Umut-Elazığ Projesi

Depreme Karşı Umut, Elazığ’da Yeşeriyor.

0
2438

Türkiye’nin her dönem en önemli gündem maddelerinden biri olan deprem tehdidi üzerine yeni bir proje başlatıldı. Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ve Emre Arolat Mimarlık tarafından 2020’de 6.8 şiddetinde depremle sarsılmış olan Elazığ şehri için ‘Umut-Elazığ’ projesi gerçekleştiriliyor.

Elazığ halkı için yeni bir yaşam alanı oluşturmak amacıyla tasarlanan proje Elazığ Valiliği, Elazığ Belediyesi, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle sürüyor.
Mimar Emre Arolat ile Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ece Ceylan Baba yürütücülüğünde ve bağımsız bir kurul danışmanlığında, üniversitenin 15 öğrencisi ve 3 mezununun bulunduğu ‘Umut-Elazığ İleri Tasarım Stüdyosu’ oluşturuldu. Proje kapsamında 600 bin metrekarelik bir alanda, Elazığ için deprem ve pandemi sonrası öğretileri önceleyen, doğaya ve çevreye duyarlı, kendi kendine yetebilen, sürdürülebilir ve alternatif bir yaşam alanı tasarlandı. 


Projede halkın tamamının ihtiyaçlarına yanıt verecek eğitim, konut, sağlık, ticaret gibi 750 farklı yapı tasarlandı. Konutlardan elde edilen gelir, şehrin kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılacak. Dünya üzerindeki tarım alanlarının günden güne artmasıyla hızla yok olan yabani doğanın oluşturduğu ekolojik yoksunluğu önemli bir mesele olarak projenin merkezine oturtan ve bunu ciddi bir sorumluluk alanı olarak gören stüdyoda, konut yapılarına entegre sistemler olarak kurgulanan düşey tarım modülleri ve ısı adası oluşumunu engelleyen yeşil çatılar tasarımın önemli unsurlarını oluşturdular. Yine bu çerçevede proje alanı içinde bulunan kurumuş dere yatağının ekolojik bir su parkına dönüşerek farklı sosyoekonomik sınıfların faydalanacağı bir kamusal alan oluşturması hedeflendi.

Proje tanıtım toplantının açılış konuşmasını Yeditepe Üniversitesi Kurucu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan yaptı;

Sayın Emre Arolat, Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Ece Ceylan Baba ve öğrencilerimiz bu projeye gönülden, samimi bir inançla katıldılar. Her şey güzel düşünülmüş. Mahalli kültürü de içine alan bir mimari proje ortaya çıkmış. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

Proje kurucusu Mimar Emre Arolat;

“İçinde bulunduğumuz coğrafyada “nitelikli mimarlığın” çok fazla talep edilen bir şey değil, …böyle bir ortamda bir araya gelen çok sayıda kurum suyu tersine akıtmaya başladığı. İnanın bu çok büyük bir sorumluluk bizim için. Bir mimar böyle bir fırsatı 40 yılda bir ya yakalar, ya yakalayamaz”. 

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları;

Türkiye’nin en kapsamlı kentsel dönüşüm çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğümüz Elazığ’ımızın vizyonuna değer kazandıracak bir proje olan Umut – Elazığ Projesi ile şehrimize çevreye duyarlı modern bir yaşam alanı kazandırılmış olacak. İnanıyorum ki, Umut – Elazığ Projesi Türkiye’de 81 şehrimiz için örnek teşkil edecek”.

Elazığ Valisi Erkaya Yırık;

Bu proje hepimizin, başta Yeditepe Üniversitesi’nin kıymetli gönüllülerinin işin içine girerek, şikâyet etmektense bir mum yakma çalışmasıdır. Bu çalışma gönüllülük esasına dayalı, ‘bu ülkenin Elazığ köşesine neler yapabiliriz’in çalışmasıdır. “

Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Ece Ceylan Baba;

Bu proje talep ile ortaya çıkmayan, çok paydaşlı, çok katılımlı bir süreçte yürüyor. Merkezi yönetim, yerel yönetim, sivil toplum örgütleri, sivil girişimciler, özel sektör-meslek pratiği ve akademia. Projenin tamamı 15 Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi ve 3 yeni mezun tarafından tasarlanmıştır.”

açıklamalarında bulundular.

Projenin Tanıtım Videosu:

Yazı koridor.yeditepe.edu.tr de duyuru olarak yayınlanmıştır. Düzenleyen inşaat mühendisi Gülcan Ay gulcanbrg@gmail.com

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.