1- Taşınmaz Ticaret Yetki Belgesi nedir?
2644 sayılı Tapu Kanunu’nun 2’nci maddesi uyarınca taşınmaz malların devir işlemi sırasında tüzel kişiliğe sahip olanlardan istenen ve bu kişinin temsilcisi dahil gayrimenkul alım satımı yapabilme izni olduğunu gösteren belgedir. Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi ile temsilci olarak belirlenen kişi, gayrimenkulü tüzel kişinin adına kiralayabilir ya da satabilir. Yetki belgesi bulunan ilin ticaret odalarından alınır.
Değişiklik;
Emlak satışı için Taşınmaz Ticaret Yetki Belgesi alınmasını şart koşan yönetmelikte bazı eksiklikler tespit eden emlakçı odaları bakanlığa başvurarak yönetmelikle ilgili çalışma yapılmasını istedi. Bunun üzerine geçen hafta Ankara ve İstanbul’da bakanlık tarafından çalıştay düzenlendi.
Çalıştayın ilki 5 Temmuz Cuma günü Ankara’da, ikincisi ise 8 Temmuz Pazartesi günü İstanbul’da gerçekleştirildi. 20 ilin esnaf odası yetkililerinin katıldığı çalıştaya İstanbul’daki toplantıya;ünlü emlak piyasasının nabzını tutan sitelerin temsilcileri de eşlik.
Ticaret Belgesi olmayana ceza
Sözcü’den Uğur Enç’in haberine göre, çalıştayda haksız rekabet ve işlerindeki prestij kaybının önüne geçmek için Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği’nde kimi değişikliklerin yapılmasına karar verildi.
Yönetmelikle ilgili alınan değişiklik kararlarına göre; mesleki yeterlilik belgesi bulunmayan ve lise mezunu olmayan kişiler emlakçı olamayacak. Mevcut emlakçılar, 5 Aralık 2019’a kadar bakanlıktan yetki belgelerini almazsa iş yerleri kapatılacak. Söz konusu belge olmadan emlakçılık yapanlar 25 bin TL para cezasına çarptırılacak. Yeni düzenlemeler bununla da sınırlı değil. İnternet siteleri üzerinden yayınlanan ilanlara da sınırlama getiriliyor.
1 Hafta sonra duyurulacak
Yeni düzenlemeyle birlikte ünlü internet sitelerine, Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi olmayanlar ilan veremeyecek.
Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu, “Uzun süredir üzerinde titizlikle durduğumuz çalışmayı tamamladık. Haksız rekabetin ortadan kaldırılması ve emlak işini yetki belgesi olan emlakçıların yapması için önemli bir çalışma hazırlandı. Önümüzdeki hafta konuyla ilgili bir genelge yayınlanacak ve yönetmelikte yapılan değişiklikler duyurulacak” dedi.
Öte yandan Facebook ve Instagram gibi sosyal medya sitelerinde de kişisel kullanımlar ve ilanlar için sınırlama getirilmesi için Ticaret Bakanlığı’yla görüşmelerin devam ettiği öğrenildi.
Bu haber sözcü haber sitesi yazarı Uğur ENÇ’e aittir.ordan düzenlenmiştir.
Düzenleyen;
İnş. Müh. Adil MİRDESLİ
e-mail: adil.mirdesli01@gmail.com
instagram: adil.mirdesli
Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği
Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.







