Toplam 31 ilde sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi sebebiyle o hafta sonunda vatandaş evinde kaldı. Peki ya bu süreçte Yol ve Köprü ücretleri de donduruldu mu, yoksa işledi mi?
Yol ve Köprü ücretleri hafta sonunda donduruldu mu?
Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında, başta 30 büyükşehir belediyesi olmak üzere toplam 31 ilde ilan edilen sokağa çıkma yasağı sebebiyle o hafta sonunda vatandaş evinde kaldı. Bu da sınırlı olan ekonominin durmasına sebep oldu. Peki ya bu süreçte yol ve köprü ücretleri de donduruldu mu, yoksa işledi mi?
Ülke genelindeki tüm bu ekonomik durgunluğa rağmen, üzerinden hemen hemen hiç araba geçmeyen Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli para kazanmaya devam etti.
(Kovid-19) yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında Cuma günü akşam saatlerinde İçişleri Bakanlığı Cumartesi ve Pazar günleri için sokağa çıkma yasağı ilan etti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu istifanın eşiğine kadar getiren; yasağın ilan ediliş biçimi ve saati yanında, Türkiye’de pek çok sektör sokağa çıkma yasağından dolayı hafta sonu iş yapmadı.
Covid-19 Koronavirüsün yayılmaması için alınan bu önlem, bir sektör dışında tüm esnafın işini etkiledi. Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile hayata geçirilen projeler para kazanmaya devam etti.
Sözcü’nün yaptığı habere göre, kabaca bir hesapla Üçüncü Köprü için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yılın ikinci yarısında işletmeci şirkete 1.6 milyar TL ödeme yapacaktı. Yani basit bir hesapla 2019 yılının ikinci altı ayı için geçiş garantisi kapsamında günlük olarak 8.8 milyon TL’lik bir ödeme yapıldı.
Yol ve Köprü ücretleri 2 günde en az 17,6 milyon lira tutuyor
Sözleşmedeki geçiş garantisi maddesine atfen, koronavirüsten dolayı şu an Yap İşlet Devret projelerine devlet olarak çok daha fazla günlük ödeme yapılacağı aşikar. Zira vatandaş sokağa çıkma yasağı ve koronavirüs tedbirleri kapsamında bu yol ve köprüleri neredeyse hiç kullanmıyor.
Sadece İstanbul’da hafta sonu fırınlar, eczaneler ve resmi görevi olanlar dışında hemen hemen hiç kimse sokağa çıkma yasağından dolayı iş yapamadı. Ancak alınan bilgiye göre, 2 günlük sokağa çıkma yasağı boyunca vatandaşlar olarak;
- Üçüncü Köprü için en az 17.6 milyon TL,
- Avrasya Tüneli için ise en az 960 bin TL
ödemek durumundayız.
Yap İşlet Devret Modeli (YİD) nedir?
Yap İşlet Devret Modeli, Kamu Projesini Müteahhit firmanın;
- kendi finansal imkanları ile hayata geçirmesi,
- elde edeceği kar dahil olmak üzere yatırım bedelini projenin işletme süresi içerisinde ürettiği mal veya hizmetin idare veya hizmetten yararlananlara satmak suretiyle tahsili,
- sürenin sonunda işletmekte olduğu tesisleri bakımı yapılmış, eksiksiz ve işler durumda ilgili kamu kuruluşuna devretmesidir.
Yap İşlet Devret Modeli (YİD) ile ilgili ayrıntılı bilgi için lütfen; Yap İşlet Devret Modeli (YİD) nedir?
Yol ve köprü ücretleri yasak dinlemedi! başlıklı haber, patronlardunyasi.com internet sayfasında 13 Nisan 2020 tarihinde yayımlanmıştır.
Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP
#mithatgüney / @mithatgny
www.mithatguney.com
Bu haber, www.turkinsa.org.tr internet sayfasında da tarafımdan paylaşılmıştır.
Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği
Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.