Almanya, kapılarını nitelikli işçilere aralamak suretiyle, yeni bir dönem başlattı. Nitelikli iş gücü sayesinde rekabet gücünü korumayı hedefleyen Almanya’ya açılan kapıdan kimler girmeye hak kazanacak?
İşte Almanya kapısını aralayabilecek 6 soru
Aralık ayı sonlarında yaptığımız bir haberde “Almanya 2020 yılında nitelikli iş gücü alacak” başlığı ile, Nitelikli İş Gücü Yasası’nın 1 Mart tarihinde yürürlüğe girmesiyle birlikte Almanya’nın kapılarını, AB üyesi olmayan ülkelere aralayacağını duyurmuştuk.
DW Türkçe, Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkede büyük ilgi uyandıran yasanın;
- sunduğu fırsatları,
- bu fırsatlardan yararlanmanın ön koşullarını,
- Alman hükümetinin hedefini ve
- uzmanların bu hedefin gerçekleşmesinin önündeki engelleri
okurları için 6 başlıkta derlemiş.
1. Almanya iş piyasasının kapılarını kimlere araladı?
Almanya kapılarını, Avrupa Birliği dışındaki ülkelerin nitelikli iş gücüne araladı. Yeni yasal düzenleme ile, öncelikli olarak Alman ve AB vatandaşlarının istihdam edilmesi şartı kalktı. Artık üçüncü ülkelerdeki nitelikli iş gücü sınıfına girenler de, çalışmak amacıyla Almanya’ya vize başvurusunda bulunabilecekler. Ancak, niteliğe sahip olmayan veya düşük nitelikliler için kapılar kapalı olmaya devam edecek.
2. Kimler nitelikli iş gücü kapsamında?
Almanya’da iş bulup çalışma fırsatından yararlanabilecek ‘nitelikli iş gücü’nün tarifi yürürlüğe giren yasada yapılmakta. Buna göre;
- kişinin ya nitelikli bir meslek eğitimini tamamlamış olması
- ya da yüksek öğrenim görmüş olması ve
- bunun Alman makamlarınca tanınmış olması gerekiyor.
- Almanca dil bilgisine sahip olmaları koşulunu karşılamaları da şart.
3. Nitelikli iş gücü kriteri nasıl belgelenecek?
Nitelikli meslek eğitimi almış kişiler, yapacakları vize başvurusu öncesinde; tamamladıkları meslek eğitiminin Almanya’daki meslek eğitimi ile eşdeğer olduğunu ortaya koyan denklik belgelerini almaları gerekiyor.
Şayet mesleki eğitimde eksikler var ve bu sebeple denklik alınamıyorsa, meslek eğitiminin tanınması için Almanya’da yeterlilik programlarına katılma fırsatı tanınıyor.
Adayların Almanca dil bilgisi seviyesi en az A2 düzeyinde olması gerekiyor. Eğer Almanca dilbilgisi seviyesi yeterli değilse, gerekli mali kaynaklara sahip olunması kaydıyla, kişilere 18 aylık eğitim vizesi çerçevesinde bu programlara katılma imkanı sağlanıyor.
Yüksek öğrenim görmüş kişilerin de diplomalarını yine Alman makamları tarafından alacakları denklik belgesi ile belgelemesi gerekiyor.
Bilgi ve enformasyon teknolojileri alanındakilere özel istisnalar tanınıyor. Buna göre; mesleki tecrübeye sahip, yıllık en az 49 bin 690 euro maaş gelirine sahip olacak olanlar için, öğretimlerini tamamladıklarına dair diploma ibraz etme şartı kaldırıldı. Çalışılacak işte sadece İngilizce bilgisinin yeterli olması halinde, B1 düzeyinde Almanca dil bilgisi de zorunlu değil.
4. Vize başvurusundan önce iş bulmuş olunması gerekiyor mu? İş bulmak için de Almanya’ya gelinebilir mi?
Yasada yapılan tanıma uygun ‘nitelikli iş gücü’ koşulları karşılanıyor ve gerekli denklikler alındıysa, iş bulmak üzere Almanya’ya gelip 6 ay boyunca iş arama imkanı veriliyor.
Bu fırsattan yararlanabilmek için kişilerin;
- en az B1 düzeyinde Almanca dil bilgisine sahip olmaları,
- altı ay boyunca kendi imkanlarıyla geçinebilmeleri için gerekli finansmana sahip olmaları ve
- öğretim ya da mesleki yeterlilik belgelerini ibraz edebilmeleri
gerekiyor.
Mesleki eğitiminizi Almanya’da yapabilirsiniz
Mesleki eğitimini Almanya’da yapmak isteyenlere de yasa ile, Almanya’ya gelip 6 ay boyunca kendilerine uygun meslek eğitimini arama fırsatı tanınıyor. Altı aylık vize alma imkanından yararlanmak isteyenlerin şu koşulları karşılaması gerekiyor;
- 25 yaşından küçük olmak, eğitimini tamamlamış olmak,
- B2 düzeyinde Almanca dil bilgisine sahip olmak ve
- meslek eğitimi boyunca kendini geçindirebilecek mali kaynağa sahip olunduğu yönünde teminat vermek.
5. Nitelikli İş Gücü Yasası ile Alman Hükümeti ne hedefliyor?
Alman hükümeti Nitelikli İş Gücü Yasası ile Alman iş gücü piyasasındaki nitelikli iş gücü açığını kapatmayı, bu yolla da Alman ekonomisinin rekabet gücünü korumayı hedefliyor.
Yaşlanan nüfusu nedeniyle Almanya’nın iş gücü açığı artıyor. Uzmanlar, bu açığın büyümemesi için AB dışındaki ülkelerden Almanya’ya her yıl en 160 bin kişinin gelerek çalışması gerekiyor. Yeni yasa ile Alman hükümeti, üçüncü ülkelerden yılda 25 bin nitelikli iş gücü getirmeyi planlıyor.
6. Bu yasa, Almanya’nın nitelikli işgücü açığını kapatması için yeterli olacak mı?
Alman Sanayicileri Birliği (BDI) ve Alman Sanayi ve Ticaret Odaları (IHK), yasanın ülkenin büyük iş gücü açığının kapanmasını umduklarını ifade ettiler.
Ancak uzmanlar, gelecek nitelikli iş gücünün “gelmeden önce Almanca dil bilgisine sahip olma” ve “denklik” koşullarının Almanya’nın çekim merkezi olması beklentisini sekteye uğratabileceği görüşünde.
Nitelikli iş gücüne kapıları aralayan Almanya’da yeni dönem başladı başlıklı haber, dw.com.tr internet sayfasında Değer Akal tarafından 02 Mart 2020 tarihinde yayımlanmıştır.
Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP
#mithatgüney / @mithatgny
Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği
Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.