Düzenleyen: İnş. Müh(stu). Adil MİRDESLİ
İnşaat sektöründe maketten konut satışı büyümeye devam ederken.Satıcının taahhüt ettiği, tüketicinin maket üzerinden beğenip anlaştığı konutları teslim alanların yüzde 60’ı eksik ve kusurlu. Bu yüzden ayıplı konut satışında tüketicilerin dikkatli olmaları gerekir.
İnşaat firmaları satışı bitirdikten sonra adeta ulaşılmaz oluyor ve satış sonrası yeterli hizmeti vermiyor. Hatalı imalat, kusur, ayıplı teslim gibi problemlerle karşılaşan tüketici evi teslim aldıktan sonra taşınmak ve yerleşmek için adeta eziyet çekiyor. Neredeyse ev aldığına pişman olan vatandaş yaşadığı sorunlar yüzünden tam hayalini kurduğu eve kavuştum derken; hem aile içi ilişkilerine yansıyan psikolojik problemler yaşıyor. Gelelim bu tür vaka ile karşılaşıldığında izlenecek yollara.
Ayıplı konut nedir?
Bilindiği üzere gayrimenkulün inşa edilmesi, belli bir proje dahilinde olmaktadır. Kaç oda kaç salon olacağı, elektrik ya da su gibi zorunlu altyapıların başarılı bir şekilde kurulması, kullanılan boya ve kalıpların kalitesi gibi tüm hususlar, konutun inşasından önce üstlenilir.
- Kötü yapılmış işçilik,
- Kalitesiz malzeme kullanımı
- Ses, su ve ısı yalıtımı problemleri
- Eksik çevre düzenlemesi
- Sosyal tesislerin taahhüt edildiği gibi yapılmamış olması
- Akan-kokan banyolar
- Çatı sorunları
- Otoparka su basması
- Çatlayan sıva
- Çalışmayan asansör vb sorunlar
Yukarıda belirtmiş olduğum, görünür(açık) ayıbı. Tüketici, hizmetin ifa edildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde bu ayıbı sağlayıcıya bildirmekle yükümlüdür. Tüketici Kanunu müteahhidi görünmeyen(gizli) yani daha sonradan ortaya çıkan sorunlar da ise 5 yıl boyunca tüm bu hususlardan sorumlu tutuyor. Görünmeyen hususlarda atılan adımlar farklı olmaktadır. Bu yazımızda görünür ayıba değinilmiştir.
Ayıplı konutta tüketicinin hakkı
1) Bedel iadesini de içeren sözleşmeden dönme,
2) Konutun ayıpsız misliyle değiştirilmesi,
3) Konuta ödenen paradan ayıp oranında bedel indirimi,
4) Ayıpların ücretsiz onarımını isteme hakkı tanımaktadır
Ayıplı konut satın alan kişi, yukarıda belirtilen 4 haktan yalnızca birisini seçim hakkına sahiptir. Belirtilen 4 hakkın aynı anda ve birlikte kullanılması mümkün değildir.
Tüketici, bu seçimlik haklarından biri ile birlikte 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir.
Biz mühendis adayları ve mühendisler olarak, bir projeyi etik olarak imal etmekle vicdani yükümlülüğümüzün bulunduğunu hatırlatır, iyi çalışmalar dilerim.
Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği
Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.