Yapı Kayıt Belgesi alanlar için tapu işlemleri

İmar Barışı yada diğer adıyla İmar Affı ile imarsız yapılara kullanım hakkı verilmesi amaçlanmış olup 2 milyonun üzerinde başvuru alınmıştır. Başvuru işlemleri tamamlanan maliklere yapı kayıt belgeleri de verilmeye başlandı.  Peki, Yapı Kayıt Belgesi alanlar nasıl tapu alacak? Tapu başvurusunda hangi belgeler gerekli? Nelere dikkat edilmeli?

686
107754

İmar Barışı yada diğer adıyla İmar Affı ile imarsız yapılara kullanım hakkı verilmesi amaçlanmış olup 2 milyonun üzerinde başvuru alınmıştır. Başvuru işlemleri tamamlanan maliklere yapı kayıt belgeleri de verilmeye başlandı. Peki, Yapı Kayıt Belgesi alanlar nasıl tapu alacak? Tapu başvurusunda hangi belgeler gerekli? Nelere dikkat edilmeli?

12 Ekim 2018 tarihinde 2857391 sayılı Makam Oluru ile bu genelgeye 12 madde daha eklenmiştir. Genelgede Yapılan Değişiklik İçin TIKLAYINIZ.

Tamamlanmamış Yapılar İçin Kat Mülkiyetine Geçiş

06 Haziran 2018 tarih ve 30443 sayılı Resmi Gazete’nin 6. Maddesinin 6. Bendi uyarınca inşaat halindeki yapılarda 31/12/2017 tarihi itibari ile bitmiş olan kısımlar için ilave inşaat alanı ihdas etmemek şartı ile yapı kayıt belgesi alan yapı/bağımsız bölümlerde tapu kütüğüne tescil ve/veya kat mülkiyeti işlemleri eksik inşaat işlerinin tamamlanmasından sonra gerçekleştirilir.

Üçüncü Şahıslara Ait Arsada Kısmen İşgali Olan Yapılar Faydalanabilecek

Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar ile Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar bu kanun kapsamından yararlanamayacaklar. Ancak Hazinenin ve üçüncü kişilerin özel mülkiyetinde bulunan taşınmazlar üzerine kısmen tecavüzü bulunan yapılar için hazinenin veya ilgililerinin muvafakati alınması koşuluyla tapu kütüğünün beyanlar hanesinde tecavüze yönelik belirtme yapılarak tapu sicilinde gerekli tescil işlemleri yapılabilecektir.

LİHKAB/ SHKMMB’e Yapılan Başvurularda İstenecek Belgeler

  1. Yapı kayıt belgesi/belgeleri,
  2. LİHKAB/ SHKMMB tarafından imar planlarında umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların bulunduğunun tespit edilmiş olması halinde bu kısımların terk edildiğine ilişkin ilgili belediyesinden veya kurumundan alınan belge,
  3. 06 Haziran 2018 tarih ve 30443 sayılı Resmi Gazete’nin 6. Maddesinin 4/b bendinde tanımlanan proje,
  4. Tapu senedi/tapu kaydı ve kimlik belgesi,

Zemin Tespit Tutanağında Kroki Kısmı Olacak

İşleme konu yapıların ve eklentilerinin, proje ile zemin durumu dikkate alınarak, yapı ve eklentileri ile parsel köşe noktalarının kontrol noktalarına dayalı biçimde ölçülerek teknik mevzuata uygun olarak hesaplanan koordinatlarını, yapıların birbirilerine göre ve parsele göre konumlarını, yapı cephelerini, kat adedini, yapı cinsini ve varsa tecavüz şekli ve miktarını gösterecek şekilde Zemin Tespit Tutanağı Krokisi hazırlanacaktır.

Kadastro Müdürlüklerince Yapılan Başvurular

1. İstemde bulunanın kimlik belgesi,

2. İstemde bulunan temsilcisi ise temsil belgesi,

3. Yapı kayıt belgesi / belgeleri

4. Zemin tespit tutanağı,

5. Umumi hizmet alanına denk gelen alanların terk edildiğine ilişkin ilgili belediyesinden alınan belge,

6. Tapu malikleri veya maliklerden en az birisi ile LİHKAB/SHKMMB arasında düzenlenmiş olan sözleşme,

7. Sözleşmeye ilişkin tahakkuk eden damga vergisinin ödendiğine dair makbuz

Kadastro müdürlüklerince yukarıdaki belgelerin varlığı tespit edildikten sonra başvuru konusu parselin zemin tespit tutanağındaki köşe koordinatlarının kadastro teknik evrakına uygunluğu, yapının tersimat kontrolü ve parsel içerisindeki konum kontrolü yapılır. Başvuru uygun ise c ve e maddelerindeki belgeleri ek göstererek üst yazı ile tapu müdürlüğüne gönderilecektir. Başvurular incelenecek olup uygun olan başvurular için tapu sicilinde gerekli tescil işlemleri gerçekleştirilecektir.

Tapu Müdürlüklerine Verilecek Evraklar

  • Umumi hizmet alanına denk gelen alanların terk edildiğine ilişkin ilgili belediyesinden alınan belge,
  • Mevcut yapının veya yapıların dış cephe ve iç taksimatı bağımsız bölüm, eklenti, ortak yerlerinin ölçüleri ve bağımsız bölümlerin konum ve büyüklüklerine göre hesaplanan değerleriyle oranlı arsa payları, kat, daire, iş bürosu gibi nevi ile bunların birden başlayıp sırayla giden numarası ve bağımsız bölümlerin yapı inşaat alanı ve yapı maliklerini de gösteren ve mimar tarafından yapılan ve ana gayrimenkulün yapı maliki veya bütün paydaşlarca imzalanan ve elektronik ortamda taranmış tapu müdürlüğüne ibraz edilen proje,
  • Bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına, birden çok yapının varlığı halinde bu yapıların özelliğine göre hazırlanmış, kat mülkiyetini kuran yapı maliki veya malikleri tarafından imzalanmış yönetim planı,
  • Zorunlu deprem sigortası,
  • Yapı Kayıt belgesi için ödenen tutar kadarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığının merkez muhasebe birimi hesabına yatırıldığına ilişkin belge,
  • 492 Sayılı Hanuna bağlı (4) sayılı tarifenin I-13/a fıkrasında belirtilen harcın tahsil edildiğine ilişkin 59 seri no’lu Harçlar Kanunu Genel Tebliği ekinde yer alan belge

Yapı Kayıt Belgesi Başvurularında Nelere Dikkat Edilmeli

  • Tapu işlemleri için yapı kayıt belgesindeki beyanlar esas alındığından başvurularda yanlış beyanda bulunulmamalıdır. Bu nedenle teknik bir personelden veya firmadan yardım alınmalıdır. Zaten tapu işlemleri için mimar ve mühendis ve LİHKAB/SHKMMB tarafından hazırlanacak belgelere ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Umumi hizmet alanına denk gelen alanların terk edilmesi gerekmektedir. Terk edilecek alanların olup olmadığının kontrolü için ilgili belediyeye başvuru yapılmalı ve belge alınmalıdır.
  • Yapılan her işlem ve ödeme için belge alınmalıdır. Teknik destek alınacak firma ile sözleşme imzalanmalıdır. Sözleşmesiz yapılan işlemler ile ilgili başvurular kabul edilmemektedir.
  • Dolandırıcılığa dikkat edilmelidir. Birçok kişi bu durumu fırsat bilerek sizden işlemleri yapacağını belirterek ücret talep edebilir. Kesinlikle güvenilir kişi ve kurumlardan yardım alınız.

Konu hakkında merak ettiklerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz.

Saygılarımla,

Yüksel KAYA

İnşaat Mühendisi

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

686 YORUMLAR

  1. Merhaba Yüksel Bey,
    1215 m2 lik tapu tahsisli yerimiz var 4 hane olarak oturuyoruz. 1215 m2 içinde yaklaşık 600 m2 işgal alanı var gerisi yol. imar planı yok daha doğrusu onaylanmamış. belediyenin e imar sitesinden baktığımda yol bize ait ve yerleşim yeri olarak görünüyor. yapı kayıt belgesi aldık. sorum şu; tapu almak istediğimiz de yolu da satın alıp feragat etmemiz gerekiyor. bu da baya maliyet çıkarıyor. (2.700.000,00 tl) en fazla 4 kat verildiği içinde müteahite de veremiyoruz. kar edemeyeceği için. ne yapmamız gerekir. farklı bir çözüm yolu var mıdır ?

    teşekkürler..

  2. Yüksel bey merhaba, bir konuda danışmak istiyorum.

    Kat Mülkiyeti bulunan bir yapıda ortak alan olarak geçmeyen çatı katının bir kısmını, en üst kattaki daire sahibi, dairesine katmıştır. Akabinde de iş bu yapı için yapı kayıt belgesi almıştır. Bunun önüne geçebilmek için ne yapılabilir ?

  3. Yüksel bey merhabalar,
    BABAMIN YILLAR ÖNCE KAĞIT ÜZERİNDE NE YAPTIKLARINI HATIRLAMADIĞI RAHMETLİ 2 HALASINA AİT YERİ PARASINI VEREREK ALDIĞI 50 YILDIR OTURDUĞU YAYLA EVİ VAR. 30 BELKİ DAHA FAZLA YILDIR BABAMIN ADINA GÖRÜNDÜ İÇİN EMLAK VERGİSİNİ BABAM AKSATMADAN ÖDÜYOR. ELEKTRİK VE SU ABONELİKLERİ DE BABAMIN ÜZERİNE. ANCAK ÜZERİNE ALMADIĞI İÇİN TAPU VS BİR ŞEYİ YOK. BUNU TAPUYA DÖNÜŞTÜRME ŞANSIMIZ VAR MI? VEYA NE YAPILABİLİR?

  4. Merhaba Yuksel Bey,

    son gunlerde soylenen, konutlari bundan sonra evsahipleri kiraya veremeyecek, sadece emlakcilar kiraya verebilecek ibaresi dogru mudur?

    kardesime ait daireyi (kendisi yurtdisinda) kendi istegi ile ben kiraya verebilecek miyim? yoksa emlak ofisi mi vermeli? Ben internette kiraya verirsem cezasi var mi?

    cok tesekkurler.

  5. tüm yapılar derken orasını anlamadım.kendi hissemde olan binanın yapı kayıt belgesini aldım.ve o binada da 4 dairem var.daireler için kat tapusu alabilirmiyim.

  6. merhabalar Yüksel bey,Beykoz da 150/4320 hisseli yerim var.şu an ki tapumda bahçeli kargir ev diye geçiyor.150 metre kare arsam üzerinde 2003 yılında giriş 90 metre,1.kat,2.kat ve 3.kat 110 metre olmak üzere 4 daireli bina yaptırdım.Herhangi bir inşaat projem falan yok.Kapalı alan 420 metre olarak imar barışına başvurdum 13500 tl ödeyerek yapı kayıt belgesini aldım.Sorum şu:
    Dairelerime ayrı ayrı kat tapusu alabilir miyim. Kat mülkiyeti almak şehir bölge v.s değişir mi,bir de Beykoz bölgesinde kat mülkiyete geçiş de bize yardımcı olabilecek bir firma önerebilir misiniz.

    • Merhaba Turgut Bey,

      İlgili ada/parsel üzerindeki tüm yapılar için yapı kayıt belgesine başvuru yapılmış ise kat mülkiyeti tapusu için başvurabilirisiniz. Maalesef firmalar ile bağım yoktur. Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerindeki arkadaşlara danışırsanız size firma bilgisi verebilirler.

  7. Merhaba Yüksel bey arsası üzerimize olmayan tek katlı köy evi için yapı kayıt belgesi annemin üzerine çıktı. eşi yapı kayıt belgesi işlemlerini annemin üzerine yaptırmıştı vefat etmeden önce annemin eşi şimdi vefat etti. 2. Evlilikti eşinin çocukları evden annemi çıkarıp kendileri oturmak istiyor bu mümkün olabilir mi yani yapı kayıt belgesi annemde annem çıktığı zaman evin elektriğini suyunu vb aboneliklerini üvey çocuklar. Üzerine alabilir mi? Bir de arsa sahipleriyle bu üvey çocuklar anlaşıp tapuyu üstlerine alabilir mi alsalar dahi annem burada hak sahibi olabilir mi ya da annemin arsa sahipleriyle anlaşıp evi üzerine alma gibi bir şansı olabilir mi bu durumda üvey çocuklar hak talep edebilir mi ettiler diyelim ki nasıl bir anlaşmaya varılabilir? Çok çetrefilli bir iş yorumunuzu bekliyorum teşekkürler

    • Merhaba Sinem Hanım, yapı kayıt belgesinin anneniz adına çıkmış olması demek arsada hak sahibi olduğu anlamına gelir. Aksi halde yapı kayıt belgesi geçersiz olacaktır. Üvey çocukların arsa üzerinde hakları olmadığı sürece alamazlar. Tabi bu konu biraz hukuki boyuta giriyor. En sağlıklısı bu konuda uzman bir avukata danışmanız olacaktır.

  8. Merhaba Yüksel bey, 445 metrekare Tarla ve ev yazılı tapu üzerinde bulunan 2 katlı 260 metrekare inşaat alanlı ev için yapı kayıt belgesi alındı, imar geldiğinde durumu ne olur,teşekkür ederim.

  9. Merhaba Yüksel Bey,
    25 daireli bir apartmanda yöneticiyim. Biz imar barışından yararlanıp bütün sakinlerin rızasıyla iskanımızı yeni tapularımızı aldık. Ancak bir daire sahibi borcunun büyük bir kısmını ( %90) ödemedi. Biz apartman sakinleri olarak 7 – 8 aydır müsamaha gösterdik ancak bu arkadaşın ödeme durumu yok. Bu dairenin tapusu bizde kendisine vermedik. Şimdi sorum biz hukuki olarak ne yapabiliriz. Yani satılacaksa satılsın bu daire. Çünkü 10000 TL ye yakın bir borç var.
    Teşekkürler.

  10. Merhaba, Yüksel bey
    İki kardeşin yan yana dükkanları var, kat irtifakı mevcut. Dükkanlara giriş ve ana caddeye bakan bir bölüm ortak alan kapsamında. Ortak alan da sundurma gibi yapılardan dolayı imara aykırılık söz konusu. İmar barışından yararlanmak için kardeşlerden biri başvurmak istiyor ancak diğer kardeş imza vermiyor. İlk sorum, muvafakiyet olmasa da kardeşlerden biri başvurabiliyor mu ve daha sonra ödediği ücreti diğerine rücu etme hakkı olabiliyor mu? İkinci sorum ise, bunu konu hakkında bir hukuki dayanak veya kanun maddesi ile ilgili bir bilginiz var mı? Şimdiden çok teşekkürler.

  11. Merhaba Yüksel Bey,
    İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait bir yapının bahçesinde gecekondum var. 21 yıldır burada ikamet ediyorum. Arsanın tamamı 1600 mkare. Ben 500 mkaresinin yapı kayıt belgesini aldım. Buranın tapusunu lamam için ne yapmam gerekir. Teşekkürler.

  12. slm yüksel bey afınıza sıgınarak bir sorum olacak yapı kayıt bedelini ödeyip yapı kayıt ı aldık tapu müracatı için nezamana kadar vaktimiz var acaba malum aynı mebla da tapuda yatırılacagı için bunun son müracat tarihi varmı yoksa nezaman istenirse mi şimdiden çok teşekür ederim cevabınıza

  13. merhaba yüksel bey
    2 katı bodrum üzeri 5 katlı İşhanımız var.depremde hasar olmamasına rağmen 1993 yapımı olduğu için inşaat mühendisiyle görüşüp alt 2 kat bodrumun kolonlarını ve kirişlerini çelik konstrüksiyonla güçlendirmeyi düşünüyoruz.maliyet bakımından binaya komple yapamıyoruz. yanlız mühendisimiz temeli kazıp, radye temele dönüştürmeyide önerdi. bizde maliyet artıcağından kararsız kaldık. sizce bu ne derece binaya fayda sağlar ve bu işlemi yaptırmamıza değermi.sizi takip ettiğimden görüşünüz benim için çok önemli.tşk ederim…

    • Merhaba Murat Bey,

      Bu tür müdahaleler hesaplar yapılmadan uygulanmamalıdır. Benim önerim, eğer böyle bir şey yapmayı düşünüyorsanız, bu konuda uzman bir firmaya gerekli saha incelemeleri yaptırdıktan sonra değerlendirmenizdir.

  14. Merhaba Yüksel bey ;
    Benim sorum şu istanbul beykoz da ikamet etmekteyim ve imar barışından yararlanmış bulunmaktayız, 160 m2 alan üzerine 4 katlı bir binamız var, 1985 yılında tabu tahsis belgesi var, şimdi imar barışı gereğince tapu kaydı için başvurmak istiyorum.
    Ancak 1.) Çevre ve şehircilik bakanlığının 2018-8 nolu genelgesi gereğince ikamet ettiğim bina ve arsa için bu alanın umumi hizmet alanına girip girmediğinin hangi kurumdan sorgulamam gerekiyor.
    2.) Arazi Hazine veya Belediyenin yeri ise bunlardan tekrar para vererek mi tabuyu alacağım.
    3.) İmar barışı nedeniyle tabu yu almak için tecrübenize ve bilginize dayanarak totalde ne kadar para vermem gerekir bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim iyi çalışmalar.

  15. Merhaba biz yapı kayıt belgesi aldık şimdi tapu kayıt belgesini aliyoruz.imar barışına başvuru tapumuz babamın üzerine yeni cikacak olan tapuyu tapu harcı ödemeden direk Kendi üzerime çıkartabilir miyim.

  16. Yüksel Bey Merhabalar,
    Bir daire satın aldık, yapı kayıt belgesi mevcut yeni bir bina 4 yıllık. Mimari projesi çizilmiş. Kat irtifakı var, cins değişikliği için (kat mülkiyeti) tapuya başvurulacak. Muvafakat de verdik yöneticiye. Bu süreçte balkonu cam balkon ile kapattık. Küçük bir duvar vardı yıktırdık.

    Bu durum imar barışı kapsamında sıkıntı çıkartır mı, çıkartırsa ne yapmak gerekir?

    Saygılar

  17. Merhaba Yüksel Bey,
    790 metrekarelik hisseli bir arsanın 158 metrekaresi bana ait. Üzerinde iki katlı evim var. Ayrıca iki hissedarın daha toplam arsa içerisinde evleri var. Yapı kayıt belgemi aldım. Şimdi tapumu almak için 790 metreye hissedar olanlardan herhangi bir izin vs almak gerekiyormu? Yani hisseli arsada durum nasıl oluyor. Toplam arsa hisselerinin 5\1 i benim.

  18. iyi günler yüksel
    1. biz 3 adet teras katı birde altkat olmak üzere 4 kişi yiz ancak 4 ümüzde tek tapuda müştereğiz bütün müracatlarımızı yaptık bütün evraklarımızı ve projemizi hazırladık sadece tapuya vermek kaldı ancak yapı kayıt belgesindeki metre ile projedeki metreler tutmuyor benim metrem projede eksik ama diğer arkadaşların metresi projede fazla görünüyor bu tapuda sorun olurmu
    2. binada toplam 22 hak sahibi var projede hepsinin imzası isteniyor ve bu 22 kişinin tapu dairesine gelip imza atması gerekiyormu sadece projedeki imza yetmiyormu cunkü bazı malikler şehir dışında
    şimdiden teşekkürler.

    • Merhaba Gökhan Bey,

      1) İki yolunuz var. Eğer merekare farkları çok fazla değil ise projeci beyan ettiğiniz metrekarelere göre düzeltme yapsın. Eğer fark çok ise farklılık için dilekçe ile başvuracaksınız ve fazla-eksik beyanların tespiti yapılacak. Tespite göre ödeme yapacaksınız veya fazla verdiğinizi alacaksınız.

      2) Sadece projeye atılan imzanın yeterli olduğunu biliyorum. Ancak arsa pay oranları değişiyor ise onların da gelmesi gerekecektir.

  19. merhaba yüksel bey oturduğum bina iskanlıdır ben 5 katlı çift daireli bir binanın bodrum.1 katında tapuda 31m2 ve ek olarak 1.nolu müştemilat eklenmiştir yazıyor. bina 2015 yeni yapi. bina aşağıdan yukarıya kadar metrekare hep 111 olarak aynı sadece bodrum katları böyle eklenti şeklinde yapmışlar imar barısından 111m2 olarak yeni yapı kayıt belgesi aldım.bunu tapuya işletmek için binanın 10 dairenin projesini yoksa sadece oturduğum dairenin projesini mi çizdirmek gerekiyor birde muvafvakatname almam gerekiyor mu. tapuda herkeste kat irtifakı yazıyor.

  20. Merhaba Yüksel Bey, 2018 yılında 9 daireli, iskanı olan binanın giriş katındaki 3 daireden yola cephesi olan 1 tanesini depo olarak kullanmak için satın aldım. Hiç bir eklenti yapmadan Burayı dükkana çevirmek için yapı kayıt belgemi aldım. Bina 1999 tarihinde yapılmış. Yapılan işlem doğru mudur?

  21. Men.biz apartmana yapı kayıt belgesi aldık ve 6 daireli bir apartman kat mülkiyeti var ve çatıda ekstradan bir daire fazladan yapılmış ve biz bunu belirttik yapı kayıtta 7 bağımsız olarak belirtik benim sorum şu biz 7. Daireye tapu vermek istemiyoruz ama mutait buna tapu çıkarmak istiyor bizden imza almadan bizden habersiz tapu cikarabilirmi yanitlarsan çok sevinirim

  22. Mrb. mahalle statüsü kazanan köyümüzde (kırsal kesim) babamın üzerine tapulu 8500 metre kare meyve bahçesi arazisi üstünde tapunun üçgen şeklinde birleşen kısmın ucunda 2 katlı evimiz vardır. 1. katı (yaklaşık 80 metre kare) 1999 yılında babam tarafından yaptırılmıştır. 2. katı ise (yaklaşık 110 metre kare) 2017 yılında tarafımca yaptırılmış ve daha önce abone olunan 1. katın elekltrik ve suyunu ortak kullanmaktayız. babam hayatta yalnız çok yaşlıdır. babamın vefat etmesi durumunda 11 varisi bulunmaktadır. sormak istediğim:
    1- Tarla tarımsal alan olduğu için bölünemez bütünlükte olduğunu düşünüyorum. Ev hemen tapunun ucunda olduğu için bu kısmı ayırabilmemiz mümkün olur mu..?
    2- Yakında köyümüzde kadastro güncellemesi yapılacağı söylenmektedir. Kadastro müdürlüğünün yapacağı bu güncellemede konutun tapusunu ayırabilmemiz mümkün müdür..? eğer mümkün ise nasıl bir yol izlememiz gerekir..?
    3- Yukarıdaki iki seçenekte de mümkün değilse başkaca bir çözüm önerebilir misiniz…?

  23. Yapı kayıt belgeli hazine arazinin satışını almak için tarlanın kişinin kaç yıl kullanıyor olması şart ve deniz kıyısına yakınlığı satışı engellermi arazi 10 dönüm yapım 100 metrekare şimdiden teşekkür ederim

  24. Merhaba bizim 1300 m2 bir arsamiz var iki ortagiz yani %50 olarak iki hisse arsanin bir kisminda tapuda tek katli bina görünüyor,ancak Kaba insaat ken aldigimiz bu yerde toplam üc kat bulunuyor imar barisi ve tapu icin bir hissedarin basvurmasi yeterli mi yoksa ikimizinde olmasi mi gerekiyor (yurt disinda ikametten dolayi)
    tesekkürler

  25. Mrb. mahalle statüsü kazanan köyümüzde (kırsal kesim) babamın üzerine tapulu 8500 metre kare meyve bahçesi arazisi üstünde tapunun üçgen şeklinde birleşen kısmın ucunda 2 katlı evimiz vardır. 1. katı (yaklaşık 80 metre kare) 1999 yılında babam tarafından yaptırılmıştır. 2. katı ise (yaklaşık 110 metre kare) 2017 yılında tarafımca yaptırılmış ve daha önce abone olunan 1. katın elekltrik ve suyunu ortak kullanmaktayız. babam hayatta yalnız çok yaşlıdır. babamın vefat etmesi durumunda 11 varisi bulunmaktadır. sormak istediğim:
    1- Tarla tarımsal alan olduğu için bölünemez bütünlükte olduğunu düşünüyorum. Ev hemen tapunun ucunda olduğu için bu kısmı ayırabilmemiz mümkün olur mu..?
    2- Yakında köyümüzde kadastro güncellemesi yapılacağı söylenmektedir. Kadastro müdürlüğünün yapacağı bu güncellemede konutun tapusunu ayırabilmemiz mümkün müdür..? eğer mümkün ise nasıl bir yol izlememiz gerekir..?
    3- Yukarıdaki iki seçenekte de mümkün değilse başkaca bir çözüm önerebilir misiniz…?

  26. Merhaba Yüksel bey, 600 metrekare arsa içinde 150 metrekare ev var. Yapı kayıt belgesini alacak kişiden burayı satın alacam. Aklımda sorular var
    1- Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra tapuya hemen müracaat edebilir mi ?
    2- Tapu müracaatında sadece evin olduğu alan 150 metrekare yerin tapusunu mu alabiliyoruz? Arsanın tapusunu alabiliyormuyuz ?
    3- Tapuyu ev sahibi aldıktan sonra mı almam doğru olur ?
    Bu konularda çok bilgim yok araştırıyorum teşekkürler.

  27. Merhaba Mustafa Bey,

    60 adet kat irtifak tapulu parsel içerisinde 32 tanesi ev konumunda, iki katlı dublesk malikleri yapı kayıt belgesi aldı. 2 malik evleri olmasına rağmen ykb müracat etmedi… ayriyeten bu maliklere ait 26 adet arsa konumunda kat irtifak tapuları mevcut. arsa konumunda olan yerler ne olacak.

  28. İyi günler
    Kırsal alanda köy yerleşim yeri
    Burada yaklaşık 25 yıl önce ev yaptım yapı kayıt için bavurumu yaptım henüz belgeyi alamadım kısmi ödeme yaptığım için.
    Evim tapulu alanın yaklaşık%70 tapu sınırlari içinde geri kalanı mera alanında kalıyor .
    Şimdi benim sorum şu bilginiz dahilinde ise bu belge evimin yıkılmamasına karşı bir evrak niteliği taşır mı.
    Köyden şikayet etmişler çünkü mera alanı işgalinden dolayı
    Yıllardır elektrik aboneliği falan var normalde
    Bu konuda ne yapmam gerekiyor bilginiz var ise yönlendirme yapacağınız kurum vs.
    Cevaplarsaniz sevinirim iyi günler

    • Merhaba Mustafa Bey,

      Evet. Yıkılmamasını sağlar ancak arsa tümüyle size ait ve ileride planlanacak imarda da kamusal alan olmaması gerekir.

      İstedikleri başvuruyu yapsınlar. Siz bildiriminizi yapmışsınız ve gerekli abonelikleri de almışsınız. Herhangi bir şey yapmanıza gerek yok. Sadece size gelecek yazıları zamanında cevaplayınız.

  29. Yüksel bey iyi çalışmalar diliyorum,
    Benim sorum şu şekilde ve eğer cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

    4 katlı ve her katında iki daire olan bir apartmanda, kat irtifakına sahip bir apartman dairesine sahibim. Bodrum katında bulunan ve depo olarak tasarlanan bölümleri daireye çevirerek yapı kayıt belgesi aldık. Bu yeni iki daire doğal olarak 8 daire sahibine ait oluyor. Bu 2 yeni daireye ait yapı kayıt belgelerini tapularımıza nasıl işletebiliriz. Yorumlarda bizimkine benzer bir durum göremediğim için sormak ihtiyacı hissettim. Şimdiden çok teşekkürler.

  30. merhaba yüksel bey benim köy yerleşim alanı içerinde yer alan bir dönüm içinde üç katlı üç daireli evim var imar barışı için başvurdum amacım üç adet daire tapusu almak nasıl yapabilirim tarla vasfında ifraz yoluyla bir dönüme tapu çıkarmıştım ruhsat köy yerleşim alanında istenmediğinden ruhsat almadan yaptım yapıyı

  31. Merhaba yüksel bey bizim dededen kalma köyde bi yerimiz var etrafını cevirdik elektırık abonelıgını aldik yapı kayıt belgesını aldık konteynırımız var uzerınde 2cı adres olarak kaymakamlıga kayıt olduk tapuyu nasıl alabiliriz dimdiden tesekkürler

    • Merhaba Derya Hanım,

      Öncelikle başvuru yapacağınız yerin imara açık alanda olduğundan emin olunuz. Sonrasında belediyeden yola terk yazısı almalısınız. Bu yazıyı aldıktan sonra yapının projesi çizilecek, zemin tespit tutanağı düzenlenecek. Bunlarla kadastro müdürlüğüne başvuru yapacaksınız.

  32. selamlar,
    bir apartmanın alt katında garaj olarak görünen bağımsız bölüm için imar affından yararlandım yapı kayıt belgemi aldım. tapuda cins tahsis i denilen işlemi yaptırarak tapu kaydına dükkan olarak geçirmek istiyorum. tapu idaresi apartmandaki diğer dairelerden de muvafakatname almam gerektiğini söylüyor. ama bazı komşular bu noter evrakını vermek için “rüşvet” istiyor. yani senin malın değerlenecek madem bizi de gör diyor. projeyi çizdirirken binadaki kimsenin 1 mt sini gasp etmedim. benim olan bir şeyin tapusunu değiştirmem neden bu kadar zor? kanunen yapabileceğim bir şey var mı?

    • Merhaba Ruşen Hanım,

      Gerekli başvurunuzu yapınız. Böyle bir talep gelmesi halinde şahsa bu konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ve CİMER üzerinden yetkililere şikayet edeceğinizi söyleyin, gerekirse amirine çıkınız. Halen aynı tavrı ortaya koyuyor ise bakanlığa ve CİMER’e başvurunuz.

  33. Merhaba yüksel bey geçen yazmıştım yine ben imar başvurusuna yapı kayıt belgem var seçenekleri ni seçtim yapı kayıt belgemin üç kattan birinin olduğunu öğrendim güncelleme de yapamıyorum SMS le belirtilen ücreti ödesem bir sıkıntı olurmu veya daha sonra düzeltilebilir mi teşekkürler

  34. Öncelikle yardımlarınız için teşekkür ederim.
    İstanbul Halkalıda 300 m2 bir arsa var. 140 m2 si ipka tapu ile babama ait. Kalanı 160 m2 ipka tapu ile komşuya ait. Komşum Almanyada yaşıyor.
    Babam 2000 yılında 140 m2 arsa üzerine 2 kat dükkan üzere 5 kat daire yapmış, komşu ise 2 kat dükkan üzerine 1 kat daire yapmış. Abonelikler konusunda sıkıntımız yok. Deprem sigortası ve vergileriniz ödüyoruz.
    Bize ait olan bina için yapı kayıt belgesi başvurusu yaptık fakat parayı henüz yatırmadık. Amacımız 2 kat dükkan ve 5 kat daire için tapu alabilmek. Daha sonra ise başka yerden ev alabilmek için satabilmek.
    Sorum şu, tapu alma aşamasında arsa tapumuza ipka ile ortak olan kişiden imza almamız gerekir mi. Almanyada yaşadığı için kendisine ulaşma imkanımız yok.
    Korkum şu, yapı kayıt belgesi parasını veririz, fakat sonra tapu işlemlerinde arsamıza ipka ile ortak kişeden imza isterlerse ve imza alamazsak paramızın boşa gitmesidir.
    Ayrıca 2 kata dükkan ve 5 kat daire için tahmini tapu masrafı ne tutar.
    Çok teşekkür ederim.

  35. Arsa tapusu da 3katlı binamız var her daireye emlak vergisi elektrik su doğalgaz abonelikleri var Yapı kullanma izin belgesi de var her daireye ayrı bina tapusu almak istiyorum e-devlet ten başvuru yaptım 2800tl gibi bir tutar çıkıyor ne yapmam gerekiyor yönlendirirseniz sevinirim birde Yapı kullanma izin belgesi ve yapı kayıt belgesi aynı mı fır teşekkürler

  36. Merhaba yüksel bey ben daha öncesinden yapi kayit belge mi aldım ama tapuya işlemedim tapuya işleme süresi varmı daha sonraki tarihlerde işletirsek sorun olurmu şimdiden tskler

  37. Teşekkürler Yüksel Bey ayrıntılı bilgilendirmeniz için.
    Şimdi imar affı için başvuruda bulunuyorum e-devlet üzerinden.
    Evi hangi statüde kaydettirmeliyim? Sunulan seçeneklerden “Tarımsal amaçlı basit binalar” seçeneği mi yoksa
    “1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları” mı daha uygun olur?

    • Merhaba Atilla Bey,

      Tarla üzerine yapılan yapılar;

      – İnşaat arsanın yüzde 5’i içerisinde olmalı,
      – Ev ya da inşaat yapılabilir ancak bu yapı 250 metrekareyi geçmeyecek,
      – Saçak seviyesi ile tabii zemin arasında 6,5 metre olmalı,
      – İki kattan daha yüksek yapı yapılamamalı,
      – Yola ya da parsel bitimine yapılan ev 5 metreden daha fazla yaklaşmamalı.

      Sizin tarlanız üzerine 72,45 metrekare oturumlu ve iki katlı bir yapı yapılabilirdi ancak kurallara bakıldığında ne yazık ki 5000 metrekare ve altında olan tarlalara herhangi bir yapı yapmak söz konusu olmuyor. Yani bir tarlaya ev inşa edilmesine izin verilmesi için tarlanın 5 bin metrekareden daha fazla olması gerekiyor. Ancak siz bu yapıyı inşa ettiğiniz için şartları sağlayamıyorsunuz. Benim görüşüm, başvuru yapmanıza gerek yoktur. Ancak başvuruda bulunabilirsiniz.

  38. merhaba yüksel bey
    imar affı başvurumuzu yaptık.toplam 6 katlı,tarla tapulu 3 kardeş ortak tapulu yerimiz var.tüm katların ödemesini ayrı ayrımı yatırmamız gerekir yoksa bir kişi 6 katın rakamının tamamını yatırması yeterli olurmu.tşkk

  39. Merhabalar, 8 tane bağımsız bölümü olan binada son iki bağımsız bölüm ruhsatta bulunmamaktadır. 6 tane bağımsız bölüm için kat irtifakından kat mülkiyetine geçilmemiştir. Şu an üst kattaki bağımsız bölüm için yapı kayıt belgesi başvurusu yapılmış ancak başvuru yapılırken işlemi takip eden aracı m2 yi doğru bildirmemiş, eksik bildirmiştir. Bunu yapma nedeninin de numaratör işlemlerini yapıp ilgili daireye su ve elektrik bağlatılmasını sağlamak olduğunu bu işlemlerden sonra da doğru m2 yi bildirip harcını yatıracağını beyan etmektedir.Yapı kayıt belgesi alınırken m2 nin eksik gösterilmesi sorunlara yol açmaz mı ? m2 nin düzeltilmesi mümkün olacak mı ? Bunun için kanunen öngörülen süre geçmiş olursa düzeltme yapmamız mümkün mü ? Ayrıca bu yapı kayıt belgesinin alınmasından sonra ilgili bölüm için tapu işlemleri yapılırken diğer bağımsız bölüm maliklerinin arsa payları değişeceğinden onların da tapu işlemi sırasında hazır bulunmaları ve bu duruma onay vermeleri gerekir mi ? Cevabınız için teşekkür ederim.

    • Merhaba Meltem Hanım,

      Yanlış bildirilen beyanlar için belge sahibi dilekçe ile ÇŞB İl müdürlüğüne başvuracak. Oluşan fiyat farkını da aynı hesaba yatırdıktan sonra düzeltmeler sağlanacaktır. Eksik bildirimlerin tespiti halinde belgenin iptaline ve hukuki işlemlere kadar ilerleyen bir süreç olabiliyor. Kanunen bildirim için bir süre belirlemesi yok ama en kısa sürede işlem yapılması gerekir.

      Yapıda alan artışı ve ortak alanların işgali halinde tüm maliklerden muvafakatname alınmadan tapu işlemlerini yapamazsınız. Tapu işlemlerinde hepsinin onayı gereklidir.

      İyi çalışmalar dilerim.

  40. İzmir/Tire ilçesi üzümler köyü/mah.de 1860 mt.400 metresi bize ait iki hisseyiz içinde 80 metre evim var İmar barışından faydalandım bu 400 metre hissemi ve evini müstakil tapuya döndütebilnem için ne yapmam gerekiyor bilgi verirseniz sevinirim

  41. merhaba yüksel bey benim size sorum hazineye ait yerde bir yapımız 2005 yılından önce buraya yapı kayıt belgesi aldım bundan sonra ne gibi bir yol izlemem lagzım

  42. Mrb. mahalle statüsü kazanan köyümüzde (kırsal kesim) babamın üzerine tapulu 8500 metre kare meyve bahçesi arazisi üstünde 2 katlı evimiz vardır. 1. katı (yaklaşık 80 metre kare) 1999 yılında babam tarafından yaptırılmıştır. 2. katı ise (yaklaşık 110 metre kare) 2017 yılında tarafımca yaptırılmış ve daha önce abone olunan 1. katın elekltrik ve suyunu ortak kullanmaktayız. sormak istediğim:
    1) sadece 2. katın yapı kayıt belgesini ben kendi adıma alabilir miyim?
    2) alamaz isem babamın adına yapı kayıt belgesi alıp satışını bana yapabilir miyiz?
    3) veya babamın adına yapı kayıt belgesi ve tapusunu alıp benim adıma devredebilir miyiz?
    4) yoksa yapının tümüne birlikte mi işlem yapmamız gerekiyor.?
    teşekkürler….

  43. Yüksel Bey Merhaba,

    Yapı kayıt belgesi, Likhap, proje vs bütün işlemlerimi yaptım. Şimdi tapu için ödediğim Yapı kayıt ücreti kadar bir ücret daha ödemem gerekiyor. Ayrıca daire basına 287,70 tl tapu harcı isteniyor.

    Bunun dışında ödemem gereken Damga vergisi fiyatı yada oranı hakkında bilgi verir misiniz.

  44. Yüksel bey ilk başvuru da parayı yatırdık yapı kayıt belgesini aldık 12 daireli apartman da her katta 2 daire var bir taraf 50 metrekare bir taraf 70 metrekare daireler şimdi tapu alınacak dediler bu ödenecek 2. Para yine toplu mu yatırılacak yoksa bireysel parayı yatırıp tapu alınabilir mi?

  45. YÜKSEL BEY MERHABA
    SİTE İÇİNDE DUBLEKS DAİREDE OTURUYORUM.5 YILLIK BİNA İSKAN ALINMIŞ.DUBLEKS DAİREMİN ÜST KATINDA VE ALT KATINDA AYRI KAPI GİRİŞİ VAR.TEK TAPU. BU İMAR AFFINDAN BU DAİREYE BAĞIMSIZ 2 TAPU ÇIKARABİLİRMİYİM.BÖYLE Bİ HAKKIM VARSA SİTEDEN İZİN ALMAM GEREKİRMİ YOKSA BAĞIMSIZ OLARAK HAREKET EDEBİLİRMİYİM.TŞKK

  46. merhaba benim köyde 1 dönüm arazim var üzerinde 15 mt karelik tamamı tahtadan bir yapı burunmakta 6 veya 7 ay önce imar affından yarallanıp yapı belgesi aldım ama suna durumum iyi aynı arsa üzerine mevcut 15 m kare yeri yıkıp 85 m kare yapa bilirmiyim yapa bilirsem ne gibi bir yol izlemem lazım yada arsa üzerinde baska bir yapı insaat yapıla bilirmi

  47. Yüksel Bey iyi akşamlar,

    Almayı düşündüğüm tek parsel üzerine 2017 yılında inşa edilmiş ve kat irtifakı tapusu alınmış, tapu kaydında zemin+1.kat dubleks mesken vasıflı taşınmazın altında kottan kaynaklı bodrum kat mevcut.Söz konusu taşınmazın tamamı için, bağımsız bölüm sayısı 2 olarak yapı kayıt belgesi alınmış.Bu taşınmazın alınması durumunda bodrum kat alınmış olunur mu? Alındıktan sonra 2 bağımsız bölüm için kat mülkiyetli çıkartabilirmiyim? Yardımlarınız için teşekkürler.

  48. Merhaba Yüksel bey,
    Kat mülkiyeti olan 5 katlı binanın 1.katı tapuda adıma kayıtlı iken sıgınak gözüken yeride bu daireyi alırken tüm maliklerden imza alarak (imza noter tasdikli değil)kullanım izininide almıştım .Şimdi yeni çıkan kanununa göre yapı kayıtı oluşturdum.size sorum sığınak gözüken yere kendi tapumdan hisse verip tapu çıkardığımda diğer maliklerin tapusu bozulur mu, herhangi bir kayıpa uğrarlar mı? Şimdiden teşekkürler.iyi akşamlar.

      • Merhaba Can Bey, Tapu kaydında zemin+1.kat dubleks mesken vasfında görülen kat irtifaklı tapusu olan yazlıkta kottan kaynaklı bodrum kat yapılmış, tüm yapının yapı kullanım izin belgesi mevcut değil, yapının tamamı için yapı kayıt belgesi alınmış ve yapı kayıt belgesinde bağımsız bölüm sayısı 2 olarak gösterilmiş.Söz konusu yazlığı n tamamını bu aşamada almak istiyorum.Kat irtifaklı tapusu olan dubleks meskeni almam durumunda, bodrum katta bulunan tapusu bulunmayan bölümü de almış olurmuyum.Daha sonra 2 bağımsız bölüm olarak kat mülkiyeti tapusu çıkartabilirmiyim?

  49. Merhabalar. Samsunda bır daire almayı düşünüyorum ama bu daire residance da olup bınanın ortak kullanım olarak gecmektedir ama imar barışından faydalanıp yapı kayıt belgesi alınmıştır. Ücreti falan herseyı yatırılmıstır. Evı alacagım kısı arsa sahıbıdır. Aynı zaman da bınada 33 daire vardır ve hepsınden tek tek imza alınmıstır. Aklımdaki sorular şunlar 1- tapunun çıkmama ihtimali varmi. 2- cıkmadı dıyelim bına sakınlerı tek tek hakkını bana devrettıgı ıcın tapu cıkmaması halınde ne gıbı haklarım olabılır. 3- nasıl bır yol ızlemelıyım şimdiden cok cok tesekkur ederım.

    • Merhaba Selçuk Bey,

      Tapu başvurusunu yapı kayıt belgesi kime ait ise ancak o başvurabilir. Bu nedenle satın almadan önce tapu işlemlerini yaptırın.

      Tüm malikler onay verdiği için süreç hızlı işleyecektir. Tapu çıkmaması halinde orayı yine kullanabilirsiniz ama bina yıkıldığında tüm haklarınızı yitirirsiniz.

  50. Arsa tapusu 9 kişinin adına olsaydı 9 kişi adına mı tapu çıkacaktı, birde imar kayıt belgesini alırken ancak tek kişi adına başvuru yapabiliyorduk

  51. Merhaba bizim bina 3 katlı her bir katta 3 daire toplam 9 dairemiz vardır. ve arsa tapusu birinin adına kayıtlı olduğu için onun adıyla İMAR KAYIT BELGESİ aldık. Her bir dairenin sahibi adına tapuyu çıkartmak için tapu dairesine tapu dairesine gittiğimizde bize dedilerki önce kimin adına imar kayıt belgesini almış isek önce onun adına bütün dairelerin tapularını çıkartmalıymışız daha sonra tapu devrini yapabiliyormuşuz. Bu şekilde olduğu vakit iki şekilde para vermiş oluyoruz. İMAR KAYIT BELGESİNİ alırken 9 dairenin adına başvuru gibi bir seçeneğimizdw yoktu. Sizden istirhamım tapuyu imar kayıt belgesinin adına değil de her dairenin Malîkî adına çıkartma imkanımız yok mu diye soracaktım. Sizi rahatsız ettiğim için özür dilerim

  52. yüksel bey iyigünler. İskanı olan 5 ayrı bölümden oluşan apartmanın 4 katı daire zemin ayrı girişi olan işyerimden oluşmaktadır. İşyerimin önüdeki 40 m2 arsanın üzerini kapatırsam yapı kullanma belgesi alabilirmiyi? İşyerim 120 M2 ne kadar ücret öderim? yapı kullanma belgesi almak için apartmandan muvafakkatname almam gerekirmi? Teşekkürler.

  53. merhaba yüksel bey.ilginiz ve cevaplarınız için çok tşk ederim.
    bizim binamızın ruhsatı var.alt dükkan, üst katlar projede ev gözüküyor ama üst katlar işyeri olarak kullanılıyor.
    kaçak katta var.
    yapı kayıt belgesi müracatında aykırılığın niteliğine ne yazmamız gerekiyor. her iki konuyuda belirtmemiz gerekiyormu.kaçak katı belirtince, kaç katın kaçak olduğunu belirtmemiz gerekirmi.projede dükkanın üstünde 3 kat gözüküyor ama mevcutta 5 kat var.
    ayrıntılı yazarsanız çok sevinirim yardımınız için tşk ederim..

  54. Merhabalar Yuksel Bey,

    Yazlik sitede bize dusen arsasi 172,3 m2 olan alanda ruhsatli iskanli 66,5 m2 oturum alanli yazlik meskenimiz var. ayrik nizam mustakil ev. buraya daha sonra cati araligi genisletme yapilarak ayri bagimsiz bolum olusturmadan, 44 m2 eklenti yapildi. yani evin m2 si kullanim olarak 111 m2 oldu toplamda. evi sadece biz kullaniyoruz ve tek bagimsiz bolum. imar masasi danismani bize dedi ki: cati genisletilince, iskan olsa dahi yapinin tamami icin basvurulur, cunku eklenti yapinin tamamini ilgilendirir ve ev mustakil ayrik nizam”diye de ekledi..

    1-simdi bizim imar barisina iskanli mustakil ev olarak basvurma hakkimiz var mi? sizce elektrik ve suyu olan cati icin eklenti basvurusu yapalim mi? bize faydasi nedir?

    2- basvuru yapilirken iskanli olsa dahi yapinin tamami mi diyecegiz, yoksa yine de bagimsiz bolum mu? (mustakil ev oldugu icin kafamiz karisik)

    simdiden tesekkur ederim, cunku mustakil ayrik nizam evler icin yeterli bilgi bulunmuyor! ve eger bina iskanli ise hele!

    saygilar.

    • Merhaba Murat Bey,

      Doğrudur. Eklenti nedeniyle tüm yapı için başvuru yapılacak.

      1) Evet hakkınız vardır. Yapılan kaçak kısım için şikayet olması veya belediye tarafından tespiti halinde yıktırılabilir.

      2) Tüm yapı bir bütün olarak kullanılıyor ise tek yapı olarak başvuracaksınız. Ayrık ise sadece ayrık kısım için başvurabilirsiniz.

  55. Yüksel Bey, gerçekten karşılıksız olarak önemli ve değerli bir kamu hizmetinde bulunmuşsunuz tüm bu açıklama ve çok sayıdaki yorumlara cevaplarla, sağolun, “Allah kabul etsin” 🙂

    Sadece şunları netleştirmek istedim:

    1- Baştan beri çok yerde “yapı k. belg. için ödenenin 2 katı Tapu’ya” şeklinde okuyordum; soran komşuları da bu şekilde bilgilendirdim; öyle değil de 1’e 1 olduğu şeklinde “müjde” verebilir miyim?

    2- YKB aldık, 4 konut apt. 5.5’ar TL.. Anladığım kadarıyla geriye Proje, Zemin Et., Kat Mlk. Sözl. kaldı.. (doğru mu?). Bir komşumuz diyor ki: “Proje, Kat m. vs. gerekenleri 4 daire beraber imzalayıp yapsak, sonra ben sizi beklemesem de gidip dairemin tapusunu alsam?” Ben de tamam dedim.. Yanlış mı? Tapu müracaatı -son aşamada da ille hep beraber olması şart mı? (Yukarıda bir cevapta “Tapu başvurularında tüm maliklerin imzası ve onayı gerekmektedir.” dediğiniz için teyit etmek istedim)

    3- Bir de “Eğer binanızın iskanı var ise zemin tespit tutanağına gerek yoktur.” (Cahilane bir soru olacak ama, ayrıca bir iskan belgesi mi gerekli? Yani bahçeli 2 katlı ahşap ev görünüyordu tapuda, bunu belirtip 4 katlı apt. için yapı k. belg. aldık.. Elimizdeki 2 belge: Arsa tapusu ve YKB..İskanımız var mıdır?

    • Merhaba Emin Bey,

      İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Amacımız paylaşmak. Allah’a şükürler olsun bu hedeften henüz şaşmadık. Sorularınaza gelelim;

      1) Müjde verebilirsiniz. Evet yapı kayıt için yatırılanın aynı değerinde bir kez daha yatırılacak. Ama ilave giderler de bulunuyor. Proje ve harçlar için.

      2) İskanlı yapılarda bireysel başvurulabiliyor ama iskanı olmayan yapılar hep birlikte başvurmalı. Hatta yönetim planı da hazırlanacak. Hatırlayltayım, zemin etüt yok. Zemin tespit tutanağı olacak.

      3) Belediyeden alınmış iskan belgeniz var ise zemin tespitine ilave olarak ihtiyacınız yok. Ama iskan belgesi yok ise zorunludur. Tapunuz kat mülkiyetli ise iskan alınmış demektir. Aksi halde iskan yoktur.

      Saygılarımla.

      • Çok teşekkürler, bu kadar çabuk cevaplanmasını beklemiyordum. (Bir de yorum çift oldu ama – “yorumunuz alınmıştır, incelendikten sonra cevaplanacaktır” vb bir mesaj çıkmadığı için tekrar gönderdim 🙂 ..neyse)

        Son 1-2 soru:
        – “500 TL zemin tespit tutanağı” derken tüm bina için değil mi? D. başı değil..
        – Bildiğim ayrı bir iskan belgesi yok, fakat bu durumda YKB onun yerine sayılıyor mu? (hayır galiba:) ) (Tabii cevap hayır ise tapuya da hep beraber)
        – YKB aldıktan sonra bir nüsha belediyeye teslim etmemiz gerekiyor mu? (Evet ise tek daire yapsa yeterli mi? -belge tüm bina içi geçerli yazıyor, zaten tüm bina için başvurmuştuk- ) Bir de evet ise, sanal ortamda da olabiliyor mu? Kâğıda basıp da mı götürmem gerek (pdf dosyası)..

        Çok teşekkürler, sağolun.

        • 100 m2 arsa alanına kadar 500 TL olup, 100 m2den fazla olan her 1 m2 için 1 TL olarak hesaplanacak ve tüm bina birlikte ödeyecek. Daire başı değil.

          Maalesef YKB öncesi iskan durumuna bakılıyor. YKB iskana eşdeğer ama bu işlem için kabul görmüyor.

          Evet, belediyeye verilecek. Tek bir daire bina adına verebilir. Zaten iskanı olmayan yapıların sadece 1 tane YKB belgesi olmaktadır.

  56. Yüksel Bey, gerçekten karşılıksız olarak önemli ve değerli bir kamu hizmetinde bulunmuşsunuz tüm bu açıklama ve çok sayıdaki yorumlara cevaplarla, sağolun, “Allah kabul etsin” 🙂

    Sadece şunları netleştirmek istedim:

    1- Baştan beri çok yerde “yapı k. belg. için ödenenin 2 katı Tapu’ya” şeklinde okuyordum; soran komşuları da bu şekilde bilgilendirdim; öyle değil de 1’e 1 olduğu şeklinde “müjde” verebilir miyim?

    2- YKB aldık, 4 konut apt. 5.5’ar TL.. Anladığım kadarıyla geriye Proje, Zemin Et., Kat Mlk. Sözl. kaldı.. (doğru mu?). Bir komşumuz diyor ki: “Proje, Kat m. vs. gerekenleri 4 daire beraber imzalayıp yapsak, sonra ben sizi beklemesem de gidip dairemin tapusunu alsam?” Ben de tamam dedim.. Yanlış mı? Tapu müracaatı -son aşamada da ille hep beraber olması şart mı? (Yukarıda bir cevapta “Tapu başvurularında tüm maliklerin imzası ve onayı gerekmektedir.” dediğiniz için teyit etmek istedim)

    3- Bir de “Eğer binanızın iskanı var ise zemin tespit tutanağına gerek yoktur.” (Cahilane bir soru olacak ama, ayrıca bir iskan belgesi mi gerekli? Yani bahçeli 2 katlı ahşap ev görünüyordu tapuda, bunu belirtip 4 katlı apt. için yapı k. belg. aldık.. Elimizdeki 2 belge: Arsa tapusu ve YKB..İskanımız var mıdır?

    Çok uzun oldu ama şimdiden çok teşekkürler, iyi çalışmalar.

  57. Merhaba Yüksel bey.
    119 metrekare arsa üzerinde, her biri 78 metrekareden oluşan üç katlı binamız var.
    Birinci kat yasalara uygun. Ancak 2. Kat ve 3. kat kaçak yapı. Arsa ve 1. kat babamın üzerine. Babam ve annem vefat etti.
    2. kat için kardeşim, 3. kat için ben yapı kayıt belgesi aldık.
    Tapu alabilmek için bundan sonraki süreç nasıl işlemeli. Bizi aydınlatabilir misiniz?

    • Yapınız imar planı içerisinde ise projesini mimara çizdirip, zemin tespit tutanağını harita mühendisine hazırlatmanız gerekiyor. Bina yönetim planı hazırlandıktan sonra kadastro müdürlüğüne başvuracaksınız. Eğer binanızın iskanı var ise zemin tespit tutanağına gerek yoktur.

  58. Yüksel bey merhabalar , 600 m2 zeytinlik vasfındaki arazinin içinde 70 m2 evimiz var , yapı kayıt belgesi almış bulunuyoruz , fakat tapuya işletme imkanımız varmıdır , çevre ve şehircilik bakanlıgını aradım zeytinlik oldugu için telefondaki arkdaşlar net bir cevap veremedi. ilginize şimdiden teşekkür ederim.

  59. Merhaba Yüksel bey 63 metre kare Bodrum katta oturuyorum yapı kayıt belgemi aldım 4.200tl ödeme yaptım tapumu almak ısıtıyorum tapu icin toplam masrafım ne olur acaba bırde şartları nelerdır acaba

    • Merhaba Güven Bey,

      Bu konuda iş yapan bir mimar ile görüşmeniz lazım. Giderleriniz;
      – 4200 TL tekrar ödenecek,
      – 500 TL zemin tespit tutanağı,
      – Damga vergisi, tapu harçları falan da yatıracaksınız. En fazla 200 TL olur sanırım,
      – Mimarın talep edeceği ücret aralığı çok değişken. Bu nedenle bir şey diyemeyeceğim.

      En fazla 8 bin TL gibi masrafınız olabilir.

  60. yüksel bey iyi günler faydalı yorumlarınız için teşekkür ederim.bizimde bir sorunumuzu aydınlatırsanız memnun olurum. yaklaşık 30 senelik 9600 m2 arsa üzerinde 19 bloktan oluşan 60 daireli yazlık sitemiz var. dairelere balkon eklentileri yapıldığı için oturma raporu ve tapu alamadık yapı kooperatifi statüsü devam ediyor çıkan bu yasaya göre müraacat yaptık kayıt belgelerimizi aldık. Koop.başkanı acele edip tapuya başvuracağız diye paralar istiyor telefonla anket yaptırmış 12 üye şimdilik tapuya başvurmayalım haziran 2019 ayında genel kurul toplantımız var ozaman karar verelim derler başkan arkadaşımız emrivaki yapıp tapu paralarını vermez iseniz gecikme cezası uygularım der. öyle bir ceza uygulayabilirmi. tapuya nasıl başvuru yapacağız bilgilerinizi bekliyorum teşekkür ederi saygılar.

    • Merhaba Ertuğrul Bey,

      Tapu başvurularında tüm maliklerin imzası ve onayı gerekmektedir. Bu nedenle imza verilmemesi halinde başvurulamaz. Gecikme cezası da uygulanamaz.

      Yönetiminize şunu iletebilirsiniz. Her villa bireysel olarak başvurabilmektedir. Ancak tüm villalar için yapı kayıt belgesi alınmış olması şartıyla. Başvurmak istemeyenler için beklenilmesine gerek yoktur.

  61. Merhabalar Yüksel hocam benim bir bahçem var içerisinde konut olmadığından istinat duvarı, dolgu alanı vs olan girişi kullanarak yapi kayıt belgesini aldım istinat duvarı bahçede var belediyede yeşil alan görünen tapulama harici bölge komşu parselleri haritasına çaktırdım yapi kayıt belgesinde kullanım amacı konut bu arsamın tapusunu nasil alabilirim. Birde yine belediyeye ait yapi kayıt belgesini aldığım biraz harap durumda bir köy evim var taştan ve tadilat yapmak istiyorum zemin sabit kalmak şartıyla evimi yenileyebilirmiyim vatandaşlarımıza verdiğiniz hizmetten dolayı teşekkkür etmeyi kendime bir borç biliyorum Rabbim işlerinize kolaylik karsilasacaginiz insanlari iyilerden eylesin cok sagolun.

  62. MERHABA YÜKSEL BEY
    SİZE 3 SORUM VAR
    1-İMAR BAŞVURUSUNDA FİYAT HESAPLAMADA DÜKKANIN BODRUM KATLARI VE ASMA KATI SAYILIYORMU?AYRI KAT OLARAKMI BELİRTMEMİZ GEREKİYOR?
    2- BİNAMIZ RUHSATLI, ARSA TAPULU,ELEKTRİK VE SU SAATLERİ VAR.1 KATI KAÇAK.EĞER YAPI KAYIT BELGESİ ALMAZSAK İLERİDE BELEDİYE BİZE KAÇAK KATLA İLGİLİ VEYA BAŞKA KONUYLA İLGİLİ SIKINTI ÇIKARIRMI YANİ YAPI KAYIT BELGESİ ALANLA ALMAYAN ARASINDA, TAPULARA BÖLÜNMESİNDEN BAŞKA Bİ FARK OLABİLİRMİ.
    3-SADECE YAPI KAYIT BELGESİ ALIP İSKAN ALMAZSAK OLURMU BİNAYI KAYIT ALTINA ALMAMIZ İÇİN.
    ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM…

  63. Merhaba Yuksel bey bu kadar soruya cevap verip insanları bilgilendirdiniz için sizden ALLAH razı olsun
    Benim sorum dedemin babasından kalan 750 metrelik ortaklı arsanın üstünde 70 metre karelik bir ev bulunuyor ben bu evi tadilat yaparak kullanır hale getirdim elektrik suyunu da kendi adıma aldım ve bu arsanın içine hayvan barınağı olarak 500 metre karelik bir kapalı alAn yaptım bu 500 metrelik alanın sınırlarını ölçtürme yaptırmadım icin 180 metre karesini hazinenin yerine inşa ettim ve bu yeri savcılA şikayet ettiler hazine yerine tecavuz ettiler diye ve iki kere mahkemeye çıktım bilir kişi geldi yere baktı tutanak tutuldu bu arada mahkemelikken imar barişı çıktı bu fazla çıktım yeti beyan ettim parasını ödedim yapı kayıt belgesi aldım ve mahkemeye bu belgeleri verdim bu belgeli verdikten sonra bilir kişi gelmişti ileri tarihe attılar mahkemeyi 3 üncü mahkemeye çıkacam be gibi bir sorun olabilir acaba kayıt belgesinin ne kadar faydası olur

  64. Köy içinde 145 metrekare içinde, tapulu evimiz var. Tapuda 2 katli kargir ev ve ahir yaziyor. Biz ahirin yan 3 duvarini (taş duvar) yikmadan üstüne bir oda kat ciktik. Odanin üstü ise üstü acik teras. Bunun icin herhangi bir talidat veya yapi izni almadik.

    Bu kat (oda – teraa), şikayet olursa, kacak yapi olarak mi gorulur ? Bunun icin imar barisina basvurmak sartmi ?

    Yoksa sikayet olsa dahi ahira dahil olarak çoban evi, samanlik vb. olarak gorulur ? Yani tapuda ahir yazan ama kat belirtilmeyen bir durumumuz var. Şuan ahir olarak gecen yer 2 katli oldu kisacasi.

    2.sorum ise şu, yine bir şikayet yada denetim oluraa, tapuda 2 katli kargi evin bodrum katidaki muştemilati ahir, mevcuttaki 2 katli ahiri ise ev ile birleşik oldugu için, burasi 2 katli kargir evin devami denebilir mi ?

    Siz ne önerirsiniz.

  65. Merhaba yuksel bey benim sorum su olucak bana ayit olan terasim projede acik olarak gozukmektedir fakat satin aldigimizda kapaliydi bizde aykiri bir durum oldugunu dusunerek yapi kayit belgesi aldik ancak biz bunu tapuya isletmek istiyoruz kapali teras gozuksun diye 8 haneli bir bina tapuya isletmek icin 8 haneden imza toplanmasi gerekiyormu ?

    • Merhaba Murtaza Bey,

      Eğer terasın alanı da yapınızın alanına dahil ve kullanımı projede ortak alan olarak geçmiyorsa izin almadan yapı kayıt belgesi ve kat mülkiyeti başvurusunda bulunabilirsiniz. Ancak ortak alan ise başvuruda bulunmanız için izin almanız gerekir.

  66. Yüksel bey merhaba,
    Annemin üzerine kayıtlı 1 dubleximiz var.yapı çatı piyesli diye geçiyor.çatı katının tapusunu ayırmak istiyoruz,surum şu
    *imar affına başvurup yapı kayıt belgesi alabilir miyiz?
    *Yapı kayıt belgesi alıp sadece yapı kayıt belgesinin harcını yatırıp ( paramız olmadığı için ) ayrılan çatının tapu işlemlerini zamana yayabilir miyiz,
    cevaplarsanız sevinirim.

  67. Yüksel bey merhaba ben Seyfeddin kaplanca biz imar barışından 21 daire 1 dükkan olarak oturma izinli tapusunu aldık bir arkadaşımız dairesini bankaya kredi almak için ipotek vermek istedi ancak banka binanin belediyede ruhsatı yoktur fenni muayene raporu yoktur karot bilgisi kaç yılında yapıldığı dair belge soruluyor bunun için ne yapmalıyız bu konuda yardımınıza ihtiyacımız var şimdiden teşekkür ederim saygılarımla.

    • Merhaba Seyfeddin Bey,

      Yapınızın kat mülkiyetine geçmesi gerekiyor. Ancak yapı kayıt belgesi ile de bankaların kredi veriyor olması lazım. Çünkü bu belge iskana eş değer bir belge sayılmaktadır. Farklı bankalar ile görüşmenizi öneririm.

  68. Merhaba. Arsa mülkiyeti ibb ye ait tek katlı evimiz var. Yapı kayıt belgesi aldık. Arsa tapusu alabilir miyiz ? Nasıl alırız veya almanın ne gibi faydası olur ? Teşekkürler.

  69. merhabalar yüksel bey
    benimde bir sorum olacak size
    yeni bir yer aldım tapuda avlulu kargir ev
    yazıyor. arsa içerisinde küçük eski yapı bir
    ev var yapının elektrik ve su abonelikleri
    var ama yapı komşuya bitişik yapılmış
    bu yapı için yapı kayıt belgesi aldım
    şimdi ben bu belge ile o evi yıkıp yeniden
    yaptırsam belediye VS diğer kurumlarla
    bir sıkıntı yaşarmıyım? ayrıca belge bende
    bu belgeyi ne yapmam gerekiyor? tapuda herhangi bir değişiklik yapmak
    istemiyorum çünkü orada ikamet etmek istiyorum kentsel dönüşüm VS gibi
    şeyler istemiyorum tek derdim oraya
    sorunsuz bir ev yapıp oturmak sizce nasıl bir yol izleyelim yardımcı olursanız sevinirim cevaplarınız için şimdiden tesekkürler.

    • Merhaba Muhammet Bey,

      Aldığınız belge yapının yıkılması ile geçerliliğini kaybedecektir.

      Yapınız belediye imar planı sınırları içerisinde ise ruhsat alıp yapabilirsiniz. Eğer imar planı dışında ise, imar planında ‘diğer tarım alanı’ olarak gözüken ve 5000 m2 büyüklüğünde olan bir tarlanın alanı üzerinden yüzde 5 oranında imar veriliyor ancak bu alan en fazla 250 m2 kadar olabilir.

      Elinizdeki belgeden 1 nüshayı belediyeye vermeniz gerekiyor.

      • yapı belediyenin imara açık yerinde imar problemi yok sadece yapı kayıt belgesi benim işimi kolaylaştırıp yeniden ev yapmama ve ruhsat almama yardımcı olurum onu öğrenmek istiyorum yüksel bey ve ayrıca yapının metrekaresinin aynısından yeni bir yapımı yapmama izin veriliyor yoksa farklı yapsak büyük 2 katlı vs olurmu?

        • Belediye sınırları içerisinde yeniden yapı yapacaksanız ruhsat almanız gerekiyor. Ruhsat alabilmek için de projeleriniz çizilecek ve bazı evraklara daha ihtiyacınız var. Bu konuda iş yapan bir proje ofisine uğramanız daha iyi olur.

          İmar planında müsaade edilen kat, bina yüksekliği ve alanları bulunur.

  70. MERHABALAR
    RUHSATLI VE ELEKTRİĞİ SUYU OLAN 2 KATI KAÇAK BİNAMIZ VAR.YAPI KAYIT BELGESİ ALMAZSAK İLERKİ ZAMANLARDA MAĞDUR OLABİLECEĞİMİZ Bİ DURUM OLURMU.BAZI KİŞİLER DİYORKİ MUTLAKA YAPI KAYIT BELGESİ ALANLA ALMAYANIN Bİ FARKI OLACAK.SİZİN BİR DUYUMUNUZ VEYA TAHMİNİNİZ VARMI? TŞK…

  71. Merhaba Yüksel bey !
    Bizim köy çevresinde 1992 yıllarında köy halkına Muhtarlıkça ücret karşılığnda arsa veridi.
    Daha sonra tapular alınmadan muhtar değişimi vs. üstüne düşülmedi. Şimdi bu arsalar Hazine de gözüküyor.
    biz bu arsalar üzerine bahçe yaptık. bir iki göz oda yaptık. Misal benim 2000 m2 arsa içinde 33 m2 evim var.
    Ben imar affı için başvurumu yaptım yapı denetim belgemi aldım.
    Hazine arazisi göründüğü için ben arsa veya yapımın tapusunu alabilirmiyim . Nerden nasıl alabilirim.
    Teşekkür eder Kolaylıklar dilerim.

  72. Merhabalar Yüksel Bey,

    Müteahhitimizin ilgisizliğinden dolayı %80’i tamamlanmış yapımızın iskanı alınamadığından binamız kaçak duruma düştü ve yapı kayıt belgesi aldık.

    İlk adım olarak izlenecek yolu kısaca açıklar mısınız?

    • Merhaba İbrahim Bey,

      Aldığınız belge ile belediyeye gidiniz ve onlara teslim ediniz.

      Bu aşamadan sonra tapu almak istiyorsanız;

      1- Zemin tespit tutanağı hazırlanacak,
      2- Yapınızın projesi çizilecek,
      3- Yönetim planı hazırlanacak

      Bunlarla ve yapı kayıt belgesi ile kadastro müdürlüğüne başvurup kat mülkiyetine geçeceksiniz.

  73. Merhabalar Yüksel Bey 3984 m2 tarlamız mevcut.Bu tarlaya 3 hissedarız,tek tapu.Benim hissem de bulunan prefabrik yapıya yapı kayıt belgesi aldım.Benim size sormak istediğim tapuda cins değişikliği yaparak diğer hissedarların bağımsız tapusunu verebilir miyiz?

    • Arsa bölündüğü için devreye normal olarak tapu işlemleri giriyor. Eğer en az ifraz şartlarını yerine getirebilirseniz, sahip olduğunuz tapuyu rahatlıkla bölme imkanı bulabilirsiniz. En az ifraz miktarını ise tapu belgesi üzerinden kontrol edebilirsiniz. Diğer bir aşamada ise bir takım resmi belgeler gerekiyor. Bu belgeler ise sırasıyla şöyle:

      1) Serbest mühendisler tarafından düzenlenmiş ifraz işleminizi gösteren krokili beyanname. Daha sonra bu belgeyi Kadastro Müdürlüğüne ibraz ettirebilirsiniz.

      2) Taşınmaz mülkünüz belediye veya komşu alan sınırları içerisinde yer alıyorsa, belediye encümeni tarafında alınmış karar. Eğer bu sınırlar dışında yer alıyor ise İl İdare Kurulu kararı yeterli oluyor.

      3) Mülk sahibi olduğunuzu kanıtlamak için nüfus cüzdanınız veya pasaport yeterli. Şahsen başvurmuyorsanız, ifraz işlemi için gerekli yetkileri verdiğiniz kişiye ait düzenlenmiş vekaletname gerekiyor. Bu vekaletnameye ek olarak yine vekilinizin kimliğini ibraz eden nüfus cüzdanı veya pasaport eklemelisiniz.

      4) Son olarak ise eğer kendiniz başvuru yapıyorsanız fotoğrafınız, vekalet verdiğiniz kişiler başvuru yapıyorsa vekillerinizin fotoğrafı yeterli olacaktır.

  74. merhaba yüksel bey.babamin adina olan tapuda arsa ve bina yaziyor.bu arsa uzerine 3 katli bina yaptirdik ancak belediyede bulundugumuz mahallede 2 kata kadar imar hakki bulundugunu soyledikleri icin kat mulkiyetli tapuya gecememistik.şu anda yapi kayit belgemizi 3 kat icin de aldik.şimdi bu haliyle kat mulkiyetli tapu alabilme sansimiz bu bolgede 2 kata kadar imar izni olmasina rağmen mümkün olabilecek mi?

  75. Merhaba Yüksel Bey,

    Öncelikle yeni yılınızı kutlarım. 358m2 parsel üzerinde 165m taban oturumlu 2 katlı ticari bir yapımız var. Yapının tamamı için yapı kayıt belgesi aldık. Arsa tapumuz yok. Arsa tapusu olmadan mevcut yapıya kat mülkiyet tapusu alabilir miyiz? Ya da önce Arsa tapusu mu almak gerekir? Eğer Mevcut yapıya kat mülkiyet tapusu alırsak, yapıyı yıkıp yeniden inşa etmek istersek bir değeri kalmaz değil mi? Hangi yolu izlemek gerekir yardımcı olabilirseniz çok seviniriz.

    • Merhaba Mehmet Bey,

      Teşekkür ederim. Sizin ve ailenizin de yeni yılınızı kutlu olsun.

      Arsayı satın almadan kat mülkiyetine geçmenizin imkanı yoktur. Evet, yapıyı yıktığınızda hiçbir değeri kalmıyor. Çünkü geçerliliği kayboluyor. Arsa satılıyor ise, satın almanız yeterli olur. İşyeri ruhsatınız bulunmuyor ise almanız için kat mülkiyeti istiyor belediyeler. Normalde yasa gereği yapı kayıt belgesi bu konuda yeterlidir.

  76. Merhaba yüksel bey.
    Tapuda tarla vasfindaki yerime 3000 m2 lik tarimsal depo yaptım. Yapi kullanım var. Hiç birşey eksik değil. Yalniz burada ben kacak imalat yapiyorum calisma ruhsatı lazım oluyor. Belediyeye gidiyorum anlatiyorum durumu. Imar affından yaralanmak istiyorum diyiyorum. Kimse tam bilmiyor bu gibi durumda ne yapılacağını. Yapi 2014 de yapılmış. Ozaman da imar affi çıkmış. Çıktığı tarihten önce inşa edilen yapi. Bu hakkımı kullanıyom diyorum. Bld ye bask ve yardımcıları, imar mud ok diyor. Ama zabıtayı geçemiyoruz. Mevzuattaysa o çıkan aftan önceki yapılara hiç bir ceza ı verilmeyecektir diyede ibaresi olmasına istinaden alamıyorum çalışma ruhsatı. Bana Nasıl yardim edebilirsiniz.

  77. Merhaba Yüksel bey imar barışı yasası 31/12/2017 tarihine kadar yapılan yapıları kapsamaktadır peki 31/12/2017 tarihinden 08/06/2018 tarihe kadar yapılan kaçak yapıların sahiplerine yapılan bir haksızlık degilmi sizce yasanın çıktığı 08/06/2018 tarihine kadar yapılan kaçak yapılarda yasaya dahil edilecekmidir

    • Merhaba Ramazan Bey,

      İmar Barışı kapsamında belirlenen 31/12/2017 tarihinin değişmeyeceği ilgili kurumlarca bildirilmiştir. Bu şartı neye göre ve nasıl belirledikleri ayrı bir muamma… Bu konuda bir gelişme olursa sizleri bilgilendireceğiz.

  78. Merhaba Yüksel bey yazınızı okudum yorumların hepsini cevaplamışsınız bu konuda size çok teşekkür ediyorum 1 yıldır bu konuyu araştırıyorum çsgb bahkalar belediyeler hiç birinin bir bilgisi yok, benim tek katlı müstakil bir evim var bu evi satmak istiyorum ve alan kişinin bu ev üzerinden kredi çekebilmesini istiyorum ki daha hızlı satılsın, ben sırasıyla ne yapmalıyım yazarsanız çok sevinirim, (evin tapusunda (niteliği= iki katlı ev) yazıyor ama ev tek kat hiç ikinci kat yapılmamış bununla ilgili ayrı bir işlem varmı) şimdiden çok teşekkür ederim.

    • Merhaba Yavuz Bey,

      Eviniz İMAR PLANI dahilinde bir yerde ise tapu alabilirsiniz. Aksi halde şu aşamada verilmiyor. Ayrıca evinizin tapusu var ve üzerinde niteliği bu şekil yazıyor ise kredi çekebiliyor olmanız lazım.

      Eğer ki kat mülkiyeti tapusu alacağım derseniz; öncelikle tek kat için yapı kayıt belgesine başvuracaksınız. Belgenizi aldıktan sonra harita bürosuna zemin tespit tutanağı hazırlatın. Bu tutanakta terkin işlemi gerekli diyor ise belediyeye gideceksiniz ve terkin yapacaksınız. Daha sonra mimar bir arkadaşa yapınızın projesini çizdireceksiniz. Elde edeceğiniz tüm bu belgeler ile kadastro müdürlüğüne başvurun.

  79. Merhaba Yüksel Bey,
    2 katlı bir yerimiz var alt katta 2 dükkan var dükkanların yapı ruhsatı var üst kat ev için imar affından yararlandık dükkanın birinin tapusunu ayırmayı düşünüyoruz dükkan ve evlere ayrı ayrı tapu almak için nasıl bir yol izlememiz gerekli yardımcı olabilir misiniz?

    • Merhaba Fatma Hanım,

      Yapınızın iskan belgesi yok ise başvurunuz geçerli bir başvuru olmamaktadır (ruhsat yeterli olarak kabul edilmiyor). Başvurunuzu tüm yapı için yeniden yapacaksınız ve fark ücretini yatıracaksınız. Bu aşamada dükkanları ayıracaksanız, bağımsız bölüm sayısını buna göre belirtiniz. Sonrasında proje çizilecek, zemin tespit tutanağı hazırlanacak ve kadastro müdürlüğüne başvuracaksınız.

  80. Merhaba Yüksel Bey,
    İki katlı ve arsa tapulu ev için imar affına başvuruda bulunduk,Katlar farklı kişilere ait, yapı kayıt belgesi tek şahıs adına mı alınabiliyor? Her kişi kendi adına ait yapı kayıt belgesi alabilir mi? Yapı kayıt belgesini aldıktan sonra tapu alınırken mi her şahısın kendi adına olacaktır?

  81. merhaba tapulu iskanlı 5 katlı binanın giriş katında 387 m2 işyerimiz vardır bu işyeri çekme katlıdır. çekme kat kısmı alt kısım ile ayrılmıştır. bu çekme kat kısmına başvuru yapmak istiyoruz. 1. 2 ayrı başvurumu yapmamız gerekiyor alt dükkan m2 olarak düşecek bunun için ayrı çekme kat için ayrı
    2. çekme kat kısmının kapısı apartman içindecgörünüyor sıkıntı olurmu bu veya dışardan portatif bir merdiven yaptırabilirmiyiz

    • Merhaba İsmail Bey,

      Alanları ayırdığınız için her iki dükkan için ayrı ayrı başvuruda bulunacaksınız. İsterseniz tek başvuru ile iki ayrı bağımsız olarak da başvurabilirsiniz. Projede mevcut durumu belirttiğiniz sürece bir sıkıntı olmaz. Kapının konumu ile projedeki konumu örtüşmeli.

  82. Merhaba Yüksel bey. Benim 260 m2 arsam var ve 30 yıldır müstakil evde burada oturuyorum Bu arsa belediye de iski arazisi olarak görünüyor. Buranın yapı kayıt belgesini aldım bundan sonra ne yapmam gerekiyor? Teşekkürler iyi çalışmalar.

    • Merhaba Murat Bey,

      Bu arsanız ileride İSKİ tarafından kullanılacaksa tapu izni verilmez. Bu aşamada en sağlıklı olan ise bu alanın kullanılıp kullanılmayacağını öğrenmenizdir. Daha sonraki aşamalar için yazılarımızı ıouyunuz. Takıldığınız yerde yardımcı olabilir.

  83. Merhaba Yüksel bey biz 21 daire 1 dükkan olarak topraktan üye olmadığımız için toprak sahibinin adına 22 bağımsız bölüm tapularını çıkardık şimdi tapularimizi devir alacağız ama bizden tekrar belediye raic bedeli uzerinden devir harcı yatiracaksiniz diyorlar bu doğrumu ne yapmamız gerekir bu konuda bizleri bilgilendirir seni çok seviniriz saygılarımla Seyfeddin kaplanacak.

  84. MERHABALAR YÜKSEL BEY
    BİZİM TARLA TAPULU 2 BODRUM, GİRİŞ DÜKKAN+ASMA KAT VE ÜSTÜNDE 5 KAT İŞYERİMİZ VAR.BUNA HANGİ SINIFLANDIRMADAN MÜRACAT EDİCEZ.
    VE EĞER MÜRACAT ETMEZSEK KAYBEDEBİLECEĞİMİZ Bİ HAKKIMIZ OLACAKMI.BİNAMIZ RUHSATLI VE ÜST KATLARDA KURUMSAL FİRMA VAR.YAPI KAYIT BELGESİ ALMAZSAK İLERDE KAÇAK KATLARLA İLGİLİ VEYA ELEKTRİK SU SAATLERİYLE İLGİLİ PROBLEM YAŞARMIYIZ.(HER KATIN AYRI ABONELİĞİ VAR)
    ÜCRETLENDİRME ÇOK YÜKSEK ÇIKTIĞINDAN MÜRACAT EDEMİYORUZ.
    TEŞEKKÜRLER

  85. Merhaba Yüksel Bey
    Yapı kayıt belgesi için başvuru ve ödememizi yaptık.
    Belgeyi aldıktan sonra kat mülkiyetin e geçilirken sizin tavsiye edeceğiniz kişi veya kurum varsa onlarla çalışmak isteriz.

  86. Yüksel bey merhaba

    Hazine arazisi olan bir yere (örneğin: köyde terk edilmiş boş evlere) herhangi bir kişi oranın sahibi ve oturanı olmadığı halde orayı sonrasında satın alabilmek için emlak kayıt belgesi başvurusu yapabilir mi? Bu yasal mı acaba? Teşekkürler.

    • Merhaba Orhan Bey,

      Evin kendi mülkü olduğunu iddia ederek başvurabilir. Bu konuda yasal bir engel yoktur. Ancak o evin gerçek sahibi ortaya çıkar ve bu evin kendisi tarafından yapıldığını iddia eder ve ispatlarsa hukuki süreç başlar. Sonucunda da yatırdığı para boşa gider.

  87. Merhaba yüksel bey oturduğum apartmanda 10 daire 3 tanede dükkan var apartmanımız imarlı bi sorunu yok üst kattakı daireler dublex bu dairelerden bir tanesi terası(52 m2) oda haline getirdi imar barışından yararlanarak yapı belgesi almış dublex olan dairesinide 2 ayrı daire haline getirmiş şimdi bizden imza istiyor muafavakat almak için bu imzayı verdiğimizde arsa payımız düşer mi

  88. merhaba kolay gelsin evim merada 2011 köy karar defterine işli ve yapı kayıt belgesini yeni aldım şimdi tapu için neler yapmalıyım evimin bulunduğu arsa merada bilgilendirirseniz sevinirim

  89. Yüksel bey Merhabalar
    Size bir sorum olucak
    Cevap verirseniz çok sevinirim

    – 5 katlı çift daire üzeri toplam 10 bağımsız bölümden oluşan hisse tapulu bina için yapı kayıt başvurusu yaptım proje çizip kat ittifak projesi çizdim be evrakları tapuya teslim ettim harç msj gelmesini bekliyorum
    – 1 kaçak olarak gözüken sadece son kat yani 2 bağımsız bölüm diğer tapular içinde harç ödemesi çıkıcak mı?
    – 2 tapuya çıkıcak harçları tek tek herkes gidip kendi harcını ödeyip mı tapuları alıcak ya da bütün harçlar aynı anda ödenip bütün tapular mı çıkıcak
    – 3 yani herhangi bir tapu sahibi tapudan harç msj geldiğinde diğer hissedarları beklemeden harcını yatırıp tapusunu alabilcekmi
    Cvbınız için şimdiden teşekkür

    • Merhaba Cihan Bey,

      Kaçak katlara tapu çıkması ile arsa pay oranları değişecek. Bu durumda tüm tapuların yenilenmesi gerekecektir. Ayrıca tapu başvurusu için diğer maliklerin muvafakatı gerekmektedir. Bildiğim kadarıyla tüm tapu harçları bir kerede yatırılacaktır. Bu konuyu tapuya danışmanızda yarar olur.

  90. Merhabalar Yüksel Bey
    Bakanlıkça zemin üstü dublex yapı için yapı sınıfı girilirken 3-7 katlı binalar statüsünden girmem gerektiği söylendi oysa bağımsız bölüm sayısı 2 daire bu konu açıkça kanunda yazmıyor sanırım tamamen yoruma dayalı itiraz ettim ama onlar bağımsız bölüm sayısı değil binanın görüntüsünün baz alındığını söylüyor 3 kat olarak sizce ne yapmalıyım ayrıca zemin kat iskan imar izinli başvuru yapmasam sıkıntı olurmu.

    • Merhaba Mustafa Bey,

      Dubleksler tek kat sayılır. Ancak dubleksi (zemindeki daire hariç) iki ayrı daire olarak yapı kaydını yapacaksanız bu dubleksi 2 kat gibi belirtmeniz gerekiyor.

      Yapınızın iskanı var ise ve orada bir aykırılık yok ise belirtmenize gerek yoktur.

  91. Merhaba yüksel bey biz imar barışına baş vurduk bizim apartmanda 11 daire 2 dublex daire ve 2 dükkan bulunmakta dairelerin kat ittifakı tapularda 96 dublex dairelerin metre karesi 125 dükkânlarınki 125 metre şimdi biz yeni proje çıldırdık daireleri metre karesinde büyüme var 96 metre kare daireler olmus 105 dublex daireler 125 iken 280 metre olmuştur katmulkiyetine başvururken bu 2 dublex dairelerin toplam büyüme alanı 280 metre şimdi bu dublex dairelerin arsa payları yükselipte dairelerin arsa payları düşecek mi birde imar barışında herkes eşit miktardaki odeyecek

    • Merhaba Seyati Bey,

      Öncelikle hesaplama yöntemlerinin farklı olmasından kaynaklı bu alansal değişiklikler oluyor. Şöyle ki, sizin 96 metrekare dediğiniz alan aslında net alandır. Sonradan yaptığınız ölçüm ise brüt alandır. Yani duvarlar, kapalı alanlar, baca ve şaft boşlukları gibi alanların da ilavesidir. Dublekslerde de teras alanı net alana dahil edilmiyor. Ortak alandır. Ama siz brütten başvuracağınız için dahil ettiniz. Ayrıca ortak alan olan diğer alanlar da dahil olduğu için eski metrekarelerden farklı olması normaldir.

      Metrekareleri belirlerken bir mimardan destek almanızda yarar olur. Arsa pay oranları metrekareden ziyade dairelerin bedelleri ile alakalıdır. Eski oranı koruyabilirsiniz diye düşünüyorum.

      Herkes yapı alanına düşen payı öderse adaletli olur. Ama isterseniz eşit olarak da paylaşabilirsiniz.

  92. Selamın aleyküm bizim iki katlı evimiz var ancak tapusu yok.Belediye kayıtlarında 2 kat gözüküyor arsanın hisse senedi var.İmar barışı başvurusu yaptım ödemeyi de yaptim.Evin ikinci katını kendi üzerime ilk katını da babamın üzerine yapmak istiyorum ne yapmam gerekiyor.Simdiden teşekkür ederim

  93. Merhaba
    Sağ ve sol parselledeki komşular azda olsa benim parselime girmişler.
    Kat mülkiyetine geçerken sorun teşkil edermi?Tapu alırken ne yapmak gerekir?
    cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

  94. Niyazi YALÇIN merhabalar yüksel bey benim konum köyde 3 dönüm tarlam var bu tarla hisseli fakat bu tarlayı yıllarca biz kullanıyoruz ben buraya 2katlı içten merdivenli bina yaptım fakat bina kaçak hissedarların imzası olmadan yapı kayıt belgesi alabilirmiyim

  95. Merhaba yüksel bey 2002 yılında ikamet ettiğim eve iskandan sonra küçük bir balkon yapılmış. İmar barışından yararlandım ve yapı kayıt belgesini aldım. Şimdi ne yapmalıyım

  96. Merhaba yuksel bey benim konum imar barışı ile ilgili degil bizim bir Arsamız vardı burayı kat karsılıgı 2014 yılında mutaıte verdık mutaitle bazı konuda anlaşamadık mahkemeye kadar gittik yani alt katlar dükkan ust katlar daire tapu dada otopark bedeline ilişkin kararname bulunmaktadır diyor ama evin etrafında otopark yok bunun İcin nasıl bir yol izlememiz gerekir yardımcı olmanızı rica ederim

  97. merhaba samimi cevaplarınızdan dolayı teşekkür ederim.üstü dublex 4 katlı bir bina sahibiyiz.bodrum kat (5.kat)sığınak olarak geçiyor.iskanımız var bodrum kat için daire tapusu almak istiyoruz barıştan yararlanabilir miyiz?iyi günler..

  98. Merhaba yüksel bey
    Babamın tapulu bahcesine babamın izniyle 90 metre kare ev yaptım elektrik su aboneliğini aldım ev belediye kayıtlarinda babamin ismine çıkıyor yapı kayıt belgeside banamin ismine çıkacak yapı kayıt belgesi almam bir avantaj sağlarmı bana aydınlatırsanız sevinirim saygılar.

  99. Serkan Bey,

    Yapı Kayıt Belgesi alan herkes tapu alacak diye bir ibare yok. Ancak isterseniz başvurup alabilirsiniz.

    Yapınız kaçak ve yıkılma riski var ise almanızda yarar olur. Ancak elektrik su gibi abonelikleri var ise yapınız zaten devlet tarafından biliniyor demektir.

  100. Merhabalar yüksel bey,
    Dükkanlara beraber 10 haneli bir binada oturuyoruz yıllar önce yan arsa bizim arsamıza 6 m2 taşmış bundan 8 ay önce taşma yapan arsa kat karşılığı müteahite verildi ve binası yıkıldı henüz yeni bina ile ilgili bir işlem yapılmadı müteahhit bizimle biraraya henüz gelmedi ama sözde yöneticimiz(eski mal sahiplerinden) müteahşttin bu alanı satın almak istediğini söylüyor
    1. Sorum burayı satabilmek için taşma yapılan alana nasıl bir bedel biçmeliyiz (rayiç bedeli baz almak zorundamıyız üstünde fiyat talep edilirmi)
    2 sorum biz izin vermessek bizim alanımız boş bırakıp binasını kendi arsasının üreme yapabilir mi bu durumda binalar arasında boşluk kalacak nizami olmayacak
    3. Soru rayiç bedel olursa bizim sokağımızın değerimi yoksa o arsanın bulunduğu sokağın değerindenmi hesaplanır Ardamız köşe cephe iki sokağa bakıyor çünkü
    4.soru müteahhit 8 ay bekledi yıl sonu geldi imar barışı bizim durumumuza ilgili olup müteahhidin acele etmesinin sebebi ne olabilir
    5 soru oturduğum daire eşimin üzerine ve ben tapudan bilgi almak istesem nasıl alırım
    6. Soru gerçekten net arsamıza kaç mt2 tecavüz edildiğini nasıl öğrenebilirim çok çok teşekkürler

    • Merhabalar,

      1) Arsa değerinizi öğrenmek için “https://tapusor.com/genel-durum” sitesinden sorgulama yapabilirsiniz. Bu değerden daha yukarısını talep edebilirsiniz ama iş hukuka düşerse bilirkişinin tespit ettiği değerden satmanız gerekecek.

      2) Maalesef bu mümkün değil. Müteahhit tüm arsa sahiplerinin iznini almalı. Aksi halde inşaatına başlayamaz.

      3) Arsa değerinizi öğrenmek için “https://tapusor.com/genel-durum” sitesinden sorgulama yapabilirsiniz.

      4) Sizin konunuzun imar barışı ile alakası yok. Yeni yönetmeliklerden dolayı acele ediyor olabilir.

      5) Vekalet verirse işlemleri yapabilirsiniz.

      6) Harita bürolarından destek alabilirsiniz.

  101. merhaba,
    yapı kayıt belgesi alındıktan sonra tapu alınması şart mıdır? yapı deniz boyunda 150 metrekare üzerine taban alanı 60 metrekare olacak şekilde 3 katlı bir bina. elektrik, su ve doğal gaz bağlanmış durumda. yapı kayıdı alıp tapu almasak ne olur?
    şimdiden teşekkürler…

      • merhaba,
        son cümlenizi anlayamadım, biraz açar mısınız?
        birde kesinlikle devlet tarafından fırsat verildiği üzere yapı kayıt belgesini alıp, bu fırsatı değerlendirmemiz lazım olarak öneride bulunduğunuzu anlıyorum. doğru mudur?

        • Serkan Bey,

          Yapı Kayıt Belgesinin sağladığı faydalar bina yıkılıp yeniden yapılana kadar geçerlidir. Yeni yapı yapılacağı zaman mevcut imar planına göre yapılır.

          Örneğin, 3 katlı bir yapıya ilave olarak 1 kat kaçak olarak yapıldı diyelim. Bu bina yıkılıp yeniden yapıldığında imar planında 3 kat olması gerekiyor ise 4. katı bir daha çıkamazsınız.

          • tamamdır Yüksel bey son yazdığınızı anlıyorum da, benim yapım tekrar yıkılıp yenisi yapılmayacak veya tarafımızdan satılmayacaksa yapı kayıt belgesini almasak da olur mu o zaman?
            çünkü benim şu anda buraya yapı kayıttan sonra tekrar proje çizdirecek ve tapu alacak imkanım ve niyetim yok. yapı kayıt belgesi ile sadece burasının yıkılmayacağı gönül rahatlığı ile sadece yazlık niyetine ikamette bulunacağım. en azından öyle olduğunu düşünmüştüm.

            bu vergiyi yatırıp bu belgeyi alacaksak sadece ileride tapu alabilmek için mi almalıyız. ben bu parayı boşuna mı yatırıyorum sizce? öğrenmek istediğim sadece bu.

            Teşekkürler, iyi çalışmalar…

  102. Merhaba
    Yola terk ve yan parsele 40 yada 50 cm tecavüzlü 4 katlı bina için yapı kayıt belgesi alabilirmiyim.4.kat 2015 yilindan sonra ilave elektrik su aboneliği alabilirmiyim yapı kayıt belgesiyle teşekkür ederim

  103. Merhaba yuksel bey benim dairem var buraya bunu yapan mutaıt ortak kullanım olan tarafı kapatmış garaj olarak kullanıyor bende belediyeye dilekçe verip yıkım kararı alındı ama bu şahıs buraya yapı kayıt belgesi aldığı ıcın yıkımı durduruldu bunun İcin ne yapmamız lazım…

  104. Merhaba Yüksel Bey;
    Köyde tek parsel 3000 m2 bahce var. Bahce 20 hissedar a ait.Bu bahcenin içinde 20-25 yıllık iki ayri bina var. Bu binalarda farkli kişiler oturuyor. Bu binalarda oturmayan hissedarlarda var. Ve bu iki bina arasinda anlaşmazlık var.
    Bir bina için bir hissedar, diğer bina için farkli bir hissedar yapi kayit belgesine basvurabilir mi?
    Diğer hissedarların yapı kayıt belgesinde basvuru yaparken onaylari alinmasi gereklimi?
    Yapi kayit belgesine başvuran hissedar diğer hissedarlara göre kanunen bir avantaj elde eder mi?

    • Merhaba Mehmet Bey,

      Başvuruyu yapan kişi binada malik olmalı. Yapı kayıt belgesi için onaya gerek yoktur. Tek kişi tüm kişilerin yerine başvurabilir. Daha sonra herkesin payına düşeni talep eder.

      Hayır. Herhangi bir avantajı olmaz. Çünkü yapı kayıt belgesi tüm yapı için çıkarılacak.

  105. Merhaba Yüksel bey,
    Köyde 40 yıl önce babam tarafından satış senedi ile satın alınmış arazim üzerinde 20 yıl önce yapılmış evim vadır. Kadastro çalışmaları sırasında arazimiz 2b arazisi olarak tespit edilmiştir. Kullanmakta olduğumuz arazi tel çit ile çevrilidir. Evimde elektrik ve su aboneliklerimiz mevcuttur. Köyümüz merkez köy olmasına karşın belediye sınırlarında yer almamaktadır. Birkaç yıl içinde evin bulunduğu arazimin satışı da gerçekleşecektir (kadastro ölçümleri yapılmıştır). Evimi tescil ettirmenin bana ne gibi faydası olur?

  106. Merhabalar, köyde 3000 m2 bahce var. Bu bahcenin yaklasik 20 hissedari var. Bahce icinde uzun yillar once yapilmis iki bina var.binalari farkli kisller kullaniyor, ve birbirleriyle husumetli. Bina kullanicilari ayri ayri yapi kayit belgesi basvurusunda bulunabilir mi ? Yapi kayıt belgesi başvurusu sirasinda diğer hissedarlarin onayi gereklimi ? Yapi kayit basvurusu yapan hissedar , basvurdugu ev hakkinda bir hakka sahip olur mu?

      • Merhaba Yüksel Bey,
        İskan başvurusu değil sadece yapı kayit belgesine başvurulacak, bunun icin evde oturan kisi basvursa yeterli olmaz mi? Her binada hissedarlardan 1 er kisi basvurabiliyor. Eger cevabiniz evet ise ;Yapi kayıt belgesi başvurusu sirasinda diğer hissedarlarin onayi gereklimi ? Yapi kayit basvurusu yapan hissedar , basvurdugu ev hakkinda bir hakka sahip olur mu?

        • DÜZELTME
          Merhaba Yüksel Bey,
          İskan başvurusu değil sadece yapı kayit belgesine başvurulacak, bunun icin evde oturan kisi basvursa yeterli olmaz mi? Her binada hissedarlardan 1 er kisi oturuyor. Eger cevabiniz evet ise ;Yapi kayıt belgesi başvurusu sirasinda diğer hissedarlarin onayi gereklimi ? Yapi kayit basvurusu yapan hissedar , basvurdugu ev hakkinda bir hakka sahip olur mu?

  107. Merhaba, 1984 yılında gecekondu olarak yaptığım evin arsasına ait tapu 2016 yılında mahkeme kararıyla vakıflar genel müdürlüğüne geçti. Karşı dava açtım ancak davayı kaybettim. 1984 yılından bu yana kesintisiz olarak bu binada oturmaktayım. Elektrik, su vb.abonelikleri 1984 yılından bu yana benim üzerine kayıtlı. İmar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi için başvuru yaptım ve ücretini ödedim.yapı kayıt belgesi almam için yasal olarak bir engel var mi? Yoksa bundan sonra ne yapmalıyım. Yardımcı olursanız çok sevinirim. İlginiz için şimdiden teşekkürler.

      • Bilgilendirmeniz için tesekkur ederim.Satın almak için nereye başvuru yapmalıyım? Vakıflara mi yoksa çevre şehircilik il müdürlüğüne mi? Ayrıca yapi kayit belgesi belediyeye götürmeli miyim?

      • Tekrar merhaba. Yapı kayıt belgemi belediyeye işlettim. Ancak milli emlak servisine gittiğimde arsanın onlara ait olmadığını vakıflara ait olduğunu ve milli emlak servisinde herhangi bir işlem yapılamayacığını, vakıflar bölge müdürlüğüne dilekçe vermem gerektiğini söylediler. Vakıflar ile ilgili bir bilginiz var mı? Arsa satışları ne şekilde oluyor? Konuyla kişi yol gösterirseniz çok sevinirim.

  108. YÜKSEL BEY MRB;
    BİZİM AİLE OLARAK 4 KATLI BİNA VAR .BİNADA 1 VE 4.KATI BANA AİT BİNANIN TAPUSU ABİME AİT
    KAYIT BELGESİ ALINDIKTAN SONRA 1 VE 4 .KATLARA KAT MÜLKİYETİ ALABİLİRMİYİM

  109. Yüksel bey merhaba
    Arsa tapulu beş katlı bir bina her bir daire sahibi farklı yapı kayıt için daire başı 2750tl ödedik bundak sonraki aşamada ne yapmamız gerekli bir süresi varmıdır bundan sonra yapılacaklarla ilgili bugun okuduğum bir haberde ödediğiniz para yanmasın acele edin yazıyordu aydınlatırsanız çok sevinirim.ölçüm için internetten bir araştırma yapıcam mühendis konusunda her mühendis bu ölçüm işini yapmaya yetkilimi bi firmaylamı çalışmak gerekli araştırırken arama butonuna ne yazmam doğru olur şimdiden tşkler

    • Merhabalar,

      Bundan sonraki aşama tapu işleridir. Bu süreç için herhangi bir süre belirtilmemiştir.

      Tapu alabilmeniz için zemin tespit tutanağı hazırlatmanız gerekiyor. Bunun için bir harita bürosu ile anlaşmanız ve sözleşme imzalamanız gerekiyor. Daha sonra binanıza ait proje mimar tarafından çizilecek ve imzalanacak. Yönetim planı hazırlamanız gerekiyor. Bu belgeler ve yapı kayıt belgeleri ile kadastro müdürlüğüne başvuracaksınız.

      Arama için; “imar barışı tapu işlemleri yapan firma” olarak aratmanız yeterlidir. Firmaları araştırın. Güvenilir olanlar ile iş yapınız.

  110. merhaba yüksel bey benim iskanlı kat mulkiyetli dubleksim var ust tarafı132mt bu alt trafıda 130metre ben bunları böldüm elk dogakgaz su ayrı şimdi yapı kayıt belgesi alıcam iskanlı kat mülkiyetli sadece üst kısma kayıt belgesi alıcam dimi yoksa hem alt hem üst daireyede alacakmıyım 132 üst 130 alt kat 262 metreye mi yoksa 132 metreyemi kacak bölum yukarıda 110 metre projeyi 132 metreye cıkardım saygılar

  111. merhaba Yüksel bey;
    imar barışından yararlandık ve tapu alımı hariç bütün işlemlerimiz tamamlandı ve tapu harcı hariç tüm ödemelerimizi yaptık.
    tapuyu hemen almamız şart mı? tapuyu harcını yatırmak için bize bir süre tahsis edilmiş mi? edilmiş ise nedir?

  112. Merhaba Yüksel bey
    Köyde bulunan bizim olmayan hazine arsaya 8 yıl önce mandıra yapılmıştı 70 metre kare ancak 1800 metre arsayida işgal etmiş durumdayız bu yer için yapı kayıt belgesi aldık
    İşgal ettiğimiz alan yapikayit belgesinde görünüyor tapu alacağımız zaman sadece mandirayi mı alırız yoksa işgal ettiğimiz araziyide alabilir miyiz teşekkürler

  113. Merhaba Yüksel bey,
    Bizim durumumuz şu şekilde : 3 daire 2 dükkan var apartmanda. Kayıtlı 1 ev 1 dükkan 1 otopark olarak gözüküyor (Otopark dükkan olarak işletiliyor) İmar barışından yararlanıp yapı kayıt belgesi oluşturup kaçak yapılarımızı kayıt altına aldık. Fakat daha imar projesi çizilmedi. Eskiden otopark olarak gösterilen yapı kayıt ile dükkan olarak kayıt altına aldırdığımız dükkanımıza işyeri açma ve işletme ruhsatı alabilir miyiz? Yoksa önce imar projesinin tamamlanıp yeni tapumuzu mu elimize almamız gerekiyor? Teşekkürler.
    Cevaplarsanız çok memnun olurum.

  114. merhaba yüksel bey
    4 katlı binanın zemin katında oturuyorum kat mülkiyeti tapum var ve bodrum katta benim daireme eklentili 40 metrekare işevi var(tapumda da yazıyor eklentili olduğu)bu işevinin onaylı projede ayrı bir girişide mevcut .
    bu işevini daireye çevirip kat mülkiyeti tapusu almak için diğer daire sahiplerinden muvafakat almama gerek var mı

  115. merhaba yüksel bey
    kat mülkiyet tapulu dairemin alt katında yine tapumda bana ait olduğu yazan 40 metrekare işvevi mevcut.
    işevinin tapusunu kat mülkiyeti tapusuna çevirip satmak istiyorum.
    diğer daire sahiplerinden muvafakat almama gerek var mı?

  116. merhaba yüksel bey
    cevabınız için teşekkür ederim.
    Açıklama kısmına binanın tamamının ruhsatsız yapılmış olması ve yapı kayıt belgesinin alınmamış olması yazdık.Bu yeterlimi?
    yoksa sizin yazdığınız gibi iskasız 5 katlı yapı diyemi yazmalıyız.

  117. HAYIRLI GÜNLER HOCAM BEN BİR ARSA ALDIM. İÇİNDE BİR KAÇAK GECEKONDU VAR. YAPI KAYIT BELGESİ BAŞKASININ ÜZERİNE. ŞİMDİ BEN ALDIM. YAPI KAYIT BELGESİNİN DEVRİ MÜMKÜN MÜ. NASIL BİR YOL İZLEYECEĞİZ. LÜTFEN YARDIMCI OLUR MUSUNUZ. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.

  118. Merhabalar,
    Köyde muhtardan izin belgesi alarak yapılmış tek katli bir evimiz var. Elektriği bağlanmış ve kapi numarası özel idarece verimis bir yapi.
    1-Bu yapiya tekrar yapi kayit belgesi için basvuru yapilmasina gerek var mi?
    2-ikinci aşamaya direkt gecebilirmiyiz ?

  119. Yüksel bey merhabalar.
    Bizim köyde (büyükşehir olduk artık mahallede) babamıza ait bir arsa üzerinde 35 yıl önce yaptığımız bir evimiz var. Ev halen kullanılıyor.
    Ev babamızın sağlığında bizim tarafımızdan (Diğer kardeşlerin herhangi bir maddi desteği olmadan) yapıldı fakat arsanın tümü babama ait. Kendisi vefat etti. Arsa 3 kardeşe miraslık.
    Dikdörtgen şeklinde bir arsa ve bizim evimiz arsanın 3’te birinden küçük. Yapı kayıt belgesi aldık.
    Evi bağımsız olarak satabilmek için tapu almak istiyoruz. (Diğer kardeşler arsalarını satmak istemiyor)
    Ne yapmamız lazım? Nasıl bir yol izleyelim?
    Şimdiden teşekkürler…

  120. Selamün Aleyküm
    Yüksel bey işlerinizde ve hayatınızda size başarılar dilerim.Herkese yardımcı olduğunuz için ayrıca teşekkür ederim.
    Babadan kalma iskansız 4 katlı binamız var.bunların elektrik suyu bağlı sonradan çatı katı ilave ettim.Buraya elektrik su vermiyorlar.İmar barışına başvururken çatı katı için mi başvuralım yoksa bütün bina içinmi?Açıklamada çatı katı belirteyimmi yoksa bütün bina ruhsatsız yapıldı deyip bölüm sayısı 5 kat olarak yeterlimi?

  121. Merhaba yuksel abi 51 bloktan olusan 2.5 katli iskanli ruhsatli mustakil evim var aldigimda teras balkonu .ve zemin kat balkonlarinin üzerinini aldigim kisi kapattirmis bende binaya sonradan 1.kata bir oda eklenti yaptim zemin kata 1balkon eklenti yaptim
    Soru 1 teras balkonun uzeri kapali yapi kayit belgesini aldiktan sonra camekan yapabilirmiyim
    Soru 2 zemin kat balkonun uzeri kapali burasinda bir aykirilik varmi burasinida yazmalimiyim
    Soru 3 sonradan zemin kata balkon eklenti yaptim burasini evin m.karesine eklemem gerekiyormu
    Soru 4 yapi kayit belgesini aldiktan sonra tapu almak icin bir zorunlulugu muz varmı

    • Merhabalar,

      Cevap 1 – Yapabilirsiniz.
      Cevap 2 – Yapı alanınız artmıyorsa bildirmenize gerek yok. Ancak duvar örülmüş ve yapıya ilave edilmiş ise açıklama kısmında bunu bildirmeniz gerekiyor.
      Cevap 3 – Evet eklemeniz gerekiyor.
      Cevap 4 – Zorunluluk yok.

  122. selam 333 m2 arsa tapulu 138m2 mustakil çatıkatlı evim var tapu benim adıma kayıtlı imar barışından faydalandım yapı kayıt belgemi aldım belediye arsa emlak beyanımı değiştirip emlak bina bildirimi yaptım ben tapuya gidip tapuda belgeme bina ev vardır yazısı yazdırmam gereklimi yoksa elimdeki belge geçerlimi tapuya müstakil ev yazısı yazdırmanın zorunlulugu varmı varsa masrafı ne olur arsa tapuyla elimdeki belgeyi göstererek banka kredi verirmi ?tşk ederim.

    • Merhaba Nurettin Bey,

      Herhangi bir zorunluluğu yoktur. Sadece kentsel dönüşüm vb durumlar için faydası dokunabilir.

      Yapı kayıt belgesi için ödediğiniz tutarı tekrar ödeyeceksiniz. Buna ilave olarak proje çizilecek ve zemin tespit tutanağı hazırlanacak. Bu işleri yapan birileriyle görüşürseniz net rakamları öğrenirsiniz. (Zemin tespit için 500 TL + damga vergi pulu ücreti)

  123. MERHABARLAR

    1985 YAPILMIŞ 85 M2 YAPI KAYIT RUHSATLI EVİMİZ VARDI, 2013 te tadilat yaptık ve ikinci katla beraber toplam 260 m2 bina oluştu,simdi imar barışı için evin m2 ne kadar girilmesi gerekli,
    175 m2 mi yoksa tamamı nı mı girmeliyiz?

  124. yüksel bey öncelikle herkese yardımcı olduğunuz için teşekkürler benim sorum şu arsa tapulu olan bodrum artı 3 kat dairemiz var yapı kullanım izin belgemizde var bunun üzerine kaçak olarak çatı dairesi yapılmıştı çatı dairesine yapı kayıt belgesi aldım ben yapı kullanım izin belgeli olan yerleri cins değişkliği yaptırıp ayrı tapuları olmasını istiyorum yapı kayıt belgesi aldığım yeride aynı şekilde tapu almak istiyorum bina komple benim adıma yapı kayıt belgesl 3371 tl ödedim. yapı izin belgesi olan yerlere maliyeti ne olur nasıl yol izlenmesi gerekiyor genel maliyeti tahmini ne kadar çıkar. il uşak merkez

  125. yüksel bey merhaba 2 katlı binanın yoldan aşagıda 2 oda ama bodrum penceri vb yok 1 kat normal 2 katın en üst katında 2 oda bullunmaktadır ve dublex kullanılmaktadır 2 katın içerisinden cıkılarak kullanılmaktadır dublex kullanınmlıdır buraya imar başvurusu için 1ve 2 katlı yapılar yada 3 ve 7 katlı yapılar bölümünden hangisini secmemiz gerekiyor
    evin 2su 2 elektrik abonesi var 2 kat dublex kullanılmaktatır.yardımlarınız için teşekkür ederim iyi çlaışmalar. dilerim.imar barışında not kısmaına dublex kullanılıyor diye yazsak yeterlimi

    • Merhaba ali Bey,

      Bodrum katı faal olarak kullanıyorsanız, yapınız için 3 – 7 kat sınıfını seçmeniz gerekiyor. Aksi halde 1 – 2 kat sınıfını seçebilirsiniz. Not kısmında yapınızın kaçak yapı olduğunu belirtiniz. Tapunuz arsa tapusu mu?

      • Yüksel bey Arsa tapusu var hisseli 2017 yeni tapu cıkti evet bodrum kat faal kullanılmıyor 1 kat normal 2 kat dublex kullanıyorum ayrıcada tapudan nasil tapu cıkartalim ve tapuda ne yazmalı yapı kulkanim alanına toplam m2 yazarken terasida yazdım toplam yazdim daha önce rushat vb şey yoktu olarakyardımci oldunuz icin cok sagolun iyi calışmalar

  126. Yüksel bey iyi akşamlar tarla yazan tapuda 113 m gözüküyordu yeni tapuda 119 m gözükmektedir benim yapının tamamı 119 bahçe dahil ev ise 80 m gözükmektedir ayrıcada benim 48 m kayıp eski tarla tapusunda e devlette 2 tapu gözüküyor ben yeni tapu imar barışına başvurdum yeni tapu alırsam yine hisseciler gözükürmü eski tapu işe yararmı kayıp yerim nerede şimdiden teşşekür edrim yardımcı oldunuz icin hisseciler 2017 yılında ortaya çıktı arsa tapusunda mevcuttur

  127. yüksel bey merhaba 2010 yılında bir 2 katlı ev aldım evin tapusunda tarla gözükmekteydi 2017 yılında mah.olarak yeni arsa tapuları cıktı ancak 2 kişi hisseci gözükmektedir 2018 aralık ayında imar barışından yararlanarak yapı kayıt belgesi alındı bu belge ile tapuya gidersem nasıl işlem yapılabiilir hissecilerden hisseleri almak zorundamıyız. yeni tapuda arsa gözükmektedir tapu degişmesi gerekmektemidir.degişirse ne yazar tapuda yardımcı olabilirmisiniz iyi çalışmalar..

    • Merhaba ali Bey,

      Arsanıza tapu alabilmeniz için ilgili ada/parselde bulunan tüm yapıların yapı kayıt belgesi alması gereklidir. Eğer başka bir yapı yok ise rahatlıkla alabilirsiniz. Bunun için bir harita bürosuna başvurmanız gerekiyor. Ayrıca projenizin çizilmesi gerekli. Belediyeye de terkin için başvurmanız gerekecek. Harita mühendisi size bu konuda bilgi verir.

  128. Merhaba yüksek bey 3 hissedarlı bir arsaya iki katlı bir ev yaptım hissedarların bundan haberleri yak yapı kayıt belgesini aldım bundan sonra ileride bir sorun yaşamamak için benim ne yapmam lazim

  129. Merhabalar Yüksel bey 12 bağımsız bir apart inşaatı bitirdim bir bodrum katta ve bir çatı katında olmak üzere iki ortak alanım mevcut bodrum kattakini 1 nolu bağımsıza bağladım çatı katındakinide 13 numarataj belediyeden aldım yetki belgelerini aldım 13 numaraya tapu çıkarmak istiyorum 2 tanesi bende 10 daire farklı maliklerde sırayla yapmam gerekenler nedir teşekkürler

  130. Yüksel Bey merhaba, biz 5 kat 5 daire için yapı kayıt belgemizi aldık. Lihkab dan da cins değişikliği yapıldı. Kat mülkiyeti için Şu aşamada ne yapmam gerekiyor. Mimara a mı başvurmalıyım? Birde mimar projeyi çizince herhangi bir kuruma/odaya onaylatması gerekiyor mu? Teşekkür ederim

  131. Yuksel bey iyi akşamlar size bir sorum olacak kat mülkiyetine geçmeden önce noterden verdigimiz m imarlik firmasına verdigimiz yetki belgesi benim evimle ilgili sıkıntı olabilir mi tapuya şerh koydurmam gerekli mi tapuyla ilgili bir işlem yapabilirler mi teşekkür ederim

  132. MERHABALAR
    ALTI DÜKKAN,ÜSTÜ İŞYERİ OLAN 2 KATI KAÇAK TOPLAM 6 KATLI ARSA TAPULU BİNAMIZ VAR.PROJELİ,RUHSATLI VE ELEKTRİK SUYU BAĞLI.
    ÜST KATLARDA KURUMSAL KİRACILAR VAR.EĞER YAPI KAYIT BELGESİ ALMAZSAK İLERDE BELEDİYE BİZE BİR SORUN ÇIKARABİLİRMİ(KAÇAK KATLAR İÇİN VS.) VEYA KİRADA OLAN KURUMSAL İŞYERLERİNE SIKINTI OLABİLİRMİ.

  133. Yüksel bey merhabalar, ilginiz ve sabirla verdiginiz cevaplar için çok teşekkur ediyorum.

    Köy içinde, tapusunda 145 metrekare içinde 2 katlı avlulu kargir ev ve ahır yazan bir ev satın aldım. (2 sene önce) Köy muhtarı ile konuşarak tapuda ahır olarak belirtilen yerin üzerine 8 metrekarelik teraslı bir oda inşa ettim. ilerde samanlık, çoban evi vs. kullanılır diye. (1 yıl önce)

    Dışardan bakıldığında 2 katlı olan kargir ev ile bahsettiğim ahir birleşik yapılar olarak gözüküyor.

    Sorum şudur, bir sorun olduğunda, yani siz bir odada olsa kat çıkmışsiniz denirmi ?

    Denir ise, cevaben, bu yapi (ahır) 2 katli evin bir parcasi diyebilirmiyim ? Birleşik oldugu için. Zaten kargir evin alt katı ahır olarak işlev görmüş.

    Eğer bu şekilde birleşik yapı kabul edilmezse

    Ahirin üzerindeki bu yapi samanlik veya çoban evi olarak görülürmü ? Ne yapmamı önerirsiniz.

    Teşekkür ederim.

  134. metrekare beyanında çatı katımda sadece duvarla cevirdiğim bölgeleri hesapladım önünde demir direkten gölgelik var onun alanlarını dahil etmedim sizce doğru mu yanlış mı yada bir problem yaratırmı?

  135. Merhaba annemlerin 3 katlı elektriği suyu ayrı yerleri var zemin kat dedemin öldüğü için 4 kardeşe kaldı diğer iki kat annemin iki arsa tapusu var annemin 1/2 hissesi var bide zemin kattan baba hissesi var.mirascilar baba hissesini başka birine satmak istiyorlar .annem nasıl bir yol izleyip kendine ait olan iki daireyi zarar görmeden ayıra bilir teşekkürler

  136. Merhaba tüksel bey
    dubleks dairemin üst katı na 3000tl verip yapı kayıt belgesi aldım 3000tl tapusunu ayırmak için vermem gerekiyor bu 3000tl nin haricinde tapuya harç döner sermaye vs ücreti yatırmam gerekiyormu sadece 3000tl
    yatırdığımda tapumu alabilirmiyim teşekkür ederim iyi çalışmalar

  137. Yüksel Bey merhaba,
    Tüm sorularla tek tek ilgilenmez takdire şayan…
    Benim sorum şu;
    Bizim köyde Dedemden kalma 1700 m2 hisseli arsa üzerinde daha önceden ahşap ev vardı(tapu tescilde ahşap ev ve bahçesi yazıyor) Zamanla bakımsızlıktan yıkılmış ve arsaya iki amcam bitişik nizam aynı çatı altına kaçak ev yapmışlar ve her iki evinde elektrik aboneliği ayrı. Aynı arsa içine bağımsız şekilde babamda ev yaptı ve imar barışından faydalanmak istiyor.
    Başvurumuzu bireysel yapabilirmiyiz ve başvurudan sonra tapu alabilirmiyiz.
    Teşekkürler

    • Merhaba Fatih Bey,

      Evet bireysel başvurabilirsiniz. Başvuru sırasında arsa alanının tamamını girmeyeceksiniz. Başvuru yaptığınız yapının payına düşen miktarda yapmanız gerekiyor.

      Tapu alabilmeniz için öncelikle arsanın planlı alanlar içerisinde olması gerekir. Ayrıca arsa üzerindeki tüm ayrık yapıların yapı kayıt belgesi alması halinde tapuya başvurabilirsiniz.

      • Çok teşekkür ederim

        Planlı alanlar Arsanın yerleşim yeri içinde olması anlamınamı geliyor yoksa farklı bi durummu

        Diğer bağımsız bölümler yapı kayıt belgesine başvurmaya gerek duymuyor. Bu durumda ilerleyen günlerde ne gibi sıkıntılarla karşılaşırım

        • Tekrar Merhaba Fatih Bey,

          Belediyenin yapı yapılması için planladığı alanlardır. Yerleşim yerinin dışında da olabilir.

          Kat mülkiyeti için işlem yapmanıza engeldir. Tüm arsa maliklerinin yapı kayıt belgesini almış olma şartı aranıyor.

  138. Merhaba
    Evimiz planlı projeli oturma raporlu ama kat mülkiyeti bulunmuyor..3 sene önce balkonun bir kısmını kapattık (15 metrekare) imar affından yararkanmaöız gerekir mi? Gerekirse plan ve proje tekrar istenir mi? Nasıl bir yol izlemeliyiz? Teşekkürler

  139. Yüksel Bey merhaba,
    tek tapulu 2katllı müstakil bahçeli evimize 1990 yılında çatı katı ekledik.2012 yılında çatı katı kaçak diye 33.000 tl para cezası geldi. 6 yıldır belediye ile karşıklı mahkememiz devam ediyor. şuan danıştaydayız. imar barışı için paramızı ödedik yapı kayıt belgemizi aldık. mahkememizin düşeceği söylendi.fakat bişey duydum esas para bundan sonra ödenecek diye.tapu ve proje çizimi için bu doğru mu.(Tapu ayırmak gibi bir niyetimiz yok.kat ayrımı yapmıyacağız.)
    cevabınız için teşekkür ederim.

  140. Yüksel bey merhaba 9 daire var ama 10 hisse var müteahhit heralde 1 kat daha çıkarım bir daire de benim olur diye düşünmüş.5 sene once mutaahitt ölünce kizina kalmis bunu tapuda ogrendik şimdi bu durumda imar affindan faydalanamasigimiz gıbı.mirasçı dava aaçabilir mi bu durumda ne önerirsiniz?

  141. Yüksel bey merhaba, hisseli arsa 9 daire 10 hisse var.müteahhit 1 kat daha çıkarım diye düşünmüş olmali ki 1 pay da kendisine almış. Müteahhit ölünce de kızına miras kalmış. Bunu islam affindan faydalanmak için yaptigimiz girişimler sonrasında öğrendik. Bu durumda ne yapılabilir?

  142. Yüksel Bey
    4000 m2 tapulu arsa üzerine yapılmış 300 m2 lik bir çiftlik evim var.
    ev içinyapı kayıt belgesi aldım. ancak tapuya kaydettirmesem ne olur.
    bu hali ile iskan ruhsatı alabilirmiyim?
    evin generatörü su kuyusu ve LPG kazanı var dolayısı ile belediye hizmwtlerine ihtiyaç da duymuyorum.
    bu durumda iskansız da olsa ilerde tapu ya kaydettirmemiş olmamdan dolayı yasal bir sorun çıkar mı??

    saygılar

  143. Merhaba Yüksel bey benim çift daire tek tapu bir emlağım var alt katımız depo olarak gözüküyordu ben imar barışı ile depo olarak gözüken alt kata konut olarak yapı kayıt belgesi aldım 78 m2 4500 tl ödedim binamızın iskanı var şimdi yapmam gerekenler neler bi cevap verirseniz sevinirim. İyi çalışmalar

  144. Merhaba Yüksel Bey,

    Tarla tapusuna sahip olduğumuz arsa da 3 katlı binamız var.Evin imar durumunda yola terk ibaresi mevcut.(Belediye planlarında ileride yol geçeceği gözüküyor)
    1-İleride belediyenin evimizi yıkması halinde yapı kayıt belgesini aldığımız için belediyenin bize yapacağı ödemede maddi avantajı olur mu?
    2-Evimiz üç katlı, birinci katı farklı sokakta diğer iki katı farklı sokakta gözüküyor farklı kapı numaraları var
    Yapı kayıt belgesi için başvursam rayiç bedel hangi sokak baz almam gerekir?
    Teşekkürler…

  145. merhaba yüksel bey öncelikle böyle bilgili hemşerim oldugundan ayrıca grur duydum. benimde size bir sorum olcaktı bizim 2011 de mütahit tarafından yapılmış binanın iskanı olmadıgından kat irtifaklı görünen 12 daireden birini aldım yapı kayıt belgesini 15 gün önce elimize aldık yapı kayıt belgesinin baş vurusunda sıgınak olan yerleri eşit şekilde hesaplanarak 12 daireye bölündü ve daire metre karelerine eklenerek ödemeler yapıldı mülkiyet tapusu için tekrardan sıgınaklarda eklenerek ödeme planı düzenlenecek yoksa sadece dairenin metre karesi kadar mı? birde mülkiyet tapusu almasak satarken ne gibi sorunla karsılasırız alacak kişiye kredimi çıkmaz. veya evimizden yol gecse degerinde paramızı mı alamayız. şimdiden teşekkür ederim çalışma hayatınızda başarılar dilerim

    • Merhaba Faruk Bey,

      Teşekkür ederim.

      Yapı kayıt belgesini aldığınızda ne kadar ödediyseniz aynısını bir daha yatıracaksınız. Ancak projeniz çizildiğinde ortaya çıkan alan ile beyan ettiğiniz ilk alan benzer olmazsa önce düzeltme dilekçesi verip ondan sonra kat mülkiyetine geçiş yapacaksınız.

      Kat irtifaklı tapuya da kredi çıkar ama daha az çıkar. Kat mülkiyeti tapusu için daha yüksek kredi çıkmaktadır.

      İyi günler dilerim.

  146. merhabalar yuksel bey 5 katlı meskenin 4- katı ev 1- katı işyeri işyerir nin kısmi iskanı var 3 katlı konutun ve 1 isyeri hiseli toprak tapuları var benim bulundugum en son katın tapusu iskanı yok kayıt icin basvuru yaptım
    kayıt belgesi aldım bas vuru yaparken bagımsız bolum olarak basvuru aldılar zemin kayıt belgemi almak icin basvuru yaptım hazırlanıp bana mesaj gelerek teslim almaya gidecem bundan sonraki asama mimar ofisine basvurup projelendirmemi istediler basvurdum bana butun binanın projesi çizilecek her kat içi 1800tl meblağ istediler system böylemi işliyor bu olayı bugun yasadım netten arastırırken sizin sayfayı gorunce size danızmak istedim malikler tapuya gelip imzalayacak oraya kadar tamaladık sizden ricam dogrusu bumu baska eksigim varmı yardımlarınız icin simdiden tesekuler saygılar

    • Merhaba Mehti Bey,

      Öncelikle yapınızın iskanı var ise zemin tespit tutanağının hazırlanmasına gerek yoktur.

      Arsa pay oranlarının tespiti için tüm yapı alanlarına ihtiyaç vardır. İskanı olan kısımların projeleri var ise tekrar çizilmesine gerek yok. Her hat için 1800 TL çok fazla olacaktır. Farklı bir mimar ile irtibata geçiniz. Bulamazsanız benimle iletişime geçin size yardımcı olalım.

  147. Merhaba Yüksel bey evimin önünde yol kenarına küçük bir araba garajı yaptım kendi arsam içerisinde, bunun için herhangi bir izin almadım belediyeden yapı kaçak vaziyette bunun için imar barışı kapsamında müracaat edip yapı kayıt belgesi alabilirmiyim. teşekkür eder saygılar sunarım.

  148. Yüksel bey iyi akşamlar benim 100 metrekare arsa üzerinde 3 katlı binam var ancak tapuda 2 katlı kargir bina geçiyor e devlet üzerinden beyan ederken arsa ayrı 3 daire ayrı olarakmı bildirmemiz gerekiyor birde yola yapılması gereken terk yapılmamış zamanında bunun kat mülkiyeti için bi engeli varmı
    İlginiz için tesekkur ederim.

  149. Hayırlı sabahlar olsun yüksek bey benim Esenyurt da bir mütait arkadaş dan 2 adet tapulu 2 adet yapı kayıt belgeli tolmam 4 daire aldım yapı kayıt belgesi şuan mütaitin adına bina toplam 5 kat iskanı alınmış 1…8 e kadar dairelerin toprak payı %8 Dir bana ait olan daireler 9 cu daire %15 toprak payı var ve 10 cu daire %15 toprak payı 11ve12 nolu daireler yapı kayıt belgelidir benim tapularını almam için diyer daire sahiplerinden mufakatname almam gerekiyormu mütahit gerekmiyor diyo 9ve 10 daireler %15 fazla toprak payı verdim ki üsteki dairelere tapu müracatın da verilsin diye 1..8 kadar olan daire sahiplerin den toprak paylarında hiçbir değişiklik olmayacak sadece 9ve10 cu daire lerin %15 %15 bular yarıya bölünerek 11ve12 nolu dairelere verilecek diyor .ayrıca biz şu an 9ve10 cu daireleri satsak diğer yapıkayıtlı daire hakkımızı kaybetmiş olurmuyuz mtahit adına zaten yapı kayıt belgesi bu da bizim adımıza geçer mi

    • Merhaba Ramazan Bey,

      Yapı Kayıt Belgeleri şahsa özel çıkmıyor diye biliyorum. Anladığım kadarıyla satın aldığınız 9 ve 10 numaralı daireler dubleks. Size satılmadan önce ayrı iki kat gibi değerlendirilip 4 daireye dönüştürülmüş ve yapı kayıt belgeleri de alınmış.

      Ruhsata esas projesi üzerinden alan artışı olmaması durumunda iki daireye ayırıp tapu işlemlerini de muvafakatname olmadan halledebilirsiniz. Tapularını ayırmadan satamazsınız. Satmanız halinde iki daire gibi değerlendirilir.

  150. slm Yuksel Bey,
    arkadasim gecekonduda kiraci. gecekondunun yapi kayit belgesi onun adima cikartilmasi dogrumu yoksa ona kiraya veren kisimi cikarilmali? Yani hak sahibi kim olmus oluyo? haliyle gecekondu tapusuz, arsa tapusuz ama ev sahibi denilen sahis ondan kira aliyor.gecekonduda son 5 yildir arkadasim oturuyor ve hak sahibi arkadasim olmuyormu? Bu durumda arkadasim ne yapmasi gerekiyo?

    Tesekkurler

    • Merhaba Hakan Bey,

      Arsanın tapusu kime ait ise o kişi hak sahibidir. Başvuruda arsanın hak sahiplerinden birinin başvurması gereklidir (Hazineye ait arsalarda ise yapıya kim sahip ise o kişi başvurur). Yapı kayıt belgesi şahsa çıkmaz. Bu nedenle yapı kayıt belgesinde isim yazılı değildir.

      • gecekondularda hak sahibi denen bi durum oldugunu bilmiyordum, cunku tapusuz arsaya kacak yapilan ve bundan kira geliri saglamaya calisan sahistan bahsediyorum(kanunca yanlis zaten) gecekonduda oturan hak sahibi olmuyormu? sonucta hazine uzerinde kacak yapi.

  151. slm Yuksel Bey,
    gecekonduda kiraciyim. gecekondunun yapi kayit belgesi benim adima cikartilmasi dogrumu yoksa bana kiraya veren kisimi cikarmali? Yani hak sahibi kim olmus oluyo? haliyle gecekondu tapusuz, arsa tapusuz ama ev sahibi denilen sahis benden kira aliyor.gecekonduda son 5 yildir ben oturuyorum ve hak sahibi ben olmuyormuyum?Bu durumda ne yapmam gerekiyo?

    Tesekkurler

    • Merhaba Serkan Bey,

      Arsanın tapusu kime ait ise o kişi hak sahibidir. Başvuruda arsanın hak sahiplerinden birinin başvurması gereklidir (Hazineye ait arsalarda ise yapıya kim sahip ise o kişi başvurur). Yapı kayıt belgesi şahsa çıkmaz. Bu nedenle yapı kayıt belgesinde isim yazılı değildir.

  152. mahkeme yetki verebilir dedi avukat.yetki versede tapu devri olmadan başvuramıyor muyuz

    ayrıca vakit ayrıp bizi bilginizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.

    • Cem Bey,

      Satış sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi gerekiyor. Aksi halde asıl satış olan tapu devrinin ne zaman yapılacağı, satış bedeli, noter dışında hazırlanarak, imzaları noterde atılarak, tasdik edilmiş satış vaadi sözleşmeleri geçersiz sayılıyor. Eğer imzaladığınız sözleşme gereği tapuya şerh düşüldüyse, tapu yerine geçerli olduğu kabul edilebilir.

  153. merhaba yüksel bey,

    noter satış sözleşmesi ile yapı kayıt belgesine başvurabiliyormuyuz.yer mahkemelik müteahhitten noter satış sözleşmesi ile aldık fakat tapuda ismimiz geçmiyor

  154. Merhaba yüksel bey. Benim 100 metre² evim var yapı kayıt belgesi aldım fakat bu evim iki tane tapu içerisinde bir tanesi tam tapu diğeri beşte bir tapu ben bu tapuları mı birleştirmek istiyorum. 100 metre² için 2320 TL yapı kayıt belgesi ücreti ödedim. Mühendislik ücreti hariç ben bu işlemler için ne kadar ücret öderim . Şimdiden çok teşekkür ederim

    • Merhaba Recep Bey,

      İmar planı hazırlanmış bir yerde farklı iki parseldeki tapuları birleştiremezsiniz. Ama plansız alanda ise bunu talep edebilirsiniz.

      Bu işlemler için yapılacak masraflar hakkında bilgim yok. En sağlıklı cevabı tapu müdürlüğünden alırsınız.

  155. Slm Yuksel Bey,
    mera alan parseli olup, belediyede park olarak gecen arsa uzerinde gecekondumuzun yapi kayit belgesini aldik. aldik ama, haliyle gecekondunun arsasi tapusuz ve satin alma islemlerinde kafamiza takilan bazi sorular var. Mera alani olarak gorunen yer 6 milyon kusur m2 ve gecekondumuzun oturdugu alan sadece 2000 m2.
    1: Belediye bu 2000m2 alani park olarak gosteriyor ama parsel sorgulamada parselin tamami mera olarak gorunuyor, yani bu demek oluyor ki belediye parki kesin tahsislememis… dogrumu?
    2: Belediye burayi Tahsislediyse eger bize neden yapi kayit belgesi verildi? (4 ay oldu alali) Yasada kesin tahsisi yapilan yerlere yapi k belgesi verilmez deniyor, ama verildi? simdi ne yapmamiz gerekiyor?

    Tesekkurler

  156. Merhaba yüksel bey 280 metre kare arsanın 260 metre karesi babamın üzerine arsa içerisinde 56 metre kare dükkan var tamamı ruhsatsız arsadan 2 metre yola giriyor.babamdan ölünceye kadar bakmalı tapudan.şartlı aldım.halen babamın üzerinde görünüyor.imar barış başvurusunu benim adıma yapsam sakıncası olurmu.. Şimdiden cevabınız için tşk ederim

  157. merhaba yüksel bey. yapu kayıt belgesi alınmış bir binayı satın aldım. tapuda arsa olarak görünüyor yani iskan belgesi alınmamış ama belediyede bina olarak görünüyor ve elk. su dgaz abonelikleri mevcut. binanın üçüncü katında bir odayı teras olarak açmayı düşünüyorum. tapu işlemlerinden önce proje çizdirmem gerekiyorsa teras açıp proje çizdirirsem yapı kayıt belgesi geçersiz olur mu. çünkü değişiklik kayıt belgesinden sonra yapılmış olacak.

  158. Merhaba; Tek kişi üzerine kayıtlı arsa tapulu üzerinde bulunan yapı kayıt belgesi için başvuru yapılacaktır. Başvuru sonunda alınacak yapı kayıt belgesi ile 3 kardeşe bölünmesi gerekecek. Bu durumda ödenmesi ve izlenilmesi gerek yol nedir? Yapı kayıt belgesi için ödenen yaklaşık 15000 TL civarıdır. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba Ege Bey,

      Arsa tapusu kimin üzerine ise tüm işlemleri o kişi yürütecektir. Tapu işlemleri tamamlandıktan sonra, tapu müdürlüğüne gidip diğer iki kardeşe kat mülkiyeti tapularının devri yapılacaktır.

      Tapu işlemlerinde, yapı kayıt belgesi bedeli ile proje, zemin tespit tutanağı, harçlar gideriniz olacaktır. Yapınız hakkında bilgim olmadığından giderler hakkında net bilgi veremem.

  159. Merhaba Yüksel bey,
    Bizim burası mahalle kenarında şuan imara açılmış bir bölge değil tarım alanı geçiyor,altyapı hizmetleri yok,yalnız 2 yıl önce tarım sulama olarak elektrik verildi.Ev belediyede kayıtlı olduğu için ve elektrik kurumunun af kapsamından yararlanarak elektriği eve verdiler.Aslında size bazı fotoğraflar göndermek istiyorum daha iyi anlatabilmek için bu mümkünmü Yüksel bey.

  160. Yüksel bey,
    öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Ben daha sonradan şunu öğrendim,benim tarla iki mahalle sınırında imiş ve rayiç bedeli yüksek olan sokağın mahallesine bağlı değil ve bu sokak benim evimin önünde sokak olarak E-İMAR proğramındada görünmüyor.Belediye kayıtlarında ve elektrik abone kayıtlarında mahalleye bağlı olmayan bu sokak olarak geçmektedir.Ben tarlanın bağlı olduğu mahalle üzerindeki sokak üzerinden yapı kayıt belgesi için başvursam bir sakıncası olurmu?
    Birde benden 1 tarla sonraki komşum bu bahsettiğim tarlanın kayıtlı olmadığı mahalle sokağından başvuru yaptı ve rayiç bedelini 193 tl yerine 45 tl olarak sisteme girdiğini ve 45 tl üzerinden ödeme yaptığını söylüyor böyle birşey mümkünmüdür?Kusura bakmayın benim burası biraz karışık görünüyor sizi fazlası ile rahatsız etmek durumunda kalıyorum.saygılarımla

  161. Yüksel bey selam, benim bir kaç sorum olacak, yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
    İstanbul Sultangazi’de 184mt kare arsa üzerine çift dairelik bir binamız var. Bodrum(dükkan) teras en üst kat(tek birleşik daire) dahil 6 katlı 10 malikli binamız mevcut, tapularımız arsa gözüküyor. Anlaştığımız bi kurum bizim adımıza işlerimizi yürütecek, daha önce hep birlikte karar almıştık fakat sonradan sorun çıkartan bodrum(dükkan) sahibi maliyetin çok çıkmasından dolayı vazgeçeceğini söylüyor.
    1- İki hak sahibi vefat etti, çocuklarına intikal etti, bir sorun teşkil eder mi?
    2- Bize çıkan 34000 tl bedel, Daireler için 2500 dükkan için 8500 çıktı, Kat mülkiyetine geçiş için aynı miktarımı ödememiz gerekiyor? Hariç masraflarımız ne olur?
    3- Yapı kayıt belgesini aldıktan sonra Kat mülkiyetli tapu için gerekli evraklar(lihkap, zemin tespit tutanağı. vb…) tamamlanırsa Tapu isteyenler, istediği zaman Kat mülkiyeti tapusunu alabilir mi? Yoksa hep birliktemi almak zorundayız?

    • Merhaba Bayram Bey,

      Çocuklarına intikal ettiyse, çocukları işlemi yürütecek. Bir sorun olmaz. Ancak tapular mirasçılarına devredilmiş olmalı.

      Herkes kendi bağımsız bölüm alanına düşen payı öder. Sistem bu konuda herkese eşit olarak veriyor ama öyle değildir.

      Harç masraflarınız yapı ve arsa alanınızla alakalıdır. Çok yüksek bir meblağ değildir.

      İskansız yapılarda başvuru hep birlikte olur. Ayrı ayrı yapılamıyor.

  162. Merhaba Yüksel Bey ben 4 katlı binam için İmar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgemi aldım 1.kat eski evdi arka bahçeye 4 kat ev çıktım onu yıktım bahçe oldu.Ben belediyeye 4 kat olarak başvuru yaptım.Aile apartmanıyız Kat mülkiyeti düşünmüyoruz şu an.Yapı kayıt Belgesi aldıktan sonra zorunlu olarak yapmamız gerken birşey varmı acaba?Varsa da neler yapmamız konusunda bilgi verebilirmisiniz rica etsem.internette baktım sonraki aşamada iskan belgesi falan yazıyor ama tam anlayamadım yardımcı olursanız çok sevinirim Saygılar

  163. COK KİBARSINIZ,COK DA HIZLISINIZ.SİZİ TEBRİK EDİYORUM.KOLAYLIKLAR DİLER TESEKKUR EDERİM .FAYDALI OLMAK DA NE KELİME SORUMA TAM VE NET AÇIKLAYICI CEVAP VERDİNİZ.lEB DEMEDEN ÇORUM DİYEN ZEKANIZA HAYRAN KALDIM

  164. Merhaba Yüksel Bey.Benim 20 yıllık yazlık evim var .cins tashihi yaptırmıştım.Dublex evin bair balkonunu odaya dahil ettim.4 m2 lik bu genişleme icin yapının tamamı 70m2 buna eklenecekmi.İkinci olarak gunesten ve yagmurdan korunmak amaclı ön tarafa bir tarafı binaya bitisik ve cevresi boş pergola yapmıştım.Bu da kacak insaat alanına dahil edilecekmi?Kimisi bahcedeki ustu ondulinle kapalı cevresi acık olan garajı da dahil ediyor kimisi ana yapıyı bildirime katmıyor.Dogrusu nedir acaba

    • Merhaba İsmail Bey,

      Yapınızın brüt toplam inşaat alanı (bina dış hatlarını içinde kalan alan) ile başvuru yapacaksınız. Ölçü alıp teyit etmenizde yarar olur.

      Pergola için başvuru yapmanıza gerek yoktur. Ruhsata tabi alan değildir.

      3194 sayılı İmar Kanunun 21. maddesinin 1. fıkrasında, bu Kanunun kapsamına giren bütün yapılar için 27 maddesinde belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden yapı ruhsatiyesi alınmasının mecburi olduğu, 3. fıkrasında da, ancak, derz, iç ve dış sıva, boya, badana oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı ve kiremit aktarılması ve yönetmeliğe uygun olarak mahallin hususiyetine göre belediyelerce hazırlanacak imar yönetmeliklerinde belirtilecek taşıyıcı unsuru etkilemeyen diğer tadilatlar ve tamiratların ruhsata tabi olmadığı hükme bağlanmıştır.

      3030 sayılı Kanun Kapsamı Dışında Kalan Belediyeler Tip imar Yönetmeliğinin 63. maddesinde, basit tamir ve tadiller ile korkuluk, pergole ve benzerlerinin yapımı ile bölme duvarı, bahçe duvarı, duvar kaplamaları, baca, saçak ve benzeri elemanların tamirlerinin ruhsata tabi olmadığı belirtilmiştir.

      Umarım açıklayıcı olmuştur.

  165. Merhaba Yüksel Bey,

    1. Kat tapusu kardeşimde 2. Kat tapusu bende olan 2 katlı evime 6 sene önce 2 kat daha çıkmıştım ve 4 katlı oldu. imar barışına gitme kararı aldım. 2 kat için ücret ödedim ve yapı kayıt belgesi aldım. Bu belgeyi kardeşimin imzası onayı olmadan tapuya çevirebiliyor muyum keza kardeşim ölümcül hasta ve kardeşimin rızası olsa bile eşinin rızası olmadığından ve kardeşime bir şey olursa eşinin talebi olursa sıkıntıya düşer miyim diye merak ediyorum bu masrafı yapmış olmama rağmen tapu mu alabilecek miyim ya da yapmış olduğum yatırımı nasıl güvence altına alabilirim önerilerinizi rica ederim.
    Desteğiniz için teşekkürler

    • Merhaba Samet Bey,

      Maalesef kardeşinizin izin vermesi gerekiyor. Aksi halde tapu işlemlerine devam edemezsiniz. Eşinin rızası aranmaz. Tapu kimin üzerine ise size muvafakatname verecek.

      Muvafakatname olmadan kat mülkiyeti mümkün değildir.

  166. Tek katlı ahşap dükkanın tapusu var,yıkıp 2 katlı betonarma dükkan yaptık,imar barışına başvurup yapı kayıt belgesi alırsak,tapu almamız şartmı?Yapı kayıt için ödediğimiz tutar kadarmı tapuya harcama yaparız?Ayrıca tapu için ayrı bir ücret vererek projemi çizdirmemiz lazım?İmar barışından faydalanırsak bu haliyle satarken sıkıntı olurmu?Şimdiden bilgilendirmenize teşekkür ederiz.

    • Merhaba Ahmet Bey,

      Tapu alınması şart değildir. Ancak Bazı belediyeler tapu olmadan iş yeri açma ruhsatı vermemektedir.

      Yapı kayıt belgesi için ödenen kadar yatıracaksınız. İlave olarak harçlar var. Bunun dışında proje çizdirilecek ve zemin tespit tutanağı hazırlatılacak.

      Kat mülkiyet tapusu aldığınızda satış konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Ancak yapı kayıt belgesi ile satış yapılabileceği konusunda netlik yoktur.

  167. Merhabalar Yüksel Bey,
    Kadastrodan zemin tespit tutnagını aldıktan sonra gerekli evrakları tapuya teslim edeceğimiz zaman yapı kayıt belgesi için yatırdığımız harcı tapu müracaatı öncesi mi yatırmalıyız(bunun için net bir iban adresi var mı) ya da tapu müraacatı esnasında tapu dairesi Takbis üzerinden bize şu nolu hesaba yapı kayıt belgesi miktarı kadar ödeme yapmalısını msj gönderdikten sonra mı yapmalıyız? Tapu ya bi başvurmuz oldu 5-6 gün öncesinde ama henüz kayıt alındı msj dışında bi dönüş olmadı, tapu dairesinde işlemleri beklemekteyiz.
    Teşekkürler

    • Merhaba Sn. Özgen,

      Çevre ve Şehircilik bakanlığı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 2018-8 Sayılı genelge yayınlanmış olup bu genelgede “Yapı Kayıt Belgesi için ödenen meblağ kadar bir bedelin yatırıldığının TAKBİS üzerinden tespit edilmesi…” ibaresi bulunmaktadır. Ayrıca 30541 sayılı 20 Eylül 2018 tarihli Tebliğin 3. maddesinde “Yapı Kayıt Belgesi için ödenen meblağ kadar bir bedelin genel bütçenin (B) işaretli cetveline gelir kaydedilmek üzere Hazine ve Maliye Bakanlığının merkez muhasebe birimi hesabına yatırılmasından…” ibaresi bulunuyor. Ücret yatırılmadan işlem yapılmıyor. Bu yüzden size bilgi iletilmemiştir.

  168. Yuksel bey selamlar. 30 yil önce, planı projesi çizilerek yaptırılmış her türlü aboneliği olan ve vergisini verdiğimiz bir evimiz var. Ancak tapuda ev olarak değil arsa olarak görünmektedir.

    1-Bu ev kayıtlı değilse bu abonelikler ve vergi neye göre alınıyor. Acaba ykb si var mıdır? Babam vefat ettiğinden dolayı bilemiyoruz detayları.

    Belediye yol genisletecek denildi. Yol genisletilmesi durumunda bizim evin yarısi gidiyor.

    2-Bu durumda ykb almazsak belediyenin tarafımıza ödeyeceği ücret; evimin ücreti mi olacak yoksa arsa ücreti mi?

  169. Merhaba Yüksel bey
    Bizim şuanda zemin tespit yapılıp belediye ile yazışma aşamasında bu süre nekadar sürer.Ayrıca tapu dairelerine kat mülkiyetli tapuların alınması İçin genelgeler dağıtıldımı.Yoksa bekleyecekmiyiz.
    Tşkler

  170. Yüksel bey,
    merhabar, köyde tabusu olmayan arazi üzerine yapılan bi evimiz var ama tapumuz yok. Hazine arazisi olarak Yapı kayıt belgesi için başuvuru yaptık.Yapı kayıt belgesi bu arazi için yeterli olur mu? yoksa bu araziyi tapulu almak için dediğiniz proje aşamalarını yapmak gerekiyor mu ? Mevcutta bulunan eve proje çizdirip zemin tespit raporu yaptırmamıza gerek var mı ? Birde yapı kayıt belgesi ile satış yapılabiliyor mu?

  171. Yüksel Bey merhaba;

    20 yıldır tapulu arsa üzerine yapılmış bir gecekondumuz var ve hala kullanıyoruz. Yapı kayıt belgesi başvurusu yaptık 4000 tl gibi bir ücret çıktı ama daha ödemedik. Evin bulunduğu arsa 60 yıldır bir vakıfla davalı görünüyor. şimdi benim size 2 sorum olacak. Birincisi yapı kayıt belgesini aldıktan sonra evin tapusunu sorunsuz bir şekilde çıkarabilir miyiz? ikincisi ise tapuyu çıkarabiliyoruz diyelim, tekrar bir 4000 tl çevre ve şehircilik bakanlığına ödedikten sonra başka bir ücret ödememize gerek kalacak mı ?

    • Merhaba Çiğdem Hanım,

      Arsa tapusu üzerindeki davanın neticelenmesi gerekiyor. Bundan sonraki aşamada sorun yaşamadan kat mülkiyetine geçebilirsiniz.

      İlave olarak tapu işlemlerindeki harçlar, proje ve zemin tespit tutanağı ücretleri olacak.

  172. Yüksel bey öncelikle bilgilendirdiğiniz için Rabbim sizden ebediyen razı olsun. İş yaparsın para alırsın ama duayı satın alamazsın .BİZİM GİRİŞ BODRUMLAR LAR DAHİL 6 KATLI 20 DAİRELİ APARTMANDA 2 YILDIR İNŞAAT ELEKTRİĞİYLE OTURUP MÜTAHHİTE ELEKTRİK PARASI ÖDÜYORUZ SU İNŞAAT SUYU 2 KATI PARA YAPI KAYIT İÇİN GAYRI RESMİ YÖNETİM OLUŞTURUP BİZDEN 2+1 DAİRELER 69 M .KARELİK DAİRELER İÇİN 1750 HESAP ÇIKARMIŞLAR HESABIN DOĞRU OLDUĞU DA BELLİ DEĞİL MÜTAHHİT İSKAN ALACAM DİYO 3000 İSTİYO YAPI KAYITA RAZI DEĞİL GİBİ KONUŞUYO BU BELGEYİ BİZMİ ALCAZ YOKSA RESMİ OLMAYAN KAT MALİKLERİMİ ÜSTELİK GARANTİ BANKASINA 2 KİŞİLİK HESAP AÇTIRMİŞLER PARAYI DA HEMEN İSTİYOLAR ELEKTRİKLERİMİZİN PARASINI MÜTAAHHİT YATIRMAYIP BİZİ KARANLIKTA BIRAKIYO ALLAH RIZASI İÇİN EN KISA YOLU GÖSTERİRSENİZ ÇOK DUAMIZI ALIRSINIZ

    • Merhaba Mecit Bey,

      Yapınıza iskan alınmadığı için şantiye suyu ve elektriği kullanıyorsunuz. Bu nedenle yüksek fiyatlar.

      Müteahhitle olan sözleşmenizde büyük ihtimalle yapıya iskan alınması müteahhit sorumluluğunda olmalı. Bu nedenle yapı için iskan giderlerini müteahhit karşılamalı.

      Arsa ve yapı metrekareleri ile bunların birim fiyatlarına göre ödenecek tutar çok değişkendir. Az yada çok gibi bir tabir kullanamam.

      Benim size önerim tüm malikler bir araya gelin ve kendi aranızda para toplayıp başvuru yapın. İşlemler için yaptığınız masrafı da müteahhitten isteyin. Vermez ise dava yolu ile alınız.

      Güvenmediğiniz kişilere ödeme yapmayınız.

  173. Merhaba Yüksel bey
    Hazineye ait aynı parsel üzerinde dört kardeş ev yaptik. Benim evim hazineden yola taşmış. Yaklaşık 150m işgalim var. Bunun 38m si parsel içinde. Daha önce işgalden dolayı Ecrimisil ödedim.Bina iki katlı .110m. Ecrimisilde parsel.ada.parselin yüzölçümü yaziyor.Ben sadece 38m lik iki katlı binanın ecrimislini ödedim. Yaklaşık 100m yola taşmışım.
    İmar kaydını nasıl yapacam.

    • Merhaba Yusuf Bey,

      Yapı Kayıt Belgesi için gerekli bilgiler ile e-devlet üzerinden başvuracaksınız. Ancak kat mülkiyeti için önünüzde iki engel var. Birincisi hazineye ait araziyi satın almanız gerekiyor. Daha sonra belediyeye gidip terkin yapacaksınız. İkincisi ise yola taşan kısım için başvuru yapacaksınız.

  174. Yüksel bey merhaba,
    benim size iki sorum olacak.Birincisi 2350 metrekare tarlamın üzerinde 2004 yılının 5. ayında yapılmış 30 metrekare oturum alanı olan 2 katlı ev var.Benim satın aldığım arkadaş önce burayı kaçak yapıyor daha sonra cezasını ödeyerek belediyede kayıt altına alınarak emlak vergisi,çöp vergisi vs. vergileri bugüne kadar ödenmiş durumda ve buraya elektrikte bağlı vaziyettedir.Evin yapıldığı tarihlerde belde belediyesi sorumluluğunda olan burası şuan ilçe belediyesi sorumluluğunda olduğundan herhangibir belgeye ulaşamıyoruz.Bu durumda benimde yapı kayıt belgesi için imar barışına başvurmam gerekiyormu?
    İkinci olarakta yapı kayıt belgesi için başvurmam gerekiyor ise tarlanın iki tarafından (ön ve arkadan) sokak geçmektedir,evin bulunduğu taraftaki sokağın metrekare rayiç bedeli 193 tl. arka sokak ise 71 tl budurumda en hesaplı olarak nasıl başvurmam gerekir.Vereceğiniz değerli bilgiler için şimdiden teşekkürler.

    • Merhaba Ali Bey,

      3194 sayılı İmar Kanununun geçici 16. Maddesi kapsamında faydalanabilirsiniz. Ancak zorunluluğu yoktur. Bu belgenin verilmesinin asıl amacı abonelikler, kentsel dönüşüm alanlarındaki sorunları çözmek ve kat mülkiyetine geçişi sağlamaktır.

      Başvuracağım derseniz, uygun olan bina girişindeki sokak/cadde rayiç bedelidir. Ancak düşük olan ile de başvurabilirsiniz. Bu konuda herhangi bir hüküm 16. Madde kapsamında yoktur.

  175. 70 yıldır kullandığımız 50m2(130m2 arsa) gecekondumuz var, daha önce tapu tahsis belgesi gelmiş, müracaat etmemiş bizimkiler. Alım satım tapu senedide mevcut, 1940 yılına ait. İmarda yolda kalıyor, yanı boş alanda. Yapı kayıt için başvurduk. Avukatlık bir durum varmı yoksa normal şartlarda burayı bedelini ödeyip alabilirmiyiz? Alsak konut yapabilirmiyiz? belediyeye gittiğimizde başlarından savıyolar siz sesinizi çıkarmadan oturun burda tarzında, konuşuyorlar. Nasıl bir yol haritası izlememiz gerekir. Teşekkürler.

    • Merhaba Cenk Bey,

      Arsa size ait ise Yapı Kayıt Belgesi için başvurup alabilirsiniz. Ancak yeniden apartman yapamazsınız. Bu alan ileride yol olarak kullanılacağı için ilgili belediyesi burayı kamulaştıracaktır ve yapılaşmaya izin vermeyecektir.

      Yapı Kayıt Belgesi aldıktan sonra kat mülkiyetine de geçebilirsiniz ancak bu haklarınız yapı yıkıldıktan sonra geçersiz olacaktır.

      • tek kat gecekondu zaten Yüksel bey, Sağım solum hepsi bina dikti bir biz kaldık, yol evin önünden geçiyor. İmar planında boşlukta kalıyor evimiz. Yeni çıkan yönergelerde yolda kalan yeşil alana rastlayan yerlerinde tapusunun alınabileceği belirtiliyor. Tabi önemli olan yapı izni verip vermeyecekleri..

  176. Yüksel bey,

    Bizim 1986 yılında 162 m2 alana yapılmış gecekondumuz var. Zamanında maddi sıkıntılardan dolayı arsa tapusunu alamadık. Şimdi ise imar barışından faydalanarak yapı kayıt belgesini aldık sonrasında arsa tapusu için belediyeye gittik bilgi yok dediler çevre şehirciliğe gittik bilgi yok dediler tapuya gittik bilgi yok dediler. Kimisi rayiç bedel üzerinden satış yapılacak diyor kimisi yapı kayıt belgesine yatırdığım para kadar tapuya yatıracaksınız diyor rayiç bedel Olursa arsayı almamızın anlamı kalmıyor neredeyse 140 bin yapıyor. Konu hakkında yardımcı olabilmemiz mümkün mü?

    • Merhaba Bekir Bey,

      Arsa size ait değilse rayiç bedel üzerinden arsayı satın alacaksınız. Daha sonra tapu işlemleri için başvuru yapacaksınız. Bu işlemlerin yapılabilmesi için Yapı Kayıt Belgesi için yatırılan tutarın aynısını bir daha yatıracaksınız. Daha sonra gerekli evrakları tamamlarsanız kat mülkiyetine geçeceksiniz.

  177. Mrb. Yüksel bey.
    Bizim 2 kat tapulu 3. Kat sonradan çıkılmış bir dairemiz var. 3. Kat için imar barışına ve sonrasında tapuya başvurmak istiyorum. Dairenin zemin katını markete çevirmiştik. 15 senedir market olarak devam ediyor. Bizim buralarda iskan yok. Benim sırayla hangi yolları izlemem gerekiyor imar barışı ve tapu için.

    • Merhaba Hüseyin Bey,

      İskanınız olmadığı için tüm yapı ve arsayı esas alarak Yapı Kayıt Belgesi için başvuracaksınız. Daha sonra bir mimar ile anlaşıp binanızın projesini çizdireceksiiz. Bir harita mühendislik bürosu ile sözleşme imzalayıp zemin tespit tutanağı hazırlatılacak. Daha sonra bu belgeler ile kadastro müdürlüğüne başvurulacak. Sizden bazı ödemeler ve kimlik bilgileri de istenecek.

  178. İyi aksamlar yüksel bey 400 metre kare hazine arazisi üzerinde evim var yapı kayıt belgesini 2 ay önce aldim şimdi arsayı satın almak istiyorum bunun için bir tarih verildi mi eğer verildiyse nasil bir yol izlemem lazım

  179. mrb…1.200 000,00 m2 (1200 dönüm) hazine arazisi(mera) üzerinde daha önce hazine arazisi iken 2017 yılında meraya tahsis edilmiş arazide 300,00 m2 ağıl (hayvan barınağı) 2012 yılından itibaren yapılmış vaziyette….
    imar barışında ne gibi yol izlememiz gerekiyor…..ANLAYIŞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM….

    Not:(açıklamalarda hazine arazisi almamız açıklanmış ama mera satılık değil)

    • Merhaba Ahmet Bey,

      Ahır yapmak için herhangi bir yerden izin aldınız mı? Eğer almadıysanız yapı kayıt belgesi alabilirsiniz. Arsayı satın alamadığınız için kat mülkiyetine geçiş yapamazsınız.

      Yapı Kayıt Belgesi için başvurunuzda arsa alanını yapı alanına eşit girebilirsiniz.

  180. yüksel bey merhaba izmir buca ilçesinin karaca ağaç mahallesinde tapuda 6541m2 olan zeytinli tarla aldım daha sonra bana ait parselden 309m2 geçit hakkı verilmiş olduğunu öğrendim.sorum şu bu geçit hakkını tapudan düşürtebilirmiyim, çünkü vergi öderken 6541m2 üzerinden ödüyorum,ayrıca bu tarlaya ruhsatsız ev yaptım ve imar barışına baş vurdum daha sonra bu ev için tapu alabilirmiyim, yoksa yapı kullanma belgesi alıp arazi vergisi ödemeye devammı etmeliyim.selamlar,.maildende cevap verirseniz sevinirim

    • Merhaba Yılmaz Bey,

      Geçit hakkı, başkasının arazisinden geçme hakkıdır. Bu hak Medeni Kanunun 748. maddesine göre bir irtifak hakkı olarak tapu siciline tescil edilir. Yolun yeri haritada belirlenir ve tapu sicilinin irtifak hakları sütununda gerekli tescil yapılır. Bunun yapılması için tapu müdürlüğüne başvurmanız gerekiyor.

      Gerekli evrakları hazırlamanız halinde tapu alabilirsiniz. Kat mülkiyeti tapusu alırsanız ödeyeceğiniz vergiler artacaktır.

  181. merhaba yüksel bey
    bizim köyde 100 metrekare evimiz var.Ancak evimizin yeri tarla olarak görülüyor.Bizim ev gibi 20 ev daha var tarla üzerinde Ev için imar barışı ile yapı kayıt belgesi aldık.Şimdi evimizin tapusunu almak istesek nasıl bir yol izlememiz gerekiyor.
    Yada bu araziyi tarla durumundan arsa durumuna nasıl geçirebiliriz tüm tapu maliklerinin onayı mı yoksa bu evlerde oturanların başvurusu mu gerekli
    teşekkürler

    • Merhaba Mehmet Bey,

      Yaptığınız başvuruda evinizin üzerinde bulunan arsada başka malikler olmamalı. Bunu esas alarak metrekareler belirtmeniz gerekiyor.

      Tarlanın arsaya dönüştürülmesi için öncelikle belediyeye başvuracaksınız. Terkin işlemleri yapılacak.

      • tekrardan merhaba yüksel bey
        sorumu bu defa da şöyle sorayım
        Bu arsa üzerinde 3 yeni inşaası yapılan ev var bu evlerde birim fiyatlar farklı verilmiş (örn:1 bina 0.85-2 .bina 1 tl -3. bina ise 3 .bina ise 3 tl fiyat göstermiş )Şimdi bize ait olan bina 1 tl birim fiyat var ancak bu hafta bize bir bildirim geldi bildirimde birim fiyatınız hatalı düzeltme yapın diyor bağlı olduğumuz belediye ve tapu dan ise konuyla ilgili bir bilgimiz yok cevabı geliyor bu konuda nasıl bir yol izlememiz lazım
        teşekkürler

  182. Merhaba Yüksel Bey.. Benim maruzatım şu bizim 935 metrekare yerimiz var köyde bu yerde 3 tane ev var. Arsanın ve Binaların tapusu yok hazine malı. Yıllık harç ödeme kaydı babaannemin üzerine. Fakat babaannem tüm yetkisini akli dengesi yerindeyken amcama vermiş yani amcam babaannem yerine her türlü işlemi yapabiliyor. Şuan ise imar barışından faydalanıp tapu almak için amcam üzerinden başvuru yapıp tescil belgelerini aldık tapuyu alırken veya başvuru yaparken amcamdan yana sorun olur mu? İkinci sorum ise tapuyu 3 kişi alacağız ama tapu bir kişi üzerine çıkacak başvururken 3 ayrı kişi başvuruda bulunabilir mi teşekkürler.

  183. Merhaba,
    Bizim evimizin tapusu var ama icinde gözüken ev eski birket. daha sonra biz bu tapuda gözüken eve bir kac oda ilave ettik tamamen betonarme oldu. Şimdi yapi kayit belgesi almamıza gerek var mi alırsak ne gibi faydası var ? Ve yapı kayıt belgesi aldığımız takdirde onun ücreti dışında tapuya işlenmesi için ayrı bir ücret daha ödememiz gerekiyor mu?

  184. Merhaba. Dedemden kalan tapulu tarlada evim var yapı kayıt belgesi için başvuru yaptım . Tapudan bana düşen hisse payını belirttim ve yapı kayıt belgem çıktı. Ama evin olduğu tarlanın sattırılma gibi bir durumu var intikal olmadığından anlaşmazlık var. Tarla satılırsa yapı kayıt belgesiyle evimi kurtarabilirmiyim yoksa hemen tapu işlemlerine başlamalı mıyım? Son olarak ev yüzölçümüne balkonları dahil etmemiştim bi sorun yaşar mıyım? Teşekkür ederim cevaplarınız için

  185. Merhaba Yüksel Bey,

    Ben başvuru için ön ücreti yatırdım. Diğer yapı sahibi ücreti yatırmazsa ben yine faydalanabiliyor muyum? (yapının tapusu mevcut)

  186. Emre Bey,

    Bahse konu olan metrekare ölçümünü siz yapmadığınız, belediye personelinin yapması nedeniyle size herhangi bir yansıması olacağını sanmıyorum. Belediyeye vereceğiniz yapı kayıt belgesi bundan sonraki vergilendirme için esas alınacaktır.

    Yapı Kayıt işlemlerinde yapacağınız yanlış beyan daha büyük sorun olur.

  187. Yüksel bey merhaba

    3 sorum olacaktı;

    1- Kaçak gözüken evin bulunduğu tapu kayıtlarda arsa gözükmekte, burada bir sorun yok. Bu arsa tapusu 3 kardeş olarak aile büyüğümüzün vefat sonrası bizim üzerimize intikalli tapu olarak geçti. Sadece ben başvursam yeterli mi yoksa 3 kişi ayrı ayrı mı başvuracak?

    2-Bina 2 katlı ve 2×63=126 m2 brüt alan bildireceğim. Fakat emlak vergisi rayici aldığımda ‘Bina Yüzölçümü’ kısmında 85 m2 yazıyor. Ne yapmam gerekir? Emlak vergisini hesaplarken belediye tek kat mı iki kat mı esas alıyor veya net-brüt alan vs farkı mıdır bu acaba?

    3-Son olarak imar affı başvurusunda ‘Dış kapı no’ seçeneği var fakat bende evin olduğu arsanın dış kapı nosu mevcut değil. Ne yapmalıyım acaba?

    Çok tesekkürler, saygılar

    • Merhaba Emre Bey,

      1) Arsada hak sahibi olan bir kişinin başvurusu yeterlidir. Tüm bilgiler bu başvuruda bildirilmelidir.

      2) Siz arsa üzerindeki brüt alanlarınızı ölçün/ölçtürün ve başvurun. Diğer değerlerin yanlış olma olasılığı olabilir.

      Bilgi olarak inşaat alanı isteniyor, yani brüt alan. Boşluklar hariç tüm yapı alanı esas.

      3) Adres bilgilerinizi http://adreskodu.dask.gov.tr sitesinden öğrenebilirsiniz. Eğer burada da bulamazsanız ilgili belediyenize başvurunuz.

      Saygılarımla.

      • Tesekkürler Yüksel bey, son birşey;

        Ev 2 katlı yazlık bir ev. Bağımsız bölüm sayısı 1 mi girilecek 2 mi acaba?

        Aykırılık tarifi kısmına da sadece; ‘Yapı kaçaktır’ yazmak yeterli midir?

        İyi çalışmalar

          • Tesekkürler Yüksel bey,

            Benim gibi arkadaslara yardımcı olması için şu konuda bir bilgi verirseniz herkese faydalı olur fikrindeyim;

            126 m2 brüt alan bildireceğim dediğinz gibi. Fakat emlak vergisi rayicinde ‘Bina Yüzölçümü’ kısmında 85 m2 yazıyor. Bu ne gibi bir sorun yaratır? İleride bir borç vs çıkar mı belediyeden acaba? Sonuçta yapı kayıt belgesi sonrası belediyeye gidip düzeltme mi yapmak gerekir yoksa hiç irdelememek mi lazım konuyu? Yıllardır emlak vergisi ödeniyor belediyedeki yüzölçüm üzerinden.

            Son kez cevabınız için tesekkürler

  188. Yüksel bey kolay gelsin. Yorumları ve soruları epey inceledim ama benzer bir soru cevap göremedim.
    Biz beş kardeşiz. Babamızın tapulu tarlasına beş adet ev yaptık. Köy tarım arazisi. Yapı kayıt belgesi alsak tüm kardeşler kendi evlerine ait müstakil tapu çıkartıp satın alabilirmiyiz? Saygılarımla.

  189. yüksel bey merhaba 2 katlı kargir binam vardı 2 kat daha yaptım ve belgeyi aldım elektirik su tapu işlemleri için param kalmadı seneye erteledim kendimi toparladıktan sonra almayı düşünüyorum geç kalmış olurmuyum teşekürler

  190. Hazine arazi üzerinde tek katli evimiz var. Hazine arazi 800m2 . Yapi kayit belgesi aldik. Elektrik su aboneliği aldik. Is yeri olarak kullaniyoruz. Cay bahcesi olarak buranin tapusunu alabilirmiyiz.

  191. Merhaba Yüksel Bey,
    Hazine Taşınmazı üzerindeki yapı için, yapı kayıt belgesi aldıktan hemen sonra, kat mükliyeti işlemleri yapılabiliyor ve söz konusu arsanın tapusu alınabiliyor mu?.. Yoksa, hazine taşınmazına tapu verilmesi ile ilgili yürürlükte olan bir yasa henüz yok mu?..
    Bu konuda, bilgilerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.
    Teşekkürler…

  192. Yüksel Bey, Merhabalar. 3 Katlı evimiz var . İskan olmamasına rağmen evimizde elektrik su bağlı . Bu konuda sorunumuz yok. 3. katında terası kapatarak kaçak oda haline getirdik. Yapı kayıt belgesine başvurduğumuzda 3 katın toplam m’2 alanı olarak 3 ayrı bağımsız bölümlü tek seferde başvuru yapmayı düşünüyoruz. Sadece 3. katta kaçak eklenti olmasına rağmen iskan binanın tamamını ilgilendirdiği için böyle düşündük. Amacımız kat mülkiyetine geçiş yapmak. Doğru yolda olup olmadığımızı sizden de teyit etmek istiyoruz.
    Teşekkürler….

    • Merhaba Barış Bey,

      Kat irtifaklı tapu arsa için olduğundan size bu aşamada hiç yararı yoktur.

      Başvurunuz doğrudur. Yapınızın iskanı olmadığı için toplam metrekare alanını gireceksiniz. Metrekareleri doğru girmeniz çok önemlidir. Kat mülkiyeti başvurunuzda çizdireceğiniz proje alanları ile tutarlı olmalıdır.

  193. MERHABA YÜKSEL BEY;
    6 HİSSELİ 12 DÖNÜMLÜK ELMALIK VASFINDAKİ BİR ARAZİNİN HİSSEDARIYIM. ARAZİNİN ANLAŞMAYLA BANA AİT OLAN KISMINDA ELEKTRİK VE SU ABONELİĞİ BULUNAN 40 metrekare CİVARI TEK KATLI BİR YAPI VAR. SİZDEN TAVSİYE ALMAK İSTEDİĞİM HUSUS
    1. YAPI KAYIT ALMALI MIYIM?
    2. TAPUDA DEĞİŞİKLİK YAPTIRMALI MIYIM?
    3. TAPUDA DEĞİŞİKLİK YAPTIRMAMI TAVSİYE EDERSENİZ , İZLEMEM GEREKEN PROSEDÜR NELERDİR?
    CEVABINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDER, İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM.

    • Merhaba Özkan Bey,

      Benim size önderim bu konuda belediyeden bağ evi ruhsatı almanız. Bu durumda maksimum yapılaşmanız (12.000/6)*(5/100)= 100 metrekare olacaktır ki sizin 40 metrekarelik yapınız bu sınır içindedir. Elektrik ve su aboneliğiniz oluduğundan, yapı kayıt belgesi almanız çok farketmeyecektir.

  194. Ben köyde yaşıyorum.kendi tarlamda tek katlı evim var.elektrik su kanalizasyonum var.Tapuda bağ görünüyor.Hiç imar barışına girmesem ne olur.ileride üzerine kat çıkmak istesem başım ağrır mı?teşekkür ederim..

  195. slm yuksel bey bnm toplamda 11 bagimsiz bolum 7 dukkan 4 daire bunlarin iskani var fakat dusuk metre karelerden bodrum ve siginaklardan eklenti yapilarak buyutuldu daireler ise dubleksten normal daireye cevrildi bana cikacak 50 tl odedim yapi kayit belgemi aldim tapuya gittim tapu dairesi bana odenen 50 bn telenin aynisinimi talep edicek bana bukonada bir bilgi verirmisiniz iyi gunler

  196. Merhaba Yüksel bey yapı kayıt belgemi aldım tapumda iki katlı betonarme bina diye geçiyor üç ve çatı katının belgesini aldı üçünçü katta erkek kardeşim için yapılmış ve yapı ruhsatı alınmadan yapılmış çatı katınıda ben belediyeye bildirmeden yaptırdım imar barışı çıktıktan sonra bu kanundan yararlandım belgemi aldım bu yapılara tapu almam Hakkı’nda değerli görüşünüze ihtiyaç duydum üçüncü katın tapusunu kardeşime çatının tapusunda eşime verebilirmiyim mevcut tapuyu babam bana babamı ölünceye dek bakmakla yükümlü olarak adıma satış yaptı babam 2005 tarihinde rahmetli oldu iki katlı betonarme bina adıma tapulu üç ve dörde tapu almak istiyorum teşekkür ederim

  197. Merhaba yüksel bey bende size bir soru sormak istiyorum benim bodrum kat dairem vardı yapı kayıt belge aldım şimdi bende tapu alma hakkı kazandimmi ve kazandiysam bunun bı süresi varmı istediğim zaman tapuya basvurabilirmiyim

  198. Öncelikle bilgi birikim ve tecrübeleinizle bizleri aydınlatıginiz için teşekkür ederim,benim hazine arazisi üzerinde yapılı 100 metre kare evim için yapı kayıt belgesini aldım, toplam 2665 metre kare olan arsadan,yol ve yeşil alan için ayrılan yerleri terk edip,kalan 1450 metre kare alanı beyan ettim,tapu almak için ne yapmalıyım,selam ve saygılarımla.

    • Merhabalar,

      Hazineye ait olan arsayı satın almanız gerekiyor. Eğer arsayı satın aldıysanız, yapınızın projesini mimara çizdirmeniz gerekiyor. Daha sonra zemin tespit tutanağı hazırlatacaksınız. Tutanağı hazırlayan harita bürosu ile sözleşme imzalamanız gerekli ve bu sözleşme için damga vergisini yatıracaksınız. Bu belgeler ile yapı kayıt belgesini üst yazı ile kadastro müdürlüğüne veriyorsunuz. Belgelerin teyiti sağlandıktan sonra tapu müdürlüğüne başvurup tapunuzu alırsınız.

      Selamlar, saygılar…

  199. Merhaba Yüksel Bey:

    267 M2 arsa üzerinde 160 m2 4 daire binamız var, bu binanın yapı ruhsatında 3 kat 105 m2 olarak geçiyor, 4 kat ise kaçak bu nedenle belediye iskan izni vermedi. Elektrik, su doğalgaz hepsi mevcut.

    Şimdi arsa babam adına kayıtlı ve 3 kat irtifaklı görünüyor, binada babam ve 3 kardeş olarak ikametgah ediyoruz. toplam 4 kat. yapı kayıt belgesini babam adına mı çıkaracağız tapu aldıktan sonra babam bize daireyi tekrar satmış olarak mı gösterecek yoksa, yapı kayıt belgesinden sonra tapu işlemleri için dörtümüz için ayrı ayrı işlem mi yapılacak.

    bu konuda görüşlerinize ishtiyacım var teşekkür ederim.

  200. Merhaba yüksel bey
    Burada herkesi aydinlattiginiz icin önce tesekkür ederim.
    Benim merak ettigim bodrum üstü zemin kat iskanli yapim var üstunde cati katim var catinin iskani yok ayrica bodrumuda daireye cevirdim. Cati kata ve bodruma yapi kayit belgesi almak istiyorum. 2 ayri bagimsiz bölüm olarak Basvururken tek seferdemi yoksa ayri ayrimi basvuracagim. Ayri ayri basvurursam sistem ayni adreste 2 basvuruyu kabul edermi?

  201. bahçede bulunan kuyu için yapı kayıt belgesi alınabilir mi?(Bina niteliğinde olmayan yapılar)kapsamına giriyor mu?
    Bahçede bulunan 4 metrekarelik gölgelik branda çadır (Bina niteliğinde olmayan yapılar)kapsamına giriyor mu?

  202. 500 m kareli arsada 15 dairede 12 sinde mütaiten alınmış noter sözleşmeli dairelere yapı kayıt belgesi alınırmı 3 daire boş arsa sahiplerinin

  203. Yüksel bey merhaba bizim binamız arsa pay tapulu herkesin elektrik su VS bağlı biz yapı kayıt belgesini alsak kat tapusunu almadan arsa olarak görünen binamıza bina olarak bir resmiyet kazandırır mı. İleride olabilecek kentsel dönüşüm vs gibi durumlarda arsamız bina statüsünde olur mu. Teșekkürler.

  204. Merhaba Yüksel bey
    Hisseli Bi tarlanın 30/1 bana ait yani 250 m2 hisse tapulu..
    Bu 250 m2 lik yere 2016 da 3×7 lik bi konteyner yerleştirdim..
    Zannedersem buna yapı kayıt alabiliyormuşum..
    Edevlet üzerinden yapacağım işlemler yeterli mi yoksa bi mimarlık ofisi ile görüşüp muamele parasımı vermeliyim şimdiden tşk ederim

    • Merhaba Adem Bey,

      Konteyner için yapı kayıt belgesi almanız mümkündür. E devlet üzerinden yapacağınız yapı kayıt belgesi başvuru işlemleri için mimarlık ofisinsen destek alma zorunluluğunuz yoktur. Gerekli bilgileri doğru girmeniz yeterlidir.

  205. Slm 12 katli 25 daireli bir apt var muteahhit tarafindan genel iskan alinmamis imar barisina basvurup Yapi kayit belgesi almak istiyoruz tapu belgesinde 1981 m2 arsa alani yaziyor edevlete muracaat ta bunu yazacagiz yoksa yapi ruhsatinda 3500 m2 yaziyor bunumu yazacagiz diger sorunda su yapi kayit belgesi aldiktan sonra tapu belgede kat irtifaki yaziyor tapuda kat mulkuyeti diye yenileyebilirmiyim tesekkur ederim cvp icin

    • Merhaba ufuk Bey,

      Yapı ruhsatınızda 3500 m2 nerede yazıyor? Yapınızın bulunduğu ada/parsel ile internette sorgulayıp öğrenebilirsiniz. Bazen tapular hisseli olabiliyor. Eğer tek tapu ise orada yazan sizin arsa alanınızdır.

      Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra kat mülkiyetine geçebilirsiniz. Bunun için yapı kayıt belgesi için ödeyeceğiniz tutarın aynısını bir daha yatıracaksınız.

  206. Selamlar Yüksel bey,
    Benim kendime ait bodrum üstü zemin kat tapulu evim var üstüne bir kacak kat ciktim.
    1. Ben basvururken 1ve 2 katlimi yoksa 3 ve 7 katlimi diyecegim yani bodrum kattan sayiliyormu? Malum iki secenegin arasinda fiyat farki var.
    2.Bodrum katida biz sonradan daireye cevirdik burayida başvursak abonelikleri alip ileride tapuda ayri bir daire olarak saydirabilirmiyiz
    Simdiden tesekkurler

  207. Teşekkür ler bi sorum daha olacak
    Amcamın evi 1 katlı kargir ev geçiyor elektrik saati var üzerine 1 kat daha atmış bu attığı kata ayrı olarak mı alacak yapı kullanım yoksa komple tekrar mı alacak bütün bina metrajına

    • Merhaba Emine Hanım,

      Alacağınız evin üzerinde olduğunu arsa da ev ile birlikte veriliyor mu? Yani arsa satın alacağınız kişiye mi ait? Eğer değilse sadece yapıyı satın almış olursunuz ve arsa sahibi bu yapının bedelini ödeyerek yıktırabilir.

  208. Merhaba yüksel bey
    Zemin 85 m2
    1.kat 100 m2
    çatı 100m2 içinde 20 m2 bir odamiz var
    Basvuru yaparken
    Çatı katını nasıl tanımlıyoruz 2 kati mi yoksa 3 kat mi yazmamız gerekiyor
    Birim maliyeti bölümünde 1ve 2 katlı yapılar yada 3 ve 7 katlı yapılar bölümünden hangisini secmemiz gerekiyor
    Çatı katına tapu alabiliyormuyuz

    • Merhaba Mustafa Bey,

      Çatı katı ayrı bir bağımsız bölün ise (yani 1. kata bağlantısı yok ise) tapu alabilirsiniz. Bu durumda da 3 – 7 katlı yapılar üzerinden işlem yaparsınız. Ama ayrı bir bağımsız bölüm değilse 1. kata bağlayacaksınız. Yine 3 – 7 katlı yapı olarak başvuracaksınız.

  209. 1-ek olarak ben bu yapının 2004 den beri vergisini veriyorum ama inşaat halinde oturamıyorum dogal olarak bana bu verdigim vergilerin bir faydası olur mu yoksa tadilat iznini almam yine şart mı.

    2-Birde para yatırmam gerekiyor mu tadılat ıznı almak için.

    3-Tadilat izni almadan inşaata başlarsam ne gibi sıkıntılarla karşı karşıya kalabilirim.
    Buda son sorumdu başınızı şişirdim teşekkür ederim tekrardan cevaplarınız için.

    • Sercan Bey,

      Genel prensip olarak dışarıdan görünen, m2 değişikliğine yol açan ve bina taşıyıcı unsurlarını etkileyen tadilatlar tadilat ruhsatı gerektirmektedir.

      Boya badana, fayans ve parke döşeme, elektrik ve sıhhi tesisat değişiklikleri gibi küçük tadilatlar, eğer tamamen iç kısımda kalıyorsa ve kiriş gibi taşıyıcı unsurlara dokunmuyorsa, ruhsata tabi değildir.

      Tadilat izni için ruhsat harcı alınmaktadır.

      Verdiğiniz vergilerin tadilat ruhsatı ile alakası yoktur. Sadece yapılacak işin kapsamına bağlı olarak almanız gereken durumlarda başvurup almanız gerekir.

  210. Merhabalar 2004 senesinden itibaren yapılmış bir kaba inşaatım bulunmaktadır bunu tamamlamak istiyorum bununla alakalı birkaç sorum olucaktı.Yapı kayıt belgesi aldım ve ilave inşaat alanı ihdas etmeden bu inşaatımı tamamlamak istiyorum.
    1-Üstünde çatısı var çatının altına Beton atıcam sıvası boyası yapılacak ve pencere takılcak bu yapılacaklar arasında kurala aykırı bir şey var mı?
    2- Ek olarak yapı kayıt belgesini aldıgım halde inşaatı tamamlamaya başlamadan önce bir yerlerden izin almam gerekiyor mu teşekkürler.

    • Merhaba Sercan Bey,

      1. Sorunuz: Hiçbir sakınca yok. Yapı kayıt belgesinde belirttiğiniz alanı sağlıyorsanız ve artırmıyorsanız sorun yok.

      2. Sorunuz: Yapacağınız işler için belediyeden tadilat ruhsatı almanız gerekiyor. Beton vb imalatlar olmasaydı izinsiz de halledebilirdiniz.

        • İstenen belgeler belediyeden belediyeye ve bina tipine göre değişiklik gösteriyor. Ancak genel hatlarıyla istenen belgeler şu şekilde:

          ▪ Tadilat ruhsatı dilekçesi (… İlçesi, … Mahallesi, … Pafta, … Ada, … Parsel sayılı yerim için onaylanan projeler doğrultusunda tadilat ruhsatımın düzenlenmesi hususunu bilgilerinize arz ederim)

          ▪ Tapu Tescil Belgesi

          ▪ İmar Durumu Çap belgesi: Yapı nizamı, kat adedi, saçak seviyesi, yollardan ve komşu parsellerden çekme mesafeleri ve inşaat emsallerini gösteren bir belge

          ▪ Mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları, röperli veya yoksa, ebatlı kroki

          Ayrıca, belediyeye ve tadilat tipine bağlı olarak şu belgeler de istenebilir

          ▪ Proje Müellifleri Oda Sicil Durum Belgeleri, Müteahhitlik Sicili

          ▪ Apartman Karar Defteri Örneği (Noter Onaysız)

          ▪ Fenni Mesul Taahhütnamesi (Noter Onaylı)

  211. Yüksel Bey iyi günler,
    1957 yılında yapılmış 238 m2 arsamız içinde bahçeli dubleks kargir ev tapusu olan binamızın 1957 yılında yapıldığı için yapı kullanımı belgesi yok, bu zamana kadar il özel idarenin verdiği inşaat ruhsatı harç makbuzunu yapı kullanım belgesi olarak tüm resmi kurumlar kabul edip elektrik su gibi aboneliklerde sorun yaşamadık. Ayrıca yıllar içinde binada çeşitli ilaveler oldu bahçe çardakları eve dahil edildi, çatının bir kısmı sökülüp teras yapıldı. Ve tapuda ev yazan binamız kafeterya olarak kullanılmaya başlandı. Bu durumdaki binamız için imar barışından faydalanmamız gerekir mi. İmar barışından faydalanıp yapı belgesi aldıktan sonra, 2 aşama olan proje çizimi tapu değişim gibi işlemleri yaptırtmam gerekir mi.

    • Merhaba Aytekin Bey,

      Faydalanmanızı öneririm. Yapınızın kullanım amacı değişmiş olup ileride belediye ile sıkıntı çekmemeniz için tapunuza bunu işletmeniz daha iyi olur. Bakanlık bu konuda zorlama yapmıyor ancak ileride cezai işlemlerin yapılabileceği sinyalleri verilmektedir.

  212. Merhaba belediye bünyesinde bulunan zilliyetli bir arsa ki üzerinde iki katlı alt katı işyeri olarak kullanımda Yapı kayıt belgesi aldıgim bu yerin ilk işlem olarak belediye ye arsayı satın almak için müracaat etmem mi gerekiyor yoksa zemin tespiti için likap a mi başvuru yapmam gerek