Asgari Ücretin yürütülmesi amacıyla TMMOB ile SGK arasında Ocak 2012 tarihinde imzalanan protokol, SGK tarafından tek taraflı olarak Haziran 2017 tarihinde feshedilmiştir. Protokolün tekrar yürürlük kazanması için TMMOB kendisine bağlı odalardan destek bekliyor.

0
2019

TMMOB tarafından 25 Kasım 2018 tarihinde; mühendis, mimar ve şehir plancıları için 2019 yılı asgari ücretin 4500 TL olarak belirlendiği açıklanmıştı. Bilindiği üzere Ocak 2012 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile TMMOB arasında mühendis, mimar ve şehir plancıları için asgari ücretin yürütülmesine ilişkin bir protokol imzalanmıştı. Bu protokolle mühendis, mimar ve şehir plancılarının asgari ücretin altında çalıştırılmasının engellenmesi hedeflenmekteydi.

SGK, “yürütülen iş ve işlemlere esas teşkil eden mevzuatta önemli değişiklikler yaşandığı”nı gerekçe göstererek protokolün revize edilmesini talep etmiştir. Ancak birliğimize iletilen yeni protokol metninin içi boşaltıldığı, “TMMOB’nin asgari ücret belirlemesi” ve “kurumun mühendis, mimar ve şehir plancılarına ödenecek ücretlerin bu asgari seviyenin altında olmaması için gerekli tedbirleri alması” ifadelerinin kaldırılması birliğimizden talep edilmiştir. Birliğimiz bu talepleri kabul etmemiş olup SGK, 9 Haziran 2017 tarihinde tek taraflı olarak aldığı karar ile bu protokolü feshetmiştir.

Tek taraflı feshe karşı gerek Birliğimiz, gerekse Odamızca dava, basın açıklaması, üyelere mektup vb. eylemler yürütüldü. Bu alanda yapılmış olan basın açıklamalarına aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz;

– SGK Ortak Protokolü Tek Taraflı Feshetti

– SGK’nın Asgari Ücret Protokolünü Tek Taraflı İptal Etmesi İşlemine Karşı Dava Açtık

– SGK Protokolüne İlişkin Üyelere Mektup

Protokolün tekrar yürürlük kazanması için gerek Birliğimiz gerekse Odalarımız büyük çabalar göstermektedir. Bilindiği gibi meslek odaları gücünü üyelerinden ve bilimsel çalışmalardan almaktadır. Bu sebeple asgari ücret protokolünün tekrar yürürlük kazanabilmesi için üyelerimizin bu mücadelenin bir parçası olması önemlidir. Bu amaçla, Birliğimiz, kendisine bağlı Odaların binlerce mühendis, mimar, şehir plancısı üyesinden destek beklemektedir.

Birliğimiz ve SGK arasında imzalanmış ve sonrasında SGK tarafından hukuksuz bir biçimde tek taraflı olarak feshedilmiş asgari ücret protokolü’nün yeniden uygulamaya girmesi konusunda biz üyelerimize düşen görevi yerine getirelim ve SGK’ya faks çekelim.

– Faks çekilecek mektup metnini indirmek için TIKLAYINIZ.

Aşağıdaki faks numarasından paylaştığımız mektubu SGK`ya gönderebilirsiniz. SGK`ya faks için numaralar;

 – Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü: 0(312) 432 48 75

 – Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanlığı: 0(312) 431 73 19

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.