Türkiye’de sisteme kayıtlı Konut sayısı 38,4 milyon!

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre Türkiye’de kayıtlı toplam Konut sayısı 2019 yılı Eylül sonu itibarıyla 38,4 milyon adede ulaştı. Genel anlamda konut açığı kapanırken, yerelde Konut stoğu dengesizliği ve fazlalığı var, Planlama şart.

0
1858

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre Türkiye’de kayıtlı toplam Konut sayısı 2019 yılı Eylül sonu itibarıyla 38,4 milyon adede ulaştı.

Cumhurbaşkanlığı 2020 Yılı Yıllık Programı’na göre Konut Sayısı

2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı verilerine göre, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde eylül sonu itibarıyla Türkiye geneli kayıtlı toplam Konut sayısı 38,4 milyon adet oldu.

4/11/2019 tarihli ve 30938 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de, 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı yayımlanmıştır.

2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programına göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, başta dar gelirliler olmak üzere vatandaşlara aşağıdaki niteliklere sahip konuta erişimi sağlanacak;

  • yeterli,
  • yaşanabilir,
  • dayanıklı,
  • güvenli,
  • kapsayıcı,
  • ekonomik olarak karşılanabilir,
  • sürdürülebilir,
  • iklim değişikliğine dirençli,
  • temel altyapı hizmetlerine sahip

Kentleşme, nüfus artışı, yenileme ve (deprem, sel, heyelan gibi) doğal afetler kaynaklı konut ihtiyacı, yerleşim yerinin arz-talep dengesi gözetilmek suretiyle karşılanacak.

Bu doğrultuda mevcut sıfır ve ikinci el konut konut stoğu ortaya konulacak. Sıfır ve ikinci el konut stoğunun belirlenebilmesi amacıyla, Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS) ile Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) verilerinin sürekli çevrim içi temini ve bunların Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) verileriyle karşılaştırılarak analizi için yeni sistem çalışmalarına başlanacak.

Genel anlamda konut açığı kapanıyor

Yıllık Programda, Türkiye’de sisteme kayıtlı konut verilerine göre; 2019 yılı Eylül sonu itibarı ile, konut, yazlık/mevsimlik konut ve inşaat halindeki konutlar dahil olmak üzere, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde kayıtlı konut sayısı 38,4 milyona ulaştı.

Yerelde Konut stoğu dengesizliği ve fazlalığı var

Konut arzındaki artışın etkisiyle toplam konut açığı kapanmakla birlikte, yerleşmeler itibarıyla arz ve talep dengesinde uyumsuzluklarla karşılaşıldığı görüldü.

Bu kapsamda, konut piyasasında doğru ve uzun vadeli analizler yapılabilmesi için konut stoğunun, konutların nitelikleri de dahil olmak üzere ortaya konulması, güncel, sürekli, güvenilir ve doğru verileri sunmak üzere veri altyapısının güçlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Türkiye’de sisteme kayıtlı konut sayısı 38,4 milyona ulaştı başlıklı haber, aa.com.tr internet sayfasında Ayşe Şensoy Boztepe 05 Kasım 2019 tarihinde yayımlanmıştır.

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

mithatguney.com

#mithatgüney / @mithatgny

Bu haber, turkinsa.org.tr internet sayfasında da tarafımdan paylaşılmıştır.

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

Önceki İçerikBeyaz Baretli Kadınlar Projesi Başlıyor
Sonraki İçerikÜlkelerin BIM yaklaşımı
İnş. Müh. Mithat GÜNEY
Mithat GÜNEY, 1972 yılında Sinop ili, Türkeli ilçesinde dünyaya geldi. Almanya’da başladığı öğrenim hayatını Lise öğrenimi ile İstanbul’da sürdürdü ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği lisans eğitimini 1994 yılında tamamladı. Profesyonel hayatına 1994 yılında meslektaşı ile birlikte İstanbul’da açtıkları Mühendislik Bürosu’nda başlayan Mithat GÜNEY, uzun yıllar birçok Betonarme ve Çelik Konstrüksiyon projenin Statik Hesap ve Projelendirilmesi, Teknik Uygulama Sorumluluğu (TUS), Şantiye Şefliği vs. konularında hizmet vetmiştir. 1999 Marmara Depremi sonrası Çelik Yapılara yoğunlaşmış ve Çelik Yapıların Tasarımı, Projelendirilmesi ve Uygulanması konularında çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı prestij projeyi hayata geçirmenin haklı gururunu yaşamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 2015 yılında almış olduğu “Riskli Yapılar Tespit Uzmanı” ünvanı ile şu ana kadar oluşturmuş olduğu mesleki bilgi birikimini; Riskli Yapıların Tespiti, Projelendirilmesi, Onarım ve yeniden Taahhüdü, Kontrolörlüğü ve Müşavirliği alanlarına yansıtmaktadır. Hayat boyu öğrenme felsefesi ile günümüz Profesyonel Proje Yönetimi metodolojisi üzerine yoğunlaşmış ve bunu PMI kuruluşundan 2018 yılında üstün derece ile almış olduğu PMP sertifikası ile belgelendirmiştir. Özellikle inşaat projelerinin daha etkin ve verimli planlanması, yönetilmesi ve teslim edilmesi adına, bu konuda eğitim ve seminerler vermektedir. Kendi blog sayfasında kişisel gelişim, liderlik, proje yönetimi vs. konularında makaleler paylaşmaktadır. Evli ve 2 çocuk babası olan Mithat GÜNEY, Türkçe’ye ilave olarak İngilizce, Almanca ve Arapça konuşmaktadır. Ayrıntılı bilgi için bkz. https://www.linkedin.com/in/mithat-g%C3%BCney-pmp%C2%AE-a33b4617/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.