1915 Çanakkale Köprüsü tabliye montajı başladı

1915 Çanakkale Köprüsü ilk tabliye montajı başladı. Çanakkale Köprüsü'nün 680 metre uzunluğundaki yaklaşım viyadüğüne tabliyelerin ilki konuldu.

0
1362

1915 Çanakkale Köprüsü ilk tabliye montajı başladı. Çanakkale Köprüsü’nün 680 metre uzunluğundaki yaklaşım viyadüğüne tabliyelerin ilki konuldu.

Çanakkale Köprüsü tabliye montajı itme ve sürme yöntemiyle yapılacak

Temeli 18 Mart 2017’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan 1915 Çanakkale Köprüsü tabliye montajı başladı. 318 metre yükseklikteki ayakları geçtiğimiz ay içerisinde tamamlanan Çanakkale Köprüsü‘nün, Lapseki yakasında bulunan 680 metre uzunluğundaki yaklaşım viyadüğüne ilk tabliye konuldu. Sütlüce’de kurulan şantiyede, kuru havuzda her biri neredeyse 1’er futbol sahası büyüklüğündeki 2 kule kesonu inşa edilmişti. Denizin dibine çakılan demir kazıkların üzerine geçen yılın mayıs ayında batırılan kule kesonları üzerine ilk bloklar, ağustos ayında konuldu. Ardından kırmızı- beyaz renkleriyle Türk bayrağını simgeleyen, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayakları yükselmeye başladı. 9 ay gibi kısa bir sürede, 32 bloktan oluşan 318 metre boyundaki her iki köprü ayağından; Gelibolu yakasındakinin montajını takiben, geçtiğimiz mayıs ayı içerisinde Lapseki yakasında köprü ayağına son blokun montajı törenle gerçekleştirildi.

“42 parça tabliyeden oluşuyor”

Lapseki tarafındaki 680 metrelik yaklaşım viyadüğü üzerinde olacak köprü yoluna toplam 42 parça tabliye yapılacak. Geliş-gidiş yolu için kullanılacak olan tabliyelerin her biri yaklaşık 30 metre uzunluğunda, 17 metre genişliğinde ve 4,5 metre yüksekliğinde. 49 bin ton çelik kullanılacak olan Tabliyeler, itme-sürme yöntemiyle viyadüğün denizle kavuştuğu yere kadar ulaştırılacak. Böylece konulan bu ilk tabliye, 680 metre uzunluğundaki viyadüğün denizle kavuştuğu yere kadar itilmiş olacak. Kasım ayına kadar viyadüğün denizdeki köprü destek ayağına ulaşması, akabinde aynı çalışmanın Gelibolu yakasında başlaması planlanıyor. İş proğramına göre Çanakkale Köprüsü’nün kablo örme çalışmalarına yaz sonunda başlanacak. Ağırlığı 33 bin 268 ton, uzunluğu ise 162 bin kilometreyi bulan kabloların örülmesiyle birlikte köprünün silüeti ortaya çıkmış olacak.

Hummalı çalışma devam ediyor

Fotoğraf: DHA
[Fotoğraf: DHA]
14’üncü blokların arasına ilk bağ kirişinin konulmasının ardından 24’üncü blokların arasına da ikinci bağ kirişi montajı yapılmıştı. Diğer yandan 32’nci bloklar arasına ise 3’üncü ve son bağ kirişi konuldu. Malkara’dan Lapseki’ye kadar uzanan otoyol çalışmaları sürdürülürken, Lapseki yakasında 680, Gelibolu yakasında 365 metrelik yaklaşım viyadüklerinin ayakları da tamamlandı.

İncelikli tasarım

1915 Çanakkale Köprüsü, tasarımındaki inceliklerle dünyada ilk olmaya aday;
  • 318 metrelik yüksekliğiyle 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni simgeleyecek kulelerin üst kısmı da Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşları’nda namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek şekilde olacak.
  • Köprünün 770’er metre yan açıklıklar ile birlikte toplam 3 bin 563 metre uzunluğunda olması planlanırken, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile toplam geçiş uzunluğu ise 4 bin 608 metre olacak.
  • 2×3 trafik şeritli olacak köprünün, yaklaşık 45,06 metre genişlikte olması öngörülüyor.
  • Köprü tabliyesinin her iki tarafında bakım onarım amacıyla kullanılacak yürüme yolları olacak.
  • Her iki kule temeli yaklaşık 40 metre derinlikte, deniz tabanında konumlandırıldı ve çelik kule yüksekliği 318 metre olarak tamamlandı.
  • Köprünün inşaatında, 114 bin ton inşaat çeliği kullanılacak.

18 Mart 2022’de hizmete açılacak

Proje kapsamında;
  • 1 asma köprü,
  • 2 yaklaşım viyadüğü,
  • 4 betonarme viyadük,
  • 6 alt geçit köprüsü,
  • 38 üst geçit köprüsü,
  • 5 köprü,
  • 43 alt geçit,
  • 115 çeşitli ebatlarda menfez,
  • 12 kavşak,
  • 4 otoyol hizmet tesisi,
  • 2 bakım işletme merkezi,
  • 6 ücret toplama istasyonu inşa edilecek.
18 Mart 2022’de tamamlanarak hizmete açılması planlanan 1915 Çanakkale Köprüsü sayesinde Çanakkale Boğazı 6 dakikada geçilebilecek.

Kaynak; 1915 Çanakkale Köprüsü’ne ilk tabliye konuldu

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

#mithatgüney / @mithatgny www.mithatguney.com

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.