Kentsel dönüşümde fesih hakkı!

kentsel dönüşüm kapsamında müteahhitle yapılan sözleşmelerin, 1 yıl başlamaması veya 6 ay durması gibi hallerde bina veya arsa sahiplerince tek taraflı olarak feshedilmesinin önü açıldı.

0
1765

6306 sayılı Kanun’un uygulama yönetmeliğinde yapılan değişiklikle kentsel dönüşümde arsa payı karşılığı müteahhitle yapılacak olan anlaşmalarda fesih konusunda önemli değişiklikler yapıldı.

Buna göre artık sadece müteahhit değil, arsa veya daire sahipleri de sözleşmeden belirli şartlar altında cayabilecek.

Kentsel dönüşümde müteahhitle yapılan sözleşmelerin, 1 yıl başlamaması veya 6 ay durması gibi hallerde bina veya arsa sahiplerince tek taraflı olarak feshedilebilir. Projenin bitirilmesini gerektirecek seviyede ekip ve ekipmanla devam edilmediğinin, ilgili idarenin tespit, tutanak ve kayıtları, yapı denetimi sistemindeki kayıtlar, fotoğraflar, uydu görüntüleri vb. bilgi ve belgeler ile ortaya konulması gerekir.

Kentsel dönüşümde İnşaata başlanmış ancak bir seviyeye gelip durmuş ise bu durumda tespitlerle konunun ortaya konulması gerekiyor. Sözleşme feshini sağlayabilmek için her iki durum için de geçerli olmak üzere arsa sahiplerinin 2/3 çoğunluğu ile karar almaları gerekiyor. Feshi inceleyen komisyon yeni yapının yapım işine başlanamamasının veya devam edilememesinin sebeplerine ilişkin yazılı olarak müteahhide bildirim yapacak ve 15 gün süre verecek.

Fesih tarihine kadar yapılmış olan işler, devrolunan hisseler, yapılan ödemeler ve diğer hususlarda genel hukuk hükümleri uygulanır. Fesih tarihine kadar müteahhit tarafından hak sahiplerine yapılan kira yardımı ödemeleri hak sahiplerinden geri talep edilemez.

Detaylar için İnş. Müh. Mithat GÜNEY‘in 30923 sayılı Resmi Gazete’de 6306 sayılı Kanun değişti! başlıklı haberine bakmanızı tavsiye ederim.

İnş. Müh. Adil MİRDESLİ

e-mailadil.mirdesli01@gmail.com

instagram: adil.mirdesli

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.