İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi Maçka Yerleşkesi’nde yer alan tarihi Karakolhane Binasının yanında yer alan köprü ile bağlantılı olarak yapılan betonarme binada hizmet vermektedir. Yapı Maçka Silahhanesi’nin Karakolhane Binası olarak 1861-1862 yılları arasında Simon ve Sarkis Balyan tarafından inşa edilmiştir. Batılı üslupta yapılan, üç katlı silahhane binası, Osmanlı döneminin sonlarında Jandarma Kumandanlığı hizmetine verilmiştir.1930′lu yılların sonuna kadar Maçka Jandarma Karakolu olarak kullanılmıştır. Bina,1956 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis edilmiştir. Bir süre Teknik Okul olarak hizmet gördükten sonra İstanbul Teknik Üniversitesi’nin kullanımına bırakılmıştır. İstanbul teknik Üniversitesi tarihi binaya ek olarak inşa edilen dershane bloklarından oluşan bir bina daha inşa etmiştir.

“Tanzimat Üslubu” şeklinde adlandırılan bahsettiği bu tarz mimarinin İstanbul’daki en büyük boyutlu örneği, Maçka’daki bu yapıdır. Mimarı, yüksek bir kaide üzerine oturtulmuş olan yapının cephesine dört adet mermer sütun yardımıyla “anıtsal bir görüntü kazandırmak istemiş, bunu da başarmıştır. Spor Caddesi boyunca uzanan yan cephe üzerinde de üç kademeli bol ve geniş pencereler sıralanmış ve iç mekanın aydınlanması böylelikle sağlanmıştır. Ancak betonarme yapının olası deprem durumunda çökme riski taşıması dolayısıyla yıkılması ve yerine yarışma aracılığı ile çağdaş, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir eğitim yapısının elde edilmesi amaçlanmaktadır.

İlanda yarışmacılardan bölgenin tarihi kentsel ve mimari dokusuna hassasiyetle yaklaşmaları ve tarihi çevreyi göz önünde bulundurmaları beklenmekte; İTÜ İşletme Fakültesi’nin yeni ihtiyaç programı doğrultusunda yarışmacılardan eğitim olgusunu sorgulamaları ve geleceğin eğitim potansiyellerini değerlendirmeleri istenmektedir. Yarışmacıların, tasarlanacak eğitim yapısını, yer aldığı Yerleşke özelinde, yaya hareketini önceleyen, öğrenci ve eğitimcilerin karşılaşma ve paylaşma alanlarını arttıran bir yaklaşımla ele almasına önem verileceği belirtilerek, yarışma alanının imar durumu; yarışma sonucuyla belirlenecek mimari projenin ilgili idarelere sunumu sonrasında, idarenin alacağı karara ve onaya göre kesinleştirileceği açıklanmaktadır.

İTÜ Rektörü Mehmet Karaca, yarışma hakkında “ İTÜ İşletme Fakültesi Binası Proje Yarışması’na katılacak projelerden beklentimiz, bugünün mimarlık anlayışını ötelemeleri, hem gelecekteki ihtiyaçların karşılanması hem de kent dokusunun estetiğine dair öngörüler içermesi, gelecekteki potansiyel üniversite yapılarına dönüşebilecek esnek altyapı tasarımları önerileri içermesidir. Yeni binamızın sorumluluğumuz gereği tarihi dokuyla uyumlu, çevre dostu ve çağdaş mimarlığın öncü örneklerinden biri olmasını amaçlıyoruz. Bunu yaparken günümüz teknolojisinin olanaklarından yararlanan, evrensel tasarım ilkeleriyle uyumlu, gelişen ve dönüşen bir deneyim ve yaşam alanı üretmeyi planlıyoruz. Çünkü burası bir fakülte olmasının ötesinde aynı zamanda ülkemizin ilerlediği yoldaki taşlarını döşeyen bir kurumun binası. Dünya mimarlığına katkı sağlayacak, Üniversitemizin kurumsal yapısına ve İTÜ’lü olmaya yeni anlamlar katacak, çağdaş olanla tarihi olanı yaratıcı bir bağlamda birleştiren projeleri heyecanla bekliyoruz” şeklinde açıklama yapmıştır.

Yarışma Ödülleri ve Ödeme Şekli:
1. Ödül: 100.000 TL
2. Ödül: 75.000 TL
3. Ödül: 50.000 TL
1. Mansiyon 30.000 TL
2. Mansiyon 30.000 TL
3. Mansiyon 30.000 TL
4. Mansiyon 30.000 TL
5. Mansiyon 30.000 TL

AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN

Bu haber http://itu.edu.tr/ adresinde 20.08.2019 tarihinde duyuru olarak yayınlanmıştır. Haberi düzenleyen inşaat mühendisi Gülcan Ay gulcanbrg@gmail.com

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.