Jersey Bailiwick ve Guernsey Bailiwick, 2.Dünya Savaşı sırasında Haziran 1940 dan Mayıs 1945 e kadar Alman işgali altında olan Manş kıyıları yakınındaki kanal adalarındandır. 3 Eylül 1939 da Birleşik Krallık Almanya’ya karşı savaş ilan edince küçük kanal adalarının kaderi değişti. Ada erkekleri gönüllü askerlik yapmak üzere orduya katıldı. Adaların savunmasının zor olduğu anlaşılınca Kraliyet tarafından “açık ada” ilan edilerek tarımla uğraşan siviller adadan tahliye edildi. Böylece Almanların adaya çıkış yapması çok kolay oldu.

İşte Alman Askeri Yeraltı Hastanesi bu işgal sırasında yapılmış inanılmaz bir mühendislik harikasıdır. Yüzeyden neredeyse görünmez olan tünel kompleksi 7000 metrekareyi kapsamaktadır. Yerin üstünde görebilinen tek şey, giriş milleri ve kaçış milleri olan kare deliklerdir.

İnşaat işgal’in ilk kışında 1940 kışında başladı. Tüneller Fransa, İspanya, Fas, Cezayir, Belçika, Hollanda, Polonya, Rusya ve Guernsey’den gelen yüzlerce köle işçi tarafından yapıldı. Köle işçilerden basit bir seçim istenildi. “Ya iş ya da açlık”

Çalışmayacak kadar zayıf olanları Alderney’deki bir gözaltı kampına yolladılar. Tünelleri kazmak için işçiler sadece patlayıcı ve pnömatik matkap kullanmakla kalmayıp, aynı zamanda kürekleri, kızak çekiçlerini ve çıplak elleri kullanmak zorunda kaldılar. Alman Askeri Yeraltı Hastanesi ve Mühimmat Mağazası‘nın hazır olması üç buçuk yıllık bir sürede gerçekleşti. İnşaat sırasında 20 den fazla köle işçi iş kazasında hayatını kaybetti.

Guernsey

Hastane iki bölüm halinde inşa edildi. Birbirine paralel uzanan iki ana koridorun her ikisinde de koğuş, ameliyathane, Xray odası, laboratuar, dispanser, personel daireleri vardır. Hastane 500 hastaya hizmet verebilecek büyüklükteydi. Bir koridorun sonundaki muhimmmat mağazası otomatik makineli tüfek deposu olarak yapılmıştı. Aslında tüm hazırlıklar İngiltere’yi tam işgale yönelikti.

Girişler, çevresindeki kırsal alanlara uyum sağlamak için kamufle edilmiştir. Acil durum çıkışı olarak kullanılabilecekleri üç tünel girişi ve demir merdivenli veya beton basamaklı beş havalandırma mili vardır. Binlerce galon su tutabilen bir haznesi ve merkezi ısıtma sistemi vardır. Duvarlarda air-con fanları ve elektrik bağlantı kutularını görebilirsiniz.

Hastane sadece 9 ay kullanılabilmişti ki savaş sona erdi. Savaş bittikten sonra tüneller ilk olarak 29 Temmuz 1954’te halka açıldı. Gününümüzde Müze olarak ve sanatsal etkinlikler amacıyla kullanılmaktadır.

Bu yazı inşaat mühendisi Gülcan Ay tarafından hazırlanmıştır. gulcanbrg@gmail.com.

Kaynakça:
*http://www.germanundergroundhospital.co.uk/

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.