2020 yılı Emlak Vergisi ödemeleri başladı!

2020 yılı Emlak Vergisi ödemeleri için süre, Mart ayına girilmesi ile birlikte başladı. Ev, iş yeri ve dükkan sahibi olan milyonlarca vatandaş, emlak vergisini ve nasıl ödeyeceğini düşünmeye başladı. Mart ayı, dert ayı...

0
1666

2020 yılı Emlak Vergisi ödemeleri için süre, Mart ayına girilmesi ile birlikte başladı. Ev, iş yeri ve dükkan sahibi olan milyonlarca vatandaş, emlak vergisini ve nasıl ödeyeceğini düşünmeye başladı.

Emlak Vergisi ödemeleri nasıl ve nereye yapılıyor?

Ev, iş yeri ve dükkan sahibi olanlar için 2020 yılı Emlak Vergisi ödemeleri için süre, Mart ayına girilmesi ile birlikte başladı.

Emlak vergisi; arazi, arsa ve bina gibi gayrimenkuller için servete dayalı olarak tahsil edilen bir vergidir. 2020 yılı Emlak vergisinin tamamı bir kerede ödenebileceği gibi, isteyenler yıl içerisinde iki eşit taksit halinde de ödeme yapabilecekler.

Emlak vergisinin ödenmemesi veya gecikmesi durumunda, cezası aylık olarak işletilmektedir. Emlak vergisi borcu olan taşınmazın satışı esnasında Tapu Dairesi işlemden önce borcun mutlaka ödenmesini talep ediyor.

Peki, 2020 Emlak Vergisi ödemeleri ne zaman ve nasıl yapılacak?

1 Mart 2020 itibariyle emlak vergisi ödemeleri için süreç başladı. Her sene düzenli olarak ödenen Emlak Vergisi, milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendirmekte. Vatandaşlar ” Emlak vergisi nasıl ödenir?” sorusuna yanıt arıyor. Vergilerin ödeme tarihlerini geçiren vergi mükellefleri, her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı ödeyecek.

“Mart ayı dert ayı”

Vatandaşlar için bir çok konuda milat olduğu için “Mart ayı, dert ayı” olarak bilinir.

Arazi ev ve işyeri için ödenen emlak vergisinin ilk taksit ödemesi 1 Mart 2020 tarihinde başlamış olup, 31 Mayıs mesai bitimine kadar devam edecektir. Vergi ödeme tarihini geçiren mükellefler için 1 Haziran tarihinden itibaren ilk taksit tutarı üzerinden cezai işlem uygulanacak. Vatandaşlar bu tarihten itibaren her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı ödeyecek.

Bina vergisini, binanın maliki ödeyecek. Bina sahibi yoksa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödemek durumunda. Bir binaya paylı mülkiyet (hisseli) durumunda malik olanlar, hisseleri oranında mükellef sayılmakta. Bu durumda maliklerin tamamı vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.

Emlak Vergisi son ödeme tarihi ne?

Emlak vergisi ilk taksit ödemeleri 1 Martta başlayıp, 31 Mayısa kadar devam ediyor.

İkinci taksit emlak vergisi ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor.

Geliri olmayanlar emlak vergisinden muaf

Bir gayrimenkulü olduğu halde, sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka hiç bir geliri olmayan aşağıda belirtilen vasıftakiler emlak vergisinden muaf tutulacak;

  • emekliler,
  • gaziler,
  • engelliler,
  • şehitler,
  • işsizler ve
  • dul ve yetimler

Emlak vergileri nasıl ve nereye ödenecek?

Malın var, derdin var. Emlak vergileri gayrimenkulün bulunduğu ile ait ilçe belediyelerinden ödeniyor.

Şayet kişi taşınmazının bulunduğu ilçede değilse veya arzu ederse, emlak vergisi ödemelerini kredi kartı ile internet üzerinden de yapabilir.

Vatandaşlar, online ödeme imkanı sunan belediyelerin resmi internet sitesi üzerinden, TC kimlik numarası ile emlak vergisi sorgulama ve ödeme işlemi yapılabiliyor.

Emlak vergisi ödemeleri başladı! 2020 Emlak vergisi nasıl ve nereden ödenir? başlıklı haber, sabah.com.tr internet sayfasında 03 Mart 2020 tarihinde yayımlanmıştır.

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

mithatguney.com

#mithatgüney / @mithatgny

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

Önceki İçerikBacagazı Arıtması Olmayana Destek Yok
Sonraki İçerikTÜBİTAK KPSS ŞARTSIZ MEMUR ALIMI YAPACAK
İnş. Müh. Mithat GÜNEY
Mithat GÜNEY, 1972 yılında Sinop ili, Türkeli ilçesinde dünyaya geldi. Almanya’da başladığı öğrenim hayatını Lise öğrenimi ile İstanbul’da sürdürdü ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği lisans eğitimini 1994 yılında tamamladı. Profesyonel hayatına 1994 yılında meslektaşı ile birlikte İstanbul’da açtıkları Mühendislik Bürosu’nda başlayan Mithat GÜNEY, uzun yıllar birçok Betonarme ve Çelik Konstrüksiyon projenin Statik Hesap ve Projelendirilmesi, Teknik Uygulama Sorumluluğu (TUS), Şantiye Şefliği vs. konularında hizmet vetmiştir. 1999 Marmara Depremi sonrası Çelik Yapılara yoğunlaşmış ve Çelik Yapıların Tasarımı, Projelendirilmesi ve Uygulanması konularında çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı prestij projeyi hayata geçirmenin haklı gururunu yaşamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 2015 yılında almış olduğu “Riskli Yapılar Tespit Uzmanı” ünvanı ile şu ana kadar oluşturmuş olduğu mesleki bilgi birikimini; Riskli Yapıların Tespiti, Projelendirilmesi, Onarım ve yeniden Taahhüdü, Kontrolörlüğü ve Müşavirliği alanlarına yansıtmaktadır. Hayat boyu öğrenme felsefesi ile günümüz Profesyonel Proje Yönetimi metodolojisi üzerine yoğunlaşmış ve bunu PMI kuruluşundan 2018 yılında üstün derece ile almış olduğu PMP sertifikası ile belgelendirmiştir. Özellikle inşaat projelerinin daha etkin ve verimli planlanması, yönetilmesi ve teslim edilmesi adına, bu konuda eğitim ve seminerler vermektedir. Kendi blog sayfasında kişisel gelişim, liderlik, proje yönetimi vs. konularında makaleler paylaşmaktadır. Evli ve 2 çocuk babası olan Mithat GÜNEY, Türkçe’ye ilave olarak İngilizce, Almanca ve Arapça konuşmaktadır. Ayrıntılı bilgi için bkz. https://www.linkedin.com/in/mithat-g%C3%BCney-pmp%C2%AE-a33b4617/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.