300 yıllık tarihi köprü restorasyona dayanamadı!

Rize’nin merkeze bağlı Ambarlık köyünde 18. Yüzyıldan kalma koruma altındaki 300 yıllık tarihi köprü sabah saatlerinde büyük bir gürültü ile çöktü.

0
1544

Rize’nin merkeze bağlı Ambarlık köyünde 18. Yüzyıldan kalma koruma altındaki 300 yıllık tarihi köprü sabah saatlerinde büyük bir gürültü ile çöktü.

Geçen yıl restorasyonu yapılan 300 yıllık tarihi köprü, Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu ve Müzeler Genel Müdürlüğünce 2003 yılında tescil edilerek koruma altına alınmıştı.

300 yıllık tarihi köprü restorasyonunda statik iyileştirme yapılmamış;

Valilik çöken köprü ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Teknik ekiplerce yapılan inceleme sonucu şu açıklamalar yer verildi:

Köprü üzerinde yapılan restorasyon çalışmalar esnasında herhangi bir statik iyileştirmenin ve köprünün taşıyıcı sistemine hiçbir müdahale yapılmadığı, sadece köprü yaklaşım duvarları ve zemin kaplama işlemleri gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Köprünün yıkılma sebebinin; yüzyıllar boyunca yaşanan iklim ve doğa koşulları sonucu köprünün statik yapısında meydana gelen bozulmalardan kaynaklandığı tespit edilmiştir. Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nce 2003 yılında tescil edilerek koruma altına alınan tarihi köprünün aslına uygun olarak tekrar inşa edilmesi için Karayolları 10. Bölge Müdürlüğünce gerekli çalışmalar 1 hafta içinde başlanacaktır.”

Tarihin yok olmasını istemiyoruz;

Köylerinin simgesi olan tarihi kemer köprünün yıkılmasını üzüntü ile öğrendiklerini belirterek, vadinin kültür ve turizm bakımından tarihin bir aynası olarak gördüklerini söylediler. Böylesine önemli ve tarihi köprüde su debisinin artmadan taşlarının dereden tekrar toplatılıp yeniden inşasına başlanması gerektiğini ifade ettiler.

Taş kemer köprüler;

İnsanlığın ilk tarihlerinden bu yana kullanılan köprüler medeniyetin birer simgesi olmuştur. Taş kemer köprüler bölgesel iklimlerden dolayı kısa sürede yıpranıp sık onarım görürler. Köprülerin tümü, akarsu yatağının iki yanında karşılıklı birer ayak üzerinde yükselen, yuvarlak ya da hafif sivri kemerli bir yay formuna sahiptir. İlk çağlardan beri kullanılan bu formlar su taşkınlarına karşı köprüyü korur. Tümü dikdörtgen planlıdır ve birçoğu tek ve yuvarlak kemerli iken basık veya hafif sivri olan örnekleri de vardır. Yükseklikleri kuruldukları vadinin derinliğine göre değişmektedir. 2-3 metreden 15-20 metre yüksekliğe ulaşan köprüler bulunmaktadır. Uzunlukları ise vadilerin genişliğine göre 20 m ile 45 m arasında değişir. Köprü ayakları çift ya da tek yönde doğal kayalara oturtulmuş durumdadır.

Kaynak: ‘300 yıllık kemer köprü restorasyonun ardından çöktü‘ isimli haber T24 adlı sitede 10/07/2019 tarihinde yayınlanmıştır.

Düzenleyen: İnş. Müh. Tarık AMİL

e-posta: tarik_amil12@hotmail.com

 

Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği

Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bir şeyler yanlış gitti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.