Fütüristik Şehirler İklim Değişikliğine Dirençli Şekilde Tasarlanıyor

0
2139

Fütüristik Şehirler İklim Değişikliğine Dirençli Şekilde Tasarlanıyor

Değişen iklimin sonuçları olarak göçler başlamış bulunmakta. Ve bu göç olayları hükümetler için zor bir durum oluştururken, aynı zamanda miraslarımızın kaçınılmaz olarak kaybedileceği endişesi var. İskoçya gibi yerlerde, yükselen deniz seviyeleri antik sit alanlarını riske atarken, Pasifik’teki ada ülkelerinde de bu durum farksız değil.

Çevresel risklerin artması günden güne daha kaçınılmaz hale geldiğinden dolayı, dünya genelindeki şehirler, hem kısa vadeli şoklar hem de uzun vadeli baskılarla mücadele etmek için daha esnek mimari ve kentsel planlama biçimlerine dönüşerek geleceklerini garanti altına almaya çalışıyorlar.

Belçikalı Mimar Vincent Callebaut’ın projesi

Etrafımızdaki güzel okyanusların çöplerle dolu olduğunu bilmek üzücü ancak Belçikalı mimar Vincent Callebaut, okyanus çöpünü şaşırtıcı metropole dönüştürmeyi düşünüyor. Tamamen 3D baskılı hasat yosunları ve plastik atık malzemelerden, bu fütüristik okyanuslar yapılacak.

 

Bu binaların formları denizanası anatomisinden esinlenerek, geri dönüştürülmüş atık malzemelerden üretilerek, denizin derinliklerine 1.000 metreye kadar uzayan ve 20.000 adete kadar su kaynağını kolayca barındırabilecek yaklaşık 1000 kule inşa etmek için 3D olarak basılacaktır.

 

Mimar Vincent Callebaut’un “Lilypad” projesi

Mimar Vincent Callebaut’un “Lilypad” projesi, her yüzer yapının 50 bin kadar iklim mültecisine ev sahipliği yapacağı çok amaçlı ve  Monako gibi bazı ülkelerin toprak genişletme ihtiyacını karşılamak üzere tasarladığı yüzen bir projesi.

 

 

Aleksandar Joksimovic ve Jelena Nikolic tarafından tasarlanan proje

Aleksandar Joksimovic ve Jelena Nikolic tarafından tasarlanan sudaki, insanlardan hayvanlara, balıklardan bitkilere ve ağaçlara kadar tüm canlı türlerini destekleyebilen, doğal afetler, savaş, her türlü karadan gelecek felaketlere karşı, kendi kendine sürdürülebilir bir şehir projesidir.

Vincent Callebaut Architects tarafından yusufçuk kanadından ilham alınarak tasarlanan ‘’ Dragonfly’’ konsepti

Vincent Callebaut Architects tarafından yusufçuk kanadından ilham alınarak tasarlanan ‘’ Dragonfly’’ konsepti, 2009 yılında New York’ta Roosevelt Adası için tanıtıldı. New York’un Hudson Nehri’nin kalbinde dikey bir kentsel çiftlik önermekte olup aynı zamanda binanın dikey eksenlerinde bulunan rüzgar türbinlerinden destek alınacaktır.

Bu projelerinin ardındaki mimari konsept, azalan doğal kaynakları azaltan durumumuzu vurgulamak ve atıklarla dolu okyanusları temizlemek için uygun bir çözüm sunmaya çalışmaktır. Bu proje sadece plastik atıkların ve diğer zararlı malzemelerin okyanuslara dökülmesini önemsemeyen uygulamalarını durdurmayı amaçlamakla kalmaz, aynı zamanda deniz kirliliğini tersine çevirmek için mükemmel bir yol sunar. Suya batmış olan bu şehirler hem insanlar hem de doğal çevre için faydalı olacağı düşünülmektedir.

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.