Çevre yatırımlarını yapmayan, özellikle bacagazı arıtma tesisi olmayan ve bu nedenle kapatılan santralların “kapasite desteği” kesildi. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) bazı yerli kömür, doğal gaz ve hidroelektrik santrallarına (HES), zorlu piyasa koşullarında ayakta kalmalarını sağlamak için “kapasite mekanizması” kapsamında destek ödemesi yapıyordu. Daha önce bu destekten yararlanan ancak bu yıl başında kapatılan Seyitömer, Tunçbilek, Kangal ve Çatalağzı termik santrallarına ödeme yapıp yapmayacağı merak ediliyordu.

Sonunda 2020 yılı ocak ayında kapasite destek mekanizmasından yararlanacak santrallar belli oldu. Kapatılan santrallar, listede yoktu. Sadece, kısmen kapatılan Soma ve onu bir ünitesi ile ocak ayının ikinci haftasında üretime başlayan Kangal destekten yararlanabildi.

Geçen yılın son aylarında baca gazı arıtma tesisi olmayan Afşin-Elbistan A, Seyitömer, Tunçbilek, Kangal ve Çatalağzı termik santralları tamamen, Soma termik santralı ise kısmen kapatılmıştı. Bu santrallardan Kangal, bir ünitesi için “geçici faaliyet belgesi” aldı ve ocak ayının ikinci haftasında elektrik üretimine yeniden başladı. Bu ünitede, baca gazı arıtma tesisi bulunduğu belirtiliyor. Söz konusu santralın, baca gazı arıtma tesisi olmayan iki ünitesi kapalı.

TEİAŞ, ağır piyasa koşullarında üretim yapmakta zorlanan santralları finansal olarak desteklemek için “kapasite destek mekanizması” adı verilen önemli bir mekanizmayı devreye aldı. Bu kapsamda bazı yerli kömür, doğal gaz ve hidroelektrik santrallara (HES),yıllık 2 milyar TL dolayında “kapasite mekanizması” kapsamında destek ödemesi yapıyor. Ödemeler, aylık gerçekleştiriliyor.

TEİAŞ’ın bu yıl başında kapatılan Seyitömer, Tunçbilek, Kangal ve Çatalağzı termik santrallarına ödeme yapıp yapmayacağı merak ediliyordu. Bu sorunun yanıtı 2020 yılı ocak ayında kapasite destek mekanizmasından yararlanan santrallar belli olması ile ortaya çıktı. TEİAŞ’ın resmi verilerine göre kapatılan santrallar, mekanizmanın dışına çıkartıldı. Sadece, kısmen kapatılan Soma ve bir ünitesi ocak ayının ikinci haftasında üretime başlayan Kangal destekten yararlanabildi. Kangal 1 milyon 146 bin TL, Soma 7 milyon 862 bin TL ocak ayında destek aldı.

Bu yazı haberturk.com da 02.03.2020 tarihinde Olcay Aydilek’in haberi olarak yayınlanmıştır. Yeniden düzenleyen inşaat mühendisi Gülcan Ay gulcanbrg@gmail.com

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.