Kendi işini kurmak çoğunlukla zahmetli ve zor bir iş olarak görülür. Bu yazımızda sizi başarıya götürecek önerileri adım adım sıraladık.

0
1796
kendi işini kurmak

Fikrinizi bir sonraki adıma taşımaya karar verdiğiniz için tebrikler! Heyecanlı bir yolculuk sizi bekliyor. Yeni bir işletme kurmak için yapılacak listenizi gözden geçirirken başlangıç aşamasının yoğun bir dönem olacağını fark edebilirsiniz. İş fikrinizi değerlendirdikten, piyasayı ve potansiyel müşteri tabanınızı araştırdıktan ve başlangıç maliyetlerinizi belirledikten sonra, sıradaki adımları atmaya hazır olacaksınız.

Başlangıç sürecinde bir şeyleri gözden kaçırmamanıza yardımcı olmak için “işletme kurmak için hazır mısınız?” listesi oluşturduk.

Sürecinizi ve tamamladığınız adımları takip ederek işletmenizi doğru bir şekilde kurabilir, en başından başarıya hazırlanabilirsiniz.

Bir işletme kurmak için hazır mısınız?

Sıfırdan bir iş kurmak biraz zor olabilir. Fikrinizi son ürün haline getirmek, iş planı hazırlamak, gerekli ruhsat ve izinlere başvurmak gibi dikkate almanız gereken pek çok şey var. İş kurma telaşı içinde önemli bir adımı atlamak istemezsiniz. İşte doğru yöne yönelmenize yardımcı olacak temel bir kontrol listesi:

  1. Organize olun.
  2. Finansmanınızı hazırlayın.
  3. Markanızın temellerini oluşturun.
  4. İşletmenizi en iyi şekilde yönetin.

Konu yeni bir işletme kurmak olduğunda hazırlık yapmak en önemli unsurdur. Şimdi kontrol listemizdeki ana adımların neler içerdiğine daha ayrıntılı göz atalım.

1. Organize olun

Öncelikle işletmeniz için bazı temel adımlar atmanız gerekiyor.

İşletmenize isim bulun ve ona uygun bir alan adı kaydettirin.

Şirketinizi kurmaya henüz hazır olmasanız bile alan adınızı erkenden güvenceye almak her zaman iyi bir fikirdir.

Bir iş planı yazın.

Bir iş planı, iş hedeflerinizi, çalışma prosedürlerinizi, hedef pazarınızı ve özgün satış teklifinizi belirlemenize yardımcı olur. Nereden başlayacağınızı bilemiyor musunuz? KOSGEB’in iş planı örneklerine göz atabilirsiniz.

İşletmenizin türüne karar verin.

Şahıs işletmesi? Limited şirket? İşletme türlerini araştırın ve başvurunuzu hangisini kurmak istediğinize göre yapın.

Vergi kimlik numaranızı alın.

Vergi kimlik numarası, şirket vergi numarası, vergi levhası gibi işletmeniz için ihtiyacınız olan bilgileri edindiğinize emin olun.

Çalışma ruhsatınızı alın.

İşletmeniz ve çalışmanız için gerekli ruhsatları belirleyip başvurun. Başvuru için ihtiyacınız olan belgeleri belediyelerin sitelerinde bulabilirsiniz.

İşletmenizin yerine karar verin.

Evden mi çalışacaksınız yoksa ayrı bir ofisiniz olacak mı? İşletmenizin türüne bağlı olarak hem online hem de çevrimdışı bir varlık oluşturmak yararınıza olabilir. Bina maliyetleri ve online araçlar gibi giderleri göz önünde bulundurmayı unutmayın.

2. Finansmanınızı hazırlayın

Bir işletme kurmak için ihtiyacınız olan tüm belgeleri topladıktan sonra sıra bütçe konusunu düşünmeye geliyor.

İşletmeniz için bir banka hesabı açtırın.

İşletmeniz için kişisel hesaplarınızdan bağımsız, ayrı bir hesap açtırmanız önemlidir.

Ticari kredi için başvurun.

Kesintisiz bir sermayeniz olması günlük harcamalarınızı yönetmeyi kolaylaştırır.

Bir muhasebe yazılımı satın alın.

Muhasebe yazılımı gibi online araçlar, mali durumunuzu başından itibaren düzenli tutmanıza yardımcı olur.

Gerektiğinde uzmanlardan destek alın.

Bir muhasebeci ya da vergi avukatı tutmayı düşünün. Onların uzmanlığı ve deneyimi, yeni girişiminizin sağlıklı işleyebilmesine yardımcı olacaktır.

İşletmeniz için nasıl fon sağlayabileceğinizi belirleyin.

Yatırımcılardan, devlet hibelerine kadar her yolu araştırın.

Gerekli iş sigortalarını yaptırın.

İşletmeniz büyüdükçe sorumluluklarınız da artabilir. İşinizi doğru sigorta ile güvence altına almak oluşabilecek herhangi bir durumda hem duygusal hem de parasal olarak korunmanızı sağlayabilir.

3. Markanızın temellerini oluşturun

Müşterilerinizi karşılamaya başlamadan önce sağlam bir marka kimliği oluşturmanız gerekiyor. İşletme alan adınızı başlangıç noktası olarak alabilir ve aşağıda sayacağımız unsurları marka kimliğinizi oluşturmak ve geliştirmek için kullanabilirsiniz.

Profesyonel e-posta adresi alın.

Profesyonel e-posta adresi ile alan adınıza uyumlu bir e-posta adresi oluşturabilir ve müşterilerinize işletmenizi ciddiye aldığınızı gösterebilirsiniz. Profesyonel bir e-posta adresi güvenilirliğinizi artırır ve markanızı güçlendirir.

İş telefonunuz için ayrı bir hat alın.

Mobil cihazınıza bir iş telefonu hattı eklemeyi düşünün. İş yapmak için iki ayrı telefona ihtiyaç duyduğunuz günler geride kaldı; kişisel bilgilerinizi gizli tutarken arama yapabilmek için ikinci bir telefon numarası uygulaması kullanabilirsiniz.

Bir logonuz olsun.

Bir logo oluşturun ve kartvizitlerinizde, antetli kağıtlarınızda ve web sitenizde kullanın. Logoyu kendiniz oluşturabilir ya da bir tasarımcı ile anlaşabilirsiniz.

Bir web sitesi kurun.

İster e-ticarete adım atıyor olun, ister işletme bilgilerinizi görüntülemek için bir web sitesine ihtiyacınız olsun, web sitesi bugünün dijital dünyasının olmazsa olmazları arasında.

İşletmeniz için sosyal profiller oluşturun.

Sosyal medyada etkileşime girmeye hazır olmasanız da, işletmeniz için birden fazla platformda profil oluşturun. Böylece bu platformları kullanmaya hazır olduğunuzda sosyal profilleriniz işletme adınızla eşleşecektir.

Bir pazarlama stratejisi oluşturun.

Aynı bir iş planı oluşturmak gibi, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi piyasaya sürmeden önce başarılı olabilmek için ana hatlarıyla bir pazarlama planı belirlemeniz gerekiyor. Yeni potansiyel müşteriler oluşturmak ve trafiğinizi artırmak için sosyal medya ve diğer reklam yöntemlerini kullanmayı düşünün.

4. İşletmenizi en iyi şekilde yönetin

Yeni bir işletme kurmak konusunda başarılı olmak için, işinizi güvenilir bir varlık olarak konumlandırmanız gerekiyor. Ziyaretçilerinize güven vermek ve harekete geçmeye teşvik etmek için bu uygulamaları göz önünde bulundurun.

İşletme politikalarınızı tanımlayın.

Anlaşılması kolay bir dilde tüm politikalarınızı açıkça tanımlayın. Sitenizde göründüklerinden ve müşterilerinizin kolayca ulaşabildiğinden emin olun.

İşletmeniz için sözleşmeleri önceden hazırlayın.

Temel kurallar ve beklentileri önceden belirlemeniz hem işinize hem müşterilerinize fayda sağlar.

İletişim bilgileriniz kolayca erişilebilir olsun.

İletişim bilgilerinizin ve çalışma saatlerinizin web sitenizde kolayca görüntülenebildiğinden emin olun.

Sosyal kanıt sunun.

Web sitenizde müşteri yorumlarına yer verin. Müşteri yorumları harika bir sosyal kanıt türüdür ve potansiyel müşterilerinize ürünleriniz, hizmetleriniz veya işletmeniz hakkında benzersiz ve güvenilir bilgiler sağlar.

Yeni bir işletme kurmak için hazır mısınız: Kontrol listesi için ipuçları

İşte sizin için hazırlanan kontrol listesine bakarken karşılaşacağınız bazı özellikler:

Başlangıç adımları

Bir işletme kurmak için öncelikle atmanız gereken temel adımlar var. Her şeyden önce, iş hedeflerinizi belirlemek, işiniz için en uygun yeri belirlemek ve finansal durumunuzu gözden geçirmek gibi adımlar atmalısınız.

Markalaşmanın temelleri

İşletmeniz için bir alan adı aldıktan sonra sıra web sitesi, kartvizit ve logo oluşturmaya geliyor. Bu temel markalama özellikleri gelecekteki müşterilerinizde güçlü bir ilk izlenim bırakmanıza yardımcı olacaktır.

Ticari işlemler için atılacak adımlar

Sizin için oluşturduğumuz listede, bir avukat tutma, kredi limiti oluşturma ve iş sigortası yaptırma gibi temel ticari işlemlerin bir özetini de bulacaksınız.

Açılış öncesi yapmanız gerekenler

Bina kodlarını gözden geçirmek ve profesyonel kuruluşlara katılmak gibi atmanız gereken ön adımları gözden geçirin.

Yeni bir işletme kurmak için başlangıçta yapmanız gereken çok şey olduğunun farkındayız. Ancak sizin için hazırladığımız liste, hiçbir önemli adımı atlamamanıza ve girişiminizi daha başlangıçta mümkün olan en iyi pozisyonda konumlandırmanıza yardımcı olabilir. Böylece girişiminiz için sağlam bir temel oluşturabilirsiniz. Bu adımların hepsini tek bir hafta sonunda tamamlamanız gerektiğini düşünmeyin. İşletmenize zaman ayırın ve işinizi özenle yapın. Sağlam bir temel oluşturduktan sonra daha fazla müşteri kazanmak için e-posta pazarlama yapma ya da bir iş blogu yazma gibi yöntemlere de şans verebilirsiniz.

Yazının tamamına ulaşmak için tıklayın. 

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.