Merhaba arkadaşlar. Türkiye’de inşaat sektörü, önde gelen sektörlerden birisi halene gelmiştir. Bu sektörde kullanılan en yaygın yapılaşma şekli betonarme yapılardır. Son zamanlarda ise çelik yapılar hızla yaygınlaşmakta ve ülkemizde de çok farklı alanlarda kullanılmaktadır. Bu makalemizde çelik yapıların, malzemelerin avantaj ve dezavantajlarından kısaca bahsedeceğim.
Çelik Yapıların Avantajları
Çeliğin gerilme mukavemeti betona göre kat kat fazladır.Beton basınçta güçlü, gerilmede ise daha zayıftır.Yapılarda gerilme kuvvetinin bulunduğu yerlerde beton kullanılacaksa, gerilmeye dayanması için beton içerisinde çelik donatılar kullanılmalıdır. Bu yapı türüne ise betonarme denir.
Çelik aynı zamanda sünek bir yapıdadır. Süneklik, temel olarak, yapının arızadan önce verdiği uyarıdır. Beton ise doğada gevrektir. Emniyet hattının faktörünü geçtikten sonra aniden başarısız olur, ancak çelik yapılarda bazıları da bazı sınırlar tanımlar. Yapı, bu sınırları aştığında yapı aniden çökmez, ancak süneklik nedeniyle yeterince uyarı verir ve bina güvenli bir şekilde boşaltılabilir.
Çelik ayrıca beton ile karşılaştırıldığında ağırlık oranına karşı yüksek bir mukavemete sahiptir. Yapının inşa süresi kısa olduğunda çelik yapılar tercih edilir. İnşa zamanı betona göre daha kısadır. Çelik çubuklar gerektiğinde yeniden kullanılabilir. Kullanım açısından maliyeti düşürebilir.
Çelik yapılar her yönden genişleyebilir. Gelecekte mukavemette herhangi bir değişiklik olması gerekiyorsa çelik kullanarak güçlendirme çok daha kolay olacaktır, ancak betonda bu mümkün değildir.
Çelik, beton kolonlara kıyasla daha küçük kolon ebatlarına sahiptir; bu nedenle, diğer fonksiyonlar için bu daha fazla alanın kullanımına sunulacaktır.
Çelik yapılar betondan daha hafif olduğu için daha az maliyet gerektirir ve yapıya ait temelin maliyetini azalır.
Çelik yapılar maliyet açısından etkilidir . Çelik konstrüksiyon montaj ve kullanım açısından daha
kolaydır. Dolayısıyla neredeyse bir yılda biten bir bina şimdi birkaç ay içinde tamamlanabilir. Bu inşa süresini hesaba katarak tasarruf edilebilir.
Çelik Yapıların Dezavantajları
Bir çelik yapının bakım maliyeti çok yüksektir. Çelik kolon ve kirişine pasının etkisi nedeniyle zaman zaman yenilenmek için pahalı boyalar gereklidir. Böylece şiddetli koşullara karşı direnç artar.
Çelik, betonla karşılaştırıldığında ateşe karşı çok az dirence sahiptir. Hemen hemen 600-700 ° C arasında çelik gücünün yarısını kaybeder.
Çelik herhangi bir yönde kalıp olamaz. Yalnızca başlangıçta bölümlerin bulunduğu formlarda kullanılabilir. Çelik, süneklik yapısını kaybederse,ani kırılmalara neden olabilir.
Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği
Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.