2040 yılına kadar dünya genelinde denizlerde kurulu olan 2500-3000 petrol ve gaz platformunun ömrünü tamamlayarak söküleceği öngörülüyor.

0
1444

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) yayınladığı denizlerde enerji görünümü raporuna göre, 2040 yılına kadar 2500-3000 petrol ve gaz deniz projesi sökülecek.

Bugün dünya genelinde petrol ve doğal gazın dörtte birinin denizlerden üretildiği belirtilen raporda, mevcut durumda daha çok sığ sulardaki platformların söküldüğünü ancak ilerleyen süreçlerde daha kompleks derin deniz platformlarının sökümünün gündeme geleceği kaydedildi. Platformlarını sökülmesinin çevre açısından en iyi yol olduğu ancak yeniden kullanımı gibi farklı seçeneklerin de değerlendirildiği ifade edilen raporda, buna örnek olarak Meksika Körfezi’ndeki 500’ün üzerindeki platformun yapay resife dönüştürülmesi gösterildi.

DENİZLERDEN DOĞAL GAZ ÜRETİMİ YARI YARIYA ARTTI

2000 yılından bu yana denizlerdeki petrol üretimi stabil kalırken doğal gaz üretiminin yüzde 50’nin üzerinde arttığına dikkat çekildi.

IEA, yeni senaryo ile 2025 yılına kadar offshore hidrokarbon yatırımlarında bir artış bekliyor. Sığ ve derin sulardan doğal gaz üretiminin eşit olarak 2040 yılına kadar 700 milyar metreküp artarak toplam içindeki payını yüzde 30’a çıkarması bekleniyor. Burada da en fazla artışın Orta Doğu ve Afrika’da yaşanması öngörülüyor.

OFFSHORE RÜZGAR HIZLI ARTACAK

Denizüstü rüzgar santrallerinin hızlı bir artış seyrine sahip olduğu ancak halihazırda dünya enerji üretimi içindeki payının yüzde 0.2 olduğu kaydedilen rapora göre, 2040 yılına kadar offshore rüzgar kurulumları on kat artış kaydedecek. Yine IEA, 2040 yılına kadar offshore elektrik üretiminin hızla artarak yüzde 4 paya sahip olacağını öngörüyor.

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

Kaynakenerjigunlugu.net
Önceki İçerik0
Sonraki İçerik0
Jeo. Müh. İbrahim Hakan DEMİRKAN
1993 de Gaziantep'te doğdu. Babasının öğretmenlik görevi nedeniyle ilk, orta ve lise öğrenimlerini farklı okullarda yaptı. 2010 yılında Arif Nihat Asya Lisesi'nden mezun olduktan sonra aynı yıl Niğde (Ömer Halisdemir) Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği bölümüne başladı. Lisans eğitimi boyunca Uygulamalı Jeoloji üzerine çalıştı. 2015 yılında mezun olduğu üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Mineraloji Petrografi Anabilim dalında yüksek lisansına başladı. Gaziantep Bölgesi Kil Mineralojisi ve Petrografisi üzerine tez çalışmasını sürdürmekte iken, 2017 Yılında Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünü kazandı. Şuan da Gaziantep'te Jeoloji Mühendisleri Odası Tescilli firmasında serbest mühendislik ve müşavirlik yapmakta ve aynı zamanda iki şubesi bulunan okul öncesi eğitim veren eğitim kurumunun kurucu müdürlüğünü yapmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.