Dünyanın En Yüksek Eğimli Gökdeleni: CAPITAL GATE

Abu Dabi Ulusal Fuar Merkezinin yakınındaki bu gökdelen 35 katlı olup, 160 metre yüksekliğe sahiptir.18 derece batı yönüne eğimli bu gökdelen meşhur Pisa kulesinden 4 defa daha fazla yani 18 derece eğiktir....

0
5101

Düzenleyen : İnş. Müh. Ahmet ŞEN

1971’de bir araya gelerek B.Arap Emirlikleri‘ni oluşturan 7 emirliğin en zengini ve en büyüğü olan Abu Dhabi, modern zamanlarda çehresi en çok değişen şehirlerden. Şeyh, Abu Dhabi’nin Dünya çapında bir iş ve turizm merkezi olması için 200 milyar doları gözden çıkarmış. Rakamlarlaifadeetmekgerekirse:  200.000.000.000$

Şeyhin istekleri doğrultusunda yapılmış o kadar çok ”sıradışı” yapı var ki bu şehirde, artık sıradışı yapılar normal sayılıyor. Bu normalliği kırmak için şeyh mimarlarla kısa bir toplantı yapmış ve mimarinin kurallarına meydan okuyan bir yapı tasarlamalarını istemiş. Yıllardır bu anı bekliyormuş gibi hırsla çalışan bir grup mimar, aradıkları ilhâmı çöldeki kum tepelerinde ve İran Körfezi’ndeki azgın dalgalarda bulmuşlar.

Ortaya öyle bir yapı çıkarmışlar ki; yapı, İtalya’nın Pisa Kulesi‘nin eğiminin 5 katına varan eğimiyle (18 derece) adeta yer çekimine meydan okuyor.

Tabii böylesi bir eğime sahip yapıyı ayakta tutmak kolay değil. Dinamik duruşuyla görenleri heyecanlandıran bu yapıyı ayakta tutmak için temeline yüzlerce kazık çakılmış. Sıradan gökdelenlerde olduğu gibi normal bir çekirdek kullanılmamış; çekirdek binanın eğimine ters yönde bir eğimle inşa edilmiş. (toplamda 330mm) Kayar kalıp yöntemiyle inşa edilen çekirdeği sağlamlaştırmak ve çatlamaları engellemek amacıyla çekirdeğin içine çelik tendonlar eklenmiş ve tendonlar gerdirilerek çekirdeğin çekme dayanımı artırılmış. Sıra yapının çeperini oluşturmaya gelince mühendisler yine yenilikçi bir çözüm arayışına girmişler ve aradıkları çözümü diagrid sistemlerde bulmuşlar.

Bina güçlendirilmiş çelikten yoğun bir örgü ile 7 metre derinliğindeki beton temel üstüne oturur.Diagrid olarak bilinen çelik dış iskelet binayı yerçekimi, rüzgar ve sismik baskıları karşılamak için yeraltına temel için 100 metre kadar inilmiş ve  490 kazık üzerinde geniş bir alanda oturtulmuştur.

Nedir bu diagrid sistem?

”Diagrid sistem: düz veya kıvrımlı üçgensel kirişleri ve yatay halkaları bir araya getirerek yüksek yapıların cephelerini saran; aynı zamanda onun daha sağlam – hafif bir yapı olmasını  sağlayan devrimci bir strüktür sistemidir.”ASDASDSADSADASDASDASDASD

Diagrid sistem sayesinde yapı hafifletilmiş, strüktürde süreklilik sağlanmış, yapı toprağa daha sıkı bağlanmış. Ayrıca cephelerden yapı içerisine girecek ışık miktarı da bu sayede maksimum seviyeye çıkarılarak iç mekanların gün içerisinde aydınlık kalması sağlanmış.

Bünyesinde otel, toplantı salonları ve çalışma ofisleri bulunduran Capital Gate, imkansız görünen projesine rağmen başarıyla inşa edilmiş ve Aralık 2011’de kullanıma açılmıştır.Batı yönüne 18 derece eğimi olan bu bina, Leaning Tower’dan 14 derece daha eğimli. Kafe ve yüzme havuzu bulunan geliniş bir iç avluya sahip. Geniş avlu yerden 263 metre yukarıda.

Projeyi hayata geçiren RMJM Architecture & Masterplanning bu projeyle mimarinin kurallarını hiçe sayıp yer çekimine meydan okurken bize de şu meşhur sözü hatırlatıyor:

                             GERÇEKÇİ OL, İMKANSIZI İSTE!

 

İyi seyirler….

 

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.