Yeni yıla girmeden önce çimentoya yüzde 40 zam yapılacağı söylenmişti. Sektörden gelen tepkiler nedeniyle Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği geri adım attı ancak şubat ayı itibarıyla çimentoya yüzde 50 oranında zam yapıldı. Zor durumda olan sektör artık ölüme terk edildi...

0
2719

Çimento Sektörü, yılın ilk çeyreğinde, olumlu hava koşulları ve sağlıklı fiyat artışlarının önünü açan düşük klinker stokları sayesinde 2018’e iyi bir başlangıç yaptı. Fakat kötüleşen sektör koşulları 3. çeyrekte şirketlerin operasyonel performanslarını ve karlılıklarını olumsuz etkiledi.

Dövizdeki hızlı yükseliş ile oluşan bu olumsuzluklar karşısında Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği üreticileri korumak amacıyla yeni fiyat listesi oluşturdu ve bu listeyi beton firmalarına iletti. Fiyat artışlarının yüzde 40 seviyesinde olması sebebiyle büyük tepki toplandı ve yapılacak zamda geri adım atıldı.

Çimento fiyatları seyri (Kaynak: TSKB İnşaat, Çimento ve Seramik – Mayıs 2018)

Emlak365 haber sitesinde yapılan habere göre; çimento üreticileri tarafından çimento fiyatlarına yüzde 50 oranında bir zam yapıldı. Çimento kullanımının çok yüksek olduğu ülkemizde, yapılan bu zammın inşaat sektörüne çok ağır yaralar vereceği bilinen bir gerçektir.

İMKON şantiyeleri durdurma kararı aldı!

Daha önce gündeme gelen çimento zammında da tepkisini ortaya koyan İMKON, yüzde 50 oranında yapılan zammın kabul edilemez olduğunu belirtti. Yapılan zamlara tepki olarak şantiyelerde iş durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

“Bu zamları rekabet kuruluna götüreceğiz”

Müteahhitler bu zam karşısında sessiz kalmayacaklarını, konuyu rekabet kuruluna bildireceklerini ifade ettiler. İzmir Müteahhitler Federasyonu (İMFED) başkanı Ziya Dağlıer inşaat sektörünün zaten zorlu bir süreçten geçtiğini, böyle bir zammın kabul edilmeyeceğini belirtti. İnşaat sektöründe son dönemlerde yapılan yönetmelik değişiklikleri, faizlerin yükselmesi, dövizdeki artışlar ve inşaat maliyetlerindeki artış ile sektörün zor durumda olduğunu belirterek, böyle zor bir süreçte çimento firmalarının çıkıp yüzde 50 zam yapmasının kabul edilebilir olmadığını belirtti.

Yüzde 50 zammın gerekçesi ne?

Çimento üreticilerinin şu anda bu kadar yüksek bir oranda zam yapmasını haklı gösterecek hiçbir nedenleri olmadığını belirten dernek ve inşaat firmaları, gelen rekor zamma tepki gösterirken zammın acilen geri çekilmesini talep ettiler.

İzmir Müteahhitler Derneği başkanı İslam Yıldırım da İMKON tarafından alınan karara destek vereceklerini belirtti. Çimentonun yerli bir hammadde olduğunu ve döviz artışından çok az etkilendiğine değinerek, yapılan zammın gerekçesinin açıklanmasını talep etmiştir.

Konut fiyatları bu zamdan nasıl etkilenir?

Şuan sektördeki durgunluk nedeniyle konut satışları çok düşük seviyelerde olmaktadır. Yapılacak bu zam ile konut fiyatlarında artışlar gözlemlenecektir. Zaten düşük seviyede olan satışların üzerine bir de fiyat artışı gelmesi ile konut sektörü iyice daralacak.

Yapılacak bu zam, inşaat sektörünün ölüme terk edildiğinin göstergesi olduğunu düşünüyor ve ivedilikle bu zammın geri çekilmesini umuyoruz.

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.