2020 Aralık inşaat sektörü güven endeksi yüzde 7,2 düştü!

TÜİK’e göre 2020 Aralık inşaat sektörü güven endeksi, Kasım ayındaki düşüşünü sürdürdü. 2020 Aralık İSGE yüzde 7,2 düşerek 73,3 oldu.

0
1065

TÜİK’e göre 2020 Aralık inşaat sektörü güven endeksi, Kasım ayındaki düşüşünü sürdürdü. 2020 Aralık İSGE yüzde 7,2 düşerek 73,3 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2020 Aralık inşaat sektörü güven endeksi, Kasım ayındaki düşüşünü devam ettirdi. Bu istatistiki verilere göre, Aralık İSGE, Kasım ayı inşaat sektörü güven endeksi‘ne göre yüzde 7,2 düşerek, 73,3 oldu.

Aralık 2020 Mevsim etkilerinden arındırılmış sektörel güven endeksleri

Aralık 2020 sektörel güven endeksleri

Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre;

  • hizmet sektöründe yüzde 9,2 düştü,
  • perakende ticaret sektöründe yüzde 7,8 düştü,
  • inşaat sektöründe yüzde 7,2 düştü.
Aralık 2020 Mevsim etkilerinden arındırılmış sektörel güven endeksleri, alt endeksleri ve değişim oranları

2020 Aralık inşaat sektörü güven endeksi (İSGE) 73,3 oldu

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi, Kasım ayında 79 iken, Aralık ayında yüzde 7,2 düşerek 73,3 oldu.

Aralık ayında inşaat sektöründe bir önceki aya göre,

  • alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi ise yüzde 9,5 azalarak 56,7,
  • gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi yüzde 5,7 azalarak 90 değerini aldı.
Aralık 2020 mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven ve eğilim endeksleri

İnşaat sektöründe Aralık ayında girişimlerden;

  • faaliyetlerini kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını yüzde 27,4’i,
  • faaliyetlerini kısıtlayan en az bir temel faktör bulunduğunu yüzde 72,6’si belirtti.

İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan en önemli temel faktörlerden;

  • “diğer faktörler” Kasım ayında yüzde 15,3 iken Aralık ayında yüzde 23,1
  • “talep yetersizliği” Kasım ayında yüzde 34,2 iken Aralık ayında yüzde 37,2 ve
  • “finansman sorunları” Kasım ayında yüzde 42,7 iken Aralık ayında yüzde 41,2 oldu.

2020 Aralık inşaat sektörü güven endeksi ile ilgili açıklama

Sektörel güven endeksleri 0-200 aralığında değer alabilmekte yani, endeksin 100’den büyük olması sektörel bazda mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini ve 100’den küçük olması ise kötümserliğini göstermektedir.

Editörün Değerlendirmesi; “Artan faiz oranları ve dövizdeki hareketlenme satışları etkiledi”

Konut kredisi faizleri 1.1’in üstüne çıktı!

Kamu bankaları Ağustos ayından itibaren aşama aşama konut kredisi faizlerini artırarak 1.49’lara kadar yükseltti. Bu durum da söz konusu aylardaki konut satışlarına şu şekilde yansıdı;

  • Eylül ayı konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 azalarak 136 bin 744 oldu.
  • Ekim ayı konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 azalarak 119 bin 574 oldu.
  • Kasım ayı konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,7 oranında azalarak 112 bin 483 oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 19 Kasım 2020 tarihli toplantısında Haftalık vadeli repo ihale faiz oranını 475 baz puan artırarak yıllık yüzde 15 yaptı.

PPK, 24 Aralık tarihli 2020 yılının son toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 200 baz puan artırarak yüzde 15’ten yüzde 17’ye yükseltti.

Bu durum, bankaların önümüzdeki dönem için başta konut kredisi olmak üzere ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve diğer kredi faiz oranlarına yansıyacaktır. Zaten düşük seyreden konut satışları bir müddet daha yatay seyrini sürdürecektir.

İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube Kanalım

Dünya genelindeki İnşaat Projeleri ve Şantiye Görüntüleri ile ilgili videoları İnşaat Mühendisi Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalımda yayınlıyorum. Bunun yanında yakında Profesyonel Proje Yönetimi ile ilgili eğitim videolarımı da yayınlamaya başlayacağım.

Gelişmelerden haberdar olmak için Mithat GÜNEY, PMP YouTube kanalıma abone olmayı, videolarımı beğenmeyi ve paylaşımlara yorum yapmayı ihmal etmeyin. Teşekkürler.

Bu yazı, emlakmedya.com internet sayfasında da tarafımdan paylaşılmıştır.

Kaynak; TÜİK Kurumsal (tuik.gov.tr)

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

#mithatgüney / @mithatgny www.mithatguney.com

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

Önceki İçerikİzmir UNESCO’ya Hazırlanıyor
Sonraki İçerikDeğerli Konut Vergisi Tebliği Yayınlandı!
İnş. Müh. Mithat GÜNEY
Mithat GÜNEY, 1972 yılında Sinop ili, Türkeli ilçesinde dünyaya geldi. Almanya’da başladığı öğrenim hayatını Lise öğrenimi ile İstanbul’da sürdürdü ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği lisans eğitimini 1994 yılında tamamladı. Profesyonel hayatına 1994 yılında meslektaşı ile birlikte İstanbul’da açtıkları Mühendislik Bürosu’nda başlayan Mithat GÜNEY, uzun yıllar birçok Betonarme ve Çelik Konstrüksiyon projenin Statik Hesap ve Projelendirilmesi, Teknik Uygulama Sorumluluğu (TUS), Şantiye Şefliği vs. konularında hizmet vetmiştir. 1999 Marmara Depremi sonrası Çelik Yapılara yoğunlaşmış ve Çelik Yapıların Tasarımı, Projelendirilmesi ve Uygulanması konularında çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı prestij projeyi hayata geçirmenin haklı gururunu yaşamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 2015 yılında almış olduğu “Riskli Yapılar Tespit Uzmanı” ünvanı ile şu ana kadar oluşturmuş olduğu mesleki bilgi birikimini; Riskli Yapıların Tespiti, Projelendirilmesi, Onarım ve yeniden Taahhüdü, Kontrolörlüğü ve Müşavirliği alanlarına yansıtmaktadır. Hayat boyu öğrenme felsefesi ile günümüz Profesyonel Proje Yönetimi metodolojisi üzerine yoğunlaşmış ve bunu PMI kuruluşundan 2018 yılında üstün derece ile almış olduğu PMP sertifikası ile belgelendirmiştir. Özellikle inşaat projelerinin daha etkin ve verimli planlanması, yönetilmesi ve teslim edilmesi adına, bu konuda eğitim ve seminerler vermektedir. Kendi blog sayfasında kişisel gelişim, liderlik, proje yönetimi vs. konularında makaleler paylaşmaktadır. Evli ve 2 çocuk babası olan Mithat GÜNEY, Türkçe’ye ilave olarak İngilizce, Almanca ve Arapça konuşmaktadır. Ayrıntılı bilgi için bkz. https://www.linkedin.com/in/mithat-g%C3%BCney-pmp%C2%AE-a33b4617/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.