Arkadaşlar merhaba, bu yazımızda sizlere Ms Project ile en basit yoldan iş programı oluşturma yı anlatacağım. Günümüzde büyük çaplı projelerde planlama olmazsa olmaz. Projenin nasıl yapılacağı, hangi gün hangi işin ne kadar süre ile yapılacağını, bütçe giderlerini ve analizlerini yapabileceğimiz bir alandır planlama.
Sizlere daha önceden hazırladığım yazımıza yapılan yorumlar ve gelen yoğun talep doğrultusunda bu yazıyı hazırlamaya karar verdim ve eğitim videosu ile destekledim. Dilerseniz yazının en altında bulunan videoyu izleyebilirsiniz.
Öncelikle eğitimimize başlamadan önce Microsoft ürünü olan Ms Project programının sisteminizde kurulu olması gerekmektedir. Programı Microsoft üzerinden temin ettikten sonra, üzerinde çalışacağınız iş ile ilgili bir klasör oluşturmanızdır. Bu düzenli çalışma adına önemli olacağını düşündüğüm ve tecrübe ettiğimden sizlerin de yapmasını öneriyorum.
Ben daha önceden teklifine çalıştığım ve iş programını hazırladığım bir köprü projesi üzerinden örnek vereceğim. Köprümüz Gürcistan’ın Poti şehrinde Rioni nehri üzerine yapılması planlanan bir köprü ile ilgili olacaktır.
Proje Hakkında Kısa Bilgiler
Köprü ile ilgili genel bilgiler şu şekildedir.
Köprümüz toplamda 8 açıklıktan oluşmaktadır.
2 adet kenar ayak (A1 ve A2) ve 2 tanesi karada olmak üzere (P1 ve P7) toplam 7 orta ayak (P2,P3,P4,P5 ve P6) bulunmaktadır.
Tüm kenar ayak ve orta ayak yapılarında kazık sistemi bulunmaktadır.
Ayrıca P2,P3,P4,P5 ve P6 orta ayaklarında palplanş çakımı yapılarak bu yapıların temelleri için batardo yapılması öngörülmüştür.
İşverenin bize sunduğu toplam süre 700 iş günü ve iş kalemlerine ait süreler aşağıdaki gibi verilmiştir. Biz iş programımızı bu çerçevelere göre yapacağız.
Ms Project Programına Giriş
Çalışma dosyasında oluşturduğumu ve üzerinde çalışacağımız Ms Project programımızı çalıştıralım.
Açılış ekranında sol (yeşil alan) ve sağ (mavi alan) panelden oluşan bir ekran bizleri karşılıyor.
Burada solda bulunan yeşil renkli olarak belirttiğim panelde daha çok excel tablosuna benzeyen bir kısmı görebilirsiniz. Bu tabloda bizim iş kalemlerimiz, bu iş kalemlerine ait alt görevler ve bu işlere ait başlangıç, bitiş süreleri gibi tanımlamalar yer almaktadır.
Sağda bulunan mavi renkli olarak belirttiğim panelde ise girmiş olduğumuz verilere bağlı olarak çalışan gantt grafiği olarak da adlandırılan bölüm yer almaktadır.
İsterseniz bu boş şablon üzerinden çalışabilir ya da yukarıda bulunan menüden “Dosya”,“Yeni” sekmesinden “Basit proje planı” seçeneğine çift tıklayarak örnek bir şablon üzerinden çalışabilirsiniz. Eğer “Basit proje planı” seçeneği sizde aktif değilse, aşağıdaki “Çevrimiçi şablon arayın” kısmından “basit” yazarak bu şablona ulaşabilirsiniz.
İş programını oluşturmak için yapılacak işler ile ilgili bilgilere sahip olmamız gerekmektedir. Yani hangi işi yapacağımızı bilmemiz gerekiyor. Bunun için de işveren tarafından bize verilen keşif listesinden yardım alabiliriz. Keşif listesi bizden yapmamızı istedikleri işler hakkında bilgi olmamızı sağlayacaktır.
İşveren Tarafından Yapılması İstenilen İşler
Üzerinde çalışacağımız projeye ait keşif listesini açalım. Gördüğünüz üzere burada çeşitli iş kalemleri ve bu iş kalemlerine ait alt görevler var. Burada bulunan tüm iş kalemlerini Ms Project çalışma sayfasına kopyala yapıştır ile aktarabilirsiniz.
İş Kalemlerinin Oluşturulması
Şimdi iş kalemlerini çalışma sayfamıza ekleyelim.
İş kalemlerini ekledikten sonra bu iş kalemlerine ait alt görevleri ekleyelim. Alt görevleri eklerken, eklemek istediğiniz satırın altındaki satıra sağ tıklayıp görev ekle seçeneğinden ekleme yapabilirsiniz.
Burada dikkat edilmesi gereken konu ise eklediğimiz satırı bir üst satırın alt görevi olacak şekilde ayarlamak. Bunu da aşağıdaki görselde belirtilen “Görevi girintile” (Alt+Shift+Sağ Ok) seçeneği ile yapacağız.
Eğer bu alt görevi iptal etmek istiyorsanız “Görevin girintisini azalt” (Alt+Shift+Sol Ok) seçeneği ile yapabilirsiniz.
Evet tüm iş kalemlerini ekledik. Bu adımdan sonrası tamamen yapılacak işe ne kadar hakim olduğunuz, kaç adamla, ne kadar sürede bu işi bitireceğiniz mesleki tecrübe ve bilgi gerektirecektir. Ya da o iş kalemini taşerona yaptırmayı düşünüyorsanız, o kişilerden de yaklaşık bir değer alabilirsiniz.
Not: Yazının devamı niteliğindeki Proje başlangıç,bitiş tarihleri, çalışma zamanı ayarlama ve öncüller sütunundaki değerler ile ilgili bilgiye şuan için videodan erişebilirsiniz. En kısa zamanda kalan konuları ekleyeceğim.
Eğitime Ait Videolu Anlatım
Konuya ait videomuzu Youtube kanalımızdan yüksek çözünürlükte izleyebilirsiniz.
“Ms Project İle En Basit Yoldan İş Programı Oluşturma” başlıklı yazı tarafımdan hazırlanmıştır.
Hazırlayan; İnş. Müh. İsmail Enes ERDEĞER
www.ismailenes.com / www.ensmuhendislik.com
@insaport @ismaileness
Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği
Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.