1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayakları yükselmeye devam ediyor. Çanakkale Boğazı’nda yapımı devam eden köprünün ayakları; Türk bayrağını ve 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni simgelemekte.
18 Mart 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli törenle atılan 1915 Çanakkale Köprüsü‘nün ayakları yükselmeye devam ediyor.
1915 Çanakkale Köprüsü’nün yapımı için ilk olarak Gelibolu’da Sütlüce, Lapseki’de ise Şekerkaya mevkileri arasında uzun süre denizde sondaj çalışması yapıldı.
Denize 357 adet demir kazık çakıldı
Sondaj çalışmalarını takiben köprü için Çanakkale Boğazı’nın Avrupa yakasındaki Gelibolu ilçesi Sütlüce mevkiinde şantiye kuruldu.
2023 metrelik ayak açıklığıyla dünyanın en uzun asma köprüsünün ayakları 2’si Türk, 2’si Kore olmak üzere toplam 4 firma tarafından ortaklaşa yapılıyor.
Asma köprüyü taşıyacak 2 kulenin deniz içindeki temeli, yapının suda zarar görmemesi için kesondan inşa ediliyor.
Kuru havuzda inşası devam eden kuleler yanında, bir yandan da köprünün deniz altındaki temelinin zemin iyileştirilmesi için Avrupa yakasında 192, Asya yakasında da 165 olmak üzere toplam 357 adet 2,5 metre çapında demir kazık denize çakıldı.
Yunuslar geçerken çalışmalara ara veriliyor
Köprü ayakları için kazık çakımının yapıldığı alandaki su altı gürültüsünden olumsuz etkilenmemesi için görevliler dürbünle gözlem yapmakta, yunusların alana 500 metreden fazla yaklaştığının tespit edilmesi halinde çalışmalara ara verilmekte.
Çanakkale Köprüsü’nün ayaklarının oturacağı deniz tabanında bulunan ve Akdeniz’de koruma altında olan ‘Pinna nobilis’ türü yaklaşık 1000 midyenin zarar görmemesi için dalgıçlar tarafından toplanarak, denizde güvenli bölgeye taşındı.
Çanakkale Köprüsü’nün ayakları 2019’da yükselmeye başladı
2019 yılı başında kuru havuzdaki kule kesonlarının inşası ile deniz içerisine kazıkların çakılması işlemi tamamlandı.
Takiben, deniz içerisine batırılacak 74-83 metre boyutlarında, 15 metre yüksekliğinde ve 51 bin 186 ton ağırlığındaki kule kesonları kuru havuzdan ıslak havuza alındı.
Köprünün ıslak havuzdaki kule kesonlarında, çelik şaft montajı tamamlandı.
2019 yılı Mayıs ayında ise, kule kesonları 24 süren bir işlemle denize batırıldı.
Sonrasında Avrupa ve Asya yakası kule kesonları üzerinde 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayakları yükselmeye başladı.
Çanakkale Köprüsü’nün ayakları 50 metre yüksekliğe ulaştı
Çanakkale Boğazı’nda yapımı devam eden 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayakları; kırmızı beyaz renkleriyle Türk bayrağını, 318 metrelik yüksekliğiyle de 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni simgelemekte.
Köprü kulesini oluşturacak 4 kule bloğu, Temmuz ayında Gelibolu Sütlüce’deki şantiyeye ulaştı.
Ağustos ayında ise ilk bloklar, kule kesonları üzerine yerleştirildi.
Eylül ayında da yükselmeye başlayan ayaklar arasına bağ kirişi montajı yapıldı.
Gelinen son noktada; Gelibolu ve Lapseki yakasındaki kesonlar üzerine, 7’nci blokların yerleştirilmesiyle Çanakkale Köprüsü’nün ayakları 50 metre yüksekliğe ulaştı.
Çanakkale Boğazı zaman zaman trafiğe kapatıldı
Çanakkale Boğazı, köprü çalışmaları sebebiyle zaman zaman transit gemi geçişlerine kapatıldı. Hassas çalışmalar olduğu zamanlarda da gemilerin 10 knot yerine 8 knot altında hızla seyretmeleri sağlandı.
Boğaz 6 dakikada geçilecek
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, köprünün hizmete girmesiyle Çanakkale Boğazı’nın 6 dakikada geçileceğini müjdeledi.
Çanakkale Köprüsü inşaatıyla bölgenin kaderinin değişime uğradığını belirten Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, köprü ayaklarının görülmeye başlanması ile birlikte yatırımcıların bölgeye ilgisinin arttığını ifade etti.
Kulelerin üst kısmı top mermisini temsil edecek
Denize batırılan kesonlar üzerindeki kule kurulumunun alçak kısımlarındaki bloklar, yüzer vinç yardımıyla konuldu.
Tüm blokların konulmasının ardından 318 metrelik köprü kuleleri tamamlanacak. Kulelerin üst kısmı Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşı’nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde olacak.
Dünyada ilk
1915 Çanakkale Köprüsü, tasarımındaki inceliklerle de dünyada bir ilk olacak.
Yaklaşık 45,06 metre genişlikteki 1915 Çanakkale Köprüsü, Cumhuriyet’in 100’ncü kuruluş yıl dönümünü temsil eden 2023 metrelik orta açıklığıyla, tamamlandığında dünyanın en büyük orta açıklığına sahip asma köprüsü unvanına sahip olacak.
770’er metrelik 2 yan açıklığı ile birlikte köprü toplam 3 bin 563 metre uzunluğuna sahip olacak. Birer yakadaki 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile birlikte toplam geçiş uzunluğu 4 bin 608 metre olacak.
18 Mart 2022’de hizmete açılacak
Köprü tabliyesinin her iki tarafında bakım onarım amacıyla kullanılacak yürüme yolları olacak.
18 Mart 2022’de tamamlanarak hizmete açılması planlanan 1915 Çanakkale Köprüsü Projesi kapsamında;
- 1 asma köprü,
- 2 yaklaşım viyadüğü,
- 4 betonarme viyadük,
- 6 alt geçit köprüsü,
- 38 üst geçit köprüsü,
- 5 köprü,
- 43 alt geçit,
- 115 çeşitli ebatlarda menfez,
- devlet yolu üzerindekiler de dahil 12 kavşak,
- 4 otoyol hizmet tesisi,
- 2 bakım işletme merkezi,
- 6 ücret toplama istasyonu inşa edilecek.
Tasarımındaki inceliklerle dünyada ilk olacak: 1915 Çanakkale Köprüsü başlıklı haber, trthaber.com.tr internet sayfasında 28 Kasım 2019 tarihinde yayımlanmıştır.
Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP
#mithatgüney / @mithatgny
Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği
Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.