İnşaat Sektöründe istihdam yüzde 28,9 azaldı!

TÜİK, 2019 yılı İkinci Çeyrek İşgücü Girdi Endeksleri verilerini açıkladı. 2019 yılı Nisan ile Haziran ayları arası İnşaat Sektöründe istihdam, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, yüzde 28,9 azaldı.

0
1268

TÜİK, 2019 yılı İkinci Çeyrek İşgücü Girdi Endeksleri verilerini açıkladı. 2019 yılı Nisan ile Haziran ayları arası İnşaat Sektöründe istihdam, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, yüzde 28,9 azaldı.

Toplamdaki istihdam düşüşü yüzde 6,1

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 2019 yılı İkinci Çeyrekte sanayi, inşaat ve ticaret hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 6,1 oranında azaldı. En büyük düşüş İnşaat Sektöründe.

Takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi

Alt sektörler bazında istihdam endeksi;

  • sanayi sektöründe yüzde 3,2,
  • inşaat sektöründe yüzde 28,9 ve
  • ticaret hizmet sektörlerinde de yüzde %2,1 azaldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksinde düşüş bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,8 oldu. Alt sektörler bazında istihdam endeksi;

  • sanayi sektöründe yüzde 0,3 arttı,
  • inşaat sektöründe yüzde 7,9 azaldı ve
  • ticaret hizmet sektörlerinde yüzde 0,1 azaldı.

İnşaat Sektöründe çalışılan saat endeksi yüzde 32,1 azaldı

2019 yılı ikinci çeyreğinde takvim etkilerinden arındırılmış çalışılan saat endeksi; sanayi, inşaat ve ticaret hizmet sektörleri toplamında, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 9,2 azaldı. En fazla düşüş yüzde 32,1 ile inşaat sektöründe gerçekleşti. Sanayi sektöründe yüzde 6,6, ve ticaret hizmet sektörlerinde yüzde 4,7 düşüş gerçekleşti.

Bir önceki çeyreğe göre inşaat sektöründe mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış çalışılan saat endeksi yüzde 9,1 oranında azaldı.

İnşaat Sektöründe brüt ücret-maaş endeksi yüzde 7,5 azaldı

2019 yılı ikinci çeyreğinde takvim etkilerinden arındırılmış brüt ücret-maaş endeksi, sanayi, inşaat ve ticaret hizmet sektörleri toplamında, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 18,4 arttı. Ancak alt sektörler bazında inşaat sektöründe endeks yüzde 7,5 azaldı.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış brüt ücret-maaş endeksi de inşaat sektöründe bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,7 azaldı.

Saatlik işgücü maliyeti endeksi inşaat sektöründe yüzde 36,6 arttı

2019 yılı Nisan ile Haziran ayları arası takvim etkilerinden arındırılmış sanayi, inşaat ve ticaret hizmet sektörleri toplamında saatlik işgücü maliyeti endeksi, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 30,0 arttı. Endeksteki düşüş, sektörel bazda incelendiğinde, yüzde 36,6 ile en fazla inşaat sektöründe gerçekleşmiş.

Saatlik kazanç endeksi %30,3 arttı

2019 yılı Nisan ile Haziran ayları arası takvim etkilerinden arındırılmış sanayi, inşaat ve ticaret hizmet sektörleri toplamında saatlik kazanç endeksi, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 30,3 arttı. Artış inşaat sektöründe yüzde 36,2 olarak gerçekleşti.

Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi inşaat sektöründe yüzde 38,3 arttı

2019 yılı II. çeyreğinde sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 28,0 arttı. Artış inşaat sektöründe yüzde 38,3 olarak gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi ise inşaat sektöründe bir önceki çeyreğe göre yüzde 7,4 arttı.

Kaynak; http://tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=30577

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

www.mithatguney.com

#mithatgüney / @mithatgny

Bu haber, www.turkinsa.org.tr internet sayfasında da tarafımdan paylaşılmıştır.

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

Önceki İçerikÇölde bile su üreten cihaz geliştirildi
Sonraki İçerikİzmir İmar yönetmeliği Bakanlık tarafından reddeildi
İnş. Müh. Mithat GÜNEY
Mithat GÜNEY, 1972 yılında Sinop ili, Türkeli ilçesinde dünyaya geldi. Almanya’da başladığı öğrenim hayatını Lise öğrenimi ile İstanbul’da sürdürdü ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği lisans eğitimini 1994 yılında tamamladı. Profesyonel hayatına 1994 yılında meslektaşı ile birlikte İstanbul’da açtıkları Mühendislik Bürosu’nda başlayan Mithat GÜNEY, uzun yıllar birçok Betonarme ve Çelik Konstrüksiyon projenin Statik Hesap ve Projelendirilmesi, Teknik Uygulama Sorumluluğu (TUS), Şantiye Şefliği vs. konularında hizmet vetmiştir. 1999 Marmara Depremi sonrası Çelik Yapılara yoğunlaşmış ve Çelik Yapıların Tasarımı, Projelendirilmesi ve Uygulanması konularında çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı prestij projeyi hayata geçirmenin haklı gururunu yaşamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 2015 yılında almış olduğu “Riskli Yapılar Tespit Uzmanı” ünvanı ile şu ana kadar oluşturmuş olduğu mesleki bilgi birikimini; Riskli Yapıların Tespiti, Projelendirilmesi, Onarım ve yeniden Taahhüdü, Kontrolörlüğü ve Müşavirliği alanlarına yansıtmaktadır. Hayat boyu öğrenme felsefesi ile günümüz Profesyonel Proje Yönetimi metodolojisi üzerine yoğunlaşmış ve bunu PMI kuruluşundan 2018 yılında üstün derece ile almış olduğu PMP sertifikası ile belgelendirmiştir. Özellikle inşaat projelerinin daha etkin ve verimli planlanması, yönetilmesi ve teslim edilmesi adına, bu konuda eğitim ve seminerler vermektedir. Kendi blog sayfasında kişisel gelişim, liderlik, proje yönetimi vs. konularında makaleler paylaşmaktadır. Evli ve 2 çocuk babası olan Mithat GÜNEY, Türkçe’ye ilave olarak İngilizce, Almanca ve Arapça konuşmaktadır. Ayrıntılı bilgi için bkz. https://www.linkedin.com/in/mithat-g%C3%BCney-pmp%C2%AE-a33b4617/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.