İnşaat Sektöründe maliyet artışı duracak mı?

Acaba İnşaat Sektöründe maliyet artışı duracak mı? 2019 yılı Haziran ayı İnşaat Maliyet Endeksi, bir önceki aya göre yüzde 0,79 oranında düştü.

0
1421

Acaba İnşaat Sektöründe maliyet artışı duracak mı? 2019 yılı Haziran ayı İnşaat Maliyet Endeksi, bir önceki aya göre yüzde 0,79 oranında düştü.

İnşaat Sektöründe maliyet artışı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,10

Haziran ayında İnşaat Sektöründe maliyet artışı durdu. Sektörel bazda 2019 yılı Haziran ayı İnşaat Maliyet Endeksi, bir önceki ay olan Mayısa göre yüzde 0,79 oranında düşerken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,10 oranında arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)‘nun açıklamasına göre, bir önceki aya göre;

  • malzeme endeksi yüzde 1,23 düşerken,
  • işçilik endeksi yüzde 0,22 oranında artış gösterdi.

Bunun yanında bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 18,90, işçilik endeksi  yüzde 26,30 oranında artış gösterdi.

Bina inşaatı maliyet endeksi aylık yüzde 0,44 düştü

Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 0,44 düşerken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,99 oranında arttı.

Bir önceki aya göre;

  • malzeme endeksi yüzde 0,72 düştü,
  • işçilik endeksi yüzde 0,17 arttı.

Bunun yanında, bir önceki yılın aynı ayına göre; malzeme endeksi yüzde 20,03, işçilik endeksi yüzde 26,44 oranında artış gösterdi.

Bina dışı yapılar için İnşaat maliyet endeksi aylık yüzde 1,94 oranında düştü

Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 1,94 oranında düşerken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,24 oranında artmış oldu. Bir önceki aya göre;

  • malzeme endeksi yüzde 2,87 düştü,
  • işçilik endeksi yüzde 0,39 oranında arttı.

Bunun yanında, bir önceki yılın aynı ayına göre; malzeme endeksi yüzde 15,41, işçilik endeksi  yüzde 25,79 oranında artış gösterdi.

Editörün Değerlendirmesi

TÜİK 2019 yılı Haziran ayı inşaat maliyet endeksi verilerine bakıldığında, son 12 ayın toplamını içeren yıllık bazda yüzde 21,10 oranında bir artış olduğunu görüyoruz.

Yine Türkiye İstatistik Kurumu Konut Satış İstatistikleri, Haziran 2019 verilerine göre Haziran ayı konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde %48,6 oranında düşüş göstermiş.

Bir yandan konut satış rakamları düşerken, diğer yandan da inşaat maliyetlerinin artması sektör adına endişe verici bir görüntü çizmekte.

İnşaat Sektöründe maliyet artışı duracak mı?

Acaba inşaat maliyetlerinde Haziran ayında gerçekleşen bu cüzi düşüş, “artık inşaat yapım maliyetlerinde artışın durduğunun bir işareti” gözüyle bakılabilir mi? Türkiye ekonomisinin lokomotifi durumundaki İnşaat Sektöründe devam edecek bu maliyet düşüşü, ülkenin yıl sonu enflasyon hedefleri için de önemli bir kriter olacak.

Ekonomik durgunluğa bağlı olarak durma noktasına gelen konut satışları dolayısıyla mevcut konut stoğu ciddi rakamlara ulaşmıştı. Maliyetlerin düşmesi ile yarım kalan projeler tamamlanıp, yatırımların nakte dönüştürülmesi sağlanabilecek. Sektör temsilcileri, bu sayede inşaat sektöründe kısmi bir hareketlenme bekliyorlar.

Kamu bankalarının konut kredi faizlerini aylık yüzde 0,99’a çekip vadeleri 180 aya uzatması ile birlikte; “acaba kira öder gibi ev sahibi olabilir miyiz?” sorusu gündeme gelmişti. Kendi bütçesine ve yaşam standardına göre aylık kredi ödeme hesabı yapan vatandaşlar sayesinde, bir süredir beklemeye geçen Konut Piyasası hareketlendi.

Kaynak; http://tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=30815

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

www.mithatguney.com

#mithatgüney @mithatgny

Bu haber, www.turkinsa.org.tr internet sayfasında da tarafımdan paylaşılmıştır.

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

Önceki İçerikDünya inşaat liginde gene ikinciyiz!
Sonraki İçerik1915 Çanakkale Köprüsü çalışmalarında son durum
İnş. Müh. Mithat GÜNEY
Mithat GÜNEY, 1972 yılında Sinop ili, Türkeli ilçesinde dünyaya geldi. Almanya’da başladığı öğrenim hayatını Lise öğrenimi ile İstanbul’da sürdürdü ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği lisans eğitimini 1994 yılında tamamladı. Profesyonel hayatına 1994 yılında meslektaşı ile birlikte İstanbul’da açtıkları Mühendislik Bürosu’nda başlayan Mithat GÜNEY, uzun yıllar birçok Betonarme ve Çelik Konstrüksiyon projenin Statik Hesap ve Projelendirilmesi, Teknik Uygulama Sorumluluğu (TUS), Şantiye Şefliği vs. konularında hizmet vetmiştir. 1999 Marmara Depremi sonrası Çelik Yapılara yoğunlaşmış ve Çelik Yapıların Tasarımı, Projelendirilmesi ve Uygulanması konularında çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı prestij projeyi hayata geçirmenin haklı gururunu yaşamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 2015 yılında almış olduğu “Riskli Yapılar Tespit Uzmanı” ünvanı ile şu ana kadar oluşturmuş olduğu mesleki bilgi birikimini; Riskli Yapıların Tespiti, Projelendirilmesi, Onarım ve yeniden Taahhüdü, Kontrolörlüğü ve Müşavirliği alanlarına yansıtmaktadır. Hayat boyu öğrenme felsefesi ile günümüz Profesyonel Proje Yönetimi metodolojisi üzerine yoğunlaşmış ve bunu PMI kuruluşundan 2018 yılında üstün derece ile almış olduğu PMP sertifikası ile belgelendirmiştir. Özellikle inşaat projelerinin daha etkin ve verimli planlanması, yönetilmesi ve teslim edilmesi adına, bu konuda eğitim ve seminerler vermektedir. Kendi blog sayfasında kişisel gelişim, liderlik, proje yönetimi vs. konularında makaleler paylaşmaktadır. Evli ve 2 çocuk babası olan Mithat GÜNEY, Türkçe’ye ilave olarak İngilizce, Almanca ve Arapça konuşmaktadır. Ayrıntılı bilgi için bkz. https://www.linkedin.com/in/mithat-g%C3%BCney-pmp%C2%AE-a33b4617/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.