Mix Design Nedir? Nasıl Hazırlanır?

Mix Design inşaat sektöründe olmazsa olmaz terimlerden birisidir. Sektörde genellikle beton karışım oranı ya da beton reçetesi olarak bilinmektedir. Bu yazımızda Mix Design'dan bahsedeceğiz.

0
5511
hazır beton

Mix Design inşaat sektöründe olmazsa olmaz terimlerden birisidir. Sektörde genellikle beton karışım oranı ya da beton reçetesi olarak bilinmektedir.

Herhangi bir yapının yapılabilmesi amacıyla, projede belirtilen türde betonun üretilebilmesi için bir reçeteye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu beton karışım oranları betonu oluşturan malzemelerin belirli oranlarda karışımını ifade eder. İnşaat sektöründe her türlü yapı ve her türlü hava koşulları için çeşitli mix design lar projelere özgü olarak verilebilmekte ya da ihtiyaca göre reçete oluşturulabilmektedir. Oluşturulan reçeteler ülkemizde TS EN 206 ve TS 13515 gibi şartnamelerine uygun olmalıdır.

Sektörde en çok kullanılan ve betonu oluşturan ana maddelerin karışım oranlarına göre belirlenen beton sınıfları standart hale getirilmiştir.

Standart Beton Karışım Oranları

Beton SınıflarıBeton Karışım Oranları
(Çimento-Kum-Agrega)
C51 : 5 : 10
C7.51 : 4 : 8
C101 : 3 : 6
C151 : 2 : 4
C201 : 1.5 : 3
C251 : 1 : 2
C301 : 0.75 : 1.5
C351 : 0.5 : 1
C401 : 0.25 : 0.5

 

Bu beton sınıfları farklı hava koşullarına ve diğer etkenlere göre içeriği değiştirilerek sağlanabilir.

Örneğin yaz aylarında kullanılan C30 beton sınıfı içeriği ile kış aylarında kullanılan C30 içerdiği malzemeler ve dozajları farklıdır. Bu tamamen çevresel etkenlere göre değişmektedir. Bu tarz durumlarda priz hızlandırıcı, akışkanlaştırıcı, priz geciktirici gibi kimyasallar kullanılabilir.

Betonu oluşturan ana malzemelerden ve katkı malzemelerinden, Beton Nedir ve Bileşenleri Nelerdir? [TS 13515] başlığı altında daha önceden sizlerle paylaşmıştım. Detaylı bilgi için bu konuya göz atmanızı öneririm.

Mix Desing Hesap Raporu Örneği

mix design

Beton dizaynında kullanılan her bileşenin özgül ağırlıkları ve su emme oranlarına göre kullanılacak malzemelerin miktarları hesaplanmaktadır. Karışımlar 1m3 için tasarlanır ve tasarım haricinde anlık etkenlere göre düzelmeler yapılabilir. Bu etkenlerden birisi rutubet düzeltmesidir. Depoda bekleyen agreganın su emme oranları yağışlı veya nemli havalarda değişeceğinden üretilen betona da etki eder. Bu nedenle rutubet düzeltmesi yapılmalıdır.

Üretilen betonun slump deneyi yapılır ve 1 gün, 7 gün ve 28 günlük dayanımları kırılma testi ile kontrol edilir ve not edilir.  İstenilen dayanımlar sağlanmış ise bu beton dizaynı kullanıma sunulabilir. Sağlanmamış ise reçetede değişiklik yapılır.

“Mix Design Nedir? Nasıl Hazırlanır?” başlıklı yazı tarafımdan düzenlenmiştir.

Düzenleyen: İnş. Müh. İsmail Enes ERDEĞER

www.ismailenes.com / www.ensmuhendislik.com

@insaportcom @ismaileness

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

Önceki İçerikUlaşım Sorunları Türkiye’nin İlk Ulaşım Ağı ‘Kavşak’ ile Çözülecek
Sonraki İçerikİnşaatta defile yapan işçilere oyunculuk teklifleri yağdı
İnş. Müh. İsmail Enes ERDEĞER
1989 yılında Ankara'da doğdu. 2010 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi İnşaat Teknolojisi bölümünden, 2016 yılında ise Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun oldu. 2010 yılından itibaren mesleki becerilerini geliştirmek için çalışma hayatına başladı ve profesyonel olarak çalışmaya devam etti. İlk olarak mimari uygulama projeleri üzerine kendisini bu alanda geliştirdi. Dikey geçiş sistemi ile inşaat mühendisliği bölümünü bitirerek çalışma hayatına mühendislik alanında devam etmekte. Mesleki hayatına üst yapı alanında sürdürdükten sonra, Endüstriyel yapı ve Sanat yapıları alanına yöneldi. Türk Akım projesi, Çanakkale 1915 Köprüsü, Kale projesi gibi önemli projelerde görev aldı. Genellikle çeşitli tipte prekast imalatların üretimi, ön gerilmeli prekast kirişlerin üretimi, tesis kurulum ve mobilizasyon süreçleri üzerinde çalıştı. Son olarak Romanya'da prekast kiriş üretim üzerine Bükreş Çevreyolu projesinde çalışmaktadır. Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ismailenes E-posta: ismailenes.erdeger@insaport.com / ismailenes@gmail.com / iee@hotmail.com.tr

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.