Depreme Karsı Yerli İzolatörler İş Başında

Teknolojik İzolatör Sistemleri tarafından geliştirilen yerli izolatörle hem depremin etkileri azaltılıyor hem de ekonomiye destek veriliyor.

0
3197

Deprem haftası nedeniyle Anadolu Ajansı’ndan muhabir Deniz Çiçek Palabıyık,Teknolojik İzolatör Sistemleri (TİS) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şuyun ile bir röportaj yapmıştır.

Türkiye’nin deprem bölgesinde yer aldığına dikkati çeken Şuyun, afet anında hastane hizmetlerinin durmaması için Sağlık Bakanlığı ile başlattıkları proje sonucu “yerli deprem izolatörü”nü geliştirdiklerini söyledi. İzolatörlerin kullanıldığı hastanelerde deprem sırasında da çalışmaların devam ettiğini, ameliyatların dahi yapıldığını belirtmiştir.

Yüzde 90 oranında yerli

TİS’ne ait olan Ankara’daki fabrikada yıllık olarak 4500 adet deprem izolatörü üretme kapasitesi bulunuyor. Üretilen deprem izolatörlerinde kullanılan malzemeler yüzde 90 oranında yerli olup izolatörlerin testleri de fabrikada gerçekleştirilmektedir.

Ürettikleri izolatör hakkında Şuyun, “Geliştirdiğimiz, sürtünmeli sarkaç tipi izolatör. Binaların taşıyıcı kolonlarına yerleştirilen izolatörde, iki disk arasında hareket eden çekirdek bulunuyor. Patentini de aldığımız bu çekirdek, deprem anında hareket ederek, sürtünmeyi engelliyor. İzolatör, deprem anında aşağıdan gelen yükün, binanın yukarı katlarına yansımasını engelliyor ve titreşimi en aza indiriyor. Binaların taşıyıcı noktalarına yerleştirilen izolatör, 8 büyüklüğündeki depremin etkisini yarım veya bir şiddetine kadar düşürmek için kullanılıyor. Ürettiğimiz izolatörle binaların yıkılmasını engelliyoruz ve hissedilen şiddeti azaltıyoruz. Cihaza ilişkin tüm teknik onay belgelerimiz ve CE belgemiz var, test merkezimiz de akredite olarak çalışıyor.” dedi.

Tarihi yapılarda da kullanılıyor

Türkiye’de deprem izolatörü üreten tek firma olduklarını ve rakiplerinin de İtalya, Almanya ve ABD firmaları olduğunu belirten Şuyun, “Bizim üretime geçmemizle bu ülkelerden Türkiye’ye yapılan satışlar çok düştü. Geçen yıl deprem izolatörü takılan 8 binanın 7’sinde bizim cihazımız kullanıldı ve ithalatın önünü kestik. Geçmiş yıllarda 100 milyon avroya yakın ithalat yapılıyordu.” diye konuştu.

Yasal zorunluluk nedeniyle deprem izolatörleri en çok hastanelerde kullanılmaktadır. GSM firmalarının data merkezlerinde de hassas cihazların bulunması sebebiyle deprem izolatörleri tercih edilmektedir. Türkiye’de daha alanlarda deprem izolatörlerinin kullanıldığını, Haydarpaşa Garı ile Batman’daki Zeynel Bey Türbesi’ne de bu cihazın yerleştirildiğini belirten Şuyun, izolatörün köprü ve viyadüklerde de kullanıldığını söyledi.

TİS, şuan cihazın ihracatını İran ve İtalya’ya yapmakta olup Güney Amerika ve Hindistan’a ihracat için çalışmaları devam etmektedir.

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.