Ana Sayfa Haberler Sözde İş Güvenliği Eğitimi Sona Eriyor

Sözde İş Güvenliği Eğitimi Sona Eriyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı' nın tüm uyarılarına rağmen, birçok şirketin iş güvenliği eğitimini kağıt üzerinde yapılmış gibi göstererek, sözde iş güvenliği eğitimini almış gösterdiği iddia edildi.

0
2468

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, işçi sağlığının, iş güvenliği ve yapılmakta olan iş nedeniyle işçinin eğitiminin, bir kısım mevzuat hükümlerini içerir belgelerin kendilerine verilmesini değil, eylemli olarak, bu bilgilerin aktarımı ve öneminin kavratılması ile sağlanabileceğine hükmetti.Yargıtay, iş güvenliği eğitimlerini göstermelik olarak, sadece kağıt üzerinde yapılmış gibi gösteren işverenlerin sorumluluktan kurtulamayacağına karar verdi. Bir kömür ocağında çalışan işçi, kesmeli bacaya malzeme taşırken taşıdığı maden direğinin demir bağlara çarpması sonucu dengesi bozularak dizlerini demiryolu raylarına çarptı. Ağır yaralanan işçi hastanede tedavi altına alındı.

Sigortalı işçiye Sosyal Sigortalar Kurumu (SGK) tarafından geçici iş göremezlik ödeneği ve tedavi masrafını ödedi. SGK, 1. İş Mahkemesi’ne açtığı davada, kurum zararının işverenden rücûan tahsiline karar verilmesini istedi. Kazanın gerçekleşmesinde yüzde 50 oranında işçinin kusurunun, yüzde 50 oranında da kaçınılmazlık olgusunun olduğunu kabul eden mahkeme, kazada işverene atfedilebilecek bir kusurun bulunmadığının kabulüyle davanın reddine hükmetti. Davacı SGK, kararı temyiz etti.

KARAR OY BİRLİĞİ İLE BOZULDU

Dava dosyasını yeniden inceleyen Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, binlerce işvereni yakından ilggilendiren karara imza attı.

Yargıtay kararında şu ifadelere yer verildi:
“İşçi sağlığı, iş güvenliği ve yapılmakta olan iş nedeniyle işçinin eğitimi, bir kısım mevzuat hükümlerini içerir belgelerin kendilerine verilmesini değil, eylemli olarak, bu bilgilerin aktarımı ve öneminin kavratılması ile sağlanabilir. Eğitimden sonraki aşama ise, işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili önlemlerin alındığının ve uygulandığının denetlenmesidir. İşverenlerce, iş güvenliği açısından yaşamsal öneme sahip bulunan araç ve gereçlerin sigortalılar tarafından kullanılması sağlandığında, kazalanma olasılığının tamamen ortadan kaldırılabileceği de yadsınamaz bir gerçektir. Meydana gelen iş kazasında; şayet, işveren, tüm önlemleri almış bulunmasına karşın, zararlandırıcı sigorta olayı ortaya çıkmışsa kaçınılmazlıktan söz edilebilir. Somut olayda artık, kaçınılmazlıktan bahsedilemez. Kazanın sebebi kaçınılmazlık olgusu değil, dikkatsiz ve tedbirsiz çalışma yapılmasıdır. Yani somut olayda alınması gereken tüm tedbirler alınmış değildir. Kaçınılmazlık olgusunun var olabilmesi için öncelikle tüm tedbirler alınmalı, buna rağmen beklenmedik olaylar nedeniyle kaza meydana gelmelidir. Yanılgıya dayalı, yargısal denetime elverişli olmayan raporların hükme dayanak alınması yerinde değildir. Mahkemece, kusur oran ve aidiyetinin belirlenmesi için yeniden alanında uzman bilirkişilerden oluşan heyet raporu alınmalı ve oluşacak sonuca göre karar verilmelidir. Mahkemece eksik inceleme ve araştırma sonucu karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir. Karar oy birliği ile bozulmuştur.”

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

KaynakHukuk Medeniyeti
Önceki İçerik0
Sonraki İçerik0
İnş. Müh. İsmail Enes ERDEĞER
1989 yılında Ankara'da doğdu. 2010 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi İnşaat Teknolojisi bölümünden, 2016 yılında ise Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 2010 yılından itibaren mesleki becerilerini geliştirmek için çalışma hayatına başladı ve profesyonel olarak çalışmaya devam etti. İlk olarak mimari uygulama projeleri üzerine kendisini bu alanda geliştirdi. Dikey geçiş sistemi ile inşaat mühendisliği bölümünü bitirerek çalışma hayatına mühendislik alanında devam etmekte. Mesleki hayatına üst yapı alanında sürdürdükten sonra, Endüstriyel yapı ve Sanat yapıları alanına yöneldi. Türk Akım projesi, Çanakkale 1915 Köprüsü, Kale projesi gibi önemli projelerde görev aldı. Genellikle çeşitli tipte prekast imalatların üretimi, ön gerilmeli prekast kirişlerin üretimi, tesis kurulum ve mobilizasyon süreçleri üzerinde çalıştı. Son olarak Romanya'da prekast kiriş üretim üzerine Bükreş Çevreyolu projesinde çalışmaktadır. Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ismailenes E-posta: ismailenes.erdeger@insaport.com / ismailenes@gmail.com / iee@hotmail.com.tr

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

error: Content is protected !!

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.