Tek kullanımlık plastiğe alternatif olarak sıvılar için yaratılan sürdürülebilir ambalaj Ooho deniz yosunundan yapılmıştır.
Araştırmalara göre 2050 yılında denizlerde balıktan daha çok plastik olacak. Doğada yok olması 700 yıl sürüyor. Çevreyi korumak için içeceklerimizi paketlemenin yeni yollarını bulmak zorundayız. Hükümetler tek kullanımlık plastikleri yasaklamaya başladı. Ancak plastik gibi ucuz ve dayanıklı yeni malzeme yaratmak kolay olmuyor.
Yakın bir gelecekte pet şişeler hayatımızdan tamamen çıkabilir!
Çöpe atılırsa 4-6 haftada biyolojik olarak çözünebilir ve ayrıca yenilebilir…
‘Skipping Rocks Labs’ isimli bir üretici, pet şişelere gerek kalmadan suyu paketlemeye imkan veren teknolojisi ile gündemde. Pet şişelerin sonunu getirebilecek olan Ooho adı verilen bir yenilikle pet şişe kullanmadan küre halindeki cisimlerden su içilebilecek.
Çalışmalarına 2014 yılında start verilen Ooho deniz yosunlarını esas alan bu teknoloji. Söz konusu buz topu kalsiyum klorid ve kahverengi alglerin özütünden oluşuyor. Buz eridikçe, küreyi oluşturan ince zar bozulmadan jelatin formunda kalarak suyu saklıyor. 2014 yılında duyurulan, fakat üretici firma Ooho’nun o yıllarda sadece konsept olarak gösteriliyor. Fakat daha sonra kitle fonlamaya açılarak üretim sürecinin de başlanmasına vesile olundu. Böylelikle, içilebilir bu su küreleri seri üretime geçirilebilirse pet şişelerin kullanımı da son bulabilir.
Çevre dostu ambalaj “Ooho” plastik şişelere, bardaklara ve poşetlere yüzde 100 doğal bir alternatiftir.
Bu sürdürülebilir ambalaja neredeyse her sıvıyı koyabilirsiniz, ama önemli olan, malzemenin doğal özelliklerine en uygun olan “hareket halindeyken” olmasıdır. Ooho, küçük su şişelerinin, fastfood restoranlarının kullandığı sos ambalajlarının yerini alabilir ve spor etkinliklerinde hidrasyon için kullanılabilir.
Şirketin ilk yenilebilir ambalaj projesi, plastik su şişelerine alternatif olarak koşucular için ürettiği filtrelenmiş suyla doldurulmuş bir deniz yosunu kapsülüydü. Bu sene deniz yosunu malzemesinden yapılmış sos poşetlerini piyasaya sürdüler. Tasarımcılar Oohos’u otomatik olarak üretmek için bir makine geliştiriyor. Her makine 5 ile 10 dakika içinde 100 Oohos üretebilecek.
Ari Jonsson, Yosun Tozundan Şişe Yaptı
İzlanda’da sanat akademisinde okuyan Ari Jonsson adlı genç, plastik atıkların günden güne dünyayı tehdit etmesine karşı sürdürülebilir bir alternatif üretmiş. Jonsson, bir çok deneme yanılmanın ardından yosun tozu ve suyun üzerinde çalışmış ve içinde su bittiğinde biten şişeyi bulmuş.
Tasarımcı Jónsson, malzemeyi yavaş yavaş ısıtıp buz dolu kova içindeki şişe şeklinde olan kalıba döküyor. Buzdolabında da bekletildikten sonra kalıbın şeklini alan şişe kalıptan çıkarılıyor. Agari adlı şişe, içinde su olduğu müddetçe formunu koruyor ama içi boşaldıkça çözülmeye başlıyor. Hatalı üretim sonucu üzerinde delik varsa ya da taban çok inceyse, şişe tekrar ısıtılarak kalıba sokulabiliyor.
Agari adındaki şişe, toz halinde suya eklendiğinde jöle gibi bir kıvamda oluyor. Jelatinli tatlılar yerine veganlar için bir tercih olabiliyor. Üstelik şişe, uzun süre beklediğinde hafif bir tat vermesinin dışında, içerisindeki suya zararlı maddeler geçirmiyor. Dolayısıyla, hem çevre için hem de insanlar için sağlıklı ve toksik ya da kanserojen madde içermeyen bir çözüm. Henüz proje aşamasında olsa da Agari, plastiğe karşı tamamen doğal bir alternatif. Suyu içtikten sonra çözünerek atık derdini ortadan kaldırıyor.
Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği
Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.
çok dikkat cekici