Yapı bilgi modellemesi (BIM) mimarlık, mühendislik, inşaat yapıları ve altyapıyı daha verimli şekilde planlamak, tasarlamak, inşa etmek ve yönetmek için 3D model tabanlı bir süreçtir.
BIM sistemi herhangi bir yapıyı iki defa inşa etmektir aslında; birincisi sanal olarak ikincisi ise fiziksel olarak.
Bu sistemde inşaat aşamasında oluşabilecek birçok problem sanal model üzerinde tespit edilebilir ve çözümlenir. Bu sorunlar giderildiği için projelerde verimliliği ve kaliteyi arttırabildiğimiz gibi maliyeti de düşürebiliriz. BIM modeli sayesinde zamansal planlama, maliyet yönetimi, simülasyon çalışmaları ve proje yönetimi hızlı ve doğru olarak yönetilebilir.
BIM Yapısı
Sürecin anlaşılabilmesi için sistemin adımlarını kavramak gereklidir.İstanbul Teknik Üniversitesi sürekli eğitim merkezinde verilen eğitimin yapının adımlarının içerikleri şu şekilde oluşturulmuştur;
- BIM modeli ön hazırlıklarının yapılması
- 3D Modelleme oluşturulması (Statik, mimari ve mekanik)
- Copy/monitor
- Koordinasyon ve çakışma raporları
- Parametre tanımlanması
- Shop Drawing oluşturma ve etiketleme
- Elektronik metraj
- 4D Planlama, simülasyon hazırlanması ve otomatik ilişkilendirme
Fahriye Göze Ç. (2017) Yüksek Lisans tezinde BIM’ın tanımı, yapısı, unsurları, tarihsel gelişim sürecine değinmiştir.
Geçmiş yıllarda, tasarım alanındaki zorluk ve yetersiz bilgi ile yapılan uygulamalar, günümüzde BIM (Bina Bilgi Modellemesi) yazılımlarının gelişmesiyle revizyonların ve sorunların azaltılması hedeflenmiştir. Böylece BIM süreci zaman, maliyet, kapsam ve kalite açısından daha sağlıklı projelerin gerçekleştirilmesine olanak sağlanmıştır. Bilgisayar tasarım destekli araçları da inşaat firmaları tarafından tamamen benimsenmiştir. Bu sebeple firmalar proje ve proje süreçlerinde kullanıma başlamıştır.
BIM bütün proje paydaşlarının birlikte çalışmasını gerektirdiği ve desteklediği için projenin sağlıklı ve başarılı bir şekilde sonuçlanmasında büyük önem arz eder. Buildin Information Modelling, Mimar ve mühendisler arasındaki etkin bir iletişim oluşturacağını ve bu sayede dokümanlardaki hataların azaltılacağı amaçlanmıştır.
Hataların azaltılmasıyla işverenin talep ettiği zaman içerisinde gerçekleşebilecek olan revizyon miktarı da azalmaktadır. BIM’in uygulandığı projelerde, güvenilir maliyet tahminlerinin oluşturulması ve proje revizyonlarının azaltılmasından dolayı, işveren açısından kalite değişmeden düşük maliyet ve zamandan tasarruf edilerek proje ortaya çıkmaktadır.
BIM tabanlı tasarım araçları
Autodesk Revit, AllPlan, Archicad, Nemetschek, Architeckt programları inşaat sektöründe çeşitli aşamalarda mimarlar, inşaat mühendisleri, proje koordinatörleri, proje yöneticileri tarafından kullanılan tasarım araçlarıdır.
İlginizi çekebilir;
https://www.insaport.com/makale/ebubekir-yilmazer/deger-muhendisligi/
Hazırlayan: İnş.Müh.(Stu) Ebubekir YILMAZER
e-posta : ebubekiryilmazer@gmail.com
Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği
Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.