Ayarlama toleransı: +20/-5 mm dikey +- 16 mm yatay
Ray bağlantı sistemlerinin temel amacı rayı mesnetleneceği betonarme ya da ahşap yapısal eleman üzerinde istenilen konumda sabitlemektir. Balastlı demiryolu hatlarındaki uygulamalarda raylar, bağlantı sistemi vasıtasıyla traverslere bağlandıktan sonra gerekli kot ayarı buraj makineleri yardımıyla gerçekleştirilir. Betona doğrudan tespitli hatlarda ise betonarme altyapıya raylar bağlantı sistemi vasıtasıyla sabitlendikten sonra istenilen kot ve konum ayarları kullanılan bağlantı sisteminin bu ayarlara izin verecek şekilde önceden tasarlanmış olması gerekir. Buna ayarlara olanak sağlamayan bir bağlantı sistemi sahada uygulaması yapılan demiryolu hattında altyapıdaki ve zemindeki sonradan oluşacak oturmalar ve yer değiştirmelerden ötürü meydana gelebilecek geometrik bozulmalardan ve deformasyonlardan sonra demiryolu hattının ve ilgili altyapının kullanılabilmesine izin vermez.
Buna ek olarak, bu bağlantı sistemi çok yüksek basınç ve çekme yükleri altında (düşeyde +/-350kN) çalışabilecek mukavemette ve rijitlikte tasarlanmıştır.
Bu ray bağlantı sisteminin çıkış noktası, tasarımını ve imalatını yaptığımız TÜBİTAK SAGE’nin test hattı için piyasadan temin edebileceğimiz gerekli isterleri sağlayan bir bağlantı sisteminin olmamasıdır. Bu test hattı, üzerinde süpersonik hızlarda çeşitli savunma sanayi ürünlerinin testlerinin yapılabilmesi amacıyla kurulmuştur. Tasarım kriterleri olarak 1 ton kütleli bir test kaleminin 1.5 mach (~1850 km/sa) hıza çıkarılabilecek şekilde seçilmiştir. Bu gereklilikler kapsamında hesaplar yapılarak prototip üretilmiştir. Bu ray bağlantı sistemi daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Yapı ve Deprem Mühendisliği laboratuvarında özel olarak hazırlanan test düzeneği altında çekme deneyine maruz bırakılmıştır ve yaklaşık 800 kN çekme kuvvetine dayanmıştır. Nihai olarak seri üretimi yapılan ray bağlantı sistemi, TÜBİTAK SAGE test hattında montajı yapılarak tüm atış testlerinden de başarıyla geçmiştir.
Ekte hat üzerinde montajı yapılmış ray bağlantı sisteminin ve İTÜ’deki test düzeneğinin bazı fotoğrafları ile son yapılan testin videosunu bulabilirsiniz.
Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği
Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.