Yavuz Sultan Selim Köprüsü 3 yaşında!

Boğazın üçüncü gerdanlığı olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü üç yaşında. Peki, üç milyar dolar yatırım bedeliyle hayata geçirilen YSS Köprüsü 2018 yılında Hazineye para kazandırdı mı?

0
2416

Boğazın üçüncü gerdanlığı olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü üç yaşında. Peki, üç milyar dolar yatırım bedeliyle hayata geçirilen YSS Köprüsü 2018 yılında Hazineye para kazandırdı mı?

Yavuz Sultan Selim Köprüsü Dünyanın en geniş köprüsü

Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında Asya ile Avrupa‘yı üçüncü kez birleştiren Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 26 Ağustos 2016’da hizmete açıldı. Açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Bahreyn, Bosna Hersek, Makedonya, KKTC, Bulgaristan, Pakistan, Sırbistan ve Gürcistan gibi ülkelerden üst düzey temsilciler de katılmıştı.

Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alan Yavuz Sultan Selim Köprüsü üç yaşına girdi. Köprünün gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er kara yolu şeridi bulunmakta.

YSS Köprüsü şu özellikleri nedeniyle dünyada ilklere imza attı;

  • Köprü uzunluğu 2.164 metre,
  • Köprü açıklığı 1.408 metre,
  • Raylı geçiş sistemi aynı tabliyede,
  • Genişliği 58,4 metre,
  • Kule yüksekliği 322 metre

Köprüden geçecek Hızlı Tren ile ilgili önemli gelişme

Köprüye gelecekte 2 demir yolu şeridinin eklenmesi planlanıyor.

Bu konuda Ağustos ayında medyada çıkan bir habere göre; Çinli bir şirket, Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerine inşa edilecek “hızlı tren” standardındaki hat için TCDD ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla görüşüyor.

Böylece, İpek yolu projesinin en kritik noktası bu hat olmuş olacak.

Proje 27 ayda tamamlandı

Bin 408 metre açıklığa ve 2 bin 164 metre toplam uzunluğu sahip olan köprü, “üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü” unvanına sahip olacak.

Yap İşlet Devret Modeli ile inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yatırım maliyeti 3 milyar dolar oldu. Ağır vasıtaların geçmesinin zorunlu kılındığı köprü, başlangıcından itibaren sadece 27 ayda tamamlandı.

Peki, YSS Köprüsü 2018 yılında Hazineye para kazandırdı mı?

Peki, üç milyar dolar yatırım bedeliyle hayata geçirilen YSS Köprüsü 2018 yılında Hazineye para kazandırdı mı?

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden 2018 yılında araç geçiş garantisi verilen rakamlara ulaşılamadı.

Köprüden yıllık 49 milyon 275 bin araç geçiş garantisi verildi.

Buna karşılık 2018 yılında gerçekleşen toplam araç geçiş sayısı 14 milyon 923 binoldu.

Hazine, 2018 yılında işletmeci firmaya eksik kalan 34 milyon 352 bin aracın geçiş bedeli olarak, 13.05 lira birim geçiş ücreti çarpımı ile, 448 milyon lira ödemek durumunda kaldı.

Yap İşlet Devret Modeli (YİD) nedir?

Yap İşlet Devret Modeli, Müteahhit firmanın bir kamu projesini hayata geçirmesi, belli bir süre işletmek suretiyle bedelini tahsil etmesi ve daha sonra bu ürünü devlete devretmesi yöntemidir.

Yap İşlet Devret Modeli, Kamu Projesini Müteahhit firmanın;

  • kendi finansal imkanları ile hayata geçirmesi,
  • elde edeceği kar dahil olmak üzere yatırım bedelini projenin işletme süresi içerisinde ürettiği mal veya hizmetin idare veya hizmetten yararlananlara satmak suretiyle tahsili,
  • sürenin sonunda işletmekte olduğu tesisleri bakımı yapılmış, eksiksiz ve işler durumda ilgili kamu kuruluşuna devretmesidir.

İlklerin köprüsü Yavuz Sultan Selim 3 yaşında başlıklı haber, www.trthaber.com internet sayfasında 26 Ağustos 2019 tarihinde yayımlanmıştır.

Düzenleyen; İnş. Müh. Mithat GÜNEY, PMP

www.mithatguney.com

#mithatgüney / @mithatgny

Bu haber, www.turkinsa.org.tr internet sayfasında da tarafımdan paylaşılmıştır.

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

Önceki İçerikKPMG Türkiye İnşaat Sektörel Bakış Raporu Yayımlandı
Sonraki İçerikSel ilçede ki köprüleri yıktı
İnş. Müh. Mithat GÜNEY
Mithat GÜNEY, 1972 yılında Sinop ili, Türkeli ilçesinde dünyaya geldi. Almanya’da başladığı öğrenim hayatını Lise öğrenimi ile İstanbul’da sürdürdü ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği lisans eğitimini 1994 yılında tamamladı. Profesyonel hayatına 1994 yılında meslektaşı ile birlikte İstanbul’da açtıkları Mühendislik Bürosu’nda başlayan Mithat GÜNEY, uzun yıllar birçok Betonarme ve Çelik Konstrüksiyon projenin Statik Hesap ve Projelendirilmesi, Teknik Uygulama Sorumluluğu (TUS), Şantiye Şefliği vs. konularında hizmet vetmiştir. 1999 Marmara Depremi sonrası Çelik Yapılara yoğunlaşmış ve Çelik Yapıların Tasarımı, Projelendirilmesi ve Uygulanması konularında çok sayıda yurtiçi ve yurtdışı prestij projeyi hayata geçirmenin haklı gururunu yaşamaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 2015 yılında almış olduğu “Riskli Yapılar Tespit Uzmanı” ünvanı ile şu ana kadar oluşturmuş olduğu mesleki bilgi birikimini; Riskli Yapıların Tespiti, Projelendirilmesi, Onarım ve yeniden Taahhüdü, Kontrolörlüğü ve Müşavirliği alanlarına yansıtmaktadır. Hayat boyu öğrenme felsefesi ile günümüz Profesyonel Proje Yönetimi metodolojisi üzerine yoğunlaşmış ve bunu PMI kuruluşundan 2018 yılında üstün derece ile almış olduğu PMP sertifikası ile belgelendirmiştir. Özellikle inşaat projelerinin daha etkin ve verimli planlanması, yönetilmesi ve teslim edilmesi adına, bu konuda eğitim ve seminerler vermektedir. Kendi blog sayfasında kişisel gelişim, liderlik, proje yönetimi vs. konularında makaleler paylaşmaktadır. Evli ve 2 çocuk babası olan Mithat GÜNEY, Türkçe’ye ilave olarak İngilizce, Almanca ve Arapça konuşmaktadır. Ayrıntılı bilgi için bkz. https://www.linkedin.com/in/mithat-g%C3%BCney-pmp%C2%AE-a33b4617/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.