145 yıllık Karadeniz Akdeniz Otoyolu Projesi tamamlanıyor!

Osmanlı Padişahı Sultan 2’nci Abdülhamid Han tarafından ilk projesi çizdirilen 145 yıllık Karadeniz Akdeniz Otoyolu Projesi yıl sonuna kadar tamamlanacak. Karadeniz Akdeniz Otoyolu ile süre 6 saate inecek.

0
2184

Osmanlı Padişahı Sultan 2’nci Abdülhamid Han tarafından ilk projesi çizdirilen 145 yıllık Karadeniz Akdeniz Otoyolu Projesi yıl sonuna kadar tamamlanacak.

Karadeniz Akdeniz Otoyolu Projesi ile süre 6 saate inecek

İlk kez Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz döneminde gündeme gelen, Sultan Abdülhamid Han tarafından projesi çizdirilen, 5 ili direkt, 50 ili dolaylı ilgilendiren Karadeniz Akdeniz Otoyolu Projesi yıl sonuna kadar tamamlanacak. 818 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Otoyolu projesi sayesinde süre 6 saate inecek.

Proje, Sultan Abdülaziz döneminde ’Dereyolu’ olarak ilk kez gündeme gelmiş olup, Sultan İkinci Abdülhamid Han tarafından Fransız mühendislere çizdirilmişti.

Çalışmaları Ordu ilinden başlatılan projenin temeli 1929 yılında dönemin Ordu Valisi Ali Kemal Aksüt tarafından attırıldı. Güzergah tartışmaları ortaya çıkmasıyla birlikte çalışmalar, 1933 yılında durduruldu.

Proje 1970’li yıllarda yeniden gündeme getirildi; ancak bu kez de çalışmalar, Sovyet işgalinde tankların Karadeniz’den İç Anadolu’ya kolayca ulaşmasını sağlayabileceği gerekçesiyle, tekrar durduruldu. Rafa kaldırılan proje, 2004 yılında yeniden gündeme getirildi. Topçam Barajı yapılırken proje değiştirilerek, Karadeniz-Akdeniz Otoyolu Projesi olarak sürdürüldü.

Karadeniz Akdeniz Otoyolu Projesiyle ulaşım kısalacak

Batı Karadeniz- İç Anadolu. Doğu Anadolu – İran. İç Anadolu. Güney Doğu Anadolu – Irak. Güney Doğu Anadolu – Suriye. DR MTÇ.

İhalesi 2008 yılında yapılan 818 kilometrlik yol, Orta ve Doğu Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayacak. 50 ili dolaylı olarak ilgilendiren projenin güzergahı, aşağıda belirtilen 6 il sınırları içinden geçip, Karadeniz’in kapılarını İç Anadolu ve Akdeniz’e bağlayacak;

  • Ordu,
  • Sivas,
  • Kayseri,
  • Kahramanmaraş,
  • Adana ve
  • Hatay.

“İhracatçılarımız Karadeniz’e daha kolay ulaşacak”

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin, 50 ili ilgilendiren Karadeniz Akdeniz Otoyolu Projesi’nin bu yıl tamamlanmasıyla büyük avantaj sağlanacağını belirtti. Şahin, proje sayesinde özellikle Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi’ndeki ihraç ürünlerinin Karadeniz’e ulaştırılmasında büyük kolaylık olacağını vurguladı. Şahin sözlerini şöyle sürdürdü;

“5 ili doğrudan ilgilendiren bu yol ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacak. Şöyle ki;

  • Sivas’tan Ordu’ya ulaşım daha kolay olacak.
  • Akdeniz ve İç Anadolu’dan kara yoluyla Ordu’ya ulaşan ürünler sanayicilerimiz tarafından Karadeniz’e kıyısı olan ülkelere daha kolay şekilde ulaştırılmış olacak.”
  • Daha önce 12 saat gidilen yol, Karadeniz’i Akdeniz’e 6 saatte bağlayacak.

Yolun bu yılın ortalarında biteceğinin taahhüt edildiğini ifade eden Şahin, bu projenin Ordu-Giresun Havalimanı’ndan sonra en önemli proje olduğunu vurguladı.

145 yıllık 50 ilin beklediği projeye gerçek oluyor! O mesafe 6 saate inecek… başlıklı haber, hurriyet.com.tr internet sayfasında 03 Mart 2020 tarihinde yayımlanmıştır.

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

mithatguney.com

#mithatgüney / @mithatgny

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

Önceki İçerikTÜBİTAK KPSS ŞARTSIZ MEMUR ALIMI YAPACAK
Sonraki İçerikİzmir’de dolgu zemine oturan binalar için yıkım kararı
İnş. Müh. Mithat GÜNEY
Mithat GÜNEY, 1972 yılında Sinop ili, Türkeli ilçesinde dünyaya geldi. Almanya’da başladığı öğrenim hayatını Lise öğrenimi ile İstanbul’da sürdürdü ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği lisans eğitimini 1994 yılında tamamladı. Profesyonel hayatına 1994 yılında meslektaşı ile birlikte İstanbul’da açtıkları Mühendislik Bürosu’nda başlayan Mithat GÜNEY, uzun yıllar birçok Betonarme ve Çelik Konstrüksiyon projenin Statik Hesap ve Projelendirilmesi, Teknik Uygulama Sorumluluğu (TUS), Şantiye Şefliği vs. konularında hizmet vetmiştir. 1999 Marmara Depremi sonrası Çelik Yapılara yoğunlaşmış ve Çelik Yapıların Tasarımı, Projelendirilmesi ve Uygulanması konularında çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı prestij projeyi hayata geçirmenin haklı gururunu yaşamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 2015 yılında almış olduğu “Riskli Yapılar Tespit Uzmanı” ünvanı ile şu ana kadar oluşturmuş olduğu mesleki bilgi birikimini; Riskli Yapıların Tespiti, Projelendirilmesi, Onarım ve yeniden Taahhüdü, Kontrolörlüğü ve Müşavirliği alanlarına yansıtmaktadır. Hayat boyu öğrenme felsefesi ile günümüz Profesyonel Proje Yönetimi metodolojisi üzerine yoğunlaşmış ve bunu PMI kuruluşundan 2018 yılında üstün derece ile almış olduğu PMP sertifikası ile belgelendirmiştir. Özellikle inşaat projelerinin daha etkin ve verimli planlanması, yönetilmesi ve teslim edilmesi adına, bu konuda eğitim ve seminerler vermektedir. Kendi blog sayfasında kişisel gelişim, liderlik, proje yönetimi vs. konularında makaleler paylaşmaktadır. Evli ve 2 çocuk babası olan Mithat GÜNEY, Türkçe’ye ilave olarak İngilizce, Almanca ve Arapça konuşmaktadır. Ayrıntılı bilgi için bkz. https://www.linkedin.com/in/mithat-g%C3%BCney-pmp%C2%AE-a33b4617/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.