çıkar. Uranyum, bu şekilde fisyona uğrar. Yani atomu iki veya daha fazla çekirdeğe bölünür. Bu fisyon tepkimesi ile açığa çıkan bu muhteşem enerji, suyu buharlaştırarak yüksek sıcaklıklara ulaştırır. Meydana çıkan bu sıcak su buharı türbinlere ulaşır. Türbinlere ulaşan bu sıcak su buharı generatörün milini döndürmeye başlar. Generatörün milinin dönmesiyle elektrik enerjisi üretimi başlamış olur. Türbinlerden geçen sıcak buhar soğutularak su haline getirilir. Bu su ise tekrar reaktörün kalbine gönderilir.
Güvenlik Sistemleri:
1)Reaktör Koruma Sistemi:
Ani olarak nükleer reaksiyonu sonlandırmak için dizayn edilmiştir. Zincirleme olarak devam eden tepkimenin ilerlemesini kırarak, meydana çıkan ısıyı sonlandırır.
2)Engelleme Sistemleri:
Radyoaktif madde salınımı yapan bu santral çeşidinde bu salınımı önlemek amacıyla tasarlanan sistemlerdir. Bu engelleme sistemleri ise aşağıda sıralanmıştır.
Yakıt Kaplama:
Nükleer yakıtın etrafında koruma tabakası olarak tasarlanan ve reaktörün soğutma devresi boyunca yakıtı korozyondan korumak için tasarlanmış bir kaplamadır.
Reaktör Kabı:
Nükleer yakıt etrafında ki ilk koruyucu katmandır. Bir nükleer reaksiyon sırasında açığa çıkan radyasyonun çoğunu yakalamak için yüksek basınçlara dayanabilecek şekilde dizayn edilmiştir.
Birincil Çevreleme:
Reaktör kabını içeren büyük bir metal ve beton yapıdan meydana gelir. Bu çevreleme sistemi güçlü iç basınçlara ve sızıntıya karşı dayanabilecek yapıda dizayn edilmiştir
İkincil Çevreleme:
Her santralde bulunmasa da bazı santrallerde, birincil çevreleme sistemini de içinde barındıran ikincil çevreleme sistemi bulunabiliyor. Türbin dahil buhar sistemlerinin çoğu radyoaktif malzemeleri içerdiğinden bu sistem artık yaygın olarak kullanılmaktadır.
Çekirdek Alıcı:
Tam erime durumuna gelen yakıt binanın beton zemininin üzerinde sona erer. Birincil çevreleme zemini bu nükleer erimeye de meydana çıkacak büyük sıcaklıklara karşı yeterli dayanıklılığa sahiptir. Her şeye rağmen yine de dayanıklı olduğu bilinmesine rağmen betonun da erime ihtimali düşünülerek çekirdek tutucu icat edilmiştir.
Makaleyi Yazan: Elk. Müh. (Stu) Ahmet Aslan
e–posta: ahmetasln93@gmail.com
Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği
Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.