Müteahhit firmaların en önemli görevlerinden birisi, firmanın uygulayacağı projeye göre ihtiyaç duyduğu gerekli finansal kaynağı sağlamaktır. Müteahhit firma, ihtiyaç duyduğu sermayeyi çeşitli fon ve kaynaklardan sağlayabilir.
Müteahhit firmaların kullanacağı kaynakların başında öz kaynaklar ve borç gelmektedir
Borç denilince günümüzde müteahhit firmaların aklına kredi gelmektedir. Kredi kavramı inşaat sektöründe iş yapabilmek için önemli bir kavramdır. İnşaat piyasasının verimliliğini arttırmak ve istikrarının sağlanması açısından kredi olanaklarının sağlanması gerekmektedir. İnşaat sektörü içerisinde yer alan firmalarda öz kaynak kullanımı oldukça yüksektir. Öz kaynak kullanımının fazla olduğu dönemde inşaat kredilerinin kullanımı müteahhitler açısından önem arz etmektedir. Bunun en açık göstergelerinden biri de her geçen gün artan inşaat kredi kullanım istatistikleridir.
Türkiye’de müteahhitlerin kullandığı kredi oranı sektördeki gelişmelere paralel olarak her geçen gün değişim göstererek devam etmektedir. Bankaların inşaat sektörüne kullandırdığı kredi miktarı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre açıklanmaktadır.
Müteahhitler için finansal kaynaklar
Öz kaynak,
Yatırım krediler,
Yenileme ve modernizasyon kredileri,
İşletme kredileri,
Müşteriler için konut finansman kredileri,
İnşaat tamamlama ve İhtiyaç kredileri,
KOSGEB inşaat kredileri,
Kentsel dönüşüm kredileri
Kooperatif kredileri.
Bu finansal kaynaklar müteahhit firmaların projelerindeki ihtiyaçlarına göre şekillenir. Türkiye’de en çok kullanılan metot öz kaynaktır. En avantajlı finansal kaynaklar ise devlet destekli ve genellikle faizsiz KOSGEP ve Kentsel Dönüşüm kredileridir.
İnşaat tamamlama kredilerinin alınabimesi için ipoteğe dayalı bir teminat gösterilmesi gerekir ve inşaatın %70’inin bitmiş olması gerekmektedir.
Bu yazı; Dr. Serdal ÖZLÜK’ün ‘Girişimciler için İnşaat ve Müteahhitlik‘ kitabından düzenlenerek yazılmıştır.
Şu zamanlarda inşaat sektöründeki finansal problemin ana kaynaklarından biride vatandaşlar için faizlerin yüksek olması ve alım gücünün düşmesidir. Ayrıca son dönemde kent merkezlerindeki arsa stoku oldukça azalmıştır. Azalan arsa stoklarından dolayı arsa fiyatları tavan yapmıştır. Bu durum müteahhitleri zor duruma düşürüp buralardan kaynak sağlayamaz hale gelmiştir. Kur fiyatlarından kaynaklı fiyat farklarının oluşması müteahhit firmalarını zor duruma sokmuş ve kaynaklarını yapılandırarak ona göre hamle yapmaktadırlar.
Bunlar da ilginizi çekebilir;
https://www.insaport.com/haberler/rusyaya-15-tane-sehir-hastanesi/
https://www.insaport.com/haberler/muhendislik-egitimini-lisede-kazandiracak-model/
Düzenleyen; Ebubekir YILMAZER (Stu)
E-posta: ebubekiryilmazer@gmail.com
https://ebubekiryilmazer.wordpress.com/
Abone Listemize Kaydolun
inşaPORT Mail Aboneliği
Posta listemize abone olun ve e-posta gelen kutunuzda ilginç şeyler ve güncellemeler alın.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.







