İstanbul Taksim’in yeniden tasarlanması konulu yarışma geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. 146 projenin katıldığı yarışmanın finalistleri arasından en iyi proje halk oylamasıyla belirlenecek.
Taksim Meydanı’nın yeniden tasarlanması yarışmasında sona kalan 3 proje arasından halk oylamasıyla seçilecek proje, uygulama projesine dönüştürülerek Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayına sunulacak. İstanbullular 15 Ekim’de TC kimlik numarasıyla oylamaya katılabilecek.
Taksim Kentsel Tasarım Yarışması finalistleri ve projeleri hakkındaki konuşmaları:
1) Taksim Kolektifi (Proje 15)
Taksim denince akla ilk önce canlılık ve hareketlilik geliyordu. Gece gündüz yaşayan ve ritmi asla düşmeyen bir yer… Ancak yayalaştırma projesinin ardından giderek ıssızlaştı. Gölgelendirilmiş yürüme, oturma, dinlenme alanları yok. Yoğun yaya trafiğinin olduğu yerlerde gölgeli rotalar ve oturma, dinlenme alanları… Park içinse aktif kullanılan yeşil alan…
Tramvay her zaman Taksim’in önemli bir unsuru oldu. Projemizde tramvay yolunu parkın çevresinden dolanacak şekilde uzattık. Önerdiğimiz yaya köprüsü de hem Boğaz’a bakan manzara teraslarının hatırasını canlandırıyor hem de çevredeki AKM ve Atatürk Kitaplığı gibi kültür mekânlarıyla bağlantı kurarak onları Maçka Parkı’na bağlıyor.
Projeyle birlikte halkın katılabileceği Taksim Kolektifi adında bir oluşum da önerdik. Bu kolektif halkın projeye katılımını organize edecek açık bir platform olarak tanımlandı.
2) Sokak sanatçıları için yeraltı mekanları, Obruk (Proje 19)
Taksim, Türkiye’nin en önemli merkezi. Kentsel hafızası çok yüksek. Büyük bir buluşma alanı. Bizce en büyük eksiği yeşillik… Ayrıca bu haliyle ölçeğini kaybediyor. Bir meydanda olduğunuza dair hissiyat yaratmıyor.
Projemizde meydanın kentsel hafızasını ön plana çıkaracak, obruk şeklinde bir kent müzesi önerimiz var. Sokak sanatlarına hizmet etmesini planladığımız yeraltı mekânları planladık.
Taksim’den başlayarak bütün İstanbul’u yeşillendirecek bir önerimiz var: Taksim’e ‘tohum topları’ koyacağız, İstanbullular cep telefonu uygulamasıyla bunlardan alıp İstanbul’daki uygun yerlere dikecek.
Dört mevsim, 365 gün boyunca yaşanılır hale gelmesi için tasarlanan obruk, buz pateni alanına da dönüşecek. Bir konser alanına da toplanma alanına da…
3) Duraklar kentsel bellek müzesi için alan yaratabilir, Kent Ormanı (Proje 16)
Meydan bu haliyle ıssız. Onu besleyen bir program yok. AKM’nin yıllarca kapalı kalmasının etkisi büyük. Bir meydan olabilmesi için çeperlerinin onunla ilişki kuracak şekilde olması lazım.
Projemizde Tarlabaşı Bulvarı’nı yeniden gündeme getiriyoruz. Çünkü meydanı besleyen en önemli damarlarından biri olan bu bölümden Taksim’e geçemiyorsunuz. Burayı ters düz edip yolu yukarı almak istiyoruz.
Sınırları olmayan meydanı ağaçlarla sınırladık. Bu yeşil alanlar kentin çeperlerini oluşturuyor. Meydanın çiçekçisi, simitçisi, kuşları önemli. Bunları kaybettiğiniz zaman burası Taksim olmaz. Meydanın halihazırdaki mekânlarına dokunmayı düşünmüyoruz. Çünkü aslında kenti kent yapan şeyler bunlar. Ama bu yapıların üzerindeki çirkinlikleri ayıklayacağız sadece.
15 Ekim Perşembe günü İBB Kültür Varlıkları Dairesi bu üç projeyi halk oylamasına açacak.
İstanbul Kent Konseyi kontrolündeki oylamaya, İstanbullular TC kimlik numarasıyla katılabilecek.
Sonuçsa jüri, halk ve yerel yönetimin sistematik, eşit koşullarda yapacağı ortak değerlendirme sonucunda belirlenecek.
Yarışma ilgili daha fazla bilgi ve yarışma takibi için: www.konkur.istanbul
“Mimarlar hayal etti, İstanbullular en iyisini seçecek” başlıklı haber 03.10.2020 tarihinde hürriyet.com sitesinde yayımlanmıştır.
Düzenleyen: Mimar (Stu) Nihal Gezer
e-posta: nihalgezer11@gmail.com
Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği
Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.